“Syri i Providencës”

“Syri i Providencës”, Syri gjithëpamës, Syri i vigjilencës së Zotit: Simboli me një kuptim të fshehtë dhe mistik… i keqinterpretuar​


Si është bërë një imazh në dukje i drejtpërdrejtë si një sy i vendosur brenda një trekëndëshi në një shigjetë rrufeje për teoricienët e konspiracionit? Matthew Wilson shikon historinë e një simboli të paqartë.


Teoritë e konspiracionit lulëzojnë me simbole të fshehta dhe shenja të fshehta vizuale. ‘Syri i Providencës’ (Syri gjithëpamës), një sy i vendosur brenda një trekëndëshi është një simbol i tillë, i lidhur me masonerinë, por gjithashtu i lidhur me Iluminatit apokrif, një grup sekret i individëve elitë që pretendohet se kërkojnë të kontrollojnë çështjet globale.

Syri-i-Providences_2.jpgSyri i Providencës është një shenj e konspiracionit sepse është shumë e fshehur në sytë e thjeshtë. Ai jo vetëm që shfaqet në kisha të panumërta dhe ndërtesa masonike në të gjithë botën, por gjithashtu shfaqet në pjesën e prapme të kartëmonedhës amerikane i vlerës një dollar, si dhe Vula e Madhe e Shteteve të Bashkuara.

Në të vërtetë, është një zgjedhje e çuditshme dhe sinqerisht e paqartë dhe pështjelluese për një simbol të SHBA-ve. Syri i patrupëzuar përçon fuqishëm sensin e një Big Brother vëzhgues autoritar. Në kombinim me piramidën poshtë saj, ne kemi emblema që sugjerojnë një kult antik dhe ezoterik. Pra, cila është origjina e Syrit të Providencës, pse na magjeps kaq shumë dhe pse lidhet shpesh me Frimasonët dhe Iluminatit?

Syri-i-Providences_3.jpgFillimisht Syri i Providencës ose siç njihet, Syri gjithëpamës, ishte një simbol i krishterë dhe shembujt më të hershëm të përdorimit të tij mund të gjenden në artin fetar të periudhës së Rilindjes, për të përfaqësuar Zotin. Një shembull i hershëm është Darka e Pontormos në vitin 1525 në Emmaus, edhe pse vetë simboli u pikturua më vonë, mbase në vitet 1600. Ajo u shpik si një shenjë e vigjilencës së dhembshur të Zotit mbi njerëzimin.

Një burim tjetër kryesor i ikonës ishte në një libër emblemash të quajtur “Iconologia”, botuar së pari në vitin 1593. Në botimet e mëvonshme, Syri i Providencës u përfshi si një atribut i personifikimit të ‘Providencës Hyjnore’, dmth dashamirësisë së Zotit. Siç sugjeron emri i simbolit dhe përdorimi i tij i hershëm, ai u shpik si një shenjë e vigjilencës së dhembshur të Zotit mbi njerëzimin.

Askush nuk është i sigurt se kush e shpiku atë fillimisht, por kush e promovoi atë nga një sërë motivesh fetare ekzistuese më parë në një simbol ezoterik. Trekëndëshi ishte një simbol i kahershëm i Trinisë së Krishterë të Atit, Birit dhe Shpirtit të Shenjtë. Jo në pak raste në shekujt e mëparshëm, Zoti përshkruhej me një aureolë trekëndore. Rrezet e dritës që shfaqen, shpesh që burojnë nga simboli, janë gjithashtu një shenjë para-ekzistuese e shkëlqimit të Zotit në ikonografinë e krishterë. Por cilat janë zanafillat e atij syri të frikshëm të mishëruar? Zoti ishte përshkruar më parë në mënyra të fshehta, të tilla si nga një dorë e vetme që dilte nga një re, por jo si një sy.

Syri-i-Providences_4.jpgPo, është e drejtë të thuash që një sy i përfaqësuar në izolim ka ndikimin e tij të qenësishëm psikologjik, duke treguar autoritet, dhe për shikuesin që nënkupton një vigjilencë të ndjeshme, një përgjim ngulmues dhe ndëshkuaes. A nuk themi se gjithçka që ne bëjmë është një sy që na sheh.

Jo vetëm kaq, ju madje mund ta shihni këtë efekt në natyrë, me disa kafshë që kanë evoluar ‘pika të syve’ në lëkurën e tyre, për të trembur grabitqarët. Fotografi surrealist, Man Ray përmblodhi më së miri papastërtinë e syrit të patrupuar kur tha se Pasqyra e Rremë e René Magritte e vitit 1929 “sheh aq sa shihet vetë”.

Por ka një histori më të thellë në sy si një simbol për t’u marrë parasysh – një që na kthen përsëri në fetë e njohura më të hershme. Në mijëvjeçarin e tretë para Krishtit, Sumerianët përcollën shenjtërinë e disa skulpturave, duke zgjeruar në mënyrë jo normale sytë e tyre, për të rritur ndjesinë e vigjilencës së kujdesshme. Ata madje mbajtën ceremoni, në të cilat artistët sollën skulpturat në jetë duke ‘hapur’ sytë e figurave.

Por ishin egjiptianët e lashtë, të cilët ishin krijuesit e syrit të shkëputur, si një motiv: për shembull, një palë sy të pikturuar në një arkivol, sy që lejonte të vdekurit të shihnin në jetën e përtejme. Dhe një nga më të famshmit nga të gjitha simbolet egjiptiane është Syri i Horusit.

Syri-i-Providences_5.jpgKy motiv është në të vërtetë një hibrid i një syri njerëzor dhe skifteri. Ai përfshin shenjat e vetullave të errëta të zogut dhe faqeve. Sipas mitologjisë së lashtë egjiptiane, mbreti-zot, Horus (shpesh i përshkruar si një fajkua, ose me kokën e një fajkoi) i kishin nxjerrë sytë në betejë me xhaxhain e tij, Set. Me ndihmën e Thothit, ai më vonë shëroi sytë. Syri i Horus ishte pra një simbol mbrojtës, shpesh i përdorur si një amulet, një skulpturë, ekuivalenti i një hajmalie, mjaft e vogël, që një person ta mbante në xhep si një formë mbrojtjeje.

Ky dhe hieroglifët e tjerë egjiptianë të syve të izoluar njerëzorë, vazhduan të ndikojnë në ikonografinë evropiane gjatë Rilindjes. Në atë kohë, studiuesit dhe artistët kishin një magjepsje me shkrimet egjiptiane; problemi i vetëm ishte se ata nuk e kuptonin plotësisht atë, dhe përkthimet në përpjekje normalisht ishin të pasakta. Një nga më të famshmit u shfaq në një romancë të vitit 1499 me titull “Endrra e Poliphilos”, ku përkthimi i një simboli egjiptian të syrit ishte ‘Zoti’.

Syri-i-Providences_6.jpgKjo buroi nga një keqkuptim thelbësor i përdorimit origjinal të hieroglifëve. Në ditët e sotme ne e dimë se ato janë një gjuhë e shkruar me shenja kryesisht fonetike, por në vitet 1400 dhe 1500 besohej se kishin një domethënie shumë më mistike. Simbolet në shkrimet hieroglifike – kafshë, zogj dhe forma abstrakte – mendohej se ishin qëllimisht misterioze, secili duke krijuar kuptim përmes frymëzimit të shikuesit sesa të ishte pjesë e një sistemi gjuhësor. Ata ishin, kështu që besohej, enigma të hapura që përmbajnë kuptime të shumëfishta.

Syri i Providencës është një simbol i ndërtuar pothuajse me qëllim për tu riinterpretuar, dhe ndoshta edhe keqinterpretuar

Ky besim pati një efekt të madh në artin evropian. Kur dolën fjalorë të simboleve, të tilla si “Emblemata” e vitit 1531 të Andrea Alciati dhe “Ikonologia” e mëvonshme e Cesare Ripa, theksi u vu te simbolet vizuale kriptike, shpesh tepër komplekse, ku shikuesi regjistrohet si pjesëmarrës në deshifrim, si dhe ndërton kuptime prej tyre.

Si rezultat, një motiv si Syri i Providencës ishte qëllimisht ezoterik në pamjen e tij. Ai është një simbol gati i krijuar për t’u riinterpretuar, dhe ndoshta edhe keqinterpretuar. Dhe kjo me të vërtetë u realizua në fund të Shekullit të 18-të. Tre shembuj kryesorë nga kjo periudhë demonstrojnë një diversitet në rritje në simbolikën e Syrit të Providencës.

Syri-i-Providences_7.jpg

Në Francën post-revolucionare, Deklarata e të Drejtave të Njeriut dhe Qytetarit të Jean-Jacques-François Le Barbier në vitin 1789 paraqiti tekstin e deklaratës së re radikale me Syrin e Providencës në krye. Në këtë rast, ai është bërë një instrument i arsyes paternaliste duke vëzhguar kombin e sapo barazuar.

Në Britani në vitin 1794, Jeremy Bentham, porositi arkitektin Willey Reveley t’i projektojë atij një logo për ‘Panopticon’ – një burg i ri revolucionar që synon të lejojë mbikëqyrjen e vazhdueshme të secilës qelizë. Dizajni që rezultoi përfshinte në mënyrë të dukshme Syrin e Providencës – një simbol tani i shikimit të ngushtë të drejtësisë gjyqësore – i rrethuar nga fjalët ‘Mëshirë’, ‘Drejtësi’ dhe ‘Vigjilencë’.

Disa vjet më parë, në vitin 1782 u zbulua Vula e Madhe e Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Thomas Jefferson, Benjamin Franklin dhe John Adams kishin propozuar ide për modelin, por ishte Charles Thomson, Sekretari i Kongresit Kontinental, i cili doli me piramidën dhe Syrin e Providencës, ndër elementët e tjerë të vulës, në bashkëpunim me një avokat dhe artist i ri me emrin William Barton. Piramida e papërfunduar synonte të simbolizonte “forcën dhe kohëzgjatjen”, me 13 nivele për të përfaqësuar 13 shtetet origjinale të Amerikës. Syri i Providencës – si dy shembujt e tjerë nga e njëjta periudhë në Britani dhe Francë – ishte një simbol konvencional për mbikëqyrjen vigjëluese të Zotit mbi këtë komb të ri. Në asnjë prej atyre shembujve masoneria nuk u përfshi në zgjedhjen e simbolit.

Pra, si për Illuminati? Detajet e viteve të para të grupit origjinal, të themeluar në Bavari në vitin 1776 dhe të shpërbërë në vitin 1787, janë relativisht të paqarta. Në mënyrë të papërshtatshme ne gjithashtu nuk e dimë se sa të rëndësishëm ishin simbolet vizuale për rendin origjinal. Ç’është e vërtetë, ishin Iluminati ata që u frymëzuan nga idetë që qëndronin pas Masonerisë, e cila kishte përdorur në mënyrë sporadike “Syrin e Providencës” si një simbol të Arkitektit Suprem (Zotit), duke ndjekur udhëheqjen e shumë kishave të tjera në atë kohë.

Syri-i-Providences_8.jpgSidoqoftë, masonët nuk e përdorën gjerësisht simbolin “Syri i Providencës” deri të paktën në fund të Shekullit të 18-të, dhe jo para se Bentham, Le Barbier, Thomson dhe Barton ta kishin miratuar atë për qëllimet e tyre kryesore. Fatkeqësisht për teoricienët e konspiracionit, “Syri i Providencës” në kartmonedhën prej një dollar, na tregon shumë më shumë për estetikën e fundshekullit të 18-të, sesa rreket të na përfshijë në misterin e autoritetit të elitave sekrete.

Syri-i-Providences_9.jpgDhe në epokën tonë moderne, Madonna, Jay-Z dhe Kanye West, janë akuzuar të gjithë për përdorimin e ikonografisë Iluminati, duke përfshirë edhe “Syrin e Providencës”. Por më tepër sesa çdo lidhje me Iluminati, ajo që ka të përbashkët çdo artist i muzikës është një sy dallues për ikonën (dhe ndoshta për provokimin) – në pamje po aq sa në melodi. Përdorimi i përsëritur i “Syrit të Providencës”, dhe ne mund ta zbatojmë këtë aq shumë për Madonna dhe Jay-Z sa për Bentham, Le Barbier, Thomson, Barton, Frimasonët, artistë të Rilindjes ose pothuajse çdo individ apo grup tjetër, nuk është provë e një komploti të bashkërenduar, por të shkëlqimit të tij të qëndrueshëm si një pjesë e dizajnit të logos.

Nga Matthew Wilson

“The Guardian” 13 nëntor 2020
 

Attachments

 • Syri-i-Providences_2.jpg
  Syri-i-Providences_2.jpg
  150.8 KB · Shikime: 0
 • Syri-i-Providences_3.jpg
  Syri-i-Providences_3.jpg
  198.7 KB · Shikime: 0
 • Syri-i-Providences_4.jpg
  Syri-i-Providences_4.jpg
  84.4 KB · Shikime: 0
 • Syri-i-Providences_5.jpg
  Syri-i-Providences_5.jpg
  67.1 KB · Shikime: 0
 • Syri-i-Providences_6.jpg
  Syri-i-Providences_6.jpg
  80.9 KB · Shikime: 0
 • Syri-i-Providences_7.jpg
  Syri-i-Providences_7.jpg
  157.3 KB · Shikime: 0
 • Syri-i-Providences_8.jpg
  Syri-i-Providences_8.jpg
  87.6 KB · Shikime: 0
 • Syri-i-Providences_9.jpg
  Syri-i-Providences_9.jpg
  93.9 KB · Shikime: 0
Top