Fisi i pare ne historine e njerzimit.

Lauri

Anunnak
Kain, ku eshte vellaj yt?

caino2_zps5958f3a2.jpg

Te gjitha kulturat e religjonet sjellin si shembull te vrasjes se pare ne bote ate te Kaini-t ndaj Abeli-t.

Autoret e librave historik e religjoz na tregojne historine e dy femijeve te pare te gjeneracionit human, ate te Kaini e Abeli. Dy femijet e pare te Adamit dhe Eves.

Histori qe pa dyshim e keni mesuar neper shkolla. Ku Kaini vret te vellane e tij per gjelozi, pasi Zoti preferoj me shume oferten e Abelit(nje qengj) se sa ate te Abelit(prodhime toke). Nuk dua te zgjerohem me tej ne teme me kete pike, se ndoshta do kete replika postimesh me poshte dhe do preket e zgjerohet tema e do marre forme me te plote.

Por do kapercej ne debimin e Kain-os nga Eden nga ana e Zotit.
Sipas gjeneracionit te tij pas debimit nga Eden kish si femije te pare Enoch(te mos ngatrrohet me Noè te permbytjes se madhe). I cili krijoj nje qytet ne emer te tij Enoch [diku nga aktuale Iran]

Gjithashtu, tek genesi 4-14 Kaini mes te tjerash i thote Zotit qe: "..tani jam ikanak nëpër botë dhe do të ndodhë që të më vrasë kushdo që do të më gjejë..."

Sa mistere do dalin ketu..?

Ne kete kuader le mjaft vend per te folur, e kuptuar me shume, ne te cilin autori prezanton me mjaft mjeshtri mallkimin e Zotit ndaj Kaini-t, qe ne kuader po udheheq nje grup njerzish pas daljes nga Eden

(Fernand-Anne Piestre Cormon, 1880, Muzeum Orsay Paris)
Per dimesione me te medha klik mbi link.
Caino e Abele - Wikipedia
CainoINTERESANTE_zpsef78f2d8.jpg
by Lauri
 

Lauri

Anunnak
Titulli: Fisi i pare ne historine e njerzimit.

Urigjina e te gjithe mistreve fillon qe nga Kaino si femija i pare i Eves.

Tentatori, qe ndryshe nga teologjia biblike quhet gjarperi tentator(gjarperi simboli i tij), islami e quan djalli, ishte ai qe i tentoj Even me frutin. E cfare ishte ky frut qe me pas Eva ngeli shtatzene dhe lindi Kaino? Dihet qe Adami dhe Eva ishin steril dhe nuk benin femije deri ne kohen e "molles". Dhe me pas lindi Ebele i cili u mbyt nga vellai Kaino, dhe me pas akoma lindi Set.

Po...mqs ishin krijesa ibride e nuk benin femije

Kaino eshte linja gjenetike e "gjarperit" tentator(o teologjikisht djallit) nga kane dale te gjithe njerez te ditur te fushave te ndryshme si muzika arkitektura perpunimi i metaleve etj, ndersa Set duhet te jete linja e Adamit.

Po ku eshte misteri, Kaino u largua nga kopshti Eden para lindjes se Set, dhe u shumzua me ke qe beri familje dhe ndertoj nje qytet me vone???
Po Set me ke u shumzua e beri familje, me te emen Even ?

Incesti ne familje eshte konsideruar biblikisht linja gjentike puro. Dhe permbytja e madhe eshte bere per shkak te ketyre perzierjeve mes fiseve te para, dhe femijet e Perendise qe u martuan me femrat e tokes. Qe ndryshe quheshin "ata qe erdhen nga qielli".

Pse mbahet kaq nen kujdes biblik linja gjenetike qe njerzeve ne toke. Dihet edhe me ke u martuan dhe cilet ishin femijet.
Abrami kish nje femije pas nje nderhyrje nga engjejt me motren e tij (sterile). Nga Isaku rrjedhin ebrejte, jo me kot quhen populli i zgjedhur.
Ndryshe nga femija tjeter i Abramit (Ismaeli) qe e kish me Saren -skllave, (nje lindje natyrale) nga rrjedhin arabet.

Ka plot mistere qe nje rrugezgjidhje e kane..;)

adamo_zpscmgtuurd.jpg

Abramo_zpss7ner1pr.jpg
 

Attachments

 • adamo_zpscmgtuurd.jpg
  adamo_zpscmgtuurd.jpg
  9.8 KB · Shikime: 0
 • Abramo_zpss7ner1pr.jpg
  Abramo_zpss7ner1pr.jpg
  27 KB · Shikime: 0
 • adamo_zpscmgtuurd.jpg
  adamo_zpscmgtuurd.jpg
  9.8 KB · Shikime: 0
 • Abramo_zpss7ner1pr.jpg
  Abramo_zpss7ner1pr.jpg
  27 KB · Shikime: 0

Lauri

Anunnak
Titulli: Fisi i pare ne historine e njerzimit.

Kush ishte gruaja e Kainit? A ishte motra e Kainit edhe gruaja e tij?

Përgjigjia: Bibla nuk e thotë tekstualisht se kush ishte gruaja e Kainit. Ka shumë të ngjarë që motra e Kainit, mbesa ose ster-mbesa etj, të ketë qenë edhe gruaja e tij. Bibla nuk na thotë se sa vjeç ishte Kaini kur vrau Abelin (Zanafilla 4:8). Përderisa ata ishin të dy fermerë, ka shumë mundësi që të dy të kenë qenë të rritur dhe të kenë pasur familjet e tyre. Adami dhe Eva me siguri që kishin edhe fëmijë të tjerë përveç Kainit dhe Abelit në kohën kur ky i fundit u vra – patjetër që patën fëmijë edhe më pas (Zanafilla 5:4). Fakti që Kaini ishte i frikësuar pas vrasjes së Abelit (Zanafilla 4:14) tregon se ka mundësi që në atë kjohë, Adami dhe Eva të kënë pasur shumë fëmijë, madje dhe nipër e mbesa ose stër-nipër dhe stër-mbesa. Gruaja e Kainit (Zanafilla 4:17) ishte bija ose mbesa e Adamit dhe Evës.

Përderisa Adami dhe Eva ishin njerëzit e parë (të vetmit), femijët e tyre nuk kishin zgjedhje tjetër veç se të martoheshin me njëri-tjetrin. Zoti nuk e ndaloi martesën brenda familjes derisa në tokë të kishte mjaftueshën njerëz, sa që martesa brenda familjes të mos ishte më e nevojshme (Levitiku 18:6-18). Arsyeja pse incesti shpesh rezulton në çrregullime gjenetike tek fëmijët është sepse kur dy njerëz me gjene të njëjta (psh: moter dhe vëlla) kanë një fëmijë – ka më shumë mundësi të ndodhin difekte gjenetike sepse të dy prindërit kanë pasur po të njëjtat difekte. Kur njerëz nga familje të ndryshme lindin fëmijë, pothuajse nuk ka te ngjarë që ata të kenë të njëjtat difekte gjenetike. Kodi gjenetik i njeriut sa vjen e bëhet më “i pisët”, duke qenë se difektet gjenetike rriten, amplifikohen dhe kalojnë nga nga brezi në brez. Adami dhe Eva nuk kishin ndonjë difekt gjenetik, kjo gjë iu dha mundësi atyre dhe brezave të parë të kishin një shëndet më të mirë se i joni sot. Fëmijët e Adamit dhe të Evës kishin pak ose aspak difekte gjenetike. Si rezultat, ata ishin më të sigurt nëse martoheshin me njëri-tjetrin. ثshte e çuditshmë, madje edhe e neveritshme të mendosh se motra e Kainit ishte në të njëjtën kohë edhe gruaja e tij. Nëse në fillim Zoti krijoi vetëm një burrë dhe vetëm një grua, fëmijët e brezit të dyte nuk kishin zgjedhje tjetër, veçse të martoheshin bashkë.
/Got Questions
 

Lauri

Anunnak
une jam e hapur per negociata , por ju duhet durim se jam fillestare , ama shume e zellshme :)
Do bëje një punë të madhe nqs do rregullohen këta tema nga dikush nga stafi, nga fotot e dublikuara dhe poste jasht tematikës. 😊
 
Top