5G

MasteR

I'm offline
telekomunikacionin , 5G është standardi i teknologjisë së gjeneratës së pestë për rrjetet celulare, të cilat kompanitë e telefonisë celulare filluan vendosjen në të gjithë botën në vitin 2019, pasardhësi i planifikuar i rrjeteve 4G të cilat ofrojnë lidhje me shumicën e celularëve aktualë . Si paraardhësit e tij, rrjetet 5G janë rrjete celulare , në të cilat zona e shërbimit është e ndarë në zona të vogla gjeografike të quajtura qeliza . Të gjitha pajisjet pa tela 5G në një qelizë janë të lidhura në internet dhe rrjetin telefonik me anë të valëve të radios përmes një antene lokalenë qelizë. Avantazhi kryesor i rrjeteve të reja është se ata do të kenë një bandë më të madhe , duke dhënë shpejtësi më të shpejtë të shkarkimit , përfundimisht deri në 10 gigabits për sekondë (Gbps). Për shkak të rritjes së gjerësisë së brezit, pritet që rrjetet e reja nuk do të shërbejnë vetëm telefona celularë si rrjetet ekzistuese celulare, por gjithashtu do të përdoren si ofrues të përgjithshëm të shërbimit të internetit për laptopët dhe kompjuterët desktop, duke konkurruar me ISP-të ekzistuese siç janë interneti kabllor , dhe gjithashtu do të bëjë të mundur aplikime të reja në IoT dhe M2Mfusha. Celularët aktualë 4G nuk do të jenë në gjendje të përdorin rrjetet e reja, të cilat do të kërkojnë pajisje të reja wireless me mundësi 5G.

Shpejtësia e rritur arrihet pjesërisht duke përdorur valë radio me frekuencë më të lartë sesa rrjetet celulare aktuale. Sidoqoftë, mikrovalët me frekuencë më të lartë kanë një gamë më të shkurtër se frekuencat e përdorura nga kullat e mëparshme të telefonit celular, që kërkojnë qeliza më të vogla. Pra, për të siguruar një shërbim të gjerë, rrjetet 5G funksionojnë deri në tre bende të frekuencës, të ulët, të mesëm dhe të lartë. Një rrjet 5G do të përbëhet nga rrjete deri në 3 lloje të ndryshme qelizash, secila kërkon antena të ndryshme, secili lloj duke dhënë një shkëmbim të ndryshëm të shpejtësisë së shkarkimit kundrejt distancës dhe zonës së shërbimit. Celularët 5G dhe pajisjet wireless do të lidhen me rrjetin përmes antenës me shpejtësi më të lartë brenda intervalit në vendndodhjen e tyre:

Me bandë të ulët 5G përdor një gamë të frekuencës të ngjashme si celularët aktual 4G, 600 - 700 MHz duke dhënë shpejtësi të shkarkimit pak më të lartë se 4G: 30-250 megabits për sekondë (Mbps). Kullat e qelizave me bandë të ulët do të kenë një gamë të ngjashme dhe zonë mbulimi me kullat aktuale 4G. Brezi i mesëm 5G përdor mikrovalë prej 2.5-3.7 GHz, aktualisht lejon shpejtësi prej 100-900 Mbps, me secilën kullë qelizore që ofron shërbim deri në rreze disa milje. Ky nivel shërbimi është më i vendosuri, dhe duhet të jetë i disponueshëm në shumicën e zonave metropolitane në vitin 2020. Disa vende nuk po implementojnë një grup të ulët, duke e bërë këtë nivelin më të ulët të shërbimit. Bandës së lartë 5G përdor frekuencat prej 25 - 39 GHz, afër fundit të brezit të valës milimetër, për të arritur shpejtësinë e shkarkimit prej 1 - 3 gigabits për sekondë (Gbps), i krahasueshëm me internetin kabllor. Sidoqoftë valë milimetër(mmWave ose mmW) kanë vetëm një gamë prej rreth 1 milje (1.6 km), që kërkojnë shumë qeliza të vogla dhe kanë probleme të kalojnë nëpër disa lloje të mureve të ndërtimit. Për shkak të kostos së tyre më të lartë, planet e tanishme janë vendosja e këtyre qelizave vetëm në mjedise të dendura urbane, dhe zona ku turma njerëzish mblidhen siç janë stadiumet sportive dhe qendrat e kongreseve. Shpejtësitë e mësipërme janë ato të arritura në testet aktuale në vitin 2020, shpejtësitë pritet të rriten gjatë pjesës së sipërme.

Standardet e përcaktimit të konsorciumit të industrisë për 5G është Projekti i Partneritetit i Gjeneratës3-të (3GPP). Ai përcakton çdo sistem që përdor softuerin 5G NR (5G New Radio) si "5G", një përkufizim që hyri në përdorim të përgjithshëm deri në fund të vitit 2018. Standardet minimale vendosen nga Unioni Ndërkombëtar i Telekomunikacionit (ITU). Më parë, disa rezervuan termin 5G për sistemet që ofrojnë shpejtësi të shkarkimit prej 20 Gbps siç përcaktohet në dokumentin ITT-IMT-2020 .

960x0.jpg
 
Master, harrove te shkruash sesa dem bejne ato frekuenca mbi trupin e njeriut sidomos, dhe sesi 5G influencon te Geo-Inxhinieria 1908 wifi e pare
1919 gsm*
1980 diku.. 1G
1990 diku .. 2G aka Edge
2002 Wap, Gprs, 3G
2010 4G
2019 5G
Tani per ata qe kane kujtese te mire me datat, mbase dicka i kujtojne keto data :)
 

Konkursi Letërsisë

 • 1-Bëju.

  Votat: 11 40.7%
 • 2-Ankth mesnate.

  Votat: 3 11.1%
 • 3-Të dua ty.

  Votat: 8 29.6%
 • 4-Nje kujtim.

  Votat: 5 18.5%
Back
Top