Libri i kuq.

LIBRI I KUQ Graali i Shenjtë i të Pandërgjegjshmes.
O-Homem-e-Seus-Símbolos-destaque-1.jpg
Hyrje në leximin e Librit të Kuq, artikull i botuar në vitin 2009, viti në të cilin Novus u shtyp dhe u shpërnda. Shpresoj të jeni të interesuar për një ekzaminim të qartë dhe të plotë të Operas dhe autorit të saj: forever Jung!
Kjo është historia e një libri 100-vjeçar, të lidhur me lëkurë të kuqe, i cili ka kaluar çerek shekulli i fshehur në një kasafortë bankare në Zvicër.
Libri është i madh dhe i rëndë dhe kopertina e tij është e gdhendur me shkronja ari që lexojnë "Liber Novus", që në latinisht do të thotë "Libër i ri". Faqet e saj janë bërë me pergamenë të trashë ngjyrë kremi dhe të mbushura me piktura të krijesave të çuditshme të botës tjetër, dhe dialogë të shkruar me dorë me perënditë dhe djajtë. Nëse nuk e dini vitin e librit, mund ta ngatërroni me ndonjë varg të humbur mesjetar.
polisemantica-archetipo-00.jpg
Megjithatë, mes kopertinave të rënda të librit, shpaloset një histori shumë moderne. Ajo shkon si më poshtë: njeriu rrëshqet në moshën e mesme dhe humbet shpirtin e tij. Njeriu shkon në kërkim të shpirtit të tij. Pas shumë mundimeve dhe aventurave edukative – që ndodhin tërësisht në psikikën e tij – ai e gjen sërish. Disa njerëz mendojnë se askush nuk duhet ta lexojë librin, dhe disa mendojnë se të gjithë duhet ta lexojnë atë. E vërteta është se askush nuk e di vërtetën. Pjesa më e madhe e asaj që është thënë për Librin - çfarë është, çfarë do të thotë - është produkt i hamendjes, sepse që kur filloi në vitin 1914 në një qytet të vogël në Zvicër, duket se vetëm rreth dy duzina njerëz ia kanë dalë. lexo apo edhe hidhini një sy kësaj.
libro_visioni_jung.jpg
Ata pak të zgjedhur që e panë atë dhe që u lejuan të lexojnë një pjesë të librit në vitet 1920, menduan se ai përmbante mençuri të pafund - "Ka njerëz në vendin tim që do ta lexojnë atë nga fillimi në fund pa ndalur frymën", shkruanin - ndërsa një tjetër, një lloj letrar i njohur, e gjeti atë magjepsëse dhe shqetësuese, duke arritur në përfundimin se ishte vepër e një psikopati. Pra, për pjesën më të madhe të shekullit të kaluar, pavarësisht se u konsiderua si vepra kyçe e një prej mendimtarëve të mëdhenj të kohës, libri kryesisht ekzistonte vetëm si një thashethem, i përkëdhelur pas skelave të legjendës së tij - vetëm i nderuar dhe i hutuar nga një distancë e madhe.
FB_IMG_1657446465432.jpg
Kjo është arsyeja pse një natë me shi në nëntor 2007, hypa në një fluturim nga Cyrihu, afër portës së aeroportit në të njëjtën kohë që dega kryesore e Union Bank of Switzerland, e vendosur në Bahnhofstrasse luksoze të qytetit, përballë Tommy Hilfiger dhe afër Cartier, po hapte dyert e saj si çdo ditë. Një ndryshim po ndodhte: Libri, i cili kishte kaluar 23 vitet e fundit i mbyllur në një nga kasafortat e bankës, sapo ishte mbështjellë me pëlhurë të zezë dhe ishte ngarkuar në një valixhe me rrota me pamje diskrete. Më pas, ai u largua në dritën e diellit dhe ajrit të pastër e të ftohtë, ku e ngarkuan në një makinë në pritje dhe e morën me vete.

193222845-d6dec3ee-288b-4202-8047-116ce5f898ef.jpg
Carl Jung themeloi psikologjinë analitike dhe, së bashku me Sigmund Frojdin, ishte përgjegjës për popullarizimin e idesë se jeta e brendshme e një personi meritonte jo vetëm vëmendje, por një eksplorim të kujdesshëm personal - një nocion që ka nxitur që atëherë dhjetëra miliona njerëz në psikoterapi. Frojdi, i cili filloi si mentori i Jung-ut dhe më vonë u bë rivali i tij, në përgjithësi e shikonte mendjen e pandërgjegjshme si një depo për dëshirat e shtypura, të cilat më pas mund të kodoheshin, patologjizoheshin dhe trajtoheshin. Me kalimin e kohës, Jung filloi ta shihte psikikën si një vend në thelb më shpirtëror dhe të rrjedhshëm, një oqean që mund të peshkohej për ndriçim dhe shërim.
I pëlqente apo jo, Jung - i cili e konsideronte veten një shkencëtar - sot mbahet mend më shumë si një ikonë kundërkulturore, një ithtar i spiritualitetit jashtë fesë dhe kampioni i fundit i ëndërrimtarëve dhe kërkuesve nga e gjithë bota, që ia vlente të dyja. respekt dhe kritikë. Idetë e Jung hodhën themelet për testin e personalitetit Myers-Briggs të përdorur gjerësisht dhe ndikuan në krijimin e Alkoolikëve Anonimë. Parimet e tij thelbësore - ekzistenca e një pavetëdijeje kolektive dhe fuqia e arketipave - kanë depërtuar në fushën e njohurive më të gjëra. Jung ishte një burrë i pashëm imponues, me syze, një të qeshur shpërthyese dhe një prirje eksperimentale, ai ishte i interesuar për aspektet psikologjike të seancave, astrologjisë, magjisë. Ai ishte një folës karizmatik, një dëgjues empatik. Ai ishte një magjeps famëkeqe magnetike me gratë. Duke punuar në spitalin psikiatrik Burghölzli në Cyrih, Jung dëgjoi me kujdes iluzionet e skizofrenëve, duke besuar se kishte të dhëna për të vërtetat personale dhe universale. Në shtëpi, në kohën e lirë, studioi Danten, Gëten, Swedenborgun dhe Niçen. Ai filloi të studionte mitologjinë dhe kulturat e botës, duke zbatuar atë që mësoi në ushqimin e drejtpërdrejtë të të pandërgjegjshmes - duke pretenduar se ëndrrat ofronin një rrëfim të pasur dhe simbolik nga thellësia e psikikës.

jung.jpg
Ai shpejt e gjeti veten të kundërshtuar jo vetëm nga Frojdi, por edhe nga shumica e psikiatërve që ishin kultura dominuese e kohës. Ndarja nuk ishte e lehtë. Ndërsa besimet e tij filluan të pohoheshin, Jung, i cili ishte bërë një burrë i suksesshëm, ambicioz me një familje, një praktikë private të lulëzuar dhe një shtëpi të madhe dhe elegante në brigjet e liqenit të Cyrihut, ndjeu se psikika e tij filloi të lëkundet dhe të rrëshqasë, derisa ai ra në atë që do të bëhej një krizë e thellë ekzistenciale që pushtoi jetën e tij.

Ajo që ndodhi me Carl Jung është bërë një temë legjendash dhe polemikash të përsëritura midis jungians dhe studiuesve të tjerë. Kriza e saj u konceptua si një sëmundje krijuese, një zbritje në ferr, një sulm i marrëzisë, një vetë-uritje narcisiste, një transcendencë, një krizë e moshës së mesme dhe një shqetësim i brendshëm që pasqyron përmbysjen e Luftës së Parë Botërore. Sidoqoftë, në vitin 1913, Jung, i cili në atë kohë ishte 38 vjeç, humbi në kaosin e psikikës së tij. Ai ishte i përhumbur nga vizione shqetësuese dhe u sulmua nga zëra të brendshëm. Duke luftuar me tmerrin e vizioneve të tmerrshme, ai u ndje i “kërcënuar nga psikoza” ose “duke bërë skizofreni.” Më vonë do ta krahasonte këtë periudhë të jetës së tij – këtë “përballje me të pandërgjegjshmen”, siç e quante ai, me një eksperiment.mescaline. Ai i përshkroi vizionet e tij si "në një rrjedhë të pafund". I krahasoi me gurët që i binin mbi kokë, me stuhitë, me llavën e shkrirë. "Më është dashur shpesh të kapem pas tryezës," kujton ai, "për të mos rënë copa copa."
sigmund-freud-and-carl-jung-the-pioneering-lives-and-works-of-history-s-most-influential-psych...jpg
Nëse do të ishte pacient psikiatri, Jungut do t'i kishin thënë se kishte një çrregullim nervor dhe duhet të kishte injoruar gjithçka që po i ndodhte. Por si një psikiatër, me një brez të vendosur jokonformist, ai u përpoq në vend të kësaj të thyente murin midis vetes së tij racionale dhe psikikës së tij. Për rreth gjashtë vjet, Jung punoi për të parandaluar mendjen e tij të ndërgjegjshme që të bllokonte atë që mendja e tij e pavetëdijshme donte t'i tregonte atij. Mes takimeve me pacientët, dhe pas darkës me gruan e tij dhe gjithmonë i pranishëm me gruan e tij Emën dhe fëmijët, pas darkës, Jung u ul në një zyrë në katin e dytë të shtëpisë së tij dhe humbi veten në vizionet e tij të cilat ai i quajti "imagjinatë aktive". "Për të kuptuar fantazitë që më ngjallën 'nëntokë", shkroi Jung më vonë në librin e tij "Kujtime, ëndrra, reflektime", "E dija se duhej ta lija veten të bjerë në to." Ai e gjeti veten në një vend kufizues, plot të bollëkut. krijues aq sa edhe rrënimi i mundshëm, duke besuar se është i njëjti vend kufitar i udhëtuar nga të çmendurit dhe artistët e mëdhenj."

Ajo që ai shkroi nuk i përket kanunit të tij të mëparshëm të eseve të papasionuara dhe akademike mbi psikiatrinë. Nuk ishte as një ditar i thjeshtë. Ai nuk përmendi gruan, fëmijët, kolegët e tij dhe nuk përdori ndonjë gjuhë psikiatrike. Në vend të kësaj, libri ishte një lloj komedie morale fantazmagorike, e nxitur nga dëshira e vetë Jung-ut jo vetëm për të përcaktuar një rrugë nga këneta e mangrove të botës së tij të brendshme, por edhe për të marrë pjesë në pasurinë e tij të brendshme. Ishte pjesa e fundit - ideja se një person mund të lëvizte në mënyrë të dobishme midis poleve të racionales dhe të paarsyeshmes, dritës dhe errësirës, të vetëdijshmes dhe të pavetëdijshmes - që siguroi mikrobin për punën e tij të mëvonshme, të cilën ai do ta quante "analitike". E psikologjisë.

Ai punoi në librin e tij të kuq - dhe ai e quajti atë, Libri i Kuq - ndezur dhe fikur për rreth 16 vjet, shumë kohë pas krizës së tij personale, por ai kurrë nuk arriti ta përfundojë atë. Ndoshta nga frika se mos talleshin nga bashkëmoshatarët e tij të orientuar shkencërisht, e mbajti në një sirtar për ta harruar. Sidoqoftë, sa i përket kuptimit të asaj që përmban libri, Jung ishte i paqartë. “Të gjitha veprat e mia, gjithë veprimtaria ime krijuese”, do të kujtonte ai më vonë, “kanë dalë nga ato fantazitë dhe ëndrrat fillestare”. Jung e mbajti Librin e Kuq të mbyllur në një dollap në shtëpinë e tij në periferi të Cyrihut, Küsnacht. Kur vdiq në vitin 1961, ai nuk la udhëzime specifike se çfarë të bënte me të. Djali i tij, Franz, një arkitekt dhe i treti nga pesë fëmijët e Jung-ut, mori kontrollin e shtëpisë dhe zgjodhi të linte librin, me reflektimet e tij të çuditshme dhe pikturat e përpunuara, aty ku ishte. Më vonë, në vitin 1984, familja e transferoi atë në një kasafortë bankare.

Libri tregon historinë e Jungut duke u përpjekur të përballet me demonët e tij teksa dalin nga hijet. Rezultatet janë të dhimbshme dhe të pahijshme. Jung, në librin e tij, udhëton në vendin e të vdekurve, bie në dashuri me një grua që më vonë e kupton se është motra e tij, shtypet nga një gjarpër gjigant dhe, në një moment të tmerrshëm, ha mëlçinë e një fëmije.
51191147573_c761400028_b.jpg
Sa herë që dikush kërkonte të shihte Librin e Kuq, familjarët thoshin pa hezitim: jo! Libri ishte privat, pohuan ata, një vepër shumë personale. Në vitin 1989, një analist amerikan i quajtur Stephen Martin, i cili në atë kohë ishte redaktor i një gazete Jungian dhe tani drejton një fondacion jofitimprurës Jungian, vizitoi djalin e Jung (katër djemtë e tjerë ishin vajza) dhe hetoi rastin.Libri i Kuq.

Pyetja u prit me një vrull që e habiti atë. "Franz Jung, një njeri i sjellshëm, reagoi ashpër, pothuajse i zemëruar," shkroi Martin më vonë në buletinin e fondacionit të tij, duke thënë "troç" se Martin nuk mund ta "shihte Librin e Kuq, as nuk mund ta imagjinonte ndonjëherë atë të botuar".
Megjithatë, libri i kuq, sekreti i Carl Jung - i skanuar, i përkthyer - do të jetë në dyqane në fillim të muajit të ardhshëm, botuar nga WW Norton dhe i quajtur "vepra më e pa redaktuar në historinë e psikologjisë".

SARA CORBETT, New York Time, 18 shtator 2009. LIBRI I KUQ Graali i Shenjtë i të Pandërgjegjshmes
IMG20220704090128.jpg
Në shqip by Lauri anunnak 👍
Adhurues i Carl Jung
👌
 
Bota ireale e absurdit.

“Ata që nuk mësojnë asgjë nga faktet e pakëndshme të jetës së tyre, e detyrojnë vetëdijen kozmike t'i riprodhojë ato aq herë sa është e nevojshme për të mësuar atë që mëson drama që ka ndodhur.
Ajo që ti e mohon të nënshtron, ajo që pranon të transformon.”
IMG_20221107_081320.jpg
Carl Gustav Jung 👌
 
Jung, poet vizionar në Librin e Kuq.

Rishikimi im hyrës i librit të Federico Guastella-s, Udhëtim rreth Librit të Kuq, ed. Bonanno.

I torturuar nga një rrjedhë e pandërprerë' vizionesh dhe zërash që pushtuan psikikën e tij, Jung për më shumë se 16 vjet shënoi në një ditar reflektimet që lindën nga përleshja e tij me të pavetëdijshmin. Një vepër e pamasë të cilën ai më pas e transkripton në një libër të madh e të çmuar, të cilin e quan: Libri i Kuq.

Një Libër absolutisht origjinal, i ndryshëm në formë dhe përmbajtje nga të gjitha veprat e tjera shkencore, i cili përmban bërthamën e të gjitha intuitave të tij më të shkëlqyera të zhvilluara më vonë në prodhimin teorik.
Libri i Kuq është libri sekret i Jung-ut.
Sekreti përsa i përket zbritjes së tij personale në ferr, i treguar përmes imazheve që në mënyrë simbolike evokojnë një botë të animuar nga personazhe nga një jetë e përtejme mitike që i bën ata luminoz.
Mjeti që ai përdor është imagjinata aktive, një mjet që identifikon përmbajtjet arketipale të psikikës dhe i objektivizon ato përmes dialogut të brendshëm, fjalëve, miniaturave të shkëlqyera. Libri është një vazhdimësi e imagjinatës… Fjala 'imazh', një term kyç, e gjejmë në faqen e parë dhe të fundit të Librit të Kuq.
Teksti thotë: “Pa imazhe shpirti i njeriut varfërohet dhe sëmuret” (LR.f.232)
“Është imagjinata që e shpëton gjigantin Izdubar, perëndinë e çalë dhe të sëmurë, e bën atë të lehtë si imazh dhe mund të transportohet deri në Perëndim dhe më pas e zvogëlon në madhësinë e një veze dhe e fut në xhep”. (LR. fq.282).

"Si Zoti është një imazh", pra: "Ti je një imazh i botës së pafundme, në ty banon çdo sekret i fundit i lindjes ose vdekjes.
Nëse nuk i kishe tashmë të gjitha këto, a mund ta njihni?
Jung i drejtohet lexuesit duke e quajtur ‘mik’. Të ndihesh 'mik' i këtij 'njeriu të madh' na bën të ndihemi më të afërt dhe solidarë me përvojën dhe reflektimet e tij.
Brenda Librit, ka gjithë shpirtin dhe trupin e Jung-ut, të cilët lidhen ngushtë me shpirtin dhe trupin e lexuesit si në një shkrirje alkimike. Emocionet dhe imazhet që na transmeton Jung bëhen emocione dhe imazhe tona, kanë një funksion që na shëron, na hap rrugën drejt një ndërgjegjeje më të gjerë e më të plotë dhe drejt një ndjenje më të ndërgjegjshme.
Afrimi ndaj leximit të Librit të Kuq mund të jetë çorientues në fillim... teksti duket misterioz, i pakuptueshëm, absurd, e megjithatë josh dhe verbon sikur të ishte një libër i shenjtë.
Mungesa e qartësisë e qortuar shpesh kundër Jung-ut nuk është një kufizim i shkrimit të tij, por një zgjedhje e saktë e tij për të cilën ai flet në Kujtimet e tij: "Gjuha që unë flas duhet të jetë e paqartë, domethënë me kuptim të dyfishtë, për t'iu përshtatur natyrës psikike në aspekti i dyfishtë Jung shpesh shkruan për aforizma, fjali të përmbledhura, të cilat lëshojnë mesazhe efektive me një rezonancë të madhe që godasin si thikë edhe nëse janë të koduara dhe misterioze… "Ajo që nuk zgjidh mendimin, zgjidh jetën".

"Nënshtrojuni gjëagjëzave dhe asaj që është absolutisht e pakuptueshme".
Nga kjo tipologji shkrimi del një material magmatik, misterioz, i errët... Si ta përdorim atë?
Si ta lexoni atë? Si t'i qasemi asaj? Si të deshifroni mesazhet e shumta simbolike dhe të paqarta që dërgon? Për t'iu përgjigjur këtyre pyetjeve na vjen në ndihmë Federico Guastella, një shkrimtar dhe poet sicilian i talentuar dhe i suksesshëm, një studiues i pasionuar i Jung-ut, i cili mbikëqyri hartimin e kësaj vepre: ".

Në shqip by Lauri 👍
 
Dhimbja dhe e qara.

"Ndonjëherë dhimbja duhet të vajtohet.
Ajo duhet jetuar dhe kapërcyer. Vetëm kështu mund të shërohet dhimbja dhe trishtimi.
Sa zgjat dhimbja?
Kur do të qetësohet zemra dhe kur do të kalojë dhimbja e humbjes?
Sipas shkencës, do të duhen dy-tre muaj që të kalojë... Por ndonjëherë, nëse ke humbur një person të dashur, nëse të kanë tradhtuar, të braktisur apo të privuar nga pasuria, dhimbja nuk të largohet për gjithë jetën.
Ajo mund të bëhet më pak e fortë, veçanërisht nëse personi e përballoi atë me guxim dhe forcë.
Të lashtët mendonin se dhimbja do të kalojë kur të keni qarë me lotë, dhe për këtë kishin lakrimatore për mbledhjen e lotëve të dhimbjes. Kur shishja mbushej, lotët derdheshin mbi varrin e të ndjerit ose u ofrohej perëndive.
Zotat do t'i dërgonin ngushëllim një zemrat e thyera.
IMG_20221211_122035.jpg
Në Anglinë Viktoriane lachrymatory mbahej rreth qafës, si një medalion. Kur lotët derdheshin shishja mbushej dhe më pas mbyllej me kujdes. Pas një viti, hiqej kapaku që lotët të avullonin. Bashkë me lotët do avullohej edhe dhimbja, mbetej vetëm kujtimi i një njeriu të dashur o i kauzës së dhimbjes.
Lakrimatori ishtë një shpikje e mençur për epokën. Një vajtues duhet t'a pikëllojë dhimbjen dhe duke mbledhur lotët përmbahet nga fundosja në humnerën e një pikëllimi edhe më të madh.
Kur po mbledh lotët me shishe, të shpërqendron. Në një vit, kjo gjë bëhet ritual, dhe ritualet mbështesin dhe ngushëllojnë, forcojnë mbrojtjen psikologjike: ti vajtove humbjen, mblodhët lotët, të cilët më pas i le të avullojnë. Kohët e këqija mbaruan, filloi një jetë e re. Dhe ju mbeti një shishe e vogël dhe delikate, si një kujtim. Dhimbja u kthye në kujtim.

Ndoshta kjo është arsyeja pse nuk kishte depresion në ato kohë?
Tani nuk na lënë të qajmë, duan që të fillojmë të mendojmë pozitivisht dhe të buzëqeshim, sikur asgjë të mos ketë ndodhur. Edhe njerëzit tani e shohin trishtimin si diçka jo normale, një sëmundje. Ndonjëherë një depresion është pikëllim i paqartë ose pikëllim jetëshkurtër, sepse "urdhri" është dhënë për të ngushëlluar veten, për të buzëqeshur dhe për të harruar (ose pretenduar se harron). Por shpirti nuk harron asgjë. Për këtë ishin këto lotëmbledhëse; për të mbledhur dhimbjen.
Ndonjëherë dhimbja shkon vetëm duke qarë."

✍️Anna Kiryanova Libri i Kuq i Jung-ut
Në shqip by Lauri 👍
 
"Të çmendesh nuk është një art, por nxjerrja e mençurisë nga çmenduria është arti i fundit."
progetto-senza-titolo-3.png
C.G.Jung 👌
 
"Udhëtimi më i vështirë i një njeriu është ai që e çon atë brenda vetes për të zbuluar se kush është në të vërtetë"
IMG_20221012_084347.jpg
Carl Gustav Jung
 
Një thellim i atyre dy rreshta shkrim në postin sipër.


Kushdo që (...) shikon nga brenda, e di se gjithçka është e re.

Njeriu i sotëm, i nënshtruar nga një materializëm që e varfëron shpirtërisht dhe moralisht, pa vlera dhe pre e ankthit ekzistencial, rrëshqet i pambrojtur... ai është i decentralizuar, ai nuk i jep më vlerë atij rezervuari gjigant mitik dhe shpirtëror në të cilin kohët e lashta njeriu vizatoi për të vendosur kaosin në rregull, dhe për të ndërtuar një Kozmos të brendshëm që i jepte kuptim ekzistencës së tij.
Jung në Librin e Kuq na jep një njohuri të përjetshme, arketipale që buron nga thellësitë e shpirtit.
Ai përsërit se ndryshimi që presim lind tek ne kur jemi në gjendje t'i shohim gjërat vetëm nga brenda.
Gjërat në vetvete nuk thonë asgjë. Ato marrin një kuptim që nuk gjendet as në libra dhe as në sende, por vetëm brenda nesh.
Jung nuk sugjeron braktisjen e zeitgeistit, por rizbulimin e botës së harruar të shpirtit.
Nëse nuk do të gënjejmë veten, mund të kuptojmë se është vetënjohja ajo që na shoqëron në çdo moment të jetës. Ne jemi ata që u japim kuptim gjërave.
Kuptimi është dhe ka qenë gjithmonë artificial. Ne e krijojmë atë. Ne kërkojmë brenda vetes kuptimin e gjërave në mënyrë që rruga e asaj që do të vijë të zbulohet dhe jeta jonë të vazhdojë të rrjedhë.
Vizioni juaj do të bëhet më i qartë vetëm kur shikoni në zemrën tuaj. Kush shikon jashtë ëndërron. Kush shikon brenda, zgjohet.
IMG_20221218_110055.jpg
Jung, Psikologjia e të pandërgjegjshmes.

Ky argument; " të shohim mbrenda vetës", ku ndodhet realiteti jonë shpirtëror, dhe jo jashtë. Ku shohim vetëm iluzionin ku ne koncemtrohemi në botën materiale. Dhe harrojmë kush jemi vertetë.


Çfarë shohim me sy është një iluzion, një shtrembërim i realitetit të vertetë, i ekzistencës tonë të vertetë.
Jeta materiale është iluzion. E përkohshme.
Jeta shpirtërore është realiteti. E përhershme ✨👌
By Lauri :)👍
 
Diçka më shumë kush ishte Carl Gustav Jung
progetto-senza-titolo-3.png
Mësimet e Jetës-Jung!

Carl Gustav Jung ishte një psikiatër dhe psikanalist zviceran që themeloi psikologjinë analitike . Ai ka një kontribut të madh në fushën e psikologjisë. Ai themeloi psikologjinë analitike dhe ishte një nga ekspertët e parë që ka eksploruar fenë. Ai argumentoi se vetëm provat empirike nuk mund të arrinin në të vërteta psikologjike ose shkencore dhe se shpirti luan një rol kyç në psikikë. Jung ka citate dhe thënie të shumta që do t'ju frymëzojnë të shikoni thellësinë e psikikës tuaj dhe të kuptoni më mirë veten.

1. Njohuria për veten është mençuria përfundimtare.
“Vizioni juaj do të bëhet i qartë vetëm kur të mund të shikoni në zemrën tuaj. Kush shikon jashtë, ëndërron; kush shikon brenda, zgjohet.”

2. Ekuilibri sjell harmoni.
“Edhe një jetë e lumtur nuk mund të jetë pa një masë errësire, dhe fjala e lumtur do të humbiste kuptimin e saj nëse nuk do të balancohej nga trishtimi. Është shumë më mirë t'i marrësh gjërat ashtu siç vijnë së bashku me durim dhe qetësi.”

3. Dashuria dhe fuqia janë hija e njëra-tjetrës.
“Aty ku sundon dashuria, nuk ka vullnet për pushtet; dhe aty ku mbizotëron pushteti, dashuria mungon. Njëra është hija e tjetrës.”

4. Për të ditur një gjë duhet të dimë se çfarë nuk është.
“Gabimet janë, në fund të fundit, themelet e së vërtetës, dhe nëse një njeri nuk e di se çfarë është një gjë, është të paktën një rritje e njohurive nëse ai e di se çfarë nuk është.”

5. Zgjidhja më e mirë për problemet më të mëdha është t'i tejkaloni ato.
“Problemet më të mëdha dhe më të rëndësishme të jetës janë të gjitha thelbësisht të pazgjidhshme. Ato nuk mund të zgjidhen kurrë, por vetëm të tejkalohen.”

6. Ne zgjedhim se kush duam të bëhemi.
"Unë nuk jam ajo që më ka ndodhur, unë jam ajo që zgjedh të bëhem."

7. Dhimbja na zgjon.
"Nuk ka ardhje në vetëdije pa dhimbje."
"Nuk ka lindje të vetëdijes pa dhimbje."

8. Krenaria është vetë-mashtrim.
“Përmes krenarisë, ne po mashtrojmë veten. Por thellë poshtë sipërfaqes së ndërgjegjes së zakonshme, një zë i qetë dhe i vogël na thotë, diçka nuk është në harmoni.”

9. Abuzimi zakonisht kalon nga një person te tjetri.
"Njeriu i shëndetshëm nuk i torturon të tjerët - në përgjithësi janë të torturuarit ata që kthehen në torturues."

10. Ne projektojmë ndjenjat dhe mendimet tona të padëshiruara te të tjerët.
“Gjithçka që na irriton tek të tjerët, mund të na çojë në të kuptuarit e vetvetes.”

11. Vdekja është një qëllim i pashmangshëm jetësor.
"Të largohesh nga vdekja është diçka e pashëndetshme dhe jonormale që ia merr qëllimin gjysmës së dytë të jetës."

12. Fëmijët modelojnë veprime, jo fjalë.
“Fëmijët edukohen nga ajo që është i rrituri dhe jo nga të folurit e tij.”

13. Fantazia është babai i shpikjes.
“Pa këtë lojë me fantazinë, asnjë punë krijuese nuk ka lindur ende. Borxhi që i kemi ndaj lojës së imagjinatës është i pallogaritshëm.”(Kjo është e preferuar ime)

14. Është e gjitha në pavetëdije.
"Derisa ta bëni të vetëdijshmen të pavetëdijshme, ajo do të drejtojë jetën tuaj dhe ju do ta quani atë fat."

15. Ju duhet të ecni në bisedë.
"Ju jeni ajo që bëni, jo ajo që thoni se do të bëni."

16. Edhe e pashpjeguara ekziston.
"Unë nuk do të bëj marrëzinë e modës për të konsideruar gjithçka që nuk mund ta shpjegoj si një mashtrim."

17. Gjërat e vogla janë më domethënëse.
"Gjërat më të vogla me një kuptim vlen më shumë në jetë se gjërat më të mëdha pa të."

18. Mençuria hesht.
"Nëse një njeri di më shumë se të tjerët, ai bëhet i vetmuar."

19. Ndryshimi duhet të fillojë me ju.
“Meqenëse çdo ndryshim duhet të fillojë diku, është individi i vetëm ai që do ta përjetojë atë dhe do ta realizojë atë. Ndryshimi duhet të fillojë me të vërtetë me një individ; mund të jetë secili prej nesh. Askush nuk mund t'i lejojë vetes të shikojë përreth dhe të presë që dikush tjetër të bëjë atë që ai nuk dëshiron ta bëjë vetë."

20. Ju jeni këtu për një kauzë.
“Nëse je një person i talentuar, nuk do të thotë se ke fituar diçka. Do të thotë se ke diçka për të kthyer.”

21. Mos luani fshehurazi me veten tuaj.
“Njerëzit do të bëjnë gjithçka, pavarësisht sa absurde, për të shmangur përballjen me shpirtrat e tyre.”

22. Në të gjitha çrregullimet, ekziston një urdhër i fshehtë.
"Në çdo kaos ka një kozmos, në çdo çrregullim një rend sekret."

23. Perceptimi ndryshon mënyrën se si janë gjërat.
“Gjithçka varet nga mënyra se si i shikojmë gjërat, dhe jo se si janë ato në vetvete.”

24. Ne nuk kemi 'komplekse', 'komplekse' kemi ne.
“Të gjithë e dinë në ditët e sotme që njerëzit 'kanë komplekse'. Ajo që nuk dihet aq mirë, megjithëse teorikisht shumë më e rëndësishme, është se komplekset mund të na kenë.”

25. Ju jeni këtu për të përhapur shpresën.
"Me aq sa mund të dallojmë, qëllimi i vetëm i ekzistencës njerëzore është të ndezë një dritë në errësirën e qenies së thjeshtë."

26. Ndryshymi kërkon ndryshojmë.
“Ne nuk mund të ndryshojmë asgjë derisa ta pranojmë atë. Dënimi nuk çliron, ai shtyp.”

27. Nuk ka të drejtë apo të gabuar, vetëm kuptim dhe marrëzi.
"Lavjerrësi i mendjes alternon mes kuptimit dhe marrëzive, jo midis së drejtës dhe së gabuarës."

28. Ëndrrat na drejtojnë.
“Ëndrrat janë fjalët udhëzuese të shpirtit. Përse tani e tutje nuk duhet t'i dua ëndrrat e mia dhe të mos i bëj imazhet e tyre enigmatike në objekte të shqyrtimit tim të përditshëm?”

29. Britma është një zhurmë.
"Një 'ulërimë' është gjithmonë vetëm kjo - një zhurmë dhe jo muzikë."

30. Kaloni nëpër një ferr pasioni.
"Një njeri që nuk ka kaluar nëpër ferrin e pasioneve të tij, nuk i ka mundur kurrë ato."

A na ka munguar gjë? Dëshironi të shtoni më shumë citate të Carl.G.Jung?
(Manuela Aliu)
 
FËMIJA HYJNORE DHE Krishtlindja.

Ti, shkëndija e re e flakës së përjetshme, në cilën natë ke lindur?
"... Ylli i lindjes suaj është një yll endacak dhe i ndryshueshëm”.
"...Por unë duhej të pranoja dhe pa hezitim se shpirti im është një fëmijë dhe se Zoti në shpirtin tim është një fëmijë."
Libri i Kuq, fq.243-4
Jung ..🙂

Të kthehesh si fëmijë do të thotë të ushqesh fëmijën tënd të brendshëm, të rikuperosh pafajësinë, një vështrim të magjepsur, hapje ndaj të tjerëve, magji, një nxitje drejt jetës dhe shpirtërore.
Jung e përcakton "Fëmijën Hyjnor" si thelbin e asaj që ne jemi në të vërtetë.
Fëmija i brendshëm është Vetja jonë, vendi i Shpirtit, i Zemrës.
Kur ndjejmë gëzim, trishtim, zemërim, frikë, shfaqet fëmija ynë i brendshëm.
Kur jemi spontan, krijues, intuitivë dhe lozonjarë, vetja jonë e vërtetë shfaqet.
Ne jemi Fëmijët Hyjnorë të Zotit, të Krijuesit dhe për këtë arsye Fëmija i Brendshëm nuk është një entitet i veçantë, nuk është një aspekt tjetër i vetes sonë, është Vetja jonë autentike.. ne jemi qenie shpirtërore që kemi një përvojë njerëzore.
Nëse e njohim dhe vlerësojmë brendësinë tonë, ne mund t'i japim njëfarë kuptimi ekzistencës, të bëjmë zgjedhje në harmoni me Veten tonë të vërtetë dhe të krijojmë kushtet për lindjen e Fëmijës sonë Jezus si një burim drite dhe dashurie hyjnore.
Dhe jo vetëm për Krishtlindje, por në çdo moment, secili prej nesh duhet të ndiejë dëshirën për të rilindur Krishtin në shpirtin tonë.
progetto-senza-titolo-3.png
Në shqip By Lauri 👍
 
Jeta nuk vjen nga gjërat, por nga ne. Gjithçka që ndodh jashtë ka ndodhur tashmë disa herë. Prandaj, kushdo që e vëzhgon nga jashtë, gjithmonë sheh vetëm atë që tashmë ka qenë dhe që është gjithmonë e njëjtë. Nga ana tjetër, ata që shikojnë nga brenda e dinë se gjithçka është e re. Gjërat që ndodhin janë gjithmonë të njëjta. Megjithatë, thellësia krijuese e qenies njerëzore nuk është gjithmonë e njëjtë. (...) Nuk mund ta kisha parë atë që do të vinte nëse nuk do të kisha mundur ta shihja atë në vetvete.
Libri i Kuq, f.239
IMG_20230101_191213.jpg

I njëjti këndvështrim edhe nga Terzani:
Tiziano-Terzani.jpg
" Udhëtimi është i kotë. Nëse dikush nuk ka asgjë brenda, nuk do të gjejë kurrë asgjë jashtë.
Është e kotë të kërkosh në botë atë që nuk mund ta gjesh brenda vetes."

Një njeri të goditur në zemër nga një shigjetë që duket se vjen nga parajsa. Kur kundalini fle, si një gjarpër i mbështjellë rreth vetes në bazën e shtyllës kurrizore, njeriu është i zgjuar ndaj realitetit fenomenal; kur zgjohet kundalini, njeriu humbet interesin e tij për këtë botë dhe zgjohet në Absolutin.
Në këtë imazh gjarpri është androgjen (bardh e zi, yin dhe yang, bashkimi i Sakti dhe Siva), gjoksi hapet dhe nga zemra del një energji e madhe që na lidh me purusa (uni hyjnor).
Procesi i fillimit të zbulimit
Në shqip by Lauri 👍
 
".. një rrjetë fjalësh është ferr për ata që janë ngatërruar në të. Ka rrjeta fjalësh skëterrë, thjesht fjalë; por çfarë janë fjalët?
Kujdes me fjalët, zgjidhi mirë, merr fjalë të sigurta, fjalë pa bishta, mos i thurr ato së bashku me njëra tjetrën, që të mos lindë një rrjetë prej tyre, sepse do të ngatërrohësh ti i pari në to.
Sepse fjalët kanë kuptim. Me fjalë zbuloni botën e nëndheshme. Fjala është ajo që është më e kota dhe më e fuqishme".
(Libri i Kuq)
IMG_20230122_122930.jpg
Ky është një hap vendimtar në Librin e Kuq: marrëdhënia me fjalët që përmbajnë, por edhe mbështjellin si një rrjetë, një lëmsh që është e pamundur të zgjidhet.
Përballja me vetminë (eremit) bën që disa mendime të bëjnë vend në egon e Jung-ut.
Ata që mbështeten në fjalë i mposhtin demonët e shumësisë së kuptimeve.
Por nëse fjalët nuk 'mishërohen' në jetë, ato shprehin koncepte 'të vdekura', ato janë vetëm frytet, jo tërësia e jetës. Nëse mbështetemi te logot, jemi të kufizuar: "çfarë është e pakufishme është e fiksuar në sferën e asaj që është e fundme". Pra, nuk bëhet fjalë për të gjetur fjalë të reja për të zëvendësuar të vjetrat, modele të reja për të rrëzuar nga froni perënditë e vjetra.
Fjalët duhet të kthehen te njeriu, krijuesi i tyre dhe të mbijnë me sakrifica nga errësira e heshtjes dhe vetmisë.
Errësira nuk duhet të përfshijë dritën, pasi vetëm drita që nuk kuptohet është ajo shpëtimtare që do të jetë në gjendje t'i ndriçojë ato.
Amonius, këtu shpall se njeriu është thirrur të jetë Krisht dhe jo thjesht i krishterë.

Në shqip by Lauri 👍
 
Shpirti dhe Zoti
“Më duket e çuditshme të të quaj fëmijë, ti që mban në duar gjëra të pafundme. Unë ecja në rrugën e ditës dhe ti ecje e padukshme pranë meje duke bashkuar të gjitha pjesët dhe duke më lënë të shoh të tërën në çdo fragment. (...) Më ke mbajtur të gjallë besimin, kur isha vetëm dhe afër dëshpërimit, në çdo moment vendimtar më ke dhënë vetëbesim”.
Jung, Libri i Kuq.
Shpirti dhe Zoti f.233.
IMG_20230127_080331.jpg

Jung e shkroi Librin e Kuq rreth njëqind vjet më parë, deri më sot, nuk ka asnjë tekst më aktual, prerës dhe më të fuqishëm për t'u treguar rrugën atyre që duan t'i afrohen shpirtit të tyre. Nëse shpirti ynë harrohet, kequshqyer, inekzistent, marrëdhënia me hyjnoren do të jetë inekzistente.

Libri i Kuq rrëfen zbritjen e Jung-ut në ferr, imazhet e tij të brendshme, zhytjen e tij në pavetëdijen e tij; të gjitha këto i përkufizon si një përrua llave që e pushton, parandjenjë e gjërave të panjohura. Bërja e imazheve që mbushën pavetëdijen e tij të dalin në vizione ishte një ndihmë për Jung, si një vetë-terapi që e lejoi atë të kapërcejë atë moment kolapsi psikologjik.

Edhe nëse teksti thotë: "Rrugët kanë rënë", Libri mund të jetë një udhërrëfyes i shkëlqyer për ata që duan të gjejnë shpirtin e tyre të harruar.
Libri i Kuq përmban fillimin e të gjithë mendimit të Jung-ut; ai shkruan: "Vitet më të rëndësishme të jetës sime ishin ato në të cilat unë ndoqa imazhet e mia të brendshme. Gjithçka filloi atëherë dhe pak është shtuar që atëherë."
Të kuptosh fillimin e rrugës Jungiane do të thotë t'i afrohesh një rruge që shpesh nuk është eksploruar kurrë, si individë dhe si anëtarë të një komuniteti universal që kapërcen përvojën tonë të vetme jetësore.
Në shqip by Lauri 🙂👍
 
Top