10 teoritë e shkencës se si mund të vijë fundi i botës

اdo gjë që është krijuar ka edhe fundin e saj. Kjo, për fat të keq, vlen edhe për planetin tonë, Tokën. Ekzistojnë shumë teori dhe parashikime sesi do t’i vijë fundi botës. Këto janë më të famshmet të parashikuara nga shkencëtarët.

1. Epidemia “Zombi”
Ndoshta duket si një mundësi jo aq reale për përfundimin e botës, por as nuk duhet të përjashtohet.

Ekziston një kërpudhë parazite, e quajtur Ophiocordyceps unilateralis, e cila ekziston edhe në ditët e sotme.

Sipas studimeve kjo kërpudhë mund të shkaktojë një reagim të tillë në trurin e njeriut, i cili mund t’i bëjë të vdekurit të ecin, pra t’i shndërrojë ata në zombi. Gjithsesi edhe nëse nuk i shndërron të vdekurit në zombi, një kërpudhë e tillë mund ta shfarosë racën njerëzore.2. Bio-toksinat
ثshtë e çuditshme që ende asnjë nuk e ka bërë ndonjë sulm masiv terrorist me armë kimike apo biologjike. Githçka që u nevojitet është një sasi e vogël e ndonjë bakteri, i cili shkakton sëmundje të tmerrshme dhe ngjitëse, për të cilat më nuk ekziston asnjë metodë parandalimi.3. Sëmundje të reja
Ne të gjithë duam të mendojmë se nuk ka mundësi, që tani ndërsa flasim, dikush mund të jetë duke punuar në ndonjë laborator, për zbulimin apo krijimin e ndonjë sëmundjeje të re, e cila do të përhapet me lehtësi dhe të zvogëlojë popullsinë, para se specialistët të kuptojnë se çfarë ishte dhe të zbulojnë kurën për të.

Për shembull, Ebola nuk ekzistonte gjatë viteve ’50, ajo u zbulua vetëm në vitin 1976. A mendoni se nuk mund të krijohet një sëmundje e tillë edhe tani ?4. Fenomene natyrore globale
Kjo është e lehtë. Nga ngrohja globale, e deri te cunamet masive që mund të shkatërrojnë shtete të tëra. Realiteti është se stuhitë janë intensifikuar shumë në mbarë botën gjatë 20 viteve të fundit dhe pritet që ky trend të vazhdojë të bëhet edhe më i keq.5. Vrima e zezë e shkaktuar nga vetë njeriu
Tesla ka krijuar disa shpikje mjaft të rëndësishme me pak para, por me shumë intelekt dhe imagjinatë. Edhe pse ekzistojnë vrima të zeza, të cilat paraqiten ndonjëherë tepër afër Tokës, kërcënimi më i madh vjen nga disa njerëz, që mundohen të krijojnë gjëra të tilla.6. Super vullkanet
A e dini se ka një super vullkan në Parkun Kombëtar “Yellowstone?” Rreth dy milion vjet më parë, ai shpërtheu dhe mund ta merrni me mend se cili ishte rezultati përfundimtar? 2 500 909 095 264 metër kub pluhur, hi si edhe një qiell i nxirë për një kohë të gjatë. Bora ra si hi për javë me rradhë. Pjesa më e trishtuar është se shpërthimi tjetër nga ky vullkan mund të ndodhë në çdo moment. Shkencëtarët thonë se është e pamundur që kjo të ndodhë në shekullin e 21, por asgjë nuk është e sigurt kur vjen puna për të parashikuar natyrën.7.Shpërthimet diellore
Stuhia më e fundit diellore ishte pothuajse para 200 vitesh. Këto stuhi ndodhin rastësisht dhe nuk ka asnjë mënyrë për tu siguruar që ne nuk mund të prekemi prej tyre. Stuhitë diellore të vitit 1859 ishin aq të rënda sa për tu vendosur telave telegrafike zjarrin, kështu që imagjinoni çfarë mund të ndodhë në Tokë nëse ndodh tani një stuhi diellore.8. Ndikimi nga asteroidi
Nëse ndodh që një asteroid i madh të godasë Tokën atëherë kjo do të thotë se ai do të zhdukë pothuajse gjithë popullsinë e botës. Tani kjo është vetëm një teori, por asgjë nuk ë shtë e pamundur.9. Luftë botërore
Për fat të keq kjo është rruga drejt së cilës ne po shkojmë shumë shpejt. Githçka po ndodh sot midis kombeve të ndryshëm si: të bën të Turqia, Siria, Franca, Rusia dhe Lindja e Mesme të mendosh për këtë.10.Sundimi i robotëve dhe inteligjencës artificiale
Inteligjenca Artificiale ka dalë nga letërsia fantastiko-shkencore dhe në botën reale, në formën e teknologjive siç janë veturat vetëlëvizëse të Google-s, roboti Watson i IBM fitues i Jeopardy, dhe numri në rritje i kompjuterëve të paraqitur me sukses si njerëz në Testin Turing (i cili ekzaminon aftësinë e një makinerie për të ekspozuar sjelljen inteligjente që nuk mund të dallohet nga ajo e njeriut, si të paturit e një bisede rastësore me një person.)
Dita
 
Top