Teleskopi Hapësinor Hubble është përsëri në Linje pas defektit të softverit

Empire

Antarë i Respektuar
Teleskopi Hapësinor Hubble është përsëri në Linje pas defektit të softverit
Teleskopi i nderuar Hubble Hapësirë po shërohet nga një e "metë" që ndaloi operacionet e tij shkencore gjatë fundjavës, sipas NASA.

αρχείο λήψης.jpg

Teleskopi hyri në "modalitetin e sigurt" papritur të Dielën në mëngjes (7 Mars), duke bllokuar vëzhgimet shkencore të vëzhguesit për shkak të një defekti të softuerit. Operacionet shkencore rifilluan të enjten vonë (11 mars). Ndërsa Hubble është kthyer pjesërisht në punë, NASA është ende duke zgjidhur një instrument në teleskopin 30-vjeçar, sipas një deklarate të lëshuar të Premten (12 Mars).

"Teleskopi ka përfunduar vëzhgimin e tij të parë që nga kthimi në modalitetin e shkencës, duke përdorur instrumentin Spectrograph Origins Cosmic për të hartuar rrjedhat e gazit në bërthamat aktive galaktike", shkruan zyrtarët e NASA-s në deklaratë. "Kamera Wide Field 3 mbetet e pezulluar ndërsa ekipi heton një çështje të tensionit të ulët që e pengoi atë të kthehej në operacione." Kamera Wide Field 3, ose WFC3, u instalua në 2009 gjatë misionit përfundimtar të shërbimit të NASA-s në Hubble nga astronautët.
images.jpg

Çështja e WFC3 ishte një "gabim i papritur", sipas NASA, që ndodhi kur teleskopi po kalonte nga modaliteti i sigurt në para-shkencë pasi ekipi adresoi problemin fillestar të softuerit. NASA nuk ofroi detaje shtesë në lidhje me kamerën, duke vërejtur vetëm se "Ekipi aktualisht po shqyrton atë çështje dhe zgjidhjet e mundshme".

Problemi i softverit buroi nga një modifikim i fundit në kodin e teleskopit që synonte të adresonte çështjet e xhiroskopit të Hubble, vazhdon deklarata. Hubble përdor xhiroskopët për të orientuar vetveten siç duhet. Teleskopi ka gjashtë xhiroskop, por vetëm tre janë ende duke punuar pas tre dekadave në orbitë. Tani për tani, ekipi i Hubble po punon mbi këtë përmirësim; më vonë, inxhinierët do ta rregullojnë atë për përdorim në të ardhmen.
hasegawa-1-200-sp-series-limited-release-hubble-space-telescope-space-shuttle-orbiter-w-astron...jpg
Ndërsa teleskopi ishte në gjendje të sigurt, ekipi identifikoi një çështje tjetër që anija kozmike po përjeton. Teleskopi ka një derë në majë të tij që mund të bllokojë automatikisht dritën dhe nxehtësinë e diellit në rast se Hubble gabimisht kthehet në drejtim të yllit. Dera nuk është dashur të hyje shërbim deri më sot, sipas NASA, por ka për qëllim të mbyllet kur teleskopi hyn në modalitetin e sigur.

Teleskopi Hapësinor Hubble i lëshuar në prill 1990; astronautët bënë pesë vizita të ndara për të riparuar dhe azhurnuar observatorin duke përdorur flotën e anijeve kozmike të NASA-s, së fundmi në 2009.


Akoma, NASA ka besim se teleskopi ikonik ka shumë më shumë punë përpara. "Instrumentet e Hubble pritet të prodhojnë shkencë thelbësore për vitet që vijnë," sipas deklaratës.
 
Top