Dhurata, çfarë është për ju?

Dhurata nuk është aq e parëndësishëme sa mund të duket në shikim të parë: shërben për të krijuar lidhje ndërpersonale dhe sociale, dhurata e kuptuar si një shkëmbim pa asnjë kufizim ekonomik dhe tregtar.
Në shoqëritë primitive shërbente për të krijuar marrëdhënie jo vetëm me individë të tjerë, por përbën bërthamën e të gjithë organizimit shoqëror.
IMG_20221127_135229.jpg
Dhurata është një praktikë e përditshme. Një gjest që bëjmë: në bar në mëngjes kur i ofrojmë kafe një shoku ose kolegu të punës, kur ftojmë dikë për drekë ose darkë, bakshish kamerierin, jepni bamirësi një të varfëri që takojmë në rrugë, me rastin e ngjarjeve të rëndësishme si dasma, pagëzime, përvjetorë, ditëlindje etj.
Kuptim interesant i dhuratës ka lindur në kulturën greke dhe është ai i një dhurate të helmuar në të cilën protagonist për Homerin bëhet Uliksi.
IMG_20221127_140316.jpg
Ky i fundit i ofron, së bashku me shokët e tij, verë Polifemit për ta dehur dhe verbëruar më pas. Dhe ndërton kalin e famshëm të Trojës për të mposhtur përfundimisht trojanët. Përsëri me një dhuratë 🤷
IMG_20221127_135731.jpg
" Unë u frikësohem grekëve edhe kur/nëse sjellin dhurata."
Në një përpjekje për t'i bindur trojanët që të pranojnë dhuratën e kalit dhe ta transportojnë atë brenda mureve.
Dhurata pa shkëmbim, me fjalë të tjera ajo njëanshme, është një dhuratë mashtruese.

Patologjia në marrëdhënie lind nga dhurata e helmuar.
Shumë e identifikojnë dhuratën si një formë shtrëngimi dhe kontrolli si një nga faktorët që nxisin patologjinë e sipërpërmendur.
By Lauri 👍
 
"Jepni dhurata qe te duheni" me duket eshte nje hadith nga Profeti Muhamed a.s. por sjam sh e sigurte.
Gjthss, shprehje te tilla si: dhuraten e pranon dhe mbreti nuk kane dale kot. 😁
Personalisht i dua shume. Kam qef te bej, kam qef te me bejne. Por dicka qe me gezon me shume jane gjerat e menduara. Le tjete dicka e vogel, por duhet te kete perpjekjen per t'u identifikuar me mua. Kshu 😁🤗
 
Top