Dhjetë skenarë që mund të trondisin botën në vitin 2022

skenare.jpg

Një përplasje e bursës amerikane dhe trazirat e përhapura sociale janë dy skenarët më të mundshëm në vitin 2022, ngjarje të rëndësishme që mund të prishin sigurinë botërore dhe të shpërbëjnë ekonomitë, ka parashikuar një raport i ri.
Përkeqësimi i marrëdhënieve midis Uashingtonit dhe Pekinit dhe një përplasje pronash në Kinë gjithashtu zënë vend të dukshëm në raportin “Risk Outlook 2022” të “Economist Intelligence Unit (EIU)’, ku të dyja konsiderohen ngjarje me probabilitet “të lartë”.
Nga 10 kërcënimet kryesore, pesë kategorizohen si skenarë ekonomikë, dy politikë dhe ushtarakë dhe një mjedis – thatësira të rënda që shkaktojnë urinë.
EIU pret që rimëkëmbja pas COVID-19 të vazhdojë edhe në vitin 2022, me produktin e brendshëm bruto global që do të zgjerohet me 4.1 për qind. Megjithatë, rimëkëmbja do të maskojë ndryshime të mëdha në ritmin e rimëkëmbjes nëpër rajone të ndryshme, thuhet në raport.
  1. Përkeqësimi i lidhjeve SHBA-Kinë dëmton ekonominë globale
Probabiliteti: i lartë
Ndikimi: Shumë i lartë
Dy superfuqitë më të mëdha në botë, SHBA-ja dhe Kina, po konkurrojnë për ndikim dhe dominim global.
Konflikti mes dy vendeve mund të ndajë ekonomitë që mbështesin Kinën dhe ato që mbështesin SHBA-në. Pasojat mund të rrisin pasigurinë në tregtinë dhe investimet globale.

2. Shtrëngimi i papritur dhe i shpejtë monetar çon në rrëzimin e tregut të aksioneve në SHBA

Probabiliteti: Shumë i lartë
Ndikimi: i lartë
Ndërprerjet e zinxhirit të furnizimit, çmimet më të larta të energjisë dhe politika e lirshme monetare, kontribuan në një rritje të mprehtë të inflacionit në SHBA, në vitin 2021.
Kjo mund të detyrojë Rezervën Federale të fillojë shtrëngimin e politikës monetare, e cila nga ana tjetër mund të çojë në një rritje të normave të interesit deri në mesin e vitit 2022.

3.Problemet e kompanive të pronave në Kinë çojnë në një ngadalësim të mprehtë ekonomik

Probabiliteti: i lartë
Ndikimi: Shumë i lartë
Problemet financiare që godasin gjigantin kinez të pronave Evergrande “përfaqësojnë një rrezik serioz të infektimit financiar” në të gjithë ekonominë e Kinës.

4. Kushtet më të shtrënguara financiare të brendshme dhe globale pengojnë rimëkëmbjen në tregjet në zhvillim

Probabiliteti: i lartë
Ndikimi: i lartë
Ekonomitë e vendeve në zhvillim janë të ndjeshme ndaj presioneve inflacioniste për shkak të rritjes së çmimeve të mallrave.
“Rreziqet do të rriten veçanërisht në vendet ku borxhi në valutë të huaj është veçanërisht i lartë,”, si Argjentina dhe Turqia.
Brazili, Meksika, Rusia, Sri Lanka dhe Ukraina kanë rritur të gjitha normat e politikës monetare në vitin 2021.

5.Shfaqen variante të reja COVID-19 që rezultojnë rezistente ndaj vaksinave

Probabiliteti:
i moderuar
Ndikimi: Shumë i lartë
“Një nga rreziqet kryesore për rimëkëmbjen globale është se variantet e reja, më agresive të Covid-19 rezultojnë rezistente ndaj vaksinave aktuale”, duke çuar kështu në një “cikël të përhershëm” dozash përforcuese dhe vaksinash të reja.

6.Trazirat e përhapura sociale rëndojnë mbi rimëkëmbjen globale

Probabiliteti: Shumë i lartë
Ndikimi: i ulët
“Një rritje e trazirave është e mundur” në vitin 2022 për shkak të efektit negativ të pandemisë në të ardhurat dhe cilësinë e jetës.
Shtetet perëndimore “tradicionalisht të qëndrueshme” dhe regjimet autoritare të vjetra konsideroheshin të prekshme, me Lindjen e Mesme, Afrikën dhe Amerikën Latine më të rrezikuara.

7.Shpërthen konflikti midis Kinës dhe Tajvanit, duke detyruar SHBA-në të ndërhyjë

Probabiliteti: i ulët
Ndikimi: Shumë i lartë
Rritja e tensioneve midis Kinës dhe Tajvanit ka “rritur rrezikun” e një konflikti ushtarak në ngushticën e Tajvanit.

8.Marrëdhëniet BE-Kinë përkeqësohen ndjeshëm

Probabiliteti: i moderuar
Ndikimi: i moderuar
Marrëdhëniet BE-Kinë kanë rënë që kur BE-ja vendosi sanksione kundër Kinës për abuzimet e të drejtave të njeriut në Xinjiang. Sanksionet e vazhdueshme do të dëmtojnë kompanitë e BE-së dhe ato kineze, me implikime për ekonominë më të gjerë globale.

9.Thatësirat e mëdha shkaktojnë zi buke

Probabiliteti: i ulët
Ndikimi: i moderuar
Thatësirat pritet të bëhen më të shpeshta. “Mungesat e ujit në Europën Jugore, Mesdheun, SHBA-në Jugperëndimore dhe Afrikën Jugore do të kishin pasoja afatshkurtra dhe afatgjata për ekonominë globale”, thuhet në raport.

10.Lufta kibernetike ndërshtetërore dëmton infrastrukturën shtetërore në ekonomitë kryesore

Probabiliteti: i moderuar
Ndikimi: i ulët
Sulmet në infrastrukturën kritike, si linjat e furnizimit me ushqim dhe energji, destabilizojnë ekonomitë kombëtare, me ndikim të mundshëm global.


/Monitor
 
Po më kujtohen këto skenar:
1966- Oil gone in 10 years.

1967- Dire Famine Forecast by 1975.

1968 - Overpopulation will spread worldwide.

1969 - Everyone will disappear in a cloud of blue steam by 1989

1969 - Worldwide Plague, Overwhelming Pollution, Ecological Catastrophe, Virtual Collapse of UK by End of 20th Century

1970 - Oceans Dead in a Decade, US Water Rationing by 1980

1974 - Food Rationing by 1980

1970 - Ice age by 2000.

1970 - America subject to water rationing by 1974 and food rationing by 1980.

1970 - World will use up all its natural resources.

1970 - Urban Citizens will require gas masks by 1985.

1970 - Nitrogen buildup will make all land unusable.

1970 - Decaying pollution will kill all the fish.

1970s - Killer Bees!

1971 - New ice age coming by 2020 or 2030.

1972 - New ice age by 2070

1972 - Oil depleted in 20 years.

1972 - Pending Depletion and Shortages of Gold, Tin, Oil, Natural Gas, Copper, Aluminum.

1974 - Space satellites show new ice age coming fast.

1974 - Another ice age?

1974 - Ozone depletion a "Great Peril to life" .

1976 - Scientific Consensus Planet cooling, famine imminent.

1977- Department of Energy Says Oil will peak in 90's.

1978 - No end in sight to 30 year cooling trend.

1980 - Acid rain will kill life in lake.

1988 - Regional droughts (mai occorse) in 1990s.

1988 - Maldive island will be underwtaer by 2018.

1988 - World’s Leading Climate Expert Predicts Lower Manhattan Underwater by 2018.

1989 - Rising sea levels will obliterate nations if nothing done by 2000.

1989 - UN Warns That Entire Nations Wiped Off the Face of the Earth by 2000 From Global Warming

1989- New York City0s west side Highway underwater by 2019.

2000 - Children won't know what snow is.

2000 - Snowfalls Are Now a Thing of the Past

2002 - Famine In 10 Years If We Don’t Give Up Eating Fish, Meat, and Dairy

2002 - Peak Oil in 2010

2004 - Britain will Be Siberia by 2024

2005 - Manhattan Underwater by 2015

2005 - Fifty Million Climate Refugees by the Year 2020

2008 - Arctic will Be Ice Free by 2018

2008 - Climate Genius Al Gore Predicts Ice-Free Arctic by 2013

2009 - Climate Genius Prince Charles Says we Have 96 Months to Save World

2009 - UK Prime Minister Says 50 Days to ‘Save The Planet From Catastrophe’

2009 - Climate Genius Al Gore Moves 2013 Prediction of Ice-Free Arctic to 2014

2011 - Washington Post Predicted Cherry Blossoms Blooming in Winter.

2013 - Arctic Ice-Free by 2015

2014 - Only 500 Days Before ‘Climate Chaos’.Këto për mendimin tim janë teoritë e frikës për qartësinë që nuk kemi për një të ardhme, për sigurinë e ruajtjes të statusit social për frikën mos të na ndodhi gjë neve dhe të afërmëve tonë.
 
Këto për mendimin tim janë teoritë e frikës për qartësinë që nuk kemi për një të ardhme, për sigurinë e ruajtjes të statusit social për frikën mos të na ndodhi gjë neve dhe të afërmëve tonë.

Me shume se teori frike do te thoja jane probabilitete qe mund te ndodhin ne te ardhmen planetit tone por afati kohor ngelet i hapur. Rrisqe te tilla mbeten te pranishme dhe sjane cudi qe mund te ndodhin:

1. Impakti i ndryshimit te klimes
2. Kercenimi i trupave qiellore ne univers, ndryshimet e diellit etj
3. Armet biologjike(viruset) dhe kimike.
4. Inteligjenca artificiale
 
Redaktimi i fundit:
Me shume se teori frike do te thoja jane propabilitete qe mund te ndodhin ne te ardhmen planetit tone por afati kohor ngelet i hapur. Rrisqe te tilla si mbeten te pranishme dhe sjane cudi qe mund te ndodhin:

1. Impakti i ndryshimit te klimes
2. Kercenimi i trupave qiellore ne univers, ndryshimet e diellit etj
3. Armet biologjike(viruset) dhe kimike.
4. Inteligjenca artificiale
Po patjetër ,nuk e theksova që disa janë vënë edhe në praktikë përsa i përket fenomeneve njerëzore gjithsesi të krijojnë ankth.
(y)
 
World Economic Forums Global Risk Report, për 15 vjet ka paralajmëruar për pasojat e një pandemie globale. Tani fatura duhet paguar, ndërsa ndryshimet klimatike duhet të trajtohen.

Sipas World Economic Forums Global Risk Report:

  • Rreziqet më të mëdha janë kriza klimatike, rritja e pabarazisë sociale, rritja e rreziqeve kibernetike dhe rimëkëmbja e anuar globale, ndërkohë që pandemia vazhdon.

  • Një anketë e perceptimit të rrezikut global midis ekspertëve, zbulon se vetëm një në gjashtë është optimist dhe vetëm një në dhjetë beson se rimëkëmbja globale do të përshpejtohet.

  • Për të adresuar këto sfida sistematike, udhëheqësit globalë duhet të miratojnë një qasje të koordinuar me shumë palë.

Drejtuesit më të lartë të shqetësuar

Sipas një sondazhi, i cili pyeti 12,000 drejtues më të lartë në mbarë botën, se çfarë i shohin ata si rreziqet më të mëdha, ata kanë frikë:
  • se përpjekjet për klimën nuk kanë sukses

  • kolaps në ekonomitë e mëdha

  • pandemitë e reja

  • mbrojtje e dështuar kundër sulmeve kibernetike

  • kriza e borxhit në ekonomitë e mëdha

ritzau.dk
 
Top