Kurajo mposht injorancën.

Thuhet se Marconi, ende student, shkoi te Augusto Righi, zbulues i valëve elektromagnetike dhe Marconi i tha Righit se me valët e tij elektromagnetike do të kishte krijuar një telefon me valë për të komunikuar nga këtu në Amerikë. Righi i thotë Markonit se para se të nxjerr jashtë nga këtu me shkelma by..ve ik e studio para se të hapësh gojën.

Edhe Poincaré, fizikani më i madh francez i kohës, i intervistuar nga një gazetar e pyeti me ironi Marconin nëse ai ishte në dijeni të faktit që toka është sferike dhe jo e sheshtë. Pse kjo ironi? Sepse valët elektromagnetike përhapen në një vijë të drejtë, kështu që ishte e mundur të kapërcehej një kodër, por si të kapërcehet lakimi i tokës?
Kur Marconi, falë parave të nënës së tij të pasur, instaloi një antenë në Cornwall dhe një në Kanada, eksperimenti ishte i suksesshëm. Pse u mor sinjali? Për shkak të pranisë së jonosferës (atëherë e panjohur) e cila vepron si pasqyrë dhe mbi të cilën vala përplaset dhe kthehet në tokë në antenen tjetër matanë.
Porp-HF-base.jpg
download (5).jpeg
Righi kishte të drejtë kur deklaroi se valët elektromagnetike ecin në një vijë të drejtë. Por as Righi dhe as Marconi nuk ishin të vetëdijshëm për ekzistencën e jonosferës (atëherë e panjohur)
. Marconi ja arriti këti eksperimenti sepse ishte injorant dhe mendonte se valët elektromagnetike përhapeshin paralelisht me sipërfaqen e tokës. Ai e provoj edhe me radarin, dhe injoranca e tij doli sheshit.
Në fakt, ai nuk mori kurrë një diplomë universiteti në fizikë, por çmimin Nobel për këtë shpikje po !.

Triumfi i injorancës, apo i kurajos ?
By Lauri 👍
 
Sic thosh Einsteini..une nuk e shpika relativitetin..une vetem e zbulova.
Edhe ky ..qellimi ishte telefoni... dhe ja doli.
 
Ne artikullin me siper shikoj triumfin e nje instikti kurajoz per te ditur me tej,kundrejt nje erresire qe ishte evidente ne disa pjese atehere!
Nga njerez te tille njerzimi shkon para!
 
Ne kete glob vezak, nje injorant pa PHD eshte bere njeriu me i pasur ne bote.
Ai te sjell produktet qe makuteria jote i kerkon me mgulm dhe ti bie tek dera e shtepise, bile te con edhe nje t'SëMëS qe e ke jashte tek dera e coje fundshpinen qe te shkosh e ta marresh.
 
Ne kete glob vezak, nje injorant pa PHD eshte bere njeriu me i pasur ne bote.
Ai te sjell produktet qe makuteria jote i kerkon me mgulm dhe ti bie tek dera e shtepise, bile te con edhe nje t'SëMëS qe e ke jashte tek dera e coje fundshpinen qe te shkosh e ta marresh.
E ca lidhje ka kjo me temen???
 
Top