• Në 21 shkurt, 3 javë më parë, Italia kishte në total vetëm 16 raste me koronavirus,aq sa ka pak a shumë Shqipëria sot. Papërgjegjshmëria bëri që Italia të ketë afro 15 mijë të prekur, 1000 të vdekur e 2000 të tjerë në gjendje kritike dhe të shpërndajë virusin në gjithë Europën. Urojmë që të gjithë të bëhemi aq të përgjegjshëm sa mos të bëhemi pas 3 javësh, ajo që është Italia sot.

Kur u botua fjalori i parë i gjuhës shqipe?

gjuha1-905x395.jpg


Fjalori i parë shpjegues i mirëfilltë për gjuhën shqipe është botuar në vitin 1954 nga Intituti i Shkencave.

Është një fjalor i tipit të vogël me rreth 25.000 fjalë.

Fjalori mbështetet në një bazë të gjerë kombëtare dhe përfshin mjaft fjalë e variante krahinore.

Në fjalorin e gjuhës shqipe bëhen edhe përpjekje për të përcaktuar normën letrare në leksik, për të dhënë disa ngarkesa stilistike të fjalëve dhe për të treguar përdorimin e tyre.

Ky fjalor shënon në leksikografinë shqiptare fillimin e periudhës së hartimit të fjalorëve shpjegues kombëtarë e normativë të gjuhës së sotme shqipe.

Është ribotuar edhe në Prishtinë (1965).

Ka shërbyer si vepër leksikografike themelore për gjuhën shqipe.d.a. / dita
 

Comments

Top