Cfare eshte kolagjeni dhe perse sherben

Kolagjeni eshte proteina me e rendesishme strukturale e organizmit tone, bashkon elementet qelizore duke i dhene origjine atyre, si pasoje procesit te indeve dhe organeve.
Behet fjale per elementit thelbesore fibroz te lekures, tendinave, kockave, dhembeve, membranave etj. Nderton, qenien njerezore 80% te te gjitha proteinave te organizmit. Kolagjeni eshte nje proteine e thjeshte e formuar eskluzivisht nga aminoacidet.
Eshte e perbere nga tre zinxhire. Cdo zinxhir eshte i perbere nga me shume se 1400 aminoacide. Kjo strukture rezistente eshte e formuar nga nje segment i perseritur nga tre aminoacide.Hydroxyprolina eshte kritike dhe shume e rendesishme per stabilitetin e kolagjenit, ajo sintetizohet duke modifikuar aminoacidin proline pasi zinxhiri i kolagjenit eshte ndertuar. Reagimi kerkon vitaminen C per te lejuar thithjen e oksigjenit. Per fat te keq ne nuk jemi ne gjendje per te sintetizuar vitaminen C ne trupin tone dhe keshtu duhet ta marrim ate me dieten ushqimore. Mungesa e vitamines C ngadaleson prodhimin e hydroxyprolines dhe ndalon ndertimin e kolagjenit te ri.
Gjate te gjithe jetes kolagjeni rinovohet vazhdimisht. Per te dhene disa shembuj, ne indet e kockave ky proces zgjat rreth 1 vit, ne melci 1 muaj, ne lekure sipas llojit, nga 140-160 dite. Kolagjeni eshte pergjegjes per gjendjen e lekures, dhe ne menyre indirekte per disa organe te tjere.
Kolagjeni dhe plakja.
Me kalimin e viteve, sasia e kolagjenit e gjeneruar ne trupin tone reduktohet dukshem. Lekura ul ndjeshem sasine e kolagjenit me pasoje rrudhat, njollat e erreta, humbjen e elasticitetit dhe shkelqimin e saj, edhe floket humbasin shkelqimin e tyre. Nje prodhim i dobet i kolagjenit shkakton deme edhe ne disa pjese te trupit, indet e muskujve degradohen sepse sasia e kolagjenit fillon te mos permbush nevojat e trupit./ikub/
 
Top