Dielli nuk ndriçon..!!

"Dhe dritë u bë" 🤔
elucefu.jpg
Jemi zhytur në një univers të errët. Kur dielli lind në agim, ose kur ndezim një llambë elektrike ose një qiri natën, mjedisi ynë ndriçon dhe e bën botën përreth të dukshme për ne. Megjithatë e gjithë kjo ndodh vetëm sepse sytë tanë janë të ndjeshëm ndaj rrezatimit elektromagnetik në intervalin midis 770 dhe 430 THz (terahertz) dhe dërgojnë një sinjal elektrik në tru, i cili më pas përpunohet për të ndërtuar mjedisin
përreth nesh.

Valët godasin sipërfaqet që na rrethojnë dhe secila prej tyre reflekton në një mënyrë të ndryshme, duke i dhënë çdo objekti një ngjyrë, një formë dhe një dendësi "të dukshme" për syrin e njeriut, i cili rindërton mjedisin në bazë të hartës së sinjalet e marra.. Jashtë atij spektri të kufizuar (i quajtur "spektri i dukshëm"), ne nuk shohim asgjë.
1651934412433.png
Spektri elektromagnetik Për të kuptuar se sa i vogël është spektri i dukshëm brenda të gjithë gamës së valëve elektromagnetike, shikoni figurën: jashtë atij brezi shumë të kufizuar, gjithçka është e padukshme. Sytë tanë mund të zbulojnë vetëm valë elektromagnetike me një gjatësi midis 400 dhe 700 nm (nanometra) dhe secila frekuencë shoqërohet me një ngjyrë të dukshme. Nëse, për shembull, në vend të atij spektri të caktuar të frekuencës, syri do të ishte i ndjeshëm ndaj atyre midis 400 dhe 1500 Mhz, atëherë drita do të na arrinte nga të gjitha antenat e radios ose televizionit të shpërndara në territor dhe telefoni celular do të lëshonte rreze drite. gjatë një telefonate. Dhomat tona do të mbusheshin me dritë ditën dhe natën dhe grilat do të duhej të bëheshin me pllaka metalike të rënda. Kjo është teknika për pajisjen e radarëve, robotëve ose makinave vetë-drejtuese me një potencial vizual: transmetimi i valëve elektromagnetike (të padukshme për syrin e njeriut, por të ndjeshme ndaj detektorëve të pajisjeve elektronike) dhe vlerësimi i reflektimeve dhe kërcimeve për të ndërtuar një botë me objekte përreth. .
Optic-nerve (1).jpg
Duke vëzhguar qiellin, yjet dhe galaktikat përmes një teleskopi, na shtyn të imagjinojmë se çdo trup qiellor që shohim është një burim drite që shtrin rrezen e tij rreth vetes. Megjithatë, universi - në thelb - është i errët: është syri i njeriut (dhe i qenieve të tjera të gjalla në Tokë) që i interpreton të gjitha emetimet në atë spektër të veçantë frekuencash si "dritë". Nëse do të ishte e mundur të "akordohej" frekuenca e marrjes së syrit të njeriut në breza të tjerë, drita e diellit do të fiket (por nxehtësia do të mbetej) dhe shumë burime të tjera do të ndizeshin në përputhje me brezat specifikë të spektrit elektromagnetik: radio. , rrezet infra të kuqe, rrezet X, rrezet gama etj. Me fjalë të tjera, nëse syri i njeriut do të ishte i ndjeshëm ndaj frekuencave të ndryshme nga ato aktuale, gjithçka do të na dukej ndryshe: në ngjyra, në densitet, në shkëlqim. Ajo që ne e quajmë "dritë" dhe që besojmë se është burimi që ndriçon Tokën dhe të gjithë trupat e Universit nuk është gjë tjetër veçse rezultat i një transformimi fizik midis frekuencave elektromagnetike dhe ndjesisë vizuale. Nuk është e sigurt që format e tjera të gjalla të Universit e perceptojnë mjedisin në të njëjtën mënyrë me ne.

Prandaj, syri i njeriut është një "marrës" i përsosur i frekuencave, i akorduar në diapazonin që duket të jetë më i përshtatshmi për të arritur shikueshmëri të mirë të objekteve materiale që na rrethojnë. Një frekuencë më e ulët do të kishte rezultuar në karakteristika të ndryshme reflektimi dhe ndoshta ndërhyrje më të madhe, me nevojën për të emetuar fuqi më të larta për të pasur të njëjtin rezultat. Ndërsa një frekuencë më e lartë do të kishte rrezikuar që shumë objekte të ishin transparente sepse ato do të përshkoheshin plotësisht nga sinjali elektromagnetik. Kështu, një ekuilibër i përsosur midis zgjedhjes së grupit dhe rezultatit të marrë.

Valët elektromagnetike në vetvete nuk gjenerojnë dritë, vetë fotoni (i quajtur historikisht "kuanti i dritës") nuk shkëlqen me dritën e tij. Prandaj është e mundur të argumentohet se drita nuk ekziston derisa një valë e përfshirë në atë gamë shumë të kufizuar të spektrit elektromagnetik të arrijë një sy dhe një tru të aftë për ta transformuar atë në një sinjal vizual.
Kozmosi është i errët, derisa njeriu vjen për ta vëzhguar atë.

Thënë ndryshe: universi, dielli ynë, ndizet kur njeriu u shfaq mbi tokë 🤷
Në Bibël zoti dritën e krijoj që ditën e parë, sipas genesi t, e njeriun në të gjashtin 🤔
Në shqip by Lauri anunnak 👍
 

Attachments

  • spettro_elettromagnetico.png
    spettro_elettromagnetico.png
    31.7 KB · Shikime: 21
Last edited by a moderator:
@Lauri temat e tua jane pasurim dijesh.
Mu cplodh mendja duke e lexuar.
Zot sa mrekulli mund te njohim,mesojme, nese do arrijme te kuptojme dhe te veme ne perdorim njohje trurin tone,ne forme qe te njohim dhe universin rreth nesh.
 
Flm nev🤗
E kshu, e konsideroj forumin unë... Ti mëson diçka nga unë e unë diçka nga ty. Të tjerët nga ne, e ne nga të tjerët 😊

Dijet vijnë vetëm duke thyer "kufirin" e atyre gjërave që dijmë, e të kërkojmë më tej të reja...
Duhet të shohim gotën gjysëm bosh dhe jo gjysëm plot. Kjo do thotë: mos u knaq me çfarë ke arritur, por vazhdo përpara mbush atë boshllëk që ke...🤔

"Nec plus ultra" është një thënje që limiton njeriun të shkojë më tej.
Por vetëm me kalimin e këtij limiti njeriu ka zbuluar kontinente, ka zhvilluar teknologjinë dhe po sfidon ligjet e natyrës duke udhëtuar edhe në hapësirë..🤷
 
Si mos t'i japësh nuanca me karakter besimi religjioz këto argumenti që trajton kjo temë. Argument mahnitës dhe i pabesueshëm. Por ja që shkenca na ofron këtë mundësi që të mendojnë me mendje të hapur: dielli nuk ndriçon.🙈 Drita nuk ekziston🙈.
Ajo është vetëm një iluzion i yni mbrenda nesh në kokën tonë. Nga syri deri në tru 🤷

Çfarë i ngelet Perëndisë që na krijoj dritën (që nuk ekziston) para njeriut?🤔

Krijoj tokën para diellit 🤔
Pastaj u bë dita u bë nata ?🤔
Sa të largohemi pak nga toka nuk ekziston asnjëra prej tyre: nuk ka ditë as nuk ka natë.
Nuk ka veri as jug 🤷

Kjo na tregon se sa toksore janë librat e shenjtë 😇🤗

Zanafilla 1​

Albanian Bible​

1 Në fillim Perëndia krijoi qiejt dhe tokën.

2 Toka ishte pa trajtë, e zbrazët dhe errësira mbulonte sipërfaqen e humnerës; dhe Fryma e Perëndisë fluturonte mbi sipërfaqen e ujërave.

3 Pastaj Perëndia tha: "U bëftë drita!". Dhe drita u bë.

4 Dhe Perëndia pa që drita ishte e mirë; dhe Perëndia e ndau dritën nga errësira.

5 Dhe Perëndia e quajti dritën "ditë" dhe errësirën "natë". Kështu erdhi mbrëmja e pastaj erdhi mëngjesi: dita e parë.
 
Ajo quhet materia e zezë, një nga misteret më të medha të Universit. Ajo çfarë ne shohim me sy të lirë, planete dhe yje, është vetëm 4%.
Ndërsa 26% është materie e pa dukshme. Dhe pjesa tjetër më e madhe prej 70% është e përbërë nga energjia e errët.
IMG_20221101_165730.jpg
Nuk shihet por ekziston, e ndjejmë prezencën por nuk dimë se çfarë është. Le përshtypje e një rrjeti nderlidhes mes celulave nervoze në makrokozmo.
E njëjta dhe identike me trurin tonë mikrokozmik.
Neurons_480x320.jpg
Universi është në kokën tonë... = dhe identik 🤷

….....................
L'inquietante immagine di quella che sembra una ragnatela oscura è in realtà il nostro universo, in cui piccoli gruppi di galassie luminose sono avvolti da densi, enormi filamenti di materia oscura che sembrano avvolgere qualsiasi cosa! :O

Ciò che vediamo è una delle più dettagliate simulazioni della distribuzione di materia (oscura e barionica) nell'universo, con il tipico aspetto a ragnatela che già abbiamo imparato a conoscere.

Stelle, galassie, nebulose... tutto ciò che vediamo nel nostro universo è in realtà una minuscola, piccolissima parte della materia presente. SOLO il 5%! Tale materia è chiamata barionica (protoni e neutroni, appartengono alla famiglia dei barioni). E tutto il resto? :O

Tutto il resto c'è...ma non si vede! Il 27% è costituito dalla celebre materia oscura, la cui natura non è ancora del tutto chiarita, ma è necessaria per spiegare la velocità di rotazione delle galassie, la deflessione della luce in fenomeni come le lenti gravitazionali, la distribuzione della materia visibile e molte altre cose.

L'immagine simulata arriva dall’Hayden Planetarium Space Show Dark Universe del Museo Americano di Storia Naturale e non solo trova conferma in altre simulazioni ma anche in numerose osservazioni astronomiche. Tuttavia vi è qualcos'altro di ancora più grande che pervade l'intero universo: è l'energia oscura, una forma di energia repulsiva che domina l'espansione dell'universo, nonchè uno dei pilastri del modello cosmologico standar.

Esattamente come per la materia oscura, la natura dell'energia oscura è tuttora oggetto di ricerca. Al momento l'unica missione spaziale in programma e specifica per lo studio della materia oscura è la missione EUCLID dell'ESA, che verrà lanciata nel 2021 (e per la quale ho l'onore di lavorare 😁).

Matteo
Credits: Tom Abel & Ralf Kaehler (KIPAC, SLAC), AMNH
 
Top