Shpërthimi nga universi i hershëm ndriçon vrimën e zezë të fshehtë

Shpërthimi nga universi i hershëm ndriçon vrimën e zezë të fshehtë

blackhol.jpg


Kjo përshtypje artistike ilustron një vrimë të re të zezë që u zbulua përmes thjerrëzave gravitacionale duke përdorur dritën nga një shpërthim i lashtë kozmik.
Drita që vjen nga një shpërthim në universin e hershëm ka ndriçuar një vrimë të zezë që astronomët mendojnë se mund të zgjerojë kuptimin e tyre se si formohen objektet qiellore.

Tre miliardë vjet më parë, një shpërthim i rrezeve gama (i njohur si GRB 950830) shpërtheu në univers. Në 1995, astronomët vëzhguan ngjarjen, në thelb duke parë "prapa në kohë" me eksperimentin e astrofizikës me energji të lartë BATSE (Burst And Experiment Source Experiment) në Observatorin Compton Gamma-Ray, i cili u nis në 1991 në anijen kozmike Atlantis. Tani, astronomët përdorën dritën që vinte nga shpërthimi antik për të zbuluar një vrimë të zezë me masë të ndërmjetme (IMBH), të cilat janë të pakapshme dhe sfiduese për t’u pikasur.

Drita që vinte nga shpërthimi i rrezeve gama lejoi ekipin të përdorte një fenomen të quajtur lente gravitacionale për të gjetur një IMBH. Ky zbulim mbështet ekzistencën e IMBH, pasi ato janë aq të vështira për t'u zbuluar sa që disa shkencëtarë pyesin nëse janë apo jo reale. Kjo punë gjithashtu hedh dritë mbi mënyrën se si mund të formohen lloje të ndryshme të vrimave të zeza dhe se si vrimat e zeza supermasive (SMBH) mund të bëhen kaq masive.

Vrimat e zeza me masë të mesme janë pikërisht ato që tingëllojnë si: peshat e mesme qiellore. Objektet janë mjaft masive: më të mëdha se vrimat e zeza yjore (SBH) por jo aq masive sa SMBH, mbase me një numer mes 100 dhe 100,000 herë më të madhe se masa e diellit tonë.

Sidoqoftë, këto vrima të zeza të mesme janë veçanërisht sfiduese për të zbuluar "sepse ato janë më të vogla dhe më pak aktive se vrimat e zeza supermasive; ato nuk kanë burime të karburantit të disponueshëm lehtësisht, as tërheqje aq të fortë për tërheqjen e yjeve dhe materialit tjetër kozmik i cili do të prodhonte rrezatimi X i shkëlqyeshëm shkëlqen ", sipas

.

"Nëse një vrimë e zezë nuk është çështje grumbulluese, është mjaft e vështirë të zbulohet, pasi ne emër dhe natyrë ato janë të zeza", tha James Paynter, një astrofizikant në Universitetin e Melburnit në Australi që drejtoi këtë hulumtim. "Vetëm efektet e gravitetit të tyre mund të tradhtojnë ekzistencën e një vrime të zezë kaq te qetë".

Por, ndërsa IMBH-të mund të mos dallohen lehtësisht nga emisionet rrezatuese të rrezeve X si një vrimë e zezë supermasive, shkencëtarët në këtë studim të ri ishin në gjendje të përdorin lentet gravitacionale për të bërë hilen. Lentimi gravitacional është një fenomen që ndodh kur një objekt (si një vrimë e zezë) vepron si një lente, duke shtrembëruar dritën që vjen nga një burim i largët drite (si një shpërthim kozmik). Ky shtrembërim sinjalizon astronomët se duhet të ketë një objekt masiv gjatë rrugës.

Për të shkuar një hap më tej dhe për të përcaktuar se çfarë lloj objekti po shkakton këtë thjerrëzim, ekipi duhej të përcaktonte masën e tij. Për shkak se masa e objektit bie brenda rrezes së një IMBH, ata vendosën se ishte mundësia më e mundshme. Ata ishin gjithashtu në gjendje të heqin zvarrë pretendentët si grupe globulare për të mos qenë aq të dendur sa duhet dhe aureot e materies së errët për të mos qenë mjaft kompakte për të shkaktuar lente gravitacionale.


Duke zbuluar IMBH , duke përdorur këtë teknikë, ajo "na tregon diçka rreth asaj se sa të zakonshëm janë ata [IMBH]", tha Rachel Webster, një astronom në Universitetin e Melburnit dhe bashkëautor i këtij studimi. "Nëse do të ishin shumë, shumë të rrallë, do të kishim shumë të ngjarë të shikonim edhe një rast të lentimit gravitacional. E gjitha ka të bëjë me statistika dhe probabilitet."

Ky zbulim i IMBH mund të zbulojë gjithashtu informacione për kushërinjtë e tyre më të mëdhenj, SMBH. "eshte e rëndësishme të zbulohen këto objekte për të mbushur hendekun vëzhgues midis vrimave të zeza yjore (SBH) dhe SMBH," tha Paynter. "Aktualisht, ne nuk e dimë se si SMBH janë në gjendje të rriten në masa kaq të mëdha brenda epokës së universit. Thjesht nuk ka gjëra të mjaftueshme për t'u veçuar, as kohë të mjaftueshme."

TE dhëna për enigmën SMBH mund të qëndrojë në IMBH, shpresojnë shkencëtarët. "Nëse ekziston një popullatë farë e IMBH, ajo fillon të plotësojë këtë boshllëk.... ato mund të formohen nga bashkimi / shembja e yjeve masivë, të Hidrogjenit të pastër në universin e hershëm, ose mund të të jenë më të vjetra, vrima të zeza fillestare të formuara gjatë fazave të para të universit, "shtoi Paynter.

Ndërsa kjo punë është një hap përpara jo vetëm për të provuar ekzistencën e IMBH, por edhe për të eksploruar mënyrën se si zhvillohen dhe ekzistojnë lloje të ndryshme të vrimave të zeza në kozmos, ka akoma shumë për t'u hulumtuar dhe mësuar rreth kësaj IMBH.

"Tani nuk e dimë nëse kjo IMBH po endet në kozmos vetëm, ose nëse është e lidhur me një galaktikë ose grumbull yjesh. Pra, ndërsa jemi në gjendje të vlerësojmë përhapjen e këtyre objekteve në univers, nuk mund ta përcaktojmë me saktësi ata në një vendndodhje ose 'habitat "specifik," tha Paynter.

Kjo vepër u përshkrua në një studim të botuar ne 29 mars në revistën Nature Astronomy.
 
Mund te na e shpjegosh me 3 fjali te thjeshta se cfare ndodh ne univers me keto vrimat e zeza per ne injorantet e astro-fizikes :p
 
Top