Eksploruesit gjejne te dhena per nje qytet teplanifikuar 2500 vjecar

Tuana

Nada é por acaso!
artifakte.jpg


Eksploruesit deklarojne qe kane te dhena per nje qytet 2500 vjecar te planifikuar - me rezervuare uji, rruge, dhe monedha - qe eshte i varrosur ne Chhattisgarh, ne New Dehli.
Sipas arkeologeve te departamentit te kultures dhe arkeologjise se shtetit, zbulimet jane bere nga Tarighat ne distriktin Durg, dhe perfshinin 5 akra te nje rajoni te pabanuar prane nje lumi.

"Kur te fillojme, germimet e plota mund te zgjasin te pakten 5-10 vjet."

Qindvjecari i 5te dhe i 3te Pr.E.S., i takon nje periudhe kur rajoni eshte drejtuar nga dinastite Kushan dhe Satavahana ne Indine Qendrore. Nderkohe qe ka ptur te dhena te meparshme ne lidhje me rritjen urbane pas qindvjecarit te pare, zbulime te tilla jane shume te rralla ne lidhje me periudhat e meparshme.

"Keto jane nder periudhat me interesante ne Indine e hershme," - tha Abjihit Dandekar, nje arkeolog ne Kolegjin Deccan, Pune. "Ishte fundi i periudhes se 16 mahajanapadas (qe gjeresisht eshte perkthyer si mbreterite e medha). dhe fillimi i perandorise Maurya. Ka shume pak te dhena ne lidhje me strukturat urbane te kesaj periudhe, neper rajone qe ndodhen ne Madhya Pradesh dhe Chhattisgarh te diteve te sotme."

Dankedar, i cili nuk eshte i perfshire ne keto zbulime, shtoi qe te dhena ne lidhje me qytete dhe urbanizim qe shtriheshin neper 5 akra, ishin vertet shume te rendesishme, megjithese vetem germimet dhe studimet e metejshem do te mund te hidhnin drite ne rendesine dhe vertetesine e ketyre zbulimeve.

Ai shtoi qe germimet e bera ne Ahichhatra, prane Bareilly ne Uttar Pradesh, qe filluan ne vitet 1960 ishin te dhenat me te fundit te nje planifikimi ne shkalle te gjere te qyteteve ne Indi, dhe nesezbulimet e Chattisgarh jane ashtu si parashikohen, atehere ky do te ishte nje zbulim shume i rendesishem.

"Ne kontekstin Indian, nje germim nuk ka qene asnjehere zhgenjyes." - tha Dandekar.

"Nese beson qe mund te kete patur nje qytet, nga germimet del qe ka qene nje me i madh se sa e kishe parashikuar."


Per te qene i sigurt, Bhagat qartesoi qe zbulimet nuk jane datuar akoma duke perdorur metoda si per shembull radiokarbon apo termolumineshence - teknikamoderne qe masin sasine e karbonit ne sasite relative te elementeve te tjere dhe nga te cilat deduktohen mosha e sakte e materialeve - por ai shtoi qe perberja e poceve, dhe gjithhska tjeter qe ai kishte zbuluar, shfaqte te dhena per rezultatet e deritanishme te tij.

"Aty ka shenja te dallueshme te nje urbanizimi kompleks."

Arun Raj, nje arkeolog, e karakterizoi Chhattisgarh si nje miniere e arit per arkeologjine.

"Sapo u kemi dhene lejen per te bere keto germime, dhe mendoj qe do te kaloje kohe perpara se ne te kuptojme se sa e rendesishme eshte kjo." - tha Raj.

"Po ky rajon, qe relativisht eshte i paeksploruar per shkak te konfliktit Naksalit, mund te shfaqe zbulime te tilla te shumta."
info.al »
 
Top