Peshq te ndryshem

pesce41.jpg

Barbuni eshte nje nga peshqit me delikat
duhet pjekur me kujdes sepse therrmohet leht
LLojet e gatimit: i pjekur ne zgare,i skuqur me miell,i pjekur ne furre, me leter alumini,ose leter furre
perdoret dhe ne supa deti
gjatesia e tij arrin nga 25.deri ne 40 cm




pesce12.jpg

Cernia ka nje mish te fort dhe te shkelqyer!
eshte peshku me i mire per tu bere ne furre
arrosto me ereza dhe verdura
ose ne zgare ne copa te medha,i servirur me salce me baze majoneze
ky peshk perdoret dhe per sugo makaronash
Egzemplaret me te vegjel fillojn nga 1,5 Kg dhe arrin deri ne ne 30 Kg,dhe kapin nje gjatesi prej 1,5/2,0 metra
Peridhua me e mire per gatim ,prill,shtator

ps: ky postim do behet update cdo dite
 
Redaktimi i fundit:
Titulli: Peshq te ndryshem

strmec-jezero-saran.jpg


Krapi është një peshk që gjindet në të gjithë botës, është prurë nga Azije .
Ky peshk i përket ujrave të ëmbla të lumejve ku është më i përhapur, por ka edhe në Liqene,
rezervuare të peshkut . Në lumenjtë tanë gjindet në Lumin Drini i Bardh, Sitnicë, Drenicë, Moravë etj.
Mundet te rritet deri në 50 kilogram, me gjatësi prej 120 cm
Gatuhet supe , zgare , furre.


gjuca110.jpg
Gjuca nuk është e plotë dhe ndalesa në largësinë më të madhe nga 12/13 shkallë prapa kokë.
Flatrat e saja janë pa ngjyrë dhe kryesisht varet në pjesën e poshtme të ujit , në të cilën banon.
Shpina e saj ka ngjurë të gjelbër. .
Trupi është i zgjatur dhe i mbuluar me shkallë të vogël e argjendte lehtë me mbeturinave.
Gjatsia mesatare e saj është
6-8cm, dhe të rritet në maksimum 12cm.
Gatuhet zgare ose e skuqur.
 

Attachments

  • gjuca110.jpg
    gjuca110.jpg
    29.6 KB · Shikime: 0
Titulli: Peshq te ndryshem

pesce11.jpg
Qefulli

ky peshk gjendet afer porteve,dhe frekuenton vendet me rere,dhe ujrat e embla
shija e mishit te tij ndryshon sipas vendit ku ai jeton
mishi tij ka gjithmon pak dhjam,dhe pak hala
dimesionet e tij kapin 30 deri ne 70 cm

LLoji gatimit: mund te gatuhet ne zgare,i zkuqur me mjell
ne furre,arrosto,
Keshilla ime: egzemplaret e medhenj i rekomandoj ne furre
 

Attachments

  • pesce11.jpg
    pesce11.jpg
    8.1 KB · Shikime: 0
Titulli: Peshq te ndryshem

iDZIvqYxgESq-3ENSulVEoLNBDqhSaYOZtKq8czbsaWf0NBL7A.jpg

Anguilla anguilla -> Ngjala

Ky pesh gjendet ne ujra te embla dhe te kripura, por edhe ne toke ka plot te tilla, madje edhe ne forum loool
Shija e SAJ varion sipas moshesh
Nuk ka % koleteroli, haet edhe pa u gatuar
Dimensionet jane variabel ne varesi te vendit ku rritet, rraces dhe trashegimise gjenetike
Ska dimensione standarte

Keshilla te pergjithshme : ruajuni nga "ngjalat e tokes"
 

Attachments

  • iDZIvqYxgESq-3ENSulVEoLNBDqhSaYOZtKq8czbsaWf0NBL7A.jpg
    iDZIvqYxgESq-3ENSulVEoLNBDqhSaYOZtKq8czbsaWf0NBL7A.jpg
    7.7 KB · Shikime: 0
Last edited by a moderator:
Titulli: Peshq te ndryshem

pesce31.jpg
Sardelja

filetti-di-sarde-pulite.jpg
Ky peshk,shum i vecant gjendet gjeri ne 180 mt thellesi
zakonisht gjate dites ai jeton ne 25/50mt thellesi
madhesia me e madhe e tij arrin deri n 25 cm
preferohet nga koha e peshkimit te konsumohet brenda 8 oreve

Lloji gatimit:i skuqur me miell,por eshte bajate:p,perdoret dhe ne salcra te ndryshme makaronash,

Une e gatuaj kshu: i pastroj dhe i heq shtyllen kurrizore
ne nje tave hedhe vaj ulliri, uthull copa hudhrash piper te zi majdanoz 1 limon te shtrydhur
krip,piper te bardh,pak spec djegs,i shijoj me krip,,deri sa i jap shijen qe me pelqen
me pas i shtron ne tav sardelet dhe i le ashtu te gjalla qe te regjen vete per 4 ore
me pas pregatit disa brusketa,dhe nje gote vere te bardh :)
 

Attachments

  • filetti-di-sarde-pulite.jpg
    filetti-di-sarde-pulite.jpg
    362.5 KB · Shikime: 0
Redaktimi i fundit:
Titulli: Keshilla per gatimin e peshkut

ua flm flm per kto info.. erdhi dita ti mesoj dhe une tamam kto emrat e peshqve.,, Loverman sh i dobishem me menyren e gatimit,


Ngjala

Ky pesh gjendet ne ujra te embla dhe te kripura, por edhe ne toke ka plot te tilla, [B]madje edhe ne forum loool[/B]
[B]Shija e SAJ varion sipas moshesh[/B]

Keshilla te pergjithshme : ruajuni nga "ngjalat e tokes"[/QUOTE]


hahahahaha.... ti te shkrin
 
Titulli: Keshilla per gatimin e peshkut

Salmoni
823_0.jpg


Salmon i pjekur në furrë
Përbërsit:

-Salmon
-1 kokërr qepë
-1 domate
-gjysëm limoni
-Capers

Vendosen qepët në një letër alumini.Sipër i vihet salmoni.Salmonit i hidhet pak kripë dhe lëng limoni.I vihen përsipër Domatet dhe qepët, limoni.

Mbështillet me alumin. Bëhen disa vrima tek alumini që të mos pëlcasi.Lihet në furrë të graduar nga mesi i asaj gjësë që rrotullohet për 25 minuta.
salmon-300x168.jpg

Salmon me salcë domatesh
Përbërësit:

* 4 fileta salmoni nga 150 gr,
* 3 dcl vaj ulliri,
* 1 qepë,
* 4-5 domate të mëdha,
* 2-3 thelpinj hudhre, kripë, 1 lugëz e rrafshuar sheqer, disa fletë fesligjen (borzilok),
* 50 gr gjalpë,
* 1/5 kg spinaq të freskët, disa kokrra ulliri, majdanoz,
* 3 dcl verë të bardhë,
* 2 lugë uthull,
* 1 lugë gjalpë,
* 1 lugë miell,
* 2 dcl qumësht.

Përgatitja:

اdo copë e salmonit pritet horizontalisht në tri fileta. Kriposen, u hidhet vaj ulliri dhe qëndrojnë në vend të ftohtë. Qepa e grirë në rende fërgohet 4 minuta në vajin në të cilin është marinuar salmoni. Shtohet hudhra, përzihet 2-3 herë sa ta lëshojë aromën, pastaj shtohen domatet e qëruara dhe të prera në katrorë të vegjël. Në zjarr të ngadaltë zihen domatet 40 minuta.

Para përfundimit, hidhet1 lugëz sheqer, kriposet sipas shijes dhe hidhet fesligjen i prerë imët ose i tharë. Në vend të salcës së përgatitur, mund të përdoren 4 lugë pure domatesh e gatshme, por ajo e përgatitur, është më e shijshme.
Spinaqi i përvëluar e i kulluar fërgohet në gjalpë 2 minuta. Në një lugë gjalpë fërgohet mielli 1-2 minuta. Shtohet qumështi dhe, duke e përzier vazhdimisht, vlohet salca edhe 3-4 minuta gjersa të trashet.

Në tepsi të lyer me yndyrë radhiten 4 fileta salmoni, mbi vihen fleta spinaqi, pastaj beshamelli e mbi të purea e domateve. Prapë vihet nga një filetë salmoni, spinaq, beshamell dhe mbulohet me salmon. Hidhen verë dhe uthull dhe futet në furrë të nxehtë me temperaturë 200 gradë C për t’u pjekur për afro 15 minuta.

Salmoni i pjekur vendoset në 4 pjata e përreth, derdhet lëngu në të cilin janë pjekur. Zbukurohet me ullinj dhe fleta majdanozi.
salmonn.jpg
 

Attachments

  • salmon-300x168.jpg
    salmon-300x168.jpg
    11.5 KB · Shikime: 0
Titulli: Peshq te ndryshem

dentice%20MEDITERRANEO-DENTEX%20DENTEX.jpg

Dentice(dentali)
============================

Dentali eshte nje peshk shum i njohur nga konsumatoret
per mishin e tij te dobet,delikat dhe te tretshem
ky peshk jeton ne nje thellesi prej 200mt
ai mund te arrij deri ne 1mt dhe te peshoj 12kg
ai vjen afer brigjeve(shkembore) ne pranvere deri ne vjeshte ne
fazen riprodhuse

Lloji gatimit:menyra me mire eshte furra! ne kripe do ishte ideale.
kujdes:ky peshk vjen shum dhe na brigjet e Atlantikut të Afrikës(te ngrira)
 
Redaktimi i fundit:
Titulli: Peshq te ndryshem

sogliola.jpg
Gjuza.

Ne recetat me te njohura ky peshk zhvishet nga lekura
mishi i tij delikat gatuhet ne cdo menyre si fileto me salca te ndryshme
i skuqur me miell,i pjekur ne leter furre,,
ky peshk arrin 45 cm gjatesi
Keshilla ime: Ky peshk eshte i pershtatshem ne cdo stine
 
Titulli: Peshq te ndryshem

Peshku shtiz (aguglia)
agugliame0.jpg

Ka ngjyre te argjendte,dhe gjendet ne te 2 detet tona.Quhet shtize,pasi e ka gojen
ne formen e shtizes,me dhembe te imet.Ushqehet me peshq me te vegjel,si dhe
me shtiza me te vogla.Karakteristike,nuk ka hala pervec shtylles kurizore dhe harin ne
40cm. Mund te gatuhet zgare ose i skuqur.
 

Attachments

  • agugliame0.jpg
    agugliame0.jpg
    10.2 KB · Shikime: 0
Last edited by a moderator:
Titulli: Peshq te ndryshem

pesce_san_pietro_zeus_faber_01-800x600.jpg


San Pietro.ose (Zeus Faber)
Ne shqip (kovac)

ky peshk jeton ne vendet me rere,ne thellesine 200 mt
gjendet edhe afer brigjeve,eshte peshk shum i njohur
rri gjithmon vetem,nuk leviz me turmat e tjera
eshte i njohur per mishin e tij delikat,dhe,perdoret ne te gjitha dietat
arrin ne gjatesin prej 30/40 der 60 cm

Lloji gatimit:ne furre me perime,ne tigan me patate dhe ullinj, ne leter alumini me domate te fresket,dhe ereza
 
Redaktimi i fundit:
Titulli: Peshq te ndryshem

pesce_san_pietro_zeus_faber_01-800x600.jpg


San Pietro.ose (Zeus Faber)
ne shqip (kovac)

ky peshk jeton ne vendet me rere,ne thellesine 200 mt
gjendet edhe afer brigjeve,eshte peshk shum i njohur
rri gjithmon vetem,nuk leviz me turmat e tjera
eshte i njohur per mishin e tij delikat,dhe,perdoret ne te gjitha dietat
arrin ne gjatesin prej 30/40 der 60 cm

Lloji gatimit:ne furre me perime,ne tigan me patate dhe ullinj, ne leter alumini me domate te fresket,dhe ereza

JOOOOOOOO, ne asnje menyre mos gatuani me leter alumini.
Mund ta zevendesoni shume kollaj me letren e pjekjes ( ate qe tapetohen tavat kur beni pasta apo brumra, qe mos ngjiten), ne vend te aluminit, prisni nje katror te madh letre pjekje, vini peshkun e perimet brenda e me tej i lidhni cepat me spango.

images
 
Titulli: Peshq te ndryshem

sweetzzinna pse ku qendron problemi?
 
Titulli: Peshq te ndryshem

sweetzzinna pse ku qendron problemi?

Nuk eshte e keshilluar qe letra e aluminit te nenshtrohet temperaturave te larta (te pjekes ne fure). Studimet tregojne qe krijohen elemente qe nuk jane te shendetcme per njeriun, e mund te cojne deri ne kancer.


Fundja, pse duhet te pjekesh METAL, kur shume kollaj ve ate letren e pjekjes, e nuk ndryshon shija.
 
Titulli: Peshq te ndryshem

Edhe brumi letres.permban kimikate :dyluftim: nga temperatura e larte nuk egzistojne me mikrobe :danse:
 
Titulli: Peshq te ndryshem

Edhe brumi letres.permban kimikate :dyluftim: nga temperatura e larte nuk egzistojne me mikrobe :danse:


Ca mikrobesh? Metali ka mikrobe?
Epo mire nqs letra e pjekjes ka kimikate, mund te gatuajme pa to fare....
 
Titulli: Peshq te ndryshem

nuk e di zina me te degjuar i kam,se ndoshta ja futa dhe kot :lex::byepushime:
Azgje nuk i reziston temperatures.200 grad zina,biles ne kohet e fundit ne guzhine e kemi te ndaluar te gauajme me lug alumini,vetem luge druri :)
 
Titulli: Peshq te ndryshem

nuk e di zina me te degjuar i kam,se ndoshta ja futa dhe kot :lex::byepushime:
Azgje nuk i reziston temperatures.200 grad zina,biles ne kohet e fundit ne guzhine e kemi te ndaluar te gauajme me lug alumini,vetem luge druri :)

Po une ate po thoja, qe nga alumini behen elemente (jo baktere por elemente kimike....) qe mund te shkaktokjne kancer....
 
Titulli: Peshq te ndryshem

Peshku shpate


021_pesce_spada.jpg
Peshku shpate eshte peshk i dimesioneve te medha
ai arrin nje gjatesi prej 4 metrash,dhe peshon 3 kuintale
ngaqe eshte peshk i dimesioneve te medha,ai perdoret per fileto
peshku shpat ka nje shije te bute dhe delikate

Keshilla per gatimin:
mishi i tij delikat dhe i shishem ,preferohet ne fileto,ne zgare,ose me domate dhe ullinj ne tigan
kurse adhuruesit e tij,e preferojne te prere shum holle dhe e hane te gjalle
te marinuar me vaj ulliri dhe limon
 
Titulli: Peshq te ndryshem

Peshkatriqe

RanaPescatriceR.jpg

20 minuta gatim

1 dege rozmarine e fresket ( pak kripe dhe peper )
2 gjethe dafine
2 thelpij huderr(sipas deshires)
2 qese kripë të jodizuar (e rekomandoj pasi ka lageshtin e detit)
1 peshk 1.5 kg( peshkatriqja te jet max 1.5 kg)
vaj ulliri ekstra i virgjer
Feta limoni
 

Attachments

  • RanaPescatriceR.jpg
    RanaPescatriceR.jpg
    40.4 KB · Shikime: 0
Last edited by a moderator:
Titulli: Peshq te ndryshem

kam blere Ray Wings, cila eshte menyra me e shpejte dhe si per ta gatuar?
 
Titulli: Peshq te ndryshem

Zana beje ne avulll.ose ne zgare...
pregatit nje salce me :vaj ulliri,gjys filxhani kafeje, 1 limon i dhelb hudher kripe piper..hidhi ne nje mixer derisa te behet e trashe
zjej disa karrota skuqi me pak gjalp,vaj ullir, dhe hudher,per 3 min me zjarr te ulet :)

ps: hudhren mos e hidh ne mixer hidhe ne fund copa copa sa te leshoj eren
ctfbLdMVbA6LD7y-fW96D2Y0YcRByJCnEgTh5YtkX6t6cBab_A.jpg
 

Attachments

  • ctfbLdMVbA6LD7y-fW96D2Y0YcRByJCnEgTh5YtkX6t6cBab_A.jpg
    ctfbLdMVbA6LD7y-fW96D2Y0YcRByJCnEgTh5YtkX6t6cBab_A.jpg
    8.7 KB · Shikime: 0
Redaktimi i fundit:
Titulli: Peshq te ndryshem

E di ca do ishte interesante per te postuar, si haet peshku (ai me hala) me thike e piru, ose si haen karkalecat, homari ne tavoline (ne menyre elegante, pa u llapanjosur).
 
Titulli: Peshq te ndryshem

E di ca do ishte interesante per te postuar, si haet peshku (ai me hala) me thike e piru, ose si haen karkalecat, homari ne tavoline (ne menyre elegante, pa u llapanjosur).

hahahaha gjej ndonje peshk ne vlore dhe me thuj:p
 
Titulli: Peshq te ndryshem

Zana beje ne avulll.ose ne zgare...
pregatit nje salce me :vaj ulliri,gjys filxhani kafeje, 1 limon i dhelb hudher kripe piper..hidhi ne nje mixer derisa te behet e trashe
zjej disa karrota skuqi me pak gjalp,vaj ullir, dhe hudher,per 3 min me zjarr te ulet :)

ps: hudhren mos e hidh ne mixer hidhe ne fund copa copa sa te leshoj eren
ctfbLdMVbA6LD7y-fW96D2Y0YcRByJCnEgTh5YtkX6t6cBab_A.jpg

S'di si me paska ikur kjo pa e lexuar, une e skuqa ne furre pastaj e hodha, se te linte 1 shije shume te keqe desh volla........

edhe me k'te metoden tende po ate shije te le ne fund ne pergjithesi ky lloj peshku, ? mu duk interesante se kishte goxha tul......
 

Attachments

  • ctfbLdMVbA6LD7y-fW96D2Y0YcRByJCnEgTh5YtkX6t6cBab_A.jpg
    ctfbLdMVbA6LD7y-fW96D2Y0YcRByJCnEgTh5YtkX6t6cBab_A.jpg
    8.7 KB · Shikime: 0
Titulli: Peshq te ndryshem

Zana ne furre nuk behet...vetem ne zgare dhe lekura i hiqet
 

Konkursi Letërsisë

  • 1-Bëju.

    Votat: 11 40.7%
  • 2-Ankth mesnate.

    Votat: 3 11.1%
  • 3-Të dua ty.

    Votat: 8 29.6%
  • 4-Nje kujtim.

    Votat: 5 18.5%
Back
Top