Emri i trëndafilit

Emri i trëndafilit është një roman i shkruar nga Umberto Eco dhe i botuar për herë të parë nga Bompiani në 1980.
IMG20221010214047.jpgVepra, e vendosur në fund të vitit 1327, paraqitet me një leverdi klasike letrare, atë të dorëshkrimit të gjetur, veprën, në këtë rast, të një murgu të quajtur Adso da Melk, i cili, pasi u plak, vendos të vendosë në letër faktet mbresëlënëse të përjetuara si rishtar, shumë dekada më parë, në shoqërinë e maestrit të tij Guglielmo da Baskerville.
IMG_20221010_080045.jpgHistoria zhvillohet brenda një manastiri benediktin dhe ndahet në shtatë ditë, të shënuara nga ritmet e jetës monastike. Romani arriti sukses të gjerë kritik dhe publik, duke u përkthyer në mbi 45 gjuhë me mbi 60 milionë kopje të shitura në tridhjetë vjet. Ai ka marrë disa çmime dhe nderime, duke përfshirë çmimin Strega të vitit 1981 dhe është përfshirë në listën e "100 librave të shekullit të Le Monde".
"The Name of the Rose" bëhet një film në vitin 1986 me regji të Jean-Jacques Annaud.
By Lauri anunnak 👍
 
Meqë jemi tek letërsia.
A më sugjeron ndonjë roman të bukur.
Jo filozofik😊
Të jetë me dashuriçka,me gjëra 😋😊
 
Meqë jemi tek letërsia.
A më sugjeron ndonjë roman të bukur.
Jo filozofik😊
Të jetë me dashuriçka,me gjëra 😋😊
Nuk më tërheqin romanet, raste të rralla që i prek me dorë.
Por do i hedh një sy librave mos kam gjë me 💞 🤗
 
Abati i verbër pyet detektivin Uilliam: "Çfarë doni vërtetë?"
Ai përgjigjet: “Unë dua librin grek, atë që, sipas jush, nuk është shkruar kurrë. Një libër që merret vetëm me komedinë. Është ndoshta i vetmi shembull i ruajtur i një libri me poezi të Aristotelit.
Ka shumë libra që kanë të bëjnë me komedinë. Pse është ky libër kaq i rrezikshëm?"

Abati; “Sepse është i Aristotelit dhe do të të bëjë të qeshësh”.

Uilliam: "Çfarë është e frikshme që njerzit të jenë në gjendje të qeshin?"

Abate: “E qeshura vret frikën dhe pa frikë nuk mund të ketë besim. Ai që nuk i frikësohet djallit nuk ka më nevojë për Zotin”.
IMG_20221119_083645.jpg
Emri i trëndafilit, nga Umberto Eco.
 
Top