Hëna ka një bisht, dhe Toka e vesh si një shall një herë në muaj

Hëna ka një bisht, dhe Toka e vesh si një shall një herë në muaj
moon2.jpg
Bishti është i padukshëm me sy të lirë por shfaqet në kamerat e të gjithë qiellit gjatë çdo hëne të re.
Ashtu si një kometë që fluturon nëpër kozmos, hëna ndiqet nga një bisht i hollë i materies së rrezatuar - dhe Toka kalon direkt përmes saj një herë në muaj.

Sipas një studimi të botuar më 3 mars në revistën JGR Planets, bishti hënor është bërë nga miliona atome natriumi që shpërthehen nga siperfaqja hënore drejt hapësirës nga goditjet e meteorëve dhe më pas shtyhen qindra mijëra milje në drejtim të rrymës nga rrezatimi diellor. Për disa ditë në muaj, kur hëna e re ulet midis Tokës dhe diellit, graviteti i planetit tonë tërheq atë bisht natriumi në një rreze të gjatë që mbështjell atmosferën e Tokës përpara se të shpërthejë në hapësirë në anën e kundërt.

Bishti hënor është i padëmshëm dhe i padukshëm me sy të lirë. Sidoqoftë, gjatë atyre pak ditëve të hënës së re çdo muaj, rrezja bëhet e dukshme për teleskopët me fuqi të lartë që mund të zbulojnë shkëlqimin e zbehtë portokalli të natriumit në qiell. Sipas autorëve të studimit, rrezja më pas shfaqet si një vend i paqartë, me shkëlqim në qiell përballë diellit, rreth pesë herë diametri i hënës së plotë dhe 50 herë më i zbehtë sesa sytë e njeriut mund të perceptojnë.
moongif.gif

Studiuesit për herë të parë zbuluan këtë "vale natriumi" në vitet 1990. Por ndërsa vala shfaqet gjithmonë në të njëjtën kohë në ciklin hënor, shkëlqimi i saj luhatet shumë. Për të kuptuar pse, autorët e studimit të ri përdorën një aparat fotografik në të gjithë qiellin (i cili mund të analizojë gjatësinë e valës së zbehtë të dritës të dhënë nga elementë të veçantë, si natriumi) për të marrë rreth 21,000 imazhe të hënës, nga 2006 në 2019.

Ata vunë re disa modele të parashikueshme - për shembull, vala u shfaq më e ndritshëme kur orbita e hënës e afroi atë me Tokën . Të dhënat e meteorëve treguan se bishti i hënës shkëlqente më shumë gjatë muajve kur shkalla e meteorëve sporadikë (domethënë meteorëve që nuk janë pjesë e një dushi të rregullt) ishte më e lartë mbi Tokë. Kur Toka "bombardohet" nga meteorët, e njejta gje ndodhe edhe ne hëne. Dhe takimet sporadike të meteorëve kishin një korrelacion edhe më të madh me shkëlqimin e spotit të hënës sesa reshjet e përsëritura, siç është shiu i meteorit Leonid, i cili arrin kulmet çdo nëntor.

moongif2.gif
Arsyeja për këtë? Mund të jetë që meteorët sporadikë kanë potencialin të jenë më të shpejtë, më të mëdhenj dhe më energjikë sesa homologët e tyre në shirat e parashikueshëm, sugjeruan autorët e studimit. Metetorët që përplasen në Hënë me më shumë forcë ka më shumë të ngjarë të shpërthejnë sasi të mëdha natriumi më lart në atmosferë, thanë studiuesit, duke krijuar një tufë më të madhe atomesh që fotonet e diellit (grimcat elektromagnetike) të përplasen dhe të shtyhen drejt Tokës.

Nëse një asteroid mjaft i madh përplaset në hënë me forcë të mjaftueshme, ai madje mund të prodhojë një vend natriumi që çdokush në Tokë mund ta shohë me sy të lirë, i tha James O'Donoghue, një shkencëtar planetar në Agjencinë Hapësinore të Japonisë. (O'Donoghue nuk ishte i përfshirë në hulumtim, por ai e bëri animacionin e mësipërm të bishtit hënor për ekipin kërkimor.) Në ndërkohë, ne do të duhet të jemi të kënaqur me njohuritë që, një herë në muaj, shoqëruesi ynë në qiell na mundeson nje "rreshje shiu" te pluhurit kozmik , tha ai.
 
Top