Misteri i ëndrrave/ Si ta interpretojmë atë që ëndërrojmë, simbolet dhe kuptimet e tyre

Misteri i ëndrrave/ Si ta interpretojmë atë që ëndërrojmë, simbolet dhe kuptimet e tyre​

1642357163698.png

Gjatë viteve ’90 të shekullit të kaluar, McNaughton et al. (2007) i Universitetit të Arizonës regjistroi aktivitetin e neuroneve në hipokampusin e minjve, të quajtur qelizat e vendit, të cilat aktivizoheshin kur minjtë udhëtonin nëpër vende të caktuara dhe zbuluan se kur një mi lëviz në një labirint, këto qeliza aktivizohen sa herë që kalon nëpër pikën në të cilën korrespondojnë.


Sipas këtij eksperimenti, çdo qelizë vendore korrespondon vetëm me një vend specifik dhe sa herë që miu ndryshon rrugën e tij, aktivizohet një sekuencë e re e këtyre qelizave, për të cilat hipokampusi është i pajisur me një lloj harte hapësinore brenda së cilës lëvizin minjtë. Kur këto eksplorojnë një hapësirë të re, të njëjtat qeliza aktivizohen në të njëjtën sekuencë si kur miu fle, sikur miu të ishte duke ndjekur të njëjtën rrugë ditore.

Një proces i ngjashëm ndodh tek njerëzit


P.Maquet (2004), nga Universiteti i Lièges, monitoroi aktivitetin e trurit të disa njerëzve me PET (tomografi me emetim pozitron) ndërsa ata po lundronin në hapësirën virtuale të një video-loje. Ai vuri në dukje se natën tjetër, gjatë fazës së gjumit me valë të ngadalta, të njëjtat rajone hipokampale që u aktivizuan gjatë eksplorimit të hapësirës virtuale u riaktivizuan, kështu që aktivizimi i hipokampusit gjatë natës ishte më i madh.


Born (2007) i Universitetit të Lübeck-ut bëri që disa subjekte të luanin një video lojë letrash, duke i bërë të nuhasin një aromë trëndafili, e administruar gjithashtu natën pasuese, në lidhje me shfaqjen e valëve të ngadalta. Era kujtoi lojën dhe të nesërmen në mëngjes aftësia e subjekteve për të kujtuar palët e letrave u përmirësua pak në krahasim me kolegët që nuk e kishin nuhatur atë parfum. Eksperimenti kishte për qëllim të demonstronte sesi parfumi është një stimul i aftë për të aktivizuar hipokampusin gjatë gjumit dhe për të ndikuar në kujtesë. Rezultatet e eksperimenteve

Këto eksperimente shpjegojnë sesi disa aktivitete të trurit, gjatë gjumit dhe ëndrrave, bëjnë të mundur transferimin dhe fiksimin e kujtimeve nga kujtesa afatshkurtër, e vendosur në hipokampus, në kujtesën afatgjatë të vendosur në neokorteks. Born argumenton gjithashtu se subjektet që kryejnë operacione matematikore kanë më shumë gjasa të zgjidhin një problem nëse ushtrimet alternohen me një natë ëndrrash, gjë që ndihmon në identifikimin dhe përpunimin e lidhjeve të pavërejtura gjatë zgjimit.


Walker (2011) i Shkollës Mjekësore të Harvardit argumenton se faza të ndryshme të ëndrrave konsolidojnë lloje të ndryshme të gjurmëve të kujtesës: ato hapësinore dhe deklarative konsolidohen gjatë gjumit me valë të ngadalta, kujtimet emocionale fiksohen gjatë gjumit REM. Gjatë kësaj faze është aktiv truri emocional dhe ai që përpunon imazhet, ndërsa korteksi paraballor, që është “pjesa racionale” e trurit, çaktivizohet.


Imazhet e rrëfyera të ëndrrave nuk kanë një kuptim të përbashkët universal edhe nëse vitet e fundit kanë lindur baza të dhënash reale të ëndrrave, si ajo e Universitetit të Kalifornisë në Sant Cruz (2010), në të cilën janë regjistruar dhjetëra mijëra ëndrra në disa gjuhë.


Në këtë mënyrë u zbulua se ëndrrat deri në gjashtë vjet janë të mbushura me imazhe statike dhe rrallëherë e përfshijnë ëndërrimtarin në vetën e parë dhe nuk ka dallim në ëndrrat midis dy gjinive deri në adoleshencë. Bota e ëndrrave të fëmijëve është e aksesueshme që në moshën trevjeçare, kur fëmijët janë në gjendje të tregojnë ëndrrat, ndërsa bota e ëndrrave të foshnjave mund të imagjinohet vetëm duke lexuar shprehjet e tyre të fytyrës. Ka dallime në përmbajtjen e ëndrrave që lidhen jo vetëm me moshën, por edhe me gjininë; sipas Hall dhe Van de Castle (1969), historitë e grave vendosen kryesisht në hapësira të mbyllura, ndërsa ato të burrave janë jashtë; meshkujt janë shpesh protagonistë të aventurave surreale, femrat kanë më shumë makthe me tema shqetësuese. Simbolet dhe kuptimet e ëndrrave

Disa studime kanë treguar se ka ëndrra me një kuptim universal, të cilat kanë ndikuar njerëzit gjatë epokave të ndryshme historike. Për të përcaktuar një model simbolik fillestar që sintetizon përmbajtjet universale të ëndrrave, është e mundur të përdoren studimet e Raffaele Menarini, profesor në Universitetin Lumsa, i cili ka futur mijëra ëndrra në një sistem kompjuterik, të quajtur Serapis, në mënyrë që të përpunojë ikonën e tyre, strukturën, korrespondencën midis imazheve të ëndrrave dhe realitetit, duke u përpjekur të identifikojë kuptimet që karakterizojnë ëndrrat e përsëritura. Hulumtimi nxori në pah kategoritë e mëposhtme të ëndrrave:

Humbja e dhëmbëve.

Është një ëndërr kompensuese treguese e faktit që po përjetoni diçka dramatike edhe nëse nuk ndodh asgjë serioze, kështu që humbja e dhëmbëve do të thotë që në jetën reale jeni përballë një pengese, por që keni mjetet për ta kapërcyer atë.


Të qenit shtatzënë.

Shtatzënia është përfaqësimi i krijimtarisë dhe përcakton identitetin; shpreh dëshirën për të kapërcyer pengesat komplekse duke zhvilluar një zgjidhje dhe duke ndërhyrë në mënyrë aktive në realitet.

Hajdutët.

Vjedhja e përjetësuar nga një hajdut nuk përfaqëson frikën e vërtetë për t’u grabitur, por tregon frikën se një ngjarje ose një person mund të grabisë sigurinë e dikujt. Imazhi i hajdutit identifikohet me ankthin përballë një ndryshimi të mundshëm, pozitiv dhe negativ.


Sulmi nga kafshë të egra.

Tregon frikën e humbjes së letrave me vlerë, pasi kafshët e egra janë po aq agresive sa edhe ndryshimet e papritura në jetë.

Ecja në një vend të panjohur.

Ecja në këmbë në një qytet apo vend të panjohur tregon frymën e kuriozitetit, dëshirën për eksplorim dhe nevojën për të jetuar përvoja të reja. Kjo dëshirë shoqërohet edhe me rrezikun që sjell e panjohura dhe frika për t’u bllokuar në një situatë terrori.

Duke lëvizur në ashensor.

Kabina e ashensorit që lëviz është zgjerimi i identitetit të dikujt që rinovohet dhe evoluohet, një simbol i mendjes që lëviz përgjatë vazhdimësisë së pavetëdijshme, parandërgjegjeshme dhe të vetëdijshme. Këto raste vihen në kontakt të vazhdueshëm me njëri-tjetrin, veçanërisht gjatë fazës REM, duke lejuar kontaktin midis disqeve dhe mendimeve.

Trupat e zhveshur.

Të ëndërrosh një burrë apo një grua të zhveshur, të njohur apo jo, të kujton temën e identitetit dhe pyetjen nëse je vetëm siç dukesh apo diçka tjetër që nuk pranohet me vetëdije. Trupat e zhveshur mund të përkojnë me instinktet, me pjesë të vetes dhe atë që dikush dëshiron t’i heqë asaj. Nga një këndvështrim psikoanalitik, lakuriqësia përkon gjithashtu me dëshirën ekzibicioniste për të treguar trupin e dikujt ose përfaqëson dëshirat e shtypura që popullojnë mendjen e dikujt.

Qëndroni në det.

Të ëndërrosh të jesh në det dhe ose të mbytesh përfaqëson një rilindje të vetes nga kaosi, një simbol i identitetit të dikujt që ripërtërihet.

Stuhi dhe tërmet.

Zakonisht kjo lloj ëndrre ndodh shpesh gjatë adoleshencës dhe lidhet me një fazë të ndryshimit të jetës karakteristike të asaj moshe. Për të kuptuar më mirë këtë lloj ëndrre, mund t’i referohemi daljes nga bota Edipale dhe zbulimit të marrëdhënies me një bashkëmoshatar.

Humbni trenin.

Ai përfaqëson vështirësinë në shoqërim, në ndërtimin e marrëdhënieve të reja me të tjerët dhe ndodh në lidhje me takimet e humbura ose të përfunduara në realitet.

Marrja e një provimi.

Është një ëndërr që bëhet mbi të gjitha në momentet kur duhen marrë vendime të rëndësishme, sepse përballë vështirësisë së një zgjedhjeje rikthehet të gjykohet dhe vlerësohet, i vetëdijshëm për të kaluar testin siç ka ndodhur në të shkuarën.

Rënia

Përfaqëson kalimin nga liria në domosdoshmërinë e jetës, shpreh refuzimin për të ndryshuar dhe shpreh ndikimin e rëndë që mund të ketë realiteti në vetvete. Rënia nënkupton edhe gatishmërinë për të sakrifikuar një pjesë të vetes, në procesin e përshtatjes, ndaj kërkesave të ndryshimit. Gjithashtu rënia përfaqëson frikën e brendshme dhe të përplasjes me vështirësitë e papritura.

Të arratisesh.

Do të thotë të ikësh nga diçka që të frikëson, por që e dëshiron në të njëjtën kohë, edhe nëse ajo nga e cila po shpëton është në dukje e rrezikshme. Rreziku është shpesh një maskë mbrojtëse, e cila mbron ëndërrimtarin nga dëshira për të krijuar një marrëdhënie me një person ose situatë reale.

Humbja e një njeriu të dashur.

Është simptomë e një identiteti të paqartë dhe të përcaktuar që përfaqëson paaftësinë për të ndryshuar botën rreth tij.

Pamundësia për të lëvizur.

Shpreh dëshirën për të pasur eksperienca të reja dhe në të njëjtën kohë frikën nga rreziqet e shkaktuara nga e panjohura me të cilën po përballeni. Një konflikt i brendshëm mes dëshirës për të ikur dhe pamundësisë për ta bërë atë, ajo që na ndjek në ëndërr është ajo që na përket neve, një pjesë e jona e pa parë apo e lënë pas dore.

Zbrisni shkallët.

Do të thotë të shkoni në një nivel më të thellë të personalitetit tuaj.

Gjarpri.

Mund të përfaqësojë energjinë që duhet përdorur për çdo rritje dhe të kujton rrjedhën e jetës në formën e saj më natyrale. Mund të tregojë të pavetëdijshmen dhe nënën që kundërshton ndërgjegjen, evolucionin e ëndërrimtarit.

Macja.

Është imazhi i mungesës së kufizimeve, i gëzimit të të jetuarit por edhe i pafytyrësisë. Në ëndrrat e meshkujve, ajo përfaqëson përbërësin femëror, shpirtin e paepur, ndërsa në ëndrrat e femrave, erosin emocional shtazorë.

Vdekja.

Ajo përfaqëson diçka prej nesh, vetja jonë e vjetër vdes ndërsa ndodh një ndryshim në personalitetin tonë. Vdekja është e barabartë me transformimin, kur dikush ëndërron vdekjen e prindërve, personi largohet nga gjendja e një fëmije dhe bëhet i rritur.

Zjarri.

Zjarri përfaqëson inkandeshencën emocionale, praninë e pasioneve dhe nxitjeve të panjohura, të shtypura, të stimuluara tepër.

Fluturoni.

Tregon vështirësinë për të qenë në kontakt me realitetin dhe dëshirën për të shpëtuar.

Kryerja e marrëdhënieve homoseksuale.

Tek heteroseksualët, ajo zbulon komponentin homoerotik të pranishëm në çdo individ, dashuria për të njëjtin seks tregon një dëshirë të thellë për vetë-përmbushje. Ata që ëndërrojnë për një marrëdhënie homoseksuale shprehin nevojën për të zhvilluar marrëdhënie më të mira me njerëz të të njëjtit seks.

Të kesh një fëmijë.

Tregon rilindje dhe transformim, fëmijët si për burrat ashtu edhe për gratë përfaqësojnë të ardhmen dhe evolucionin psikik. Gruaja që ëndërron të mbetet shtatzënë po lind një vetvete të re, ndërsa për burrin ardhja e një fëmije përfaqëson pjesën e tij evolucionare në krijim.

Ulërini por nuk keni zë.

Në këtë rast, ose nuk jeni në gjendje të flisni për shkak të një pengese objektive ose kur jeni duke folur askush nuk ju dëgjon. Kjo përfaqëson paaftësinë për të shprehur emocionet apo agresionin, vështirësinë për të shprehur veten me autenticitet nga frika e pasojave.

Nuk gjeni rrugën për të dalë në një dhomë.

Simbolizon vështirësinë për të gjetur një rrugëdalje nga një situatë e caktuar e përfaqësuar nga dhoma.
Revista Psikologjia
B.g.shqip
 
Top