Era Diellore

Era diellore
Era diellore është një rrjedhë e grimcave që vjen nga dielli me rreth një milion milje në orë dhe udhëton në të gjithë sistemin diellor. Propozuar së pari në vitet 1950 nga fizikanti i Universitetit të Çikagos Eugene Parker, era diellore është e dukshme në aureolën rreth diellit gjatë një eklipsi dhe nganjëherë kur grimcat godasin atmosferën e Tokës - si aurora borealis, ose dritat veriore.1-thesolarwind.gif
Ndërsa era diellore mbron Tokën nga grimcat e tjera të dëmshme që vijnë nga hapësira, ajo gjithashtu mund të kërcënojnë rrjetet tona satelitore dhe të komunikimit.

Çfarë është era diellore?

Sipërfaqja e diellit është ka nje nxehtësi 6,000 gradë Fahrenheit - por atmosfera e saj, e quajtur kurorë, është më shumë se një mijë herë më e nxehtë. Gjithashtu tepër aktive; ato shpërthime dhe sythe janë aureola që shihni rreth diellit kur ka një eklips.

Kurora është aq e nxehtë sa që graviteti i diellit nuk mund ta mbajë atë, kështu që grimcat hidhen në hapësirë dhe udhëtojnë në të gjithë sistemin diellor në çdo drejtim. Ndërsa dielli rrotullohet, digjet dhe gërryhet, ai krijon vorbulla komplekse dhe stuhi grimcash. Këto grimca, kryesisht protone dhe elektrone, qe udhëtojnë rreth një milion milje në orë ndërsa kalojnë Tokën.

Kjo rrjedhë e grimcave, e quajtur "era diellore", ka një ndikim të jashtëzakonshëm në jetën tonë. Ajo na mbron nga rrezet kozmike të humbura që vijnë nga nje tjetër në galaktikë - por efektet e stuhive në sipërfaqen e diellit mund të ndikojnë gjithashtu në rrjetet tona telekomunikuese. Era do të përbënte gjithashtu një kërcënim për astronautët që udhëtojnë nëpër hapësirë, kështu që NASA dëshiron të kuptojë më mirë vetit e saj.


1-thesolarwind.jpgSi u zbulua era diellore?

Në vitin 1957, Eugene Parker ishte asistent profesor në Universitetin e Çikagos kur filloi të kërkonte një pyetje të hapur në astrofizikë: A vijnë grimcat nga dielli? Një dukuri e tillë dukej e pamundur; Atmosfera e Tokës nuk rrjedh në hapësirë dhe shumë ekspertë supozojnë se e njëjta gjë do të ishte e vërtetë për diellin. Por shkencëtarët kishin vërejtur një fenomen të çuditshëm: Bishti i kometave, pa marrë parasysh në cilin drejtim udhëtonin, gjithnjë drejtohej nga dielli - pothuajse sikur diçka po i frynte.

Parker filloi të bënte matematikën. Ai llogariti që nëse kurora e diellit ishte një milion gradë, do të duhej të kishte një rrjedhë grimcash që zgjeroheshin larg sipërfaqes së tij, duke u bërë përfundimisht jashtëzakonisht e shpejtë - më shpejt se shpejtësia e zërit. Ai më vonë do ta emërtonte fenomenin "era diellore".


2-thesolarwind.jpg

"Dhe ky është fundi i historisë, përveçse nuk është, sepse njerëzit menjëherë thanë:" Unë nuk e besoj atë "," tha Parker.

Ai shkroi një punim dhe e dorëzoi atë në Astrophysical Journal; përgjigja nga recensentët shkencorë ishte e shpejtë dhe e ashpër.

"Ju duhet ta kuptoni se sa e pabesueshme tingëllonte kjo kur ai e propozoi atë," tha Fausto Cattaneo, një profesor i astronomisë dhe astrofizikës në UChicago. "Që kjo erë jo vetëm që ekziston, por po udhëton me shpejtësi supersonike! Jashtëzakonisht e vështirë të përshpejtohet diçka në shpejtësi supersonike në laborator dhe nuk ka asnjë mjet shtytjeje."

Për fat të mirë, redaktori i revistës në atë kohë ishte astrofizikanti i shquar Subrahmanyan Chandrasekhar, koleg i Parkerit në Universitetin e Çikagos. As Chandrasekhar-it nuk i pëlqente ideja, por laureati i ardhshëm i Nobelit nuk mund të gjente asgjë të gabuar me matematikën e Parkerit, kështu që ai bindi recensentët dhe botoi punimin.
Vetëm tre vjet më vonë, kur një anije kozmike e NASA-s, e quajtur Mariner II, zbuloi në udhëtimin e saj për në Venus në 1962, rezultatet ishin të paqarta. "Atje ishte era diellore, që frynte 24/7," tha Parker.

Si na ndikon era diellore?


Zbulimi i përparuar riformoi pamjen tonë të hapësirës dhe sistemit diellor. Shkencëtarët kuptuan se era diellore jo vetëm që kalon Tokën, por në të gjithë sistemin diellor dhe më gjerë. Ajo gjithashtu na mbron dhe na kërcënon.

"Era diellore mbulon në mënyrë magnetike sistemin diellor, duke mbrojtur jetën në Tokë nga grimcat me energji edhe më të lartë që vijnë nga diku tjetër në galaktikë", shpjegoi astrofizikanti i UChicago Angela Olinto. "Por kjo gjithashtu ndikon në komunikimet e sofistikuara satelitore që kemi sot. Pra, të kuptuarit e strukturës precize dhe dinamikës dhe evolucionit të erës diellore është thelbësore për civilizimin në tërësi."


3-thesolarwind.jpg


Normalisht, fusha magnetike e Tokës na mbron nga shumica e këtyre grimcave. Por ndonjëherë, dielli "këput", duke hedhur një miliard ton material në hapësirë duke fluturuar me disa mijëra kilometra në sekondë. Këto quhen nxjerrje masive kurorale - dhe nëse një i madh do të godiste Tokën, vala e goditjes mund të shkaktojë kaos dhe dëmtim të sistemeve tona të komunikimit. "Kjo mund të bëjë që fusha magnetike që rrethon Tokën të bie si një zile e goditur", tha Prof. Justin Kasper, një alum i UChicago tani fizikant në Universitetin e Miçiganit. Një skenar i tillë do të gjeneronte të gjitha llojet e shqetësimeve: Avionët do të humbnin komunikimin radio, GPS , dhe sistemet bankare, të komunikimit dhe elektronike mund të anuloheshin.

Kjo ka ndodhur në të vërtetë më parë: Në 1859, një shpërthim gjigant diellor i njohur si Ngjarja Carrington mbylli telegrafin dhe sistemet elektrike për ditë. Aurora borealis ishte aq e fortë sa njerëzit raportuan se ishin në gjendje të lexonin një gazetë nën dritën e saj. "Kishte një shkëlqim të bollshëm mbi horizontin e Veriut, nga i cili shpërtheu drita fantastike, drite dhe një shkëlqim rozë u zgjat, ", shkruante Cincinnati Daily Commercial.

Por në 1859, ne nuk ishim aq të varur nga elektronika sa jemi sot. Një studim i vitit 2013 nga Lloyd's i Londrës vlerësoi se një stuhi e ngjashme që godet Tokën sot mund të shkaktojë deri në 2.6 trilion dollarë dëme vetëm në Shtetet e Bashkuara dhe do të shkaktonte ndërprerje dhe dëmtime të përhapura të rrjeteve elektrike.

Ekzistojnë disa masa paraprake që mund të marrim nëse do të kishim njoftim paraprak, prandaj inxhinierët duan të dinë se kur po vjen një stuhi diellore. Për fat të mirë, disa anije kozmike që rrotullohen rreth diellit marrin fotografi dhe i dërgojnë përsëri në Tokë në mënyrë që NASA të monitorojë për shpërthimet. Por analizimi i këtyre imazheve kërkon ende një shpërthim që së pari të shfaqet në sipërfaqen e diellit, i cili siguron vetëm disa minuta ose orë paralajmërim. Deri tani, ende nuk ka asnjë mënyrë për të parashikuar shpërthime të tilla përpara se të ndodhin.
thesolarwind.gif

Një kuptim më i mirë i erës diellore gjithashtu faktorizon në një sipërmarrje tjetër njerëzore: udhëtimin në hapësirë. Disa grimca diellore të erës janë jashtëzakonisht energjike dhe mund të hapin vrima të vogla përmes pajisjeve të rëndësishme të anijes - për të mos përmendur trupat e njeriut. Në mënyrë që të mbrojë astronautët, NASA duhet të kuptojë përbërësit, karakteristikat dhe frekuencat e grimcave të tilla, si dhe mënyrën e parashikimit të motit hapësinor paraprakisht për udhëtime të sigurta.

Cilat mistere mbeten në lidhje me erën diellore?

Një nga problemet më të mëdha me të cilat përballen parashikuesit e motit në hapësirë është se ende nuk e dimë pse atmosfera e diellit është shumë më e nxehtë se sipërfaqja.

Në jetën e përditshme, ju do të prisni që temperatura të uleta në mënyrë të vazhdueshme do jen kur largoheni nga një burim nxehtësie, si të largonit dorën nga një zjarr. Por kjo nuk është ajo që ndodh në diell. Në këtë rast, nxehtësia vjen nga shkrirja që ndodh në bërthamën e diellit, e cila gradualisht ftohet deri në 6,000 gradë Fahrenheit në sipërfaqe - pastaj shtrihet përsëri në miliona gradë në kurorë.
Janë propozuar shumë teori. Shkencëtarët e dinë se e gjithë sipërfaqja e diellit vazhdimisht dridhet dhe shpërthen; mbase ka "nanoflares" më të vogla (secila akoma paketon energjinë e një bombe hidrogjeni 10 megaton) që shpërthejnë vazhdimisht në të gjithë sipërfaqen e diellit që sjellin nxehtësi në atmosferë. Ka edhe fusha magnetike që bashkëveprojnë në sipërfaqen e diellit; është e mundur që këto fusha magnetike po godasin njëra-tjetrën me forcë shpërthyese miliarda herë në sekondë - "anulojnë" njëra-tjetrën, por ngrohin atmosferën në proces.
αρχείο λήψης.jpg

Pyetjet që shkencëtarët do të donin t'u përgjigjeshin përfshijnë:

Pse është kurora shumë më e nxehtë se sipërfaqja e diellit? Si përshpejton era diellore larg diellit?
Sa shpejt lëvizin grimcat dhe sa nxehen?
A po ngrohin fushat magnetike grimcat, apo ka valë mekanike që vijnë nga sipërfaqja e diellit? (apo te dy?)
Një kuptim më i thellë i këtyre proceseve mund të ndihmojë në parashikimin e motit hapësinor që ndikon në jetën në Tokë, të zbulojë më shumë rreth kushteve me të cilat do të përballen astronautët në orbitë mbi botën tonë dhe të udhëtojnë për distanca të gjata, dhe madje të sigurojë të dhëna se cilat lloje të aktivitetit të yjeve mund të favorizojnë banueshmërinë në planetët e largët.

Por për të marrë përgjigje, duhet t'i afrohemi vetë diellit.
 
Top