Trahanaja eshte nje ushqim i lashte, i perftuar nga fermentimi i drithrave – kryesisht grurit, i cili e ben ate me te shijshem dhe rezistent ne kohe. Por fermentimi nuk perforcon vetem shijen dhe aromen e nje ushqimi, ai e ben ate vecanerisht ushqyes duke i ber lendet e tij ushqyese me te perthithshme.
Per te arritur fermentimin, nenat tona e kane ber trahanane me kos, i cili disponon bakteret e nevojshme per te perpunuar miellin e grurit. Ky proces kryeht nepermjet enzimave te caktuara te cilat shperbejne fitatet qe mbajne te bllokuara minerale te ndryshme dhe nuk i lene ato te kalojne muret e aparatit tretes. Per kete arsye, trahanaja eshte nje ushqim i pasur ne hekur, zink, magnez, kalium dhe kalcium. Kosi i ofron miellit te grurit aminoacidet qe atij i mungojne, duke krijuar nje protein te kompletuar. Per kete arsye, trahanaja eshte nje burim i pasur proteinash gjithashtu.
Trahanaja prej elbi – nje superushqim
Fermentimi i elbit prodhon disa subsatnca te quajtura beta-glukane, te cilat kane nje efekt te dobishem ne rregullimin e sheqerit ne gjak dhe ne uljen e kolesterolit. Madje se fundmi, keto molekula duket te kene efekt pozitiv edhe kunder kancerit. Si rrjedhoje, mund te provoni te shtoni miell elbi te mielli i grurit per te rritur vlerat ushqyese te trahanase. Perdorimi i miellit integral te grurit i rrit kenaqshem permbajtjen ne fibra dhe antioksidante.
Cila eshte trahanaja me e mire?
Trahanaja me e mire eshte ajo qe behet me miell gruri te perzier edhe me hime, dhe te zene me kos. Sa me i vogel raporti i grurit me kosin aq me ushqyeshme trahanaja. Nese i shtoni edhe miell elbi vlerat ushqyese perforcohen mrekullisht.
Nje kupe trahana eshte mengjesi ideale per femijet e vegjel
E pasur ne minerale, acide organike, proteina dhe fibra, trahanaja eshte zgjedhja ideale per mengjesin e femijeve. Ajo eshte superiore ndaj makaronave, orizit, e vecanerisht drithrave te mengjesit, pasi fermentimi i grurit e ben ate shume me te ushqyeshem dhe te lehte per aparatin e tyre tretes nderkohe qe u jep atyre lenden e pare per formimin e kockave, dhe imunitetin.
Blerina Bombaj
Per te arritur fermentimin, nenat tona e kane ber trahanane me kos, i cili disponon bakteret e nevojshme per te perpunuar miellin e grurit. Ky proces kryeht nepermjet enzimave te caktuara te cilat shperbejne fitatet qe mbajne te bllokuara minerale te ndryshme dhe nuk i lene ato te kalojne muret e aparatit tretes. Per kete arsye, trahanaja eshte nje ushqim i pasur ne hekur, zink, magnez, kalium dhe kalcium. Kosi i ofron miellit te grurit aminoacidet qe atij i mungojne, duke krijuar nje protein te kompletuar. Per kete arsye, trahanaja eshte nje burim i pasur proteinash gjithashtu.
Trahanaja prej elbi – nje superushqim
Fermentimi i elbit prodhon disa subsatnca te quajtura beta-glukane, te cilat kane nje efekt te dobishem ne rregullimin e sheqerit ne gjak dhe ne uljen e kolesterolit. Madje se fundmi, keto molekula duket te kene efekt pozitiv edhe kunder kancerit. Si rrjedhoje, mund te provoni te shtoni miell elbi te mielli i grurit per te rritur vlerat ushqyese te trahanase. Perdorimi i miellit integral te grurit i rrit kenaqshem permbajtjen ne fibra dhe antioksidante.
Cila eshte trahanaja me e mire?
Trahanaja me e mire eshte ajo qe behet me miell gruri te perzier edhe me hime, dhe te zene me kos. Sa me i vogel raporti i grurit me kosin aq me ushqyeshme trahanaja. Nese i shtoni edhe miell elbi vlerat ushqyese perforcohen mrekullisht.
Nje kupe trahana eshte mengjesi ideale per femijet e vegjel
E pasur ne minerale, acide organike, proteina dhe fibra, trahanaja eshte zgjedhja ideale per mengjesin e femijeve. Ajo eshte superiore ndaj makaronave, orizit, e vecanerisht drithrave te mengjesit, pasi fermentimi i grurit e ben ate shume me te ushqyeshem dhe te lehte per aparatin e tyre tretes nderkohe qe u jep atyre lenden e pare per formimin e kockave, dhe imunitetin.
Blerina Bombaj