Menyrat me te mira per ushqim

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Si TE USHQEHEMI ?


Pergjigja e pare qe i vjen ndermed cdo kujt ,qe lexon kete pyetje , do ishte , mjafton te ha dicka qe te ndaloje urine, sidomos kur eshte i zene me pune ,
dhe ka pak kohe per pregatitjen e ushqimit. Neqoftese edhe ju keni menduar te njejten pergjigje keni hedhur hapin e pare kunder shendetit tuaj, duke krijuar
kushtet e para per lindjen e semundjeve te ndryshme, pasi stomaku yne nuk eshte nje thes ku mund te hedhesh cdo gje, dhe ne cdo kohe, ashtu sic furrat djegin mbeturinat edhe stomaku yne djeg ushqimin me nje ndryshim qe furrat perdorin zjarrin ndersa stomaku yne reaksionet kimike.Prandaj , para se te jepni pergjigje kesaj pyetje, ju keshilloj te lexoni me kujdes kete shkrim dhe jam i sigurte, qe kur ta keni mbaruar sé lexuari,do ta rilexoni , dhe qe nga kjo
dite shume gjera ne ushqimin dhe jeten tuaj , do ti shikoni me nje sy tjeter.Leximi i ketij shkrimi do t'ju zgjase jeten dhe me e rendesishmja do t'ju bej qe
ta jetoni ate plot shendet. Para se te tregoj se si duhet te ushqehemi dua t'ju tregoj se cfar eshte ushqimi perse na duhet dhe si vepron ai ne organizmin tone.

Njeriu eshte nje makine biologjike, ku truri luan rolin e kompjuterit, qe memorizon dhe organizon gjithcka stomaku dhe zorra e trashe (intestino) me gjith organet e tjera ,qe te gjitha se bashku quhen aparati tretes , jane laboroatori kimik i kesaj makine, e cila per te ecur , dhe funksionuar mire shfrytezon ushqimin si lende te pare djegese, nga e cila merr te gjith elemetet kimik, kripra te ndryshme ,mineralet , apo metalet. Kjo sepse ky laborator nuk mund ti marre dot keto lende drejtperdrjet nga natyra pasi me pare duhen te perpunohen , kete reaksion apo perpunim kimik e kryejne bimet e ndryshme me ane te fotosintezés dhe me ane te renjeve te cilat marrin elementet e tjere kimik dhe metalik qe gjenden ne toke , ne i marrim keto element vetem nepermjet tyre ne kushte normale(ushqimi) dhe nepermjet ilacave ne kushte jo normale (semundje).
Pra qe kjo makine te funksionoje, duhet qe te marre te gjithe keto elemnte ne masen, cilesine dhe kohen e duhur dhe kur keto elemente mungojne, per arsye se ne nuk dime ti japim kesaj makine ate qe i nevojitet per te ecur, ajo fillon problemet e veta qe tek ne shfaqen duke shkatuar semundje, dhe ne vartesi te asaj qe i mungon lind edhe semundja ose akoma me keq kur ne i japim ate ushqim , qe kesaj makine i ben dem.
Kjo makine biologjike quhet njeri dhe ne ndryshim nga makinat e tjera eshte e afte te mendoje, kontrolloje dhe riparoje vete makinen e tij nepermjet instikteve primitive te trasheguara dhe nepermjet studimeve shkencore qe kryen ai vete mbi kete makine.Ku nje gje eshte e sigurte, sa me keq ta perdoresh kete makine aq me shum ndalesa neper spitale do besh per ta riparuar ate dhe sa me shume ta perdoresh aq me shpejt do vjeterohet ajo sidomos kur nuk din ta mirembash ate.Dhe tani pas nje krahasimi pak vulgar (te trashe) por real hyme realisht ne trupin tone.
Qe organizmi yne te funksionoje ka nevoje per energji te cilen e merr sic thame pak me siper ,dhe pjeseza kryesore e trupit tone qe e merr dhe shfrytezon kete energji duke e cuar ne te gjitha pjeset e trupit quhet QELIZE.
Qe qeliza te jetoje ka nevoje per nje ambient apo terren qe te ushqehet shumohet plaket dhe vdese duke bere te mundur lindjen e qelizave te reja ne kete terren.Ashtu sic ne kemi nevoje per toke ajer uje etj.. per te jetuar edhe qeliza ka nevoje per to, dhe pikersht nga ambienti apo terreni ku ajo jeton percakton edhe jeten e saj qe eshte edhe jeta jon.Po e ilustroj me nje shembull qe te kuptohet koncepti " terren "apo ambient " : Ne vend te qelizes vendosim nje peshk deti dhe te mendojme sikur kete peshk ta marrim prej deti dhe ta fusim ne nje lume ai shum shpejt do te ngordhe pse do thoni ju sepse i gjith organizmi i tij eshte ndertuar per te jetuar ne nje terren apo ambient ujor me kripe ndersa uji i lumit eshte i embel e njejta gje ndodh edhe me peshkun e lumit po ta hedhim ne det do te ngordhe.Me kete dua te tregoj qe edhe ambienti ku jetojne qelizat qe marrin ushqim per trupin tone duhet te jete i pandryshueshem perndryshe me ndryshim e tij keqesohet edhe jeta e qelizave dhe si rrjedhim edhe e jona, prandaj per riekuilibruar kete ndryshim trupi yne semuret per te vendosur kete ekuilber ne te kundert vdes.Dhe elementet qe ushqejne kete terren apo ambient jane ushqimet qe ne hame dhe uji qe ne pime bashme me lengrat e tjera ne forma te ndryshme.Trupi i nje individi te rritur dhe te shendetshem ka me uje( lengje te ndryshme ) rreth 70% te peshes se trupit .Ndersa tek nje femije i porsalindur eshte rreth 80% dhe tek nje i momshuar zbret rreth 60% kurse nen 55% njeriu nuk mbijeton por vdes.

LOUIS PASTEUR qe ishte nje veterinar kimik mbasi harxhoi gjith jeten e tij ne studimin e mikrobiologjise para se vdiste i thote asistentit te tij .....Clude Bernard (mjek) kishte te drejte mikrobi nuk eshte asgje "Terreni eshte gjithcka "
----------------------------------------------------
"Qeliza teorikisht eshte e pavdekshme, por eshte shtrati apo terreni ne te cilin ajo jeton qe shkaterrohet dhe ja ben jeten asaj te pamundur duke e asgjesuar ate dhe nese ne do ta zevenesonim apo nderronim shpesh kete terren apo shtrat jeta do te vazhdonte pergjithmon ". (dott.Alexis Carrel)
-------------------------------------------------------------

"Vdekja vjen si rezultat i ndryshimit te ketij shtrati ne menyr progresive drejt nje shtrati me aciditet organik".(Dr.Cee W. Crile M .D)
F.Zemrat shiptare
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Semundja nuk lind " rastesisht " ose per fat te keq , por ajo lind prej " kaosit " apo cregullimit te bere me dashje apo pa dashje nga vete ne, dhe qe shkojne ne kundershtim me ligjet qe regullojne jeten e gjalle te cilat bejme te mundur lindjen e nje sistemi biologjik kaotik pra te cregulllt (semundja ).

Prandaj ruajtja e ekuilibrit te ketij shtrati te lengshem , ku jetojne qelizat eshte edhe sekreti i nje trupi te shendetshem qe ne gjuhen shkencore quhet ruajtja e raportit acido-base i cili matet ne pH dhe qe duhet te anoje gjithmon me shume nga bazik se sa acid .

Ky shtrat quhet acid kur pH eshte ndermjet 0 dhe 7,06,
Ky shtrat quhet neutral kur pH eshte e = 7,07,
dhe quhet bazik ose alkalin kur pH eshte ndermjet 7,08 dhe 14,14.

Shkenca qe mat keto raporte quhet Bio Eletronika dhe ajo qe mat pikerisht terrenin qelizor quhet "Bio eletronika Vincent " me simbolet BEV/BTA Ku BTA (Biological Terrain Analisys) BCA (Bio Cellular Analysis) dhe QFA (Quantitative Fluid Analysis )
Kjo shkence misura objektivisht me aparatura elektronike cdo lloj solucioni te lengshem ose qe kthehet ne te lengshem duke shtuar uje te distiluar ne rastin e njeriut ajo mat terrenin ujrat e trupit pra gjakun, urinen,saliva (beshtyma ) por ne keto analiza kontrollohen vlerat bio eletronike e jo ato kimike te terrenit qe jane nje derivat.
Ushqimi luan rolin kryesor ne formimin rritjen ndryshimin dhe ruajtjen e ketij terreni por nje faktor tjeter qe ndikon ne ndryshimin e ketij terreni eshte edhe konflkti shpirteror te cilet kur zgjasin shume zbresin ne terrenin fiziollogjik duke e ndyshuar ate dhe duke u bere shkak keshtu per lindjen e semundjeve te ndryshme sipas konfliktit shpirteror, qe kalon individi te cilat nuk mund te sherohen, pa u zgjidhur me pare konflikti shpirteror.

Por organizmi yne nuk mund ta lejoj qe ky ekuilber ( acido/baziko) te ndryshoje , keshtu qe mundohet te neutralizoje acidrat e tepert ne trup .Ky neutralizim behet duke mbledhur disa sostanca alkaline e kripra te ndryshme minerale te cilat i merr nga rezervat e vet organizmit tone ,mineralet e alkalizuara si ( calcio, potasio ,sodio e magnesio ), psh merren nga kockat nga dhembet dhe nga qelizat e gjith trupit dhe jo vetem i merr por nuk i furnizon rregullisht keto pjese te tij me keto elemente, derisa te vendose ekuilibrin e prishur.Nga kjo mungese pastaj fillojne edhe shenjat e para te semundjeve. Kjo shpjegon ne menyre te qarte se ata qe konsumojne shume uthull, limon apo ushqime te tjera te kesaj natyre i kane dhembet me shum probleme .Ndersa mungesa e potasio e magnesio shkaktojne takikardine pasi qe tre dyja ruajne ekuilbrin e ritmit te zemres sone dhe kur jane poshte nivelit minimal vjen arritmia.

Edhe organet e tjera " emuntori" ( veshkat ,lekura,intestino, etj..) vihen perballe nje pune te sforcuar per te eliminuar acidet e rrezikshme dhe mineralet e teperta qe vijne si rezultat i neutralizimit te mesiperm. Mukosa e ketyre organeve dhe e te tjerave si bronchi,gjendrat e salives ( beshtyma ,pop) , gjendrat e lotit L'utero,etj.. demtohen nga keto lende gerryese te cilat krijojne kushte per probleme te ndryshme si ( ato te lekures,infeksioni microbike,skuqje te pjeseve te ndryshme ,litiasi, ose calcoli (Gure, shqip ) ne pjese te ndryshme te trupit.

Pra sic shihet nga ky shembull ushqimi eshte shum i rendesishem dhe akoma me e rendesishme me c'far ushqehemi dhe si ushqehemi .


referncat mbi permledhjen e mesiperme jane marre nga:

1-Dale Alexander,"Arthritisand common sense "
witkower press incorporated -hartford, connecticut, usa, 1956

2-P.antognetti , " Latte e formagio " rischi e allergie per adulti e bambini.
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Raportet me te rendesishme ne organizmin tone jane tre :

1-Acido/Baziko (pH )

2-Ossido/ridutivo ( rH )

3-Dieletriko (ro)

Raporti acido/baziko

Te gjitha reaksionet qe kryhen brenda trupit tone dhe qe pregatisin kushtet e domosdoshme per krijimin e nje ambienti ku jeta te jete e mundshme behen brenda disa kritereve nga te cilat me i rendesishmi eshte ai acido/baziko per te patur nje shendet te mire ky raport duhet te jete gjithmon konstant dhe i pandryeshem, por shpesh here krijohen kushte , kur ky raport prishet duke krijuar nje terren shum acid ne te cilen jetojne qelizat por ne raste shum te vecanta , mund edhe te krijohet nje terren shum basik dhe ne te dyja keto kushte lind semundja.

Qeliza eshte e perbere nga nucleo qe ka ne brendesi acidin, dhe citoplazma qe rrethon nuclin (berthamen) dhe qe eshte basike ose alkaline dhe diferenca e ketyre dy poleve eshte me e rendesishme pasi lejon shkembimin e elementeve ushqyes dhe te informacionit ndermjet nuklit dhe citoplazmes dhe vetem ne saje te kesaj diference kryhet shkenmbimi . Pra la bateria jep korent pikerisht sepse polet e saj kane diference elektrike potencialesh.Me kete duhet te kuptojme se ne , pra trupi yne punon si nje bateri , dhe kur mbaron apo shkaterrohet lengu qe ve ne funsionim kete bateri njeriu pushon se jetuari.
Prandaj ne qoftese ambienti ne te cilen jetojne qelizat behet shum acid ky acid hyn ne brendesi te qelizave duke ndryshuar pH-ne e nuklit (berthames Shqip ) te qelizave duke krijuar keshtu lindjen e atyre semundjeve qe quhen "Semundje te degjenerimit qelezor"

Si krijohen acidet ne organizmin tone

Ne trupin tone gjejme acide te ndryshme disa te dobishem (Si ato qe perbejne lengjet gastrike ) dhe disa te demshem qe kur akumulohen ( grumbullohen shqip) perbejne ceshtjen nr nje per te gjitha semundjet si psh atriti,osteoporosi , dhe Gota.

DY jane burimet kryesore te prodhimit te acidit ne organizmin tone.

1-Shkembimi qelizor

2-Ushqimi

Ketyre mund t'ju shtojme edhe punen djegese qe bejne muskujt tane , dhe gjendja trupore ne temperature ( semundja ) e cila shoqerohet me nje shpejtesi me te madhe metabolike qe vjen nga semundje ematologjike( psh. linfoma, leucemia, ose anemia emolitika ) qe jane situata ne te cilat shtohet proliferazioni dhe vdekja e qelizave organike (psh.. psoriasi)

1-Shkembimi i qelizave

Shkembimi i qelizave ne trupin tone kryhet ne cdo moment, qelizat e vjetra shkaterrohen, dhe zevendesohen me te reja, dhe pikerisht gjate ketij shkaterrimi berthama e qelizes qe eshte e perbere nga acidet mbas disa kalimeve ne trup krijon acid urik,dhe amoniak.

Ushqimi

Ka lengje ushqimore qe nuk jane aspak acid por disa te tjere jane shum acid psh agrunet (limoni, portokalli,mandarina ,pompelmo), etj... Psh lengu i limonit e ka pH-ne te barabarte me 2.00 deri 2.60 ndersa ushqime te tjera edhe pse nuk jane acid gjate reaksionit kthehen ne acid-urik sepse permbajne shum purine e cila eshte nje substance e bardhe cristaline qe gjendet ne berthamen e qelizes dhe perfaqson nje nga perbersit elementar te DNA.

Per te kuptuar, nese nje ushqim eshte Alkalin apo acid duhet te kontrollohet jashteqitja , dhe nese ne te ka me shume (calcio,potasio,sodio,e magnesio ), eshte alkalin dhe nese ka me shum (clor,azot,zolfo,apo fosfor ), eshte acid.


Acidi ne ushqime
Organizmi i nje njeriu te shendoshe dhe me energji normalisht eshte ne gjendje qe acidet natyrale te shum ushqimeve te gjalla si psh (limoni,pompelmi,domatja,etj..) ti ktheje ne karbonat alkalin qe jane bazik dhe te dobishem per ekonomine organizmit tone.
Ndersa kur njeriu eshte i lodhur i stresuar apo i semure energjia e nervore e nevojshme per tretjen dhe thithjen e ushqimit nuk eshte e mjaftueshme per te bere keto transformazione dhe ato ngelin ne gjendjen e tyre (acidore) e cila nga ana e saj nepermjet qelizave perfundon ne qarkullimin e gjakut.

Lengjet- Pothuajse te gjitha lengjet, pijet me gas dhe uji anojne me shume te jene acide se Bazike.Psh coca cola e shum tipe te tjera te kesaj natyre e kane pH-ne rreth 2,4 ndersa limoni dhe portokallet nga 2,9 deri ne 3,2.

Farérat- Te gjith farerat me perjashtim te miglio, lene jashtqitje (fekale )acide gruri (buka, makaronat, brumrat), dhe Avena jane mé acidet nga gjith te tjeret.

Qumshtet-Qumeshti i lopes ka shum acid dhe mund te zevendesohet me ate te deles ose te dhise qe kane shume me pak acid.

Mishrat-Gjate tretjes se mishrave ne organizem krijohet shum acid urik ,melcia e kafsheve mishngrenese e transoformon kete acid ne nje substance me te thjeshte qe quhet " l'allantoina " dhe qe del jasht me urinen , por jo organizmi yne .

Prodhimet te konservuara -Te gjith lengjet e frutave te conservuara jane tej mase acide, edhe qumeshti i koservuar po ashtu pastaj vijne shum prodhime te tjera qe perdorin solucione kimike per ruajtjen e tyre nder vite.
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Acidifikimi organik shkaku i mundshem i te gjitha semundjeve


Mendohet se te gjitha dhimbjet patalogjite ,dhe shkaterrimi i qelizave vjen si rezultat i acidit te tepert ne gjak si rezultat i marrjes se nje mase te madhe te proteinave sidomos ato me origjine shtazore( mish,peshk,pula,sallame e djatherat).
Megjithate edhe proteinat bimore si farerat e dritherave po te consumohen shpesh dhe ne sasi te medha mund te shkaktojne rritjen e acidit ne gjak.
Efekti i nje diete te gjate me shum proteina eshte e demshme per shendetin duke krijuar gumbullime acidrash te cilat trupi nuk arrin dot ti asimiloje apo ti trese.
Psh.Melcia dhe veshka se bashku ne kapacitet te plote perpunojne rreth 8 gram Acid urik ne 24 ore,ndersa 500 gr mish mund te japin gjate tretjes deri ne 18 gr acid urik, dhe nese ju vazhdoni perseri diten tjeter te consumoni mish nje sasi e madhe e ketij acidi nuk do perpunohet qe te dale jashte me urinen, por do grumbullohet ne trupin tone.
Ky fenomen i zgjatur ne kohe mund te provokoje Gotten, reumatismin, dhe shum forma te artrosi.Apo daljen e pucrave ne lekure si psh te " thatet" ne gjuhen popullore ku edhe vete populli me esperiencen e tij thote se po pastrohet gjaku, por ne te vertet eshte nxjerrja jashte nepermjet leures e ketyre acidrave dhe helmeve te tepert ne trupin tone per shkak te nje ushqimi te gabuar.

Aciditeti provokon semundjet

Eshte e njohur dhe pranuar nga shum autoritete mjekesore fakti qe shume semundje zhvillohen per shkak te uljes se intesitetit te punes se organeve tona dhe uljes se rezistences se organizmit per shkak te acidifimkimit organik,
duke patur paraysh kete Dr.george w crile drejtoe i klinikes Cril ne Cleveland nje nga kirurget me famos ne bote thote:
Nuk egziston vdekje natyrale te gjithe rastet e vdekjes jane vetem pika e fundit e acidifikimit te oraganizmit ne menyre progresive.

Edhe nje trup i shendetshem semuret kur acidifikimi organik i perditshem arrin nje pike ku organizmi nuk mund ta perballoje me kete akumulim duke u semurur nga Germe te ndryshme, nga i ftohti ,nga lodhja dhe shkaterrimi nervor Prandaj dhe fillon te kunderveproje ne forma te ndryshme si diarre,dhimbje koke ,ftohje, pucra neper lekure sidomos ne fytyre dhe duar reumatizem , skuqje te syve dhe te organave te tjera ,gelbaze ,
ndjesia e te ftohtit, dhe ne fund temperature, ku sejcila prej tyre ka nje emer por me e rendesishmja eshte se kane nje emerues te perbashket nga ku edhe nisen qe eshte aciditeti dhe helmet e shumta qe akumulohen ne trup, dhe ne gjak gje qe paralizon shume jeten e qelizave.

Si krijohet acidi ?
Ne ushqimin e perditshem vera, birra,lengjet e frutave, sidomos ato industrial ushqimet e shpejta si Fast-food, apo ushqimet gjysem te gatshme ,dhe gjysem te ziera , djathrat dhe kosrat , krijojne acid kur i perdorim pa kriter dhe pa mase.Edhe vegjetarianet po te consumojne me shumice drithera si buk ,makarona ,etj.. krijojne acid.
Preokupimi, ankthi, frika,dhe stresi dhe helmet , jane ne gjendje te prodhojne acid .

Ekuilibri acid-bazik
Nga c'ka kemi shkruar me siper, nuk duhet te nenkuptojme qe te zhdukim te gjith acidin nga trupi yne por te ruajme ekuilbirn acido-baziko te organizmit tone.
Trupit tone i nevojitet edhe acidi sepse po te mos kete acid nuk mund te qarkulloj energjia pergjat nervave ne te gjith trupin dhe ne fakt sic kemi thene edhe me lart eshte e nevojshme nje diference elektrike polesh qe ky fluks te levize.
Kur nje pjese e trupit tone semuret apo demtohet ne ate pjese te trupit kemi nje fluks me te madh energjie sepse efekti i pare qe kryen trupi yne eshte shtimi i acidit ne ate pjese te trupit duke rritur keshtu edhe potencialin e kesaj pjese te trupit gje qe ben te rritet energjia qe vjen nga truri yne ne kete pjese dhe perfundimisht edhe shtimi i fluksit te gjakut .Nga sa shkruam me lart mund te kuptojme se shtimi i energjise nervore dhe i fluksit te gjakut sherbejne per te sheruar pjesen e semure apo demtuar.Por nese trupi yne do te punoje per nje kohe te gjate ne keto kushte qelizat e trurit tone nuk mund ta perballojne dot kete situate per nje kohe te gjate gje qe sjell lindjen e problemeve te tjera , prandaj ne kete faze mund te ndryshohet ushqimi perkohesisht duke marre ushqime qe japin acid dhe energji si proteinat nga mishi i fresket ose peshku etj.. por qe pas sherimit duhet kthyer ne regjimin ushqyes normal per te ruajtur perseri kete ekuiliber sepse jeta eshte e mundur vetem kur ndermjet trurit dhe pjeses tjeter se trupit egziston nje diference elektrike polesh.

Eshte zbuluar se aciditeti i tepert ne trup mvaret krejtesisht nga nje diete e gabuar ushquese.Prandaj edhe ilaci me i mire eshte gjetja e nje diete te ekuilbruar .

Egzistojne menyra te ndryshme per matjen e ketij ekuilibri por qe shpesh çojne ne rezultate jo reale duke dhene keshtu receta qe mund ta keqesojne gjendjen e pacientit, kjo sepse ky nivel ndryshon ne baze te reaksioneve kimike te ushqimit qe ne kemi ngrene i cili nuk eshte i njejte cdo dite.
Psh. per te matur kete raport ne fekale mbas nje ushqimi me mish, birre , limon,portokalle nuk eshte i njejte me fekalet e nje ushqimi me , makarona sallat, vaj ulliri , dhe uje pasi i pari do dali acid dhe i dyti bazik. Enjejta gje eshte edhe me urinen apo beshtymen.
Por ne vete jemi ne gjendje ta kuptojme kete sepse ne rastet kur eshte shum acid kemi djegje gjate procesit te jashteqitjes ne anus apo djegje gjate urinimit.

Shkaku i vertet i Osteoporosi

Per te mbijetuar trupi yne duhet te mbaje gjakun ne nje raport pH = 7.04. qe eshte nje vlere lehtesisht alkaline dhe nje vlere neutrale do te ishte nga nje raport pH = 7.0.
Kur trupi yne ka nje acidet te tepruar fillon te perdore pjese te kalciumit qe ndodhet ne kocka per te ulur aciditetin ne trup, PSE ? sepse neqoftese nuk vepron ne kete menyre krijohet nje situate rreziku jo vetem per shendetin por per vete mbijetesen e individit.Prandaj ne kete situacion individi humbet minerale te çmuara per trupin te cilat nuk mund te merren nepermjet ushqimit per shkak te ambientit acid qe eshte krijuar ne trup gje qe shkakton semundjen klasike te kockave per munges kalçiumi dhe quhet osteoporosi.
Dhe nese kjo gjendje do te vazhdoje gjate vete qelizat do te acidfikohen, dhe jo vetem shtrati ku ato jetojne duke bere te mundur lindjen e shum semunjeve te tjera.
Disa shenja , kur kemi aciditet te tepruar jane ...Lodhja pa shkak, te ndjerit bosh dhe nervoz, dhimbje te muskujve sidomos ne menyre te papritur me bllokim te muskujve te gjymtureve te siperm dhe te poshtem,Kapsilliku,probleme te tretjes se ushqimit dhe aciditet ne stomak.
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
C'far eshte Kimia ?

C'do gje qe shohim eshte e ndertuar nga reaksione,asgje nuk krijohet, asgje nuk shkaterrohet ,cdo gje transformohet (ndryshon Shqip ) dhe pikerisht per shkak te ketij transformimi ne jetojme, trupi rritet, ndryshon, semuret, sherohet, plaket, lufton semundjet,dmth cdo dite modifikohet ne drejtim pozitv ose negativ dhe kjo mvaret nga reaksionet kimike qe kryhen ne te.

C'do qenie e gjalle e cdo lloji, dhe tipi jeton per efekt te reaksioneve kimike.

Kur ne marrim nje ilac psh. provokojme nje reaksion kimik i cili na ben qe te kaloj dhimbja e kokes ,ose e stomakut,etj...dhe cdo njera prej tyre shkakton nje reaksion kimik ateher perse mos perdorim ushqimet per te kryer keto lloj reaksionesh kimike pa perdorur ilacet qe shpesh kane edhe efekte anesore te demshme ose shum te demshme per trupin pasi kryejne reaksione te vrullshme dhe te huaja per trupin tone.

Me kete nuk dua te them qe te mos perdoren ilace, por te perdorim ushqimin si nje alternative natyrale ne rastet e mundshme pasi ne raste te tjera ushqimi nuk mund ta zevendesoje ilacin sidomos kur duhet nje efekt i menjehershem apo shum i forte per te ndaluar nje semundje ose ne pamundesi te perdorimit te ushqimit si kure etj...Per kete vitet e fundit kane dale edhe mjeke me diplloma per kimine e njeriut dhe kurimin e tyre nepermjet reaksioneve te ushqimit.
Trupi yne e di se cfar i duhet dhe cfar jo prandaj merr ate qe duhet dhe nxjerr jashte ate qe s'duhet ose eshte e tepert sa me shpesh shkojme ne banjo aq me shum material mbetes nga ushqimet nxjerrim gje qe do te thote se po ushqehimi ne menyre te gabuar njeriu duhet te dale normalisht nje ose dy here ne dite me nje mase totale rreth 150-200 gr skarto.
Kete gje trupi yne e ben cdo dite dhe me sa duket ne semuremi sepse nuk i japim trupit tone ate per te cilin ai ka nevoje ose i japin shpesh te njejten gje dhe ai e nxjerr jashte.

Nje trup i shendetshem nuk eshte ai qe ecen vrapon apo eshte i shendoshe nje trup i shendetshem eshte ai qe nuk semuret por edhe kur semuret pergjigja e imunitetit te tij eshte shum e forte dhe e shpejte.
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
imin e mesiperm me siguri do mendoni per veten tuaj dhe natyrshem ju lind pyetja po une si ushqehem dhe a kam shum acid te tepert ne trupin tim ?

Per kete ju keshilloj te viheni para pasqyres te nxirrni gjuhen dhe te shikoni se c'far ngjyre ka : normalisht duhet te kete ngjyre te kuqe te celur, siperfaqe te bute , te lengshme dhe me nje shije qe anon pak nga embelsia. Ndersa nje gjuhe me ngjyre te bardhe ne siperfaqe,ose edhe ngjyra te tjera , ( pak si jeshile ne mes ) ,me kokriza te fryra pak, e thate , dhe me shije pak si te hidhur, tregon se aparati tretes nuk punon mire dhe ushqimet nuk treten sic duhet.
Pastaj shikoni fytyren tuaj normalisht duhet te jete me nje lekure te lemuar , pa pucra dhe me ngjyre te njetrajtshme te bardhe, te kuqe apo te verdhe, sipas races.Dhe nese shikoni qe lekura ka pjese te thata ne siperfaqe pucra apo njolla me ngjyra te ndryshme jane shenja qe aparati tretes nuk punon sic duhet dhe ushqimi juaj nuk eshte ai qe ju nevojitet per ate moment.Syte, shikoni syte tuaj ne pjesen e bardhe te tyre nuk duhet te kete kapilare gjaku shume te theksuar apo kuqje te gjith syrit ,,, Ne qoshen e syrit ku bashkohet me hunden nuk duhet te kete njolla te erreta ne lekure qe pastaj zbresin poshte perreth syrit gje qe tregon lodhje .Pjesa e poshteme qe mbulon syrin nuk duhet te jete e fryre apo e varur gje qe te tregon sikur je plakur .Nuk duhet te keni kruarje te syve apo te lekures se fytyres.Keto jane disa shenja fillestare por qe po te vazhdojne per nje kohe te gjate do te kemi skuqje te forta te fytyres me temperatur siperfaqesore te lekures , kruarje dhe djegje te syve gje qe tregon se acidi ne trup ne kete fase eshte i tepert dhe gjate kesaj fase dalin edhe pucra ne fytyr, duar ose pjese te tjera ato shoqerohen me skuqje dhe kruarje ku ne qender te saj lekura fillon te fryhet dhe te forcohet.Kontrolloni dhembet tuaja dhe nese keni nje prishje te tyre ne meyre te shpejte dhe ne te gjith gojen keni probleme me acidin ne trup .Dhe nese ndjeni djegje ne stomak dhe nganjeher edhe deri ne gryke keni acid me tepric,po ashtu edhe nese keni bllokim te muskujve te gjymtyreve pa shkak apo fryrje te barkut keni acid me tepric
Nje tjeter shenje e trupit tone eshte diarrea qe ne kete rast shfaqet e menjehershme sidomos pas nje ushqimi me permbajtje acidi ose kronike dhe nuk arrin te kuptosh arsyen e vertet qe eshte acidi i tepert.
Por, shenjat apo (sinptomat) fillestare jane nje faze e dyte e ketij problemi ndersa fasa e pare nuk ndihet ajo kalon pa kuptuar dhe punon ne nen rogoz ne dem te organizmit tone,dhe per te eliminuar kete fase fillestare duhet te dime si te ushqehemi me nje ushqim te ekuilibruar dhe pa helme industriale.
Megjithate keto shenja nuk jane njesoj per te gjithe pasi cdo trup reagon ne menyra te ndryshme dhe acidi shperthen aty ku gjen piken me te dobet te trupit tone.
Tek femrat disa dite para perfundimit te ciklit dhe disa dit pas perfundimit te ciklit keto shenja nuk duhen te vihen re pasi kane prejardhje tjeter.
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Dieta per ekuilibrimin e acidit ne trup
sqarim mbi dieten per ekuilbrimin e acidit ne trup ...

Per te kuptuar kete diete, duhet lexuar postimi i pare i kasaj teme , dhe duhet bere kujdes ne percaktimin e pozicionit tuaj ,pra nese ju nuk keni asnje problem , nga ato qe paraqiten me larte mund edhe te mos e beni, por edhe nese e shikoni te arsyeshme mund ta beni vetem per disa dite dhe te shikoni nese keni ndonje ndryshim ne trupin tuaj , megjithate dieta nuk eshte aspak e rrezikshme, dhe nuk kufizon sasine e ushqimit qe duhet ngrene , por kufizon vetem ushqimet qe duhen ngrene, per nje periudhe te caktuar kohe.

Qellimi i kesaj diete eshte ekuilibrimi i raportit Acido/Baziko ne trupin tone pa perdorur asnje ilac, qe jane te demshem , dhe qe nuk eliminojne shkakun e prishjes se ketij raporti, por mundohen te eliminojne pasojat e prishjes se ketij raporti ,duke mbrojtur organizmin tone nga acidet nepermjet reaksioneve qe kryhen nga ilacet , te cilat bejne ekuilibrimin e ketij raporti per aq kohe sa ka efekt ilaci , duke na detyruar te blejme gjithmon ilace kur fare mire mund te na keshillojne te perdorim nje ushqim te ekuilbruar , qe ky acid te mos krijohet , por kjo gje nuk i intereson shoqerive farmaceutike, pasi nuk shesin dot me produktet e tyre duke na mesuar sic kane bere deri tani se per cdo semundje duhet paraqitur tek mjeku pastaj ne farmaci per te marre ilacin dhe rrethhi duhet te jete gjithmon ky dhe vetem ky, por kohet kane ndryshuar dhe ky rreth eshte çare duke marre nje forme tjeter .
Paraqitja tek mjeku, gjetja e sakte diagnozes, dhe kurimi me metoda natyrale, ne radhe te pare ushqimi, pastaj edhe barna te ndryshme nga mjekesia popullore , nga te cilat ne fund te fundit dalin edhe ilacet .


Njohuri

1- Gjate nates trupi yne qendron ne pozicionin shtrire mbi krevat , dhe te gjitha lengjet e trupit, sidomos lengjet tretese te stomakut (acidet) qendrojne per efekt rendese dhe ene komunikuese ne te njejtin nivel, ndersa me ngritjen nga pozicioni shtrire ne kembe te gjtha keto lengje fillojne te levizin per efekt rendese ne pjesen e poshteme te trupit,( fakti qe kur ecim shume apo qendrojme shume ne kembe na fryhen dhe na dhembin kembet eshte pikerisht per kete efekt) dhe ne rastin tone ajo qe na intereson jane acidrat qe jane mbledhur ne stomak gjate nates, ( pasi stomaku leshon vazhdimisht lengjet e tij edhe gjate pushimit na sasi te vogla ) te cilat nepermjet valvoles ,( e cila lejon kalimin e ushqimit vetem ne nje drejtim ) se daljes se ushqimit nga stomaku hyjne ne Intestino( zorra e trashe ) dhe prej aty duhet te neutralizohet nga lengjet e tjera sic jane ato te temthit qe i ulin dhe ndryshojne shkallen e acidit per te mos demtuar vete organizmin.Prandaj dhe ne, pak pas zgjimit kemi uri dhe degjojme zorret qe kercasin , c'far duhet te bejme ?? shume prej shqiptareve i fusin nje teke raki per te djegur " mikrobet " ose akoma me keq nje kacurel( koktei pijesh alkolike me ngjyre ) apo konjak , nje dopio kafe dhe shkojne ne pune per ata qe punojne , gje qe do te thote te hedhesh benzine mbi zjarrin, prandaj dhe shum te rinj ne Shqiperi jane me ulcer ne stomak
Disa te tjere perdorin qumeshtin me biskota ne mengjes gje qe shton perseri acidin, pasi qumeshti eshte shum acid sidomos ai i lopes, kurse i deles dhe dhise me pak biskotat gjithashtu kane gjalpe dhe soluzione kimike per ruajtejen e tyre me perjashtim te atyre qe behen ne shtepi.

C'far duhet bere ??

Duhet ngrene, dhe jo pire duhen ngrene proteina te cilat do te na duhen per te perballuar punet gjate dites, duhen ngrene proteina ne menyre qe te shfrytzojme acidin qe ndodhet ne stomak ne interesin e organizmit tone dhe ne rastin konkret per kuren duhet ngrene mish per ata qe mund te gjejne proshute PARMA ose San Daniele rreth 100 gram proshute te prera holle dhe te futur ne nje ose dy tre panine (buk ) pse proshut ? sepse organizmi yne tret me mire dhe ka nevoje per mish te gjalle se sa te zier. Ne Shqiperi mund te perdoret edhe mishi i thate ne vend te proshutes , pasi ne te ndodhen edhe elemente ushqyes qe shkaterrohen me zjerjen e tij . Sepse jane mish i stazhionuar pa preparate kimike stazhionimi i tyre zgjat deri ne dy vjet ne menyre natyrale te lyer me kripe dhe ne ambient te thate duke i xhiruar ate cdo dite.
Per ata qe nuk kane mundesi te gjejne keto dy lloj proshutash, mund te perdorin mishin e pules( kofshat) pa lekure , i cili duhet ziere ne darke , dhe duhet ngrohur ne mengjes me mikronde me mire, pasi ngrohet me shpejt por ne asnjemenyre ne tigan me vaj ose gjalpe per ate qe nuk ka mikronde ne furre por duhet te jete dikush tjeter qe t'ia pregatise, pasi gjate kohes qe ti merresh me ngrohjen minutat kalojne dhe acidi del nga stomaku, keshtu qe kur ha me vonese ben efekt te kundert ushqimi pret ne stomak derisa ky i fundit te leshoje perseri lengje tretese , ndersa ne na intereson te shfrytzojme ato qe jane dhe qe na demtojne nese i leme te na ikin poshte.
Pra perfundimisht mbas ketij sqarimi ne mengjes sapo te coheni ne kembe brenda 5 deri 10 min duhet te keni ngrene nje nga variantet e mesiperme pa asnje kufizim ne sasi hani deri sa te ngopeni mire pastaj duhet te hani nje kokerr molle te tipit GOLDEN qe jane molle si te verdha ose ROYAL GALA , kujdes !! mollet duhet te jene shum te bera pasi te paberat kane perqindje te larte acidi.Mollet duhet tu hiqet lekura.Ky ushqim eshte i bollshem deri ne dreke por nese keni pak uri rreth ores 9-10 mund te hani te njejten gje por shume me pak ose me mire nje kokerr dardhe e tipit ABATE ose KAISER edhe keto shum te bera.

2-Ne dreke duhet ngrene vetem pjata e dyte , qe mund te jete peshk jo i skuqur (me vaj ose gjalp ) por mundesisht i pjekur ne furre apo zgare dhe nuk i hidhet limon apo vaj persiper, Ose te gjitha mishrat e bardha si ai i pules, gjeli i detit kur eshte i vogel te cilet treten me shpejt ne organizem , e shoqeruar me nje pjate sallat jeshile pa asgje tjeter brenda, si ( qepe domate etj ) e sperkatur me kripe ,dhe me vaj ulliri te vjeteruar, dhe me aciditet te ulet,(ne tregun italian deri tani vetem marka " SAGRA BASO ACIDITA " ka perqindjen e acidit 0,3% brenda normave te KE qe eshte 08% max.
Salla ta nuk duhet te jete me kercell te madh qe quhen edhe " nervature " por duhet zgjedhur tipi i sallates qe ka gjethe sallate pa kercell ose me kercell shum te holle pra duhet marre vetem gjethja jeshile pa kercejt e bardhe. Ne gjethet e vogla dhe te reja ky kercell mund te lihet pasi eshte ende i njome dhe i paperfillshem. pse duhet zgjedhur kjo sallate ??
Sepse stomaku i njeriut nuk i tret perimet dhe frutat por vetem vetem i copton ato ,dhe i pregatit per ne zorren e trashe dhe aty jane bakteriet qe merren me to duke i shperbere ato dhe marre prej tyre elementet e nevojshem neqoftese kjo pjese e zorres nuk punon sic duhet ato qendrojne ne zorre me dite te tera pa u tretur dersa kalbezohen fermentohen duke cliruar gaz dhe duke krijuar probleme " digestive " tretje, dhe ato qe treten me me vonese jane pikerisht kercejte e sallates .Gjithashtu sallata duhet edhe per te bere fekalet me te buta dhe me elastike ne menyre qe te levizin me lehte ne zorre.dhe sidomos ne kthesat e saj.Sallata shoqerohet me buke por jo buka te shoqerohet me sallate . Mundesisht jo ekstremet e bukes , si ato shum te bardha apo shum te zeza por ate normale qe dikur i thonim buk 50-ce, ose panine te ndryshme pa shum vaj apo qumesht , gjithashtu mund te perdoret edhe kulaci pa shum maja birre .
Ne fund nje kokerr molle ose dardhe te qeruar , nga ato qe kemi thene me siper.

3-Ne darke nuk duhet ngrene asnjeher mish ose peshk per arsye se organet tretese dhe gjith trupi mbas nje dite pune te lodhshme duhet te pushoje si rrjedhim organizmi yne ngadaleson metabolizmin dhe punen e organeve te tij ndersa ne i japim ushqim kalorik dhe bejme te punoje i sforcuar me ore te zgjatura ne nje kohe kur ne nuk kemi nevoje per ate energji ne ate moment. Prandaj ne rastin konkret duhet te marrim nje pjate makarona ose pilaf i sperkatur me vajin e ullirit qe thame pak me lart makaronat dhe orizi duhet te ziejne vetem me uje dhe me asnje leng tjeter pastaj ta shoqerojme me sallat jeshile sipas asaj qe tham me lart. Ne fund nje kokerr molle nga ato qe thame me lart.

Makaronat duhet te jene te tipit Voijello sepse nuk permbajne latosio qe kthehet shpejt ne acid.
ndersa orizi duhet te jete i llojit Superfino .
Vaji duhet ti hidhet makaronave kur te jene pak te ftohta mbas kullimit per arsye se po te hidhet kur jane te nxehta vaji ngrohet dhe kthehet shpejt ne acid ne stomak.
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Uji

Eshte shum i rendesishem per organizmin tone dhe uji me i mire eshte ai i burimit te malit ose uji i bores , por qe pihet ne burim dhe jo kur mbyllet ne shishe dhe trasportohet ne vende te tjera pasi humbet shume nga vetite e tij dhe behet i rende pse ?? sepse kthehet ne uje te ndenjur duke u liruar edhe nga molekulat e ajrit qe ndodheshin ne te dhe duke depozituar ne fund te saj elementet perberes.Kjo ben qe ky uje te jete i rende per stomakun tone pasi eshte kthyer ne nje mase unike pa molekula ajri prandaj qe uji i shishes te rifitoje vetite e tij fillestare duhet te veprohet si me poshte .

Merrni nje shishe uje 1 litroshe hiqni prej saj dy gota uje mbylleni tapen dhe tundeni fort shishen per 35 sekonda duke e mbajtur ate me te dyja duart ne dy skajet e saj dhe duke e tundur ate lart e posht ne drejtim horizontal te shishes dhe jo vertikal pasi perzierja me ajrin qe ndodhet ne shishe kryhet me shpejt dhe me uniforme, ne kete menyre kemi lehtesuar ujin, dhe dobesuar strukturen e tij molekulare gje qe lehteson asimilimin e tij nga organizmi ne nje kohe te shkurter duke na bere qe te ndjehemi shume lehte pas pirjes se tij . Kjo veti zgjat vetem 5 minuta prandaj nese do pini perseri duhet ta perzieni ate perseri .E njejta gje ndodh edhe me ujin e burimeve te cilet jane gjithmon ne levizje .

C'far nuk duhet te hame gjate kesaj diete

duhet thene jo: domateve, specave, patellxhan,patate,carota,kunguj
jo vajit te skuqur dhe te ngrohur jo te gjitha ushqimeve te skuqura.
Jo mishit te kuq si mish vici lope etj,, ( ben perjashtim proshuta parma e san daniele)
jo qumshtit dhe gjith derivateve te tij
jo alkolit uthulles dhe ushqimeve te ketij tipi,si gogozhare,turshi etj...
jo lakra lulelakre
nuk duhet te pini uje te ngrohte ose te zier .
nuk duhet te beni banje ne vaske. Uji i ngrohte i vaskes liron trupin por bllokon tretjen e ushqimit pasi ndryshon temperaturen e brendshme te zorreve te cilat nuk muund te bejne reaksinet e tyre ne nje temperature me te ulet ose me te larte .
Keto ushqime nuk duhet te preken gjate kohes se dietes .

C'far mund te ha gjate kesaj diete

Makarona qe ne perberje te saj nuk kane latosio
oriz superfino, pra jo oriz integral
molle golden dhe royal gala
dardha te tipit abate ose kaiser gjithmon shum te bera.
peshk ne zgare me kripe , duke hequr lekuren dhe pa vaj gjalp apo limon
proshut Parma ose san daniele
kofsha pule krahe dhe e trasha e kofshes deri diku edhe gjeli i detit kur eshte ende i vogel. pra te gjith mishrat e bardhe.

Recata ne menyre te shkurter

Mengjes 5 deri 10 min e para te zgjimit mish pule me kripe ose pa kripe sipas deshires ose panine me proshut, sasia sipas deshires ha sa te duash dhe ne fund nje kokerr molle ose dardhe te qeruar , gjithmon nga ato qe jane shkruar me lart.

Dreke Peshk, pule ose proshut (zgjidhni vetem nje prej tyre ) nje pjat sallat jeshile dhe molle ose dardhe

Darke makarona ose oriz nje pjat sallat jeshile dhe molle ose dardhe.

gjate kesaj diete duhet pire vetem uje ne menyren e pershkruar me siper .
mund te pini edhe kafe por pa e tepruar.


Kjo diete nuk ka kufi ne sasine e ushqimit mund te hash sa te duash por vetem nga ato qe jane shkruar ketu, kjo diete duhet te zgjase 15 dite dhe oraret e ngrenies duhet te respektohen pra nuk mund te hash kur te kesh kohe ti por kur e kerkon stomaku ne megjes dreke dhe darke ne kete pike mundohuni te jeni sa me te perpikte.
Ne fund te ketyre 15 diteve fytyra juaj nuk do kete me pucra do jete shume e lemuar dhe e bardhe lekura perreth syve do mblidhet dhe ju do rinoheni disa vite .
Intestino ( zorra e trashe) do shfryhet dhe do kthehet ne dimensione reale, ndersa fizikisht do keni nje mireqenie te pergjithshme trupore dhe mendore .
Kjo diete nuk eshte e sajuar nga mua por nga studiues qe merren me kimine e trupit te njeriut une vetem kam paguar per tu vizituar dhe kuruar me kete diete dhe mund te them qe funksionon shume mire .
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Keshilla ushqimi
Kur uleni per te ngrene eshte mire qe vemendja dhe energjite tuaja te perqendrohen tek ushqimi, dhe jo tek lajmet e dites, qe zakonisht jane me krime, vrasje, perdhunime, apo te diskutoni per probleme familjare, ekonomike, o politike duke ju bere qe t'ju largohet oreksi duke lene edhe ushqimin .Pasi cdo gje ka kohen dhe vendin e saj. Psh.. Kur beni dashuri ju instiktivisht thoni fjale te embla gje qe rrit harmonine midis jush dhe krijon nje raport me te qendrueshem dhe te kenaqshem per te dy, ndersa po te thoni ne keto momente intime , se ca na ke bo per dark, apo sa te mira ishin ato makaronat ose me keq akoma , pse si ke la enet ...jam i sigurt qe do kete efekt te kundert, dhe ju nuk do ta mbaroni dot raportin.Prandaj gjate ngrenies mund te flitet psh per ushqimin qe po hani apo per ato qe keni ngrene per pijet per plane se ku do mund te hanit dicka te mire ne nje klime romantike gje qe do te stimulonte tretjen e ushqimit sa me shpejt dhe me pak energji.
Asnjeher, mos u nxitoni kur ushqeheni dhe mos hani ne kembe, apo duke ecur gjeni gjithmon kohen qe ngrenia te jete nje kenaqesi dhe jo nje pune rutine ne mes shume te tjerash, pasi rrisni se tepermi punen e organeve te tretjes duke i bere ato te punojne ne menyre te sforcuar.
Hani gjithmon me orar, dhe mos e prishni ate , pasi organizmi yne memorizon keto orare , dhe ne oren e caktuar organet e tretjes fillojne punen duke derdhur shume lloj acidrash ne stomak gje qe ju ben te ndjeni uri dhe nese ju nuk hani brenda 20 min nga kjo fase ato acidra kalojne ne Intestino (zorre e trashe ) nga ku organizmi per te mrojtur ate nga gerryerja derdh lengje te tjera qe bejne neutralizimin e acidit por jo i gjith neutralizohet nje pjese edhe arrin te demtoje ate.Dhe ana tjeter negative e kesaj dukurie eshte se kur ju hani me pas stomaku ju pergjigjet me vonese kerkesave per acid gje qe vonon tretjen e ushqimit dhe si rrjedhoje dhimbje te stomakut .
Ushqimi duhet copetuar mire ne goje deri ne lengezim pasi enzimet qe dalin nga gjendrat e beshtymes ndihmojne ne tretjen e ushqimit dhe siperfaqja e ushqimit ne kontakt me lengjet tretese te stomakut eshte me e madhe , ndersa gelltitja e copave te medha nuk merr enzimet e nevojshme per tretje dhe duke patur nje siperfaqe me te vogel ne kontakt me lengjet tretese vonohet shume tretja gje qe shkakton lodhje dhe harxhim energjie .
Mbas ngrenies eshte mire te beni rreth 20-30 min pushim kohe kjo kur stomaku punon me kapacitet te plote dhe thith shume energji nga trupi gje qe ju ben te ndjeni njefar keputje apo lodhje.
Mos perdorni ushqime te pregatitura industriale apo gjysem te pregatitura , mos perdorni ushqime te mbyllura neper qese apo kutia te ndryshme pasi te gjitha kane soluzione kimike per te ritur afatin e skadences .
Mos hani mish apo peshk ne darke .
Mishi konsumoni mish nga kafshe te vogla si pula, zogj, keca, dele, qingja,lepuj ne vend te vicit, lopes, kaut etj..
Mishi perdoreni dy here ne muaj dhe mundesisht ne zgare
Peshkun jo me shum se dy here ne jave
perdorni me shum qumesht dele ose dhie ne vend te qumshit te lopes
Djathin perdoreni nje here ne jave ndersa ate te stazhionuar edhe dy here ne jave.
vezet dy here ne jave dhe mundesisht te fresketa
Fasule bisele mashurka etj dy here ne jave dhe duhen vene ne uje nje nate me pare qe te zbuten ne menyr natyrale .
Buke zgjidhni ate integrale dhe jo buken e bardhe
Orizin mund ta konsumoni deri tre here ne jave
Makoronat nje here ne jave
Ne cdo vaft nuk duhet te mungojne perimet frutat dhe zarzavatet
Frutat mos i hani menjeher pas ushqimit por ne mes te dy vafeve
Mund te hani arra bajame lajthi etj ne mes dy vafteve pa e egzagjiruar
Sheqeri i bardhe duhet te perdoret sa me pak ose aspak
Mos dilni nga shtepia pa ngrene mengjes dhe mos hani biskota apo lloj te tjera industriale te mbyllura neper qese.
Mos perdorni gjalp margarine por gjalp dele ose lope te fresket duke ja hadhur ne fund te pregatitjes se ushqimit jo ne fillim pasi mbi temperaturen 42 grade te gjith yndyrnat nderrojne vetite e tyre.
Mos egzagjironi shum me vajra gjalp e kripera sidomos neper sallatra te ndryshme
Mos hidhni kripen ne uje kur zien por shtojeni ate ne pjate sejcili sipas deshires
Mos pini me shume se nje kafe apo caj ne dite
Eliminoni pijet alkolike me perqendrim te larte alkoli (Raki, wiski,uzo vodka etj..)
Eliminoni pijet me gas dhe me sheqer si coca cola arancata etj .
Pini lengun e frutave te shtrydhura dhe te freskta menjeher pas pregatitjes
Mos hani kurre ushqimet e avancuara diten tjeter sidomos perimet e ziera ,vezet embelsirat etj
Duhet te pini rreth 1,5 deri 2 litra uje ne dite
Ne tavoline uluni i urritur dhe cohuni i pangopur
Mos perzieni shume ushqime bashke apo proteine vegetali me proteine shtazore ne te njejten vaft
Mund te hani edhe vetem fruta ose vetem perime ne nje vaft
Mos perzieni frutat e embla dhe te bera me ato te tharta hani o njeren o tjetren
Mos hani kur jeni me nerva me pare qetesohuni duke ngrene ndonje frut .
Mos u ulni ne tavoline me njerez qe ju acarrojne nervat per motive te ndryshme
Ushqimi mund te shoqerohet me nje gote vere te cilesise se larte mbi 2 vjecare dhe jo me nje liter vere "uthull "
Kur nje ushqim ju ben dem duhet te pini shum uje per ta holluar dhe nxjerre ate jashte uji qe te pihet me shumice duhet tundur si ne shembullin e mesiperm.
Mos hani ushqime me zorr dhe kunder vullnetit tuaj
Mos u fusni kurre ne vaske me uje te ngrohte deri dy ore pas ushqimit
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Aparati tretes
Aparati tretes
Veshtrojeni mire kete figurene fund te postit pasi aty qendron i gjith sekreti i jetes sone,i shendetit dhe i semundjeve.
Ku eshte ndryshimi midis nesh dhe bimeve ?
Bimet rriten duke u ushqyer nga toka nepermjet rrenjeve ,kurse ne dhe shume kafshe te tjera ,( pervec mishngrenesve ) ushqehemi me bime te ndryshme duke i futur ato brenda ne trupin tone , dhe bashke me to edhe miliarda e miliarda mikrobe te llojeve te ndryshme.Por megjithate shumica prej nesh nuk vdes prej mikrobeve, por nga pleqeria, qe eshte nje semundje jo infektive (ngjitese) e ngadalte por e sigurt .
Ajo qe shikoni ne foton e mesiperme quhet aparati tretes, i cili eshte i ndryshem ne kafshe te ndryshme, por qe ne na intereson te kuptojme se si funksionon aparati yne ne menyre qe ta shfrytezojme dhe ruajme njekohesisht per te miren e gjith trupit dhe qenies sone njeri. Ne kete aparat perpunohen gjate gjith jetes ushqime qe na sherbejne per rritjen dhe zhvillimin e qenies sone.

Le te fillojme shpjegimin e funksionimit te tij .........

Si krijohet ai ?
Ai krijohet qe kur ne jemi ende ne barkun e nenes ku qelizat nervore ndahen ne dy pjese njera formon Trurin dhe tjetra pjesen e poshteme te njeriut aparatin tretes Mbas kesaj ndarje sejcila punon per te organizuar sistemin e vet sipas ADN-se te sejcilit prej nesh , por qe gjithmone mbajne lidhje direkte ndermjet tyre nepermjet nje rjeti te dendur fijesh nervore deri ne formimin e plote, por qe vihet ne funksionim vetem pas lindjes, pasi deri ather organizmi yne ushqehet nepermjet atij te Memes .Pra deri ne momentin e lindjes trupi yne eshte steril por qe ne brendesi te tij jane te gjithe trupat mbrojtes te cilat jane marre nepermjet trupit te nenes. Menjeher pas lindjes Femija fillon te marri fryme dhe te pije qumesht duke u vene keshtu ne kontakt direkt me natyren dhe duke marre gjithashtu te gjitha mikrobet qe gjenden perreth ne ate moment.Aparati yne tretes eshte i pari qe mbushet me bakterje te cilat sic do shohim me vone jane te domosdoshme per te zhvilluar dhe rritur organizmin tone. Bakterjet qe hyne dhe qendrojne pergjithmon ne organizmin tone jane nga 300-deri 500 lloje te ndryshme , dhe sejcili prej tyre ka me miliarda unita, qe perbejne ate qe quhet " microflora intestinale" por qe ne per ti kuptuar dhe shpjeguar me lehte i ndajme ne dy grupe :

1-Bakterje te keqia

2-Bakterie te mira

Quhen Bakterie te keqia sepse gjate reaksioneve ne te cilat marrin pjese krijojne elemente helmues per gjakun dhe trupin tone .(Putrefazione)"Bacillus coli"

Quhen Bakterie te mira sepse gjate reaksioneve ne te cilat marrin pjese krijojne elemnte te dobishem dhe te domosdoshem per gjakun dhe trupin tone ."Lactobacillus Acidophilus"

Pra ne shperberjen e ushqimit marrin pjese qe te dyja llojet dhe gjithmon duhet te dominojne baktereit e mira dhe jo te keqia "(sigurisht qe keto kane emra por nuk eshte vendi ketu per te dhene edhe emrat e tyre )" por ka raste kur ato te keqiat jane me te shumte ne numer dhe fitojne mbi te mirat duke dhene reaksionet e meposhteme:

arginina ------> agmatina
cistina --------> mercaptano
istidina --------> istamina
lisina -------->cadaverina
ornithina------>putrescina
tirosina ------>tiramina
triptofano---->indolo dhe scatolo

te cilat jane helme shum te forte, kurse " indolo" dhe "scatolo" jane ata qe japin ere te keqe ne procesin e jashteqitjes.

Microflora intestinale qendron ne pjesen e poshteme te intestinos ( zorres) ndersa ne stomak dhe pjesen e pare te intestinos nuk ka asnje bakter kjo sepse ato nuk mund te jetojne ne nje ambient acid sic eshte stomaku dhe pjesa e pare e intestinos ben perjashtim ketu vetem nje Bakter qe i reziston ketij ambienti acid dhe shkakton ulceren gastrite ai quhet Helicobacter.
Bakteriet ndahen gjithashtu edhe ne bakterie qe jetojne pa oksigjen dhe bakterie qe jetojne vetem me oksigjen ku keto te fundit jane ato qe na nevojiten me shume per micro floren .
C'far funksioni ka microflora?
Ajo ka tre funksione :
1-Funsion metabolik
2-Funksion trofik
3-Funksion mbrojtes
Fotot e Bashkëngjitura
attachment.php
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
tretja e ushqimit
Goja

Ghiandola>>>>Gjendra

Tretja e ushqimit

Tretja e ushqimit behet nepermjet aksionit Mekanik dhe atij Kimik
Aksioni mekanik
1-Copetimi i ushqimit (ne goje)
2-Perzierja e tij (ne stomak)
3-Levizja e tij ne pjeset e poshteme nepermjet muskujve (peristalsi)


Aksioni Kimik

Ben transformimin e :>>

1-Karbohidrateve -->>ne Sheqer

2-proteinat -->ne aminoacidi

3-trigliceridi --> ne acid yndyror dhe glicerolo

Nga goja ne stomak

Dera e hyrjes se ushqimit eshte goja ,ushqimi copetohet nga dhembet perzihet me lengjet qe dalin nga gjendrat e gojes te cilat permbajne " ptialina", e cila eshte nje enzim qe transformon amidonin ne sheqer te thjesht.
Ato leshojne gjithashtu "lisozima" qe eshte nje molekule me aktivitet antibakterik , dhe antikorpi.

Bolo

Qe nga ky moment kjo perzierje nuk quhet me ushqim por Boli alimentar .
Bolo kalon per efekt graviteti dhe i ndihmuar nga muskujt e ezofagut ne stomak, Boli ne kushte normale nuk kthehet mbrapsht pasi ne pjesen e siperme te ezofagut ka nje ngushtim muskulor te tij (Cardias) dhe nuk lejon kthimin e tij lart
Fotot e Bashkëngjitura
attachment.php
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Ezofagu
ezofagu qe eshte i gjate rreth 25 cm dhe ka te vetmin funksion te percjelljes se ushqimit ne stomak.
ne ezofag ndodhen dy valvola muskolare nje ne fillim dhe nje ne fund qe nuk lejon fluksin gastrik te stomakut te ngjitet lart kjo shihet ne foton e meposhteme qe eshte nje prerje imagjinare e ezofagut dhe pjesa e ngushte eshte muskuli apo valvola e siperme.

Ne njeren foto jane disa monedha qe dikush i ka gelltitur dhe i kan ngeleur ne ezofag para valvoles se siperme.
attachment.phpattachment.php
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Foto stomakut nga brenda ndersa foto jeshile tregon mukozen e stomakut te veshur me muko ngjyre jeshile per ta ruajtur nga acidrat qe dalin neper ato qe duken si kratere. (1 mm eshte zmadhuar 3000 here ne foton e madhe me mikroskop elektronik)

Mbasi ushqimi (Bolo) bie ne stomak, ky i fundit leshon lengjet e tij gastrike , (acid clorhidrik,Pepsina,Muko) dhe me ane te tre muskujve te tij kryen copetimin dhe ndryshimin e metejshem te ushqimit (Bolo) ne " Chimo" pra perzierja e re qe vjen nga ndryshimi kimik dhe mekanik i stomakut quhet "Chimo" qe ka nje permbajtje te larte acidi dhe qe eshte ne forme lengu te dendur.

Acidi clorhidrik ---

1-Pregatit pepsinen
2-pregatit molekulat proteinike per tretjen e pjeseshme
3-ben qe te treten me shpejt disa minerale si kalciumi dhe hekuri

Pepsina ---
1-Fillon tretjen e proteinava nga tretja e pjeseshme


Muco
Ka efekt alkalin dhe eshte nje leng i dendur .
Mbron pjesen e brendshme te stomakut nga aciditeti i forte ne stomak.

Gjithashtu ne stomak ka edhe nje sostanze qe quhet " faktori intriseko " qe eshte nje proteine e nevojshme per thithjen e vitamines B12 dhe hekurit te domosdoshme per ruazat e kuqe .


Stomaku eshte nje organ qe normalisht permban 1,5 litra ushqim "Chimo" por qe mund te zgjerohet deri ne 4 litra.Lengjet qendrojne ne stomak per rreth 20 min ndersa nje ushqim i perzier me uje qendron rreth 1ore e 30 min , yndyrnat dhe ushqimi i forte (mish.veze,fasuleetj..) rreth 3 ore .
Alkoli shkon ne stomak dhe qe aty menjeher ne gjak alkoli nuk kalon kurre ne intestino.
Ato qe duken si damare jane muskujt e stomakut qe bejne shtypjen dhe copetimin e ushqimit.Ajo foto eshte e nje stomaku te rregullt pra jo te semure.
attachment.php
attachment.php
attachment.php
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Nga stomaku ne intestino
Foto te intestimos( zorres) nga brenda
(Ushqimi) qe tani quhet Chimo, del i perpunuar nga stomaku nepermjet valvoles "Piloro" muskolare qe ndodhet ne fund te stomakut dhe qe lidhet me intestinon " Zorren" Eshte per tu theksuar se deri ne kete faze (ushqimi) Kimo ka pesuar vetem ndryshime mekanike dhe kimike ndersa tani e tutje mbas pjeses se dyte te intestinos fillon thithja molekulave dh atomeve te ndryshme drejt eneve te gjakut.
Intestino (zorra ) e holle eshte e gjate rreth 6m dhe me diameter 2.5 cm , qe ndahet ne tre pjese:

1-duodeno ( i gjate 24-30 cm)

2-digiuno ( i gjate 2-5 metra )

3-ileo ( i gjate 4 m)

Ne pjesen e pare te tij chimo perpunohet perseri nepermjet lengut te temthit te pankreasit dhe lengut intestinal , duke u ndare ne molekula te vecanta per te bere te mundur thithjen e tyre prej pjeses se dyte "digiuno" nepermjet "mikrovili" (qimet e holla) qe bejne thithjen dhe trasportimin e tyre ne enet e gjakut dhe te limfes .
Fotot e Bashkëngjitura
attachment.php
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
ndertimi i intestinos (zorres)
Ne foton e meposhteme paraqitet intestino (zorra) ku duket qarte menyra e ndertimit te saj ,pale pale ku per tu theksuar eshte se palet e perthyera te zorres bejne thithjen e te gjitha elemeteve qe na nevojiten per te jetuar dhe mund ti krahasojme me rrenjet e pemeve , pra aty kryhet furnizimi yne me energji kripera dhe metale.Eshte llogaritur qe po te shtrihen keto pale jane te barabarta me 300m katror ose e barabarte me nje fushe tenisi,pse ? sepse per te thithur ne nje kohe sa me te shkurtter gjith elementet duhet nje sip e madhe ose ne te kundert duhet qe ushqimi " chimo " te qendroje shume gjate ne zorre gje qe sjell probleme me fermentimin dhe kalbezimin e tyre .Ne foton e mesit eshte e zmadhuar vetem nje prej ketyre mikrovilli apo qime ku duken qarte enet e gjakut dhe te linfes qe furnizohen me keto elemente .

Vetem tani mund te kuptoni se cfar ndodh kur ushqimi juaj eshte shum acid, pra ai shkon deri ne gjak duke demtuar qelizat dhe duke zhdukur mikro faunen intestinale pra bakteriet qe duhen per shperberjen e ushqimeve.

Chimo- (ushqimi) i mbetur nga ky perpunim nxirret jashte si mbetje por para se te nxirret i thithet i gjith uji dhe lengjet e tjera ne menyre qe te perdoren perseri ne Ushqimin tjeter se perndryshe ne nuk do na mjaftonte vetem sasia e ujit qe pime.
Kur ky ushqim eshte i demshem per organizmin tone qelizat qe ndodhen ne kete pjese te intestinos (zorres) organizojne nxjerrjen jashte te tij ne forme diarreje.
Sa me te shendetshme dhe funksionale ta kemi kete pjese te trupit aq me te shendetshem do jemi dhe anasjelltas.

Mbas marrjes se elementeve te nevojshem per jetese nepermjet qimeve intestinale "mikrovilli" gjaku shkon ne melci nga ku perpunohet pastrohet perseri dhe vetem pas kalimit ne melci shkon te furnizoje te gjith organet e tjera me gjak te pasuruar dhe te paster .

Ky ishte nje ilustrim i pergjithshem i aparatit tretes por ne postimet e tjera do mundohem te shpjegoj per Bakteriet dhe intestinon si truri i dyte i organizmit tone.
attachment.php


attachment.php
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Nese keni lexuar postimet e mesiperme keni kuptuar se si funksionon aparati yne tretes prandaj tani kalojme ne nje faze te re dhe me te rendesishme ate se me cfare duhet te ushqehemi por per te kuptuar kete duhet te kthehemi pak mbrapa ne kohe dhe te njohim prejardhjen tone ne menyre qe te kuptojme te tashmen.
Si mendoni ju c'far jemi ne Mishngrenes, Barngrenes apo dicka tjeter
Supozojme se jemi Mishngrenes dhe si fillim bejme nje krahasim me kafshet mishnrenese, te cilat kane kthetra te fuqishme ,goje te madhe dhe me dhembe shqyes, muskuj te fuqishem qe te vrapojne shum shpejt per te kapur gjahun dhe mbijetuar, kane nje shprehje te eger ne " fytytre " a ngjasojme ne me ta ? une them qe jo .
Supozojme qe jemi barngrenes dhe bejme nje krahasim , me ta ku dallojme nje goje relativisht te madhe me shume dhembe blues ose dhemballe dhe pak dhembe preres e pothuajse asnje shqyes, shprehja e tyre eshte paqesore dhe dashamirese , por ne nuk ngjasojme as me ata megjithse organizmi yne nga e keqja mund te haje edhe bar por qe nuk eshte ushqimi i tij .

Nese ketyre kafsheve do tju mungoje ky ushqim nuk asnje alternative tjeter per te jetuar ndersa organizmi yne ka nje aftesi te madhe te mbijetoje edhe me shum ushqime te tjera, nese Luani pa mish ngordh ne jo mund te hame fruta perime dhe zarzavate, nese nuk ka me bar per lopet dhe ngordhin ne jo nuk vdesim por hame mish apo shpende.Dhe nese nuk kemi asnje nga keto hame edhe rrenje bimesh apo gjethe pemesh por kjo nuk do te thote qe ne po ushqehemi me ushqimin tone natyral por po ushqehemi per te perballuar nje situate mbijetese e cila nuk jep nje shendet te forte dhe jete gjate .
Pra njeriu ne ndyshim nga kafshet e tjera ka aftesine dhe fatin me te madh qe te konsumoje gjithcka qe jep energji kur zberthehet apo elemente te tjere te domosdoshem per jetesen.
Dhe pikerisht kjo aftesi jona keqperdoret nga ne ne dem te organizmit tone, pasi kete aftesi ne duhet ta perdorim ne kushte te vecanta per te mbijetuar per nje kohe te shkurter dhe jo pergjithmone.
per kete natyra na ka dhene trurin i cili duhet te dije te perdore organizmin e tij per te miren e tij dhe jo anasjelltas, ndersa kafshet nuk e kane kete veti ata kane nje tjeter instiktin natyral per te gjetur ate qe mund te haje dhe ate qe smund te haje.
Psh,
Provoni ti jepni gomarit te vogel(pulisht ) nje lule ai do ta nuhase dhe nuk do ta haje , jo sepse i vjen keq per lulen e keputur , por se shqisat e tij i thone qe ky ushqim nuk eshte per ty.Beni te njejten prove me nje femi te vogel ai do ta haje me gjithe bisht dhe vetem nese ka shije te keqe do ta nxjerrre jasht, pse sepse ne i kemi humbur keto veti pak nga pak dhe kemi zhvilluar trurin.
Beni te njeten prove me nje te rritur ai nuk do ta haje lulen jo sepse i thone shqisat por sepse e di qe lulja nuk hahet duke vene ne fuksionim trurin.
Aftesine per te njohur ushqimet nepermjet shqisave njeriu e humbi kur zbuloi zjarrin pasi nepermjet tij filloj te perpunoj shume ushqime te cilat me pare nuk i hante ose nje pjese te tyre i hante te gjalla keshtu qe rreziku i mbijeteses ishte kaluar ne kete drejtim dhe keto shqisa pak nga pak humben funksionin e tyre kryesor. Njeriu i sotem ka humbur plotesisht memorjen ne kete drejtim dhe mendon se cdo gje qe organizmi i tij e tret eshte ushqim per te duke lene menjane ushqimin e vertet, per te cilin organizmi i tij eshte krijuar dhe qa na jep ne mundesi per nje jete te gjate dhe pa probleme shendetsore.
Te gjithe e dime se ka makina me benzine me nafte apo benzol aroplanet, apo super benzin makinat e garave etj....Ka makina qe po ti ndrrosh karburantin nuk ecin asnje meter dhe prishen por ka makina me nafte qe edhe vaj po ti hedhesh ecin nuk ecin shume por ecin.E dhe trupi yne eshte i tille ne kemi harruar se ma cfar karburanti punojme me mire, dhe i fusim ate qe gjejme me lire dhe me afer
Ather kush eshte ushqimi yne ? natyral dhe qe jep karburabtin me te mire makines sone njeri.
Por per te kuptuar kete duhet te sqarojme edhe disa gjra te tjera.
RRegulli nr 1 Ushqimi yne duhet te jete sa me i thejshte ne menyre qe kur te kaloj ne aparatin tretes qe nga goja deri ne jashtqitje te tretet lehte dhe te dale jashte ajo pjese e panevojshme sa me shpejt te jete e mundur , ne menyre qe te mos fermentohet brenda ne trup per nje kohe te gjate pasi ne vend qe te furnizoj gjakun me energji e furnizon me helme.
RRegulli nr 2 Per shperberjen dhe tretjen e ushqimit te harxhojme sa me pak energji dhe organet e trupit qe marrin pjese ne kete proces te punojne sa me pak te jete e mundur duke dhene rezultat optimal dhe duke i lene kohe edhe per te pushuar .
RRegulli nr 3 Per zhvillim e reaksioneve te mos perdore rezevat e vet trupit por te perdore ato qe kane vet ushqimet.( enzimet ) te cilat ne i shkaterrojme gjate gatimit.
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Dhe tani para se te themi kush eshte ushqimi me i mire per ne, te sqarojme si kryhen reaksionet e ushqimit ne trup.

I gjith trupi yne jeton per rrjedhoje te reaksioneve kimike qe ndodhin ne trup edhe mendimi vjen si rezultat i reaksioneve ne tru , te gjitha keto reaksione kryhen me ndihmen e Enzimeve ato shkrijne dhe copetojne ushqimin tone deri ne atome qe pastaj thithen ne qimet intestinale qe kemi treguar me lartme tutje enzimet bejne te njejtin veprim duke ndihmuar ne proceset kimike metabolike.Pa enzime trupi yne dhe i cdo gjeje te gjalle ne natyre nuk jeton pasi ato jane catalizatori ( pershpejtuesi) i te gjitha reaksioneve tretse dhe matabolike.

Kush jane enzimet , merrni nje banane jeshile vendoseni jasht dritares tuaj per dy dite dhe do te shihni qe ajo eshte pjekur eshte bere e verdhe dhe e bute aksioni kimik qe kreu kete ndryshim eshte aksioni i enzimeve. Cdo gje e gjalle ka enzimet e veta edhe ne kur lindim kemi enzimet tona ne trup te magazinuara dhe qe perdoren nga trupi yne per te bere te gjitha reaksionet e nevojshme per jetese.
Ato ndahen ne dy lloje
1- Enzime tretese (qe marrin pjese ne tretjen e ushqimeve )
2-Enzime matabolike (qe marrin pjese ne reaksionet e meteshme te metabolizimit )

Per te kuptuar me drejt punen e enzimeve ne reaksionet kimike po jap nje shembull te trashe por shum domethenes dhe te thjesht .

Supozojme se do te beni nje rruge 6 km

1- Do ta benit ate ne kembe
2-Me nje pale patina poshte kembeve
3-Ashtu sic jeni me patina tju terheq dikush me biciklete
4- Apo , Ti hypni nga mbrapa nje motorri

Besoj se te gjithe ju qe keni fatin te lexoni keto rrjeshta do te zgjidhnit te hipni pas nje motorri, per faktin e thjeshte se nuk do lodheni dhe do kryeni punen.
Cfar do te thote ta besh ate rruge ne kembe ,do thote te lodhesh te raskapitesh e lere pastaj ta besh tre here ne dite vdes fare, pune qe sbehet .
Cfar do te thote ta besh me patina qe ke ne shtepi ,do te thote te shkurtosh kohen dhe energjite
Cfare do te thote te kesh patina dhe ti varesh dikujt nga pas , do te thote qe te shkurtosh kohen akoma me shume dhe te lodhesh shume me pak plus koha qe te ngelet e perdor per gje tjeter ose thjesht per tu shlodhur .
Cfar do te thote te hipesh pas motorrit , do te thote qe te mos lodhesh fare .

E pra ne rastin e pare reaksionet ne trupin tone behen pa enzime , ne rastin e dyte me enzimet e vet trupit ne rastei e tret me enzimet e trupit ne bashkepunim me ato te vete ushqimit qe hame dhe ne rastin e katert vetem me enzimet e vete ushqimit keshtu qe rezevat tona nuk i prekim dhe jemi gjithmon te fresket.

Lexojeni perseri nese nuk e kuptuat kete shembull pasi aty eshte thelbi i gjith atyre qe kam shpjeguar me pare dhe atyre qe do vine me pas.

Konkretisht cfar ndodh me trupin tone ?
Kur ne fusim ne trup nje ushqim pa enzime organizmi yne do marre keto enzime+vitamina+minerale per te kryer reaksionet e tretjes nga magazina e tij dhe kur te mbaroj magazinado marre nga qelizat e gjith trupit duke bere dobesimin e qelizave te gjith organeve dhe rrjedhimish te imunitetit dhe jetes sone.
Prandaj qe te ecni gjithmon siper " motorrit " duhet te ushqeheni me ushqime te cilat kane enzime dhe nuk i humbasin ato gjate pregatitjes se ushqimit.
Ehhuuu !! e paske ne terrezi ti anej do thote dikush , ku ti gjejme ne keto ushqime , gaboheni ato ushqime i keni perpara syve mbi tavoline dhe nuk i prekni me dore pasi pertoni ti qeroni dh e keni me kollaj ti fusni stomakut nje cope mish apo nje cope byrek, sesa ato qe keni mbi tavoline.

Pak me siper pame qe enzimet jane vendimtare per jeten tone pame gjithashtu qe ndodhen ne cdo gje te gjalle por nuk dime akoma se ato enzime ne temperature mbi 46° shkaterrohen gjithashtu shkaterrohet edhe nje pjese e mire e vitaminave .Cfar do te thote kjo ? Kjo do te thote qe te gjitha perimet dhe verdurat e ziera jane nje ushqim i vdekur eshte vetem hi eshte helm pasi ky ushqim na ben te ecim me patina pra me enzimet e trupit sepse organizmi yne do ta shperbeje kete ushqim por duke perdorur rezervat e tija.Dhe nese ju ushqeheni gjithmon ne kete menyre keto rezerva mbarojne rreth moshes 40 vjec, keshtu qe fillon dhe merr rezervat e enzimeve metabolike dhe i perdor per tretjen e ushqimit qe uk eshte fuknsioni i tyre dhe ne kete moment fillojne shume probleme shendetsore me emra te ndryshem te parendesishem.

Jeta jone quhet enzim. Prandaj mos e shkaterroni ate, por ruajeni dhe perdoreni per organizmin tuaj sa me pak ta prekni magazinen tuaj te enzimeve aq me i ri do jeni aq me force do keni aq me i kthjellet do jeni dhe do te lini trashegimtare te shendoshe, sepse ky reaksion con drejtperdrejt ne dobesimin dhe ndyshimin ne kah negativ te ADN-se sone.

Marrim mishin mishi i ziere ka humbur te gjith enzimet organizmt tone i duhen rreth 3 ore per ta perpunuar ate ne stomak dhe akoma me tutje ne intestino dhe gjith kjo me shpenzimet nga magazina jone per me teper zberthimi i tij del acid urik qe per shkrirjen e tij te metejshme duhen energji dhe lemente te tjere te marre perseri nga magazinat tona. Prandaj nese jeni mishngrenes hajeni ate te gjalle si psh proshuta ose bejeni ate ne zgare pra mbi prush per disa minuta.
E njejta gje ndodh me te gjitha perimet dhe zarzavatet prandaj hajini ato te fresketa dhe te gjalla si psh specat ,sallata karotat,domatja,etj,,ndersa te tjerat si psh lakrat, lulelakra,patellxhani,kungujt etj bejini me avull dmth per ata qe nuk e dine ne fund te tenxheeres hidhet 2 gisht uje pastaj vini nje rrjete ku brenda jane perimet e prera dhe futen ne tenxherre pa prekur ujin mbyllet tenxherja me presion dhe per 10 min nxirrni perimet i hidhni pak vaj ulliri kripe dhe mund ti hani.
Te gjitha ushqimet e pregatitura ne menyre industriale jane pa enzime si psh biskotat ,hamburger briosh pizza , te skuqurat etj.
Ndersa ushqimi qe ka me shume enzime dhe qe eshte benzina me e mire per trupin tone jane frutat ato qe keni mbi tavoline por duhet te jene gjithmon te bera dhe te lengshme ne qoftes ju do te ushqeheni vetem me fruta por nga te gjitha llojet do te beheni 20 vjet me ri ne te gjitha drejtimet nuk do semureni nga semundje te rrezikshme dhe do ti kaloni te 100 vjete me kembe me dore dhe me mend ndersa nese do ushqeheni me dieten SAD (standart amerikan diet )(hamburger patate te skuqura,pizza birra,coca cola etj deri 40 vjec shkoni pak mire por me pas cdo hap eshte shume i veshtire dhe jeta e shkurter.

E njejta gje edhe me dieten alla shqiptare kap e zi tgjitha bashk nja dy ore pi raki, birra, ver coca perfundimi eshte ajo qe doktoret SHQIPTAR E THONIN DHE THONE AKOMA SOT SE NJERIU PAS 40 VJET JETE FILLON PROBLEMET .
Por ky eshte vetem problem ushqimi dhe edukate ushqimore e cila mungon jo vetem ne shqiperi por pothuajse ne te gjith boten.
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Mishi si ushqim jo i pershtatshem
Si shkaterrohen enzimet ?
Zierja nga 46°-48°
Droga
Alkoli
Fluruoro
Radicalet e lire
Ndryshimi i prodhimeve ushqimore dhe paketimi i tyre ne te cilin per te rritur daten e skadeces heqin enzimet dhe ushqimi rron me shume.
Rrezatimi
Ingineria genetica

Po perqendrohem edhe pak tek mishi pasi mendoj se duhen sqaruar disa gjera

Fjalet kane fuqi tye madhe duke ju dhene gjerave rendesi te vogel ose te madhe psh. fjalet berxolle,biftek ,melci kukurrec, kofsha pule ,sallam salcice etj jane te dashura per shum nga ne por qe na fshehin dhe na bejne te harrojme ate qe eshte me kryesorja ate qe ne po ushqehemi me kafhse te ngordhura ose me gjysem kerma pasi qe nga momenti i therjes fillon shperberja dhe kalbezimi i mishit shpejtesia e ketij procesi varet nga kushtet ne te cilat mbahet.
Qe te vegjel mesueset ne shkolle na mesojne se nga lopa marrim mishin, qumshin, dhe lekuren .Nga delja marrim mishin qumshin lekuren dhe leshin.
Dhe i degjonim keto mesime te dale nga goja e mesueses si dicka te vertete dhe te vertetuar keshtu qe duhet vetem di zbatojme, dhe asnjeher nuk i kemi bere pyetjen vetes ,,A eshte e vertet kjo gje ?
foto
Edhe shkencetaret thone qe ne jemi gjithckangrenes pa nxjerre ndonje teori qe ta vertetoje kete perkundrazi shumica e semundjeve te njeriut flet pikerisht per nje ushqim te gabuar.
Ushqimi i pare origjinal dhe me i pershteatshem i njeriut eshte fruta e lengshme te tjerat kane qene vetem prova qe ka bere njeriu por qe fatkeqsisht i ka kthyer ne ushqim primar duke harruar frutat, biles sot nese dikush thot te kunderten pra qe ne duhet te hame vetem fruta e qeshin dhe e vene ne loje me lloj lloj teorish mbi proteinat kalorite, karbohidratet etj,
Kur isha i vogel shkoja cdo vere ne fshat dhe me pelqenin shum kafshet sidomos nje qen qe quhej Sharko shpesh vidhja buke ne shtepi dhe ja jepja qenit sepse kisha pare qe i hidhnin buke ai tundte bishtin ne shenje falenderimi dhe hante buken here te tjera mblidhja cdo gje mbi tavoline dhe japja atij i gezuar ku e dija une qe qeni ishte mishngrenes Nuk kaluan shum vjet dhe qeni u semur dhe pas ngordhi sot e kuptoj qe ai ushqim qe une dhe te tjeret i jepnim Sharkos ishte vdekje ngadalte por e sigurt, tani perfundimisht kuptova qe nga mishngrnes e kishim kthyer ne gjithckangrenes duke i pergjysmuar jetesen.
Te njejtin gabim kam bere me eten time per 40 vjet duke u kthyer nga frutngrenes ne gjithcka ngrenes.
Kur shkenctaret thone qe jemi gjithckangrens kane paraasysh stadin aktual te ushqimit njerezor dhe jo ate te gjith koherave por kjo nuk do te thot qe ky eshte ushqimi yne natyral sic nuk ishte edhe per Sharkon.
Duke insistuar gjithmon me kete llogjike do te thote ta mbash njeriun ne nje stad patalogjik jo natyral dhe rrezikshem per shendetin e tij dhe kjo nuk eshte komike por tragjike.
Ne rastin e mishit pervec asaj qe prodhon acid urik dhe prvokon semundje si artrosie artriti ka edhe nje gje tjeter te rendesishme ende te pe njohur mire nga shume njerez .
Ate qe qelizat kane nje memorje dhe lekunden duke trasmetuar vibrazioni( dridhje ) qelizave qe jane afer e keshtu gjith trupit .Ne memorjen apo kujtesen e qelizave te kafsheve te vrara barbarisht ne thertore gjejme dhimbje terror deshperim, urrejtje, hakmarrje ,dhe emozioni negative qe akumulohen (mblidhen) ne momentin e vrasjes.Qelizat e kafsheve te therura i ruajne keto ne memorjen e tyre edhe pas therjes per nje peridhe te caktuar kohe, dhe ne qoftese ky mish konsumohet gjate kesaj periudhe kjo memorje trasmetohet edhe ne organizmin e gjalle.Eshte kjo arsyeja qe kafshet mishngrenese jane gjithmon te egra edhe kur jane te ngopur dhe te parrezikshem. Eshte kjo arsyeja qe kafshet barngrenese jane te buta dhe me te embla ne pamje.SI delja vici lopa etj.
Me kujtohet ne fshat qe m,banin nje qen te lidhur dhe i jepnin vetem mish dhe kocka po pse mor daje i thashe atij i jepni mish dhe ketij jo sepse ai na duhet per gjah dhe duhet te jete i eger me tha, qeni qe ha buke as pulen se ha dot.Ndersa tek njerezit eshte vertetuar se vegjetarianet jane shume me te urte dhe komunikues se gjithckangrenesit dhe akoma me shume me njerezit mishngrenes.
Ja dhe arsyeja shkencore
Nuk e di a keni qene prezent ndonjeher ne therje te nje lope, demi, Qingji apo Pule, por une qe kam qene prezent ne fshat kam vene re me keqardhje syte e tyre ulerimat e tyre dhe forcen e madhe qe ushtrojne per ti shpetuar vdekjes apo vrasjes aq sa per te therur nje viç beheshin kater burra te fuqishem dhe me ndihmen e litareve e lidhnin ku me pas vjen rriti ekstrem musliman i therjes ne gryke kur perjeton nje ngjarje te tille te renqethet mishi disave ju bie te fiketdisa nuk deshirojne te jene prezent per skenen orribile qe paraqitet perpara syve tane.E pra edhe ajo kafshe e ndien vdekjen dhe ne ate moment gjendrat e saj fillojne te prodhojne shum adrenalin e cila eshte nje substance qe leshohet per te forcuar gjith muskujt e trupit ne lufte per ti shpetuar vdekjes, sic bejme te gjith ne ne rast rreziku per jeten, adrelina futet ne cdo qelize dhe ndryshon funksionet e saj te perditshem duke e vene ne funksin mbrojtes dhe duke u lekundur kjo lekundje trasmetohet ne te gjith trupin prandaj edhe shum prej nesh ne nje situate te tille dridhen apo ju bie te fiket.Ky perjetim i terrorrit dhe kjo adrenalin bashke me te gjitha ilacet qe ka marre kjo kafshe gjate jetes apo substanca te tjera organike qe aktivizohen ne kete moment ngelen brenda qelizes edhe pas vdekjes se saj dhe trasmetohet pastaj ne ate qe ushqehet me kete ushqim.
Ne Itali cdo kafshe e therur duhet te qendroje 8 dite ne frigorifer para se te dale per consum dhe kjo e mesipermja eshte njera nga arsyet e ketij ligji.
Ndersa ne Shqiperi eshte e kunderta prandaj dhe njerezit jane shpesh arrogant ,gjaknxehte,e gati per luftim.
Shum kafshe te tjera ne i vrasim jo per te ngrene por per eksperimente kjo eshte ignoranze pasi njeriu po te ushqehet ne menyre natyrtale me ate ushqim qe natyra e ka destinuar per ne nuk do kemi gjith keto lloj semundjesh dhe nuk do semuremi por vdekja do te vije natyrale si rezultat i pleqerise apo me mire i mbarimit te energjise se baterise sone .
Perfundimi asnje lloj mishi nuk eshte i pèrshtatshem per ne ne nuk jemi kafshe mishngrenese megjithse natura na ka dhene mundesine qe ta tresim edhe ate por vetem ne rastet kur behet lufte ber egzistece pra kur nuk ka me fruta qe fatmirsisht ka dhe kalben mbi tavoline.

Ne eksperimentet e bera me shimpazete ( kushurinjte tane me te afert gjenetikisht ) te ndryshme doli i njejti rezultat.
Moren disa shimpaze dhe i ndane neper dhoma dhe i ushqyen ne fillim me shum lloj barishtesh ku ato zgjodhen pothuajse te gjith te njejten bar per te ngrene dhe ate qe ishte i pershtatshem sipas shqisave te tyre e lane menjane. Ne fazen e dyte ju dhane per ushqim vetem fruta ku i hengren te gjitha pa perjashtim.
Ne fazen e trete ju dhane te dyja llojet e ushqimit dhe ato te gjitha u ushqyhen vetem me fruta duke lene menjane barishtet, kjo tregon se ato instiktivisht shkojne tek ushqimi me natyral dhe i pershtatshem per organizmin e tyrre gje qe ne e kemi humbur me kohe duke e zevendesuar me llogjiken qe per fat te keq ne kete rast nuk e perdorim,por bihem viktime e "civilizimit modern" qe per interesa thjesht ekonomik dhe nga padija ne raste te tjera bejne qe qenia jone njeri te vuaj dhe te mbushet me ilace, sepse ne ne radhe te pare per ta nuk jemi njerez, por objekte te levizshme me qellim fitimi.
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Brumrat,Dritherat jo te pershtatshem per organizmin tone.
Duke rilexuar postimin e fundit vura re se kam haruar perseri dicka te rendesishme per mishrat.
Kam harruar te them se mbas shperberjes se mishit ne atome ne gjendjen qe gjenden nuk jane te asimilueshme nga trupi yne dhe per kete duhet te harxhojme perseri energji per ti bashkuar ato ne formen organike me te pershtatshme per trupin tone.Nese keni vene re si kafshet dhe njerezit nuk e hane mishin e kafsheve mishngrenese dmth ne nuk hame mish qeni, mace,Luani, leopardi,etj gjithashtu edhe luani nuk han mish qeni ijene ,leopardi ,etj por hame te gjithe mishin e barngrenesve sepse ai mish ka si lende te pare bimet , kurse mishngrenesit kane si lende te pare mishin kjo do te thote qe zinxhiri ushqimor eshte nderlikuar shume dhe ne do harxhojme akoma me shume energji per ta shperbere ate lloj mishi ne atome dhe riperpunuar sipas nevojes sone.Njeriu nuk eshte krijuar per te ngrene mishngrenesin, barngrenesin apo farangrenesin , njeriu eshte krijuar per te ngrene FRUTA ne rradhe te pare dhe perime e zarzavate ne rradhe te dyte ose te trete.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Brumerat ,dritherat
Brumrat apo te gjitha prodhimet qe vijne nga mielli apo dritherat ne pergjithsi qe permbajne amidon jane te demshme ne dy drejtime ,( Amidoni dhe Glutine) per shendetin dhe organizmin e njeriut .Perse ???
Ne postimet e meparshme kemi mesuar se ushqimi kur arrin ne intestino ndahet nepermjet punes se enzimeve dhe bakterjeve deri ne atome sepse edhe ushqimet qe ne fusim ne organizam jane te perbera prej atomeve molekulava etj,,, pra eshte detyra e organizmit qe ti shperbeje ato ne menyre qe te thithen nga qimet e intestinos si ne figuren qe kam treguar me pare, por Amidoni ku ben pjese te gjitha brumrat (dritherat ) nuk shperbehet deri ne atome por ngelet si molekule dhe formula e saj eshte C6H10O6,pra 6 atome karboni 10 atome hidrogjen dhe 6 atome oksigjen nuk tretet ne uje apo ne alkol dhe si rrjedhoje qendron e tille ne intestino nga thithet dhe hyn ne gjak dhe qe aty shkon ne te gjith organet e trupit por qe nuk perdoret prej tyre dhe nxirret jashte duke veshur anet e brendeshme te eneve te gjakut dhe duke i ngushtuar ato , gjithashtu kjo molekule eshte shkaku i formimit te gureve dhe reres ne temth, veshke etj.Prandaj organizmi yne per te mbrojtur organet jetesore mundohet ta nxjerre jashte kete molekule nepermjet lekures dhe poreve te saj .
Prandaj te gjithe ata individ qe ne ushqimin e tyre perdorin ne sasi te medha brumrat,(buke piza,makarona,biskota,etj,,) kane ne trupin e tyre pucra te vogla me qelb sidomos ne fytyre dhe kuriz, kjjo molekul arrin deri ne afersi te siperfaqes se lekures dhe aty hyn ne kontakt me Bakteriet qe gjenden ne ajer te cilat duke depertuar brenda konsumojne kete molekule dhe nxjerrin si jashteqitje ate qelbin qe shohim i cili ka mundesine qe te nxirret jashte lekures nga ky reaksion ne te kundert ajo molekule qendron aty derisa te krijoje skuqje rreth 2-3 cm pastaj forcohet ngrihet mbi lekure dhe me fund cahet si nje krater i vogel dhe nxjerr jashte qelbin , ky krater qendron hapur per aq kohe sa individi ushqehet ne kete menyre.Ne raste te vecanta nga keto kratere dalin edhe krimba te cilet lindin , rriten dhe zhvillohen ne kete pjese te trupit duke shfrytezuar si ushqim pikerisht kete molekule .Sic duket edhe ne filmimin e meposhtem te bashkangjitur.Ne gjuhen popullore keto quhen te thate apo ciban dhe populli thote qe po pastrohet gjaku gje qe eshte e vertet por nuk e dine qe nga ana tjeter duke u ushqyer me drithera po e bejne pis perseri.Kjo dukuri verehet shume ne moshat e reja deri 25 vjec te cilet kane oreks te madh per shkak te rritjes dhe kete oreks e mbushin duke ngrene brumra.Ndersa ne qoftese duhet qe te mos i kene keto pucra duhet qe te ushqehen me fruta perime dhe zarzavate sic i kam shpjeguar me siper.
Por ta diskutosh kete fakt te padiskueshem me njerezit qe kane nje jete te tere qe ushqehen ne kete menyre eshte njesoj si te flasesh me marsianet ne kahun negativ te problemit.Biles edhe per shumicen e mjekeve ky fakt nuk eshte i vertet prandaj si e vetmja deshmi ngelet prova keshtu qe ftoj kedo qe ka kete problem te bej nje prove duke u ushqyer per tre jave me fruta ,perime ,zarzavate, pa prekur brumrat, pizat,makaronat,orizin etj dhe te na thot rezultatet. Jam i sigurt qe jo vetem do ti ikin pucrat por lekura e fytytres do ndricoje do behet me elastike dhe e bute e gjith kjo pa perdorur asnje lloj kremi.
Ndersa ne rastet kur kjo molekule nuk arrin te dale jashte nga poret e lekures sidonmos ne te rriturit ne ato vende krijohen pika te zeza ose te kafta dhe sa me i madh te jete perqendrimi i kesaj molekule nen lekure aq me e madhe do te jete pika.Besoj se keto te fundit i kemi te gjithe duke futur edhe veten time brenda sepse gjithmon kemi ngrene buke shum dhe gjell pak.
Ne fotot e meposhteme eshte edhe nje foto e nje qeni me te njejtin problem gje qe do te thote se ai qen eshte ushqyer me buke makarona dhe cdo gje qe ka ngelur ne tavoline.
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Brumrat te papershtatshme per org. tone GLUTINE
Glutine
Ne postimin e mesiperm mesuam qe dritherat kane amidon i cili me formulen e tij shkakton deme ne organizmin tone, por po ne te njejtin drithera apo brumera ne kemi edhe nje tjeter elemet perberes shum te rrezikshem per trupin tone dhe qe quhet Glutine.
C'fare eshte glutine ?
Glutine ne vetvete nuk egziston su substance por krijohet gjate pergatitjes s e brumit si pasoje e prezences se ujit dhe energjise qe ushtrohet nga ai(njeri apo makine ) gjate punimit te brumit.Ne miell gjenden dy substanca te cilat gjate kasaj pune bashkohen dhe japin nje substance (proteine ) te re qe quhet Glutine ndersa dy substancat e tjera qe marrin pjese ne kete reaksion jane.
Gliadina
Gluteina
Glutine eshte perdorur per here te pare si term nga Areto Cappadocia, qysh ne 250 para krishtit ndersa ne vitin Nel 1856, Francis Adams perktjen nga greqishtja ne anglisht emrin e saj duke i dhene perfundimisht emrin qe njihet sot “celiaci”. Dhe me 1888, Samuel Gee pershkruan simptomat demin dhe kuren nga pasojat e Glutine ne organizem qe ishte nje diete pa brumra e drithera.Dhe vetem nga gjysma e shekullit XX u qartesua qe pergjegjes per kete semundje ishte proteina e grurit me emrin " glutenina "
Kjo proteine eshte e demshme per te gjith njerezit pamvarsisht se disa e ndjejne me shume disa me pak, dhe disa aspak demin e saj ne organizem, por kjo nuk do te thote per ata qe nuk ndiejne, se jane te imunizuar nga kjo, megjithse demi i saj nuk duket dhe vepron nen rogoz duke u bere shkaktar pastaj per semundje te tjera.Dhe gabimi i mjekeve ketu eshte se nuk kuptojne per shembull qe mungesa e hekurit apo i nje ser vitaminash vjen pikerisht sepse intestino eshte demtuar dhe nuk thith dot elementet e nevojshem per organizmin pastaj bejne gabimin e dyte duke i dhene hekur joorganik qe eshte i pa asimilueshem nga intestino .
Proteinat qe perbejne glutine nuk kane ndonje vlere biologjike te larte , dhe jane te varfera ne disa aminoacidi te rendesishem por ne te njejten kohe jane te pasura me " prolina " qe eshte Acido Glutamiko i cili eshte pergjegjes per helmimin ne Celiaket .
Gjate formimit te brumit krijohen lidhje ndermjet gliadines ,glutines,te cilat krijojne nje rrjete proteinike tredimesionale qe i jep elasticitet dhe rezistence brumit ,ne kete rjete bien ne kurth grimcat e amidonit dhe gazi qe clirohet gjate fermentacionit te brumit.
Glutine eshte nje substace ngjitese dhe perdoret shume ne industrin ushqimore moderne , por ai perdoret edhe ne industri si ngjites per letrta dhe pelhura te ndryshme. Te vetemet qe nuk permbajne glutine jane orizi dhe misri ne fakt me to nuk mund te besh dot brume gjithashtu edhe mishi peshku ,fruta,
C'far ndodh me glutinen ne intestino ?
Shkakton nje semundje qe quhet " celiakja "
Dihet qe kjo proteine kur mberrin ne intestino shkakton nje reaksion imunnitar dmth trupi yne me antikorpet e tij inteligjente e analizon kete proteine dhe e klasifikon si te demshme per trupin dhe organizmin prandaj ky njoftim percillet ne sistemin imunitar dhe ben fillimin e nje reaksioni mbrojtes qe eshte nje lufte e organizmit me kete proteine dhe nga kjo lufte ne intestino ky i fundit demtohet pjeserisht dhe humbet aftesine e tij per te thithur (asorbuar ) elementet e nevojshem per jetese , dhe nga mungesa e ketyre elementeve per kete shkak lindin semundje te tjera ne organizmin tone si (osteoporozi,infertilita,aborte te shpeshta,diabete mellito,tiroidite auto imune ,alopecia,epilessia,limfoma intestinale=kancer, etj..)
Kur kjo semundje shfaqet tek femijet ajo ndalon rritjen normale te tyre dhe behet shkak per rritjen e tyre me difekte shembull:
Kur femijet lene qumshin e nenes dhe fillojne papat e para deri ne moshen 5-6 vjec fillojne ushqehen edhe me brumra dhe difekti i pare i saj eshte tek dhembet qe dalin shpesh me zmalt te demtuar jo te formuar mire dhe me ngjyre jo te bardhe .Per keto shenja eshte pikerisht pergjegjes Glutine.
Studjusja me e mire ne kete fushe Aine i ndan ne 4 kategori keto lloj demtimesh tek dhembet .Sipas ngjyres siperfaqes se smaltit ,demtimit te zmaltit dhe ne fund te vet formes se dhembit.Nga studimet e saj ne individ te rritur rezulton se 51% e tyre kishte probleme te zmaltit dhe te dhembit per shkak te glutines.
Shum njerez nuk e ndiejne kete dem dhe vazhdojne te ushqehen pa problem por kur ato lindin eshte pak vone dhe per te riparuar nje intestino te demtuar ne menyre jo shhume te rende duhet nga 6 - deri dy vjet diet pa asnje grram glutine.
Shpesh njerez te ndryshem e ndjejne kete problem pas nje traume ose shoku emocional pas nje operacioni apo helmimi radioaktiv pas nje shtatzanie , apo vdekje te papritur te dikujt qe eshte i dashur per ju , dhe qe nga ai moment nuk duhet te perdorin me ushqime qe permbajne glutine.Pra te gjithe jemi te "predispozuar " te mundshem per kete semundje ne kushte te vecanta te jetes .Ky reaksion ende nuk dihet plotesisht nga cfar shkaku fillon por mendohet qe enzima e cila ndihmon ne tretjen e glutine , te shkaterrohet per arsye te ndryshme gje qe sjell edhe reaksionin imunitar.
E njejta gje ndodh edhe me Latosion i cili ndodhet ne qumesht dhe derivatet e tij dhe shpesh ai qe vuan nga glutine vuan edhe nga latosio nga ku i duhet te eliminoje qumeshtin dhe gjith derivatet e tij .
Simptoma, ose si mund te dallojme nese per ju ben dem apo jo disa nga shenjat:
Eshte e veshtire qe te dallohet nga shenjat pasi te njejtat shenja kane edhe semundje te tjera, si diarreja ,dhimbje ne hije ,intestino infiamato (te skuqur),mungese vitaminash A, B12, D, E, K, dhe acid folik.Ndryshim ne sjellje nervozisem, dhimbje stomaku, semudje lekure,plage ne goje si " afta "ngerce te muskujve, renie ne peshe etj.
Teerapia :
Nuk ka asnje terapi pervec asaj qe te evitosh futjen ne organizem te glutines.Nese e kap qe ne fillim kjo semundje kalon per 6- deri 2 vjet por nese demi eshte i madh ka vetem njefar permirsimi por pjesa e demtuar nuk rigjenerohet me.

Pra sic e shikoni Brumi qe kemi ngrene gjith jeten dhe qe vazhdojme te hame edhe sot per ata qe nuk e dine akoma demin e saj na ka shkaterruar jeten , dhe nuk e di se si me erdhi ndermend keto caste nje fjale e Krushovit then Enverit kur ishte per vizite ne Shqiperi dhe po vizitonte jugun e Shqiperise ai i tha tekstualisht :
Ju nuk duhet te prodhoni buke por agrume ullinj, dhe fruta pasi keni nje klime shum te favorshme, kurse ideologet tane e perkthyen se duan te na lene pa buke , prandaj ti kthjeme malet ne fusha e ti bejme pjellore si edhe fushat.
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Qumeshti dhe problemet ne organizmin tone.
Lattosio (karbohidrat )

Mos toleranca , ose mos pranimi i qumeshtit nga organizmi yne, dhe alergjia ndaj qumeshtit jane dy gjera te ndryshme.
Mos toleranca e qumeshtit organizem vjen si rezultat i mungeses se nje enzime ,ndersa mostolerimi i qumeshtit si alergji shkaktohet nga reaksini i sistemit mbrojtes kunder proteinave qe ndodhen ne qumesht.Si dallohen nga njera tjetra ne rastin e pare mbasi keni pire qumeshtin ai qendron ne intestino nga 30 min deri dy ore derisa te fermentohet per veprim te bakterieve duke shkaktuar fryrje te barkut,gas,kruarje te anusit,shqetsime ne intestino , dhe shfaqet me shume me ritjen e organizmit sa me i madh eshte individi aq me shume nuk e toleron qumeshtin , ndersa ne rastin e dyte ai shkakton nje diarre te rrufeshme brenda pak minutash nga pirja e qumeshtit, saqe shpesh shum e njerez e perdorin per ti ndihmuar qe dalin jashte.
Kjo mostolerance u zbulua nga mjeket ne vitin 1960 dhe vjen si rezultat i mungeses se nje enzime qe prodhohet apo gjendet ne siperfaqe te qelizave te intestinos, kjo enzime duhet te zbertheje praktikisht " Latosion " ne "Glukosio " e " Galatosio " qe jane dy perberesit e saj, pra vetem ne kete forme mund te jete i asimilueshm nga intestino .Enzima qe kryen kete reaksion quhet " Latasi"

Pse mungon kjo enzime ?
Qe me lindjen tone trupi yne prodhon, ose mund te kete nje sasi te caktuar enzimash "latasi" e cila sherben per te zberthyer qumshtin qe pime nga nena ne Glukosio, e Galatosio por me rritjen e organizmit dhe shkeputjen nga gjiri i nenes kjo enzime fillon te mungoje pjeserisht derisa nuk egziston me duke shkaktuar edhe problemin e mostolerimit te qumeshtit.Por nga studimet kjo kohe dhe moshe eshte e ndyshme ne njerez te ndryshem dhe akoma me e ndyshme ne popuj te ndyshem te globit psh. 80% e Afrikaneve me origjine Afrikane nuk prodhojne " latasi " . Ndersa 80% deri 100% e Indianeve Amerikan nuk prodhojne kete enzime ,dhe 90% deri 100% e aziatikeve Amerikan nuk e prodhojne , dhe ne Itali 71% e siciliane nuk prodhojne kete enzime kurse ne veri po te italise 51%, ndersa ne vendet veriore te evropes sidomos nordiket e prodhojne me shumice dhe nuk kane probleme me pirjen e qumeshtit.
Per mendimin tim ky eshte nje proces natyror i programuar ne organizem per faktin e thjeshte se natyra ja u jep kete mundesi te gjith te vegjelve ne boten e kafsheve , deri sa organizmi te kete marre formen e vet, dhe te filloje te trese edhe ushqime te tjera keshtu qe e ndalon prodhimin e tij, si te pa nevojshem sepse qumeshti duhet vetem ne fazen fillestare te rritjes , natyra nuk ka llogjikuar si ne "umanet" qe edhe te rritur te pijme qumeshtin e kafsheve te tjera per shum arsye qe po i bie shkurt e them qe jane te papershteshem per trupin tone.
Ose varianti i dyte mund te jete qe ajo enzime nuk prodhohet por me lindjen tone natyra i jep nje sasi te caktuar enzimesh "latasi " ashtu sic e jep femres nje sasi te caktuar vezesh ne nje kohe te caktuar dhe ja heq ne nje kohe te caktuar, sepse ne ate moshe shtatzania do ishte e rrezikshme per te dy dhe me formim jo te rregullt te femijes.
Keshtu qe sa me shume pim qumesht aq me shpejt harxhohet kjo enzime dhe vjen nje dite ku cdo njeri ndjen keto probleme intestinale deri diku te rrezikshme dhe shkaktare per lindjen e disa semundjeve.
Varianti i trete eshte demtimi i pjeses se intestinos nga ku del kjo enzime ne kete rast mbasi kurohet intestino enzima fillon te kryej funksionin e vet derisa te arrije ne nje nga rastet e mesipeme pra qe te mbaroje normalisht dhe pergjithmone.

C'fare ndodh ne intestino kur ky qumesht nuk zberthehet pra nuk asimilohet nga organizmi ?
Ai qendron nga 30min deri ne 2-3 ore duke u fermentuar nga bakterjet qe ndodhen aty dhe duke cliruar gaz (hidrogjen .metan) shkakton gjithashtu dhimbje te hijeve dhe fryrje barku.Te gjitha qumshrat dhe derivatet e tyre permbajne latosio kush me shume e kush me pak prandaj duhen evituar kur organizmi ka nje problem te tille,Ben perjashtim ketu Kosi i cili ka rreth 30%-40% me pak se gjith te tjerat latosio dhe per me shume ne kos gjendet nje enzime " Latasi"(betagalattosidasi) qe aktivizohet ne intestino dhe ben te mundur zberthimin e latosios ne Glukosio.e Galatosio dhe asimilimin e tyre prej intestionos.
Pra ne kete rast kosin mund ta pime pasi vetezberthehet pa ndihmen tone , njesoj sic vetzberthehet sallata, perimet,zarzavatet, dhe frutat.

Ndersa kur kemi alergji ndaj qumeshtit (latosio) kemi nje reaksion te sistemit imunitar duke prodhuar " istaminen" per te mbrojtur organizmin nga substance qe ke ngrene, dhe shenjat e ketij reaksioni mund te jene , fryrjre te buzeve , ose te gjuhes,kruarjene trup , ose asem, dhe reaksioni i nxjerrjes jashte te ketij ushqimi eshte i menjehershem me diarre acute.

Me femijet e vegjel ndodh rralle here qe te kene njerin ose tjeterin problem ,qe eshte nje problem i madh per rritjen e tij pasi ne ate moshe nuk ka shum alternativa ushqimi, gje qe kerkon nje diagnostikim dhe ushqime alternative , nga specialisti.
 

baby-angel

Thpilt
Piramida ushqimore

Ne baze te piramides jane ushqimet qe duhen konsumuar me shpesh dhe qe jane me te rendesishme per shendetin tone, pastaj duke iu afruar majes se piramides gjejme ushqimet qe duhen konsumuar me rralle, sic shpjegon dhe figura. :)

piramida.gif
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Inteligjenca organike dhe inteligjenca jo-organike
C'fare duhet te kuptojme me inteligjence organike ?

Duhet te kuptojme se cdo organizem i gjalle egziston prej miliona vjeteve dhe gjate miliona viteve ka pervetsuar brenda tij ,eksperiencen me te mire, per te mbijetuar ne cdo situate. Kjo aftesi e organizmit vepron ne cdo moment mbi cdo trup te gjalle, ajo vepron pa lejen tone ne menyre autonome duke na ruajtur nga shum semundje, apo situata te veshtira, si thatesira i ftohti i nxehti etj. Shum nga keto procese qe ndodhin ne trupin tone i njohim, por akoma me shume jane ato qe nuk njohim, dhe shume te tjere qe njohim jane te gabuara, dhe gjithmon del dikush qe zbulon dhe korrigjon ato njohuri qe jane gabim.
Me konkretisht:
Supozojme se kemi prere gishtin me thike duke qeruar nje molle , cfar ndodh ? del gjak, por cuditerisht pas pak ndalon rrjedhja e tij ,pse ?, sepse gjaku ka veti qe te koagulohet pra te mpikset sidomos ne kontakt me ajrin , gje e cila arrihet nepermjet vitamines K qe ndodhet ne gjak dhe mungesa e saj shkakton vdekjen ne raste te tilla pasi gjaku vazhdon te rrjedhe.Pra ky proces i thjeshte ndodh duam apo nuk duam ne dhe kontrollohet nga vet trupi yne dhe mund te quhet inteligjence organike

Por kjo inteligjence nuk mbaron ketu me pas ne shohim se plaga do filloje te mbyllet mishi te rritet te bashkohet te formohet lekura dhe me pas nuk do dallohet asnje shenje gjith ky proces ne vetvete eshte shum i nderlikuar dhe vepron duam apo nuk duam ne dhe eshte inteligjence organike pra nuk mvaret nese ti ke bere shkolle apo jo , je njeri i mire apo i keq kjo eshte aftesi organike qe egziston pamvaresisht nga ndergjegja jone.
Lindja e nje femije eshte 100% inteligjence organike, dhe pirja e duhanit gjate kesaj periudhe eshte mungese inteligjence jo-organike.
Dhe tani cfare duhet te kuptojme me :

Inteligjence jo-organike

Vazhdojme me shembullin e gishtit te prere me thike .
Ne momentin qe ne presim gishtin kemi dhimbje kemi frike nga gjaku qe del mund te na bjere te fiket nese plaga eshte e madhe , prandaj ajo qe ne mendojme ne ate moment eshte si ta ndaloj gjakun dhe si ta kuroj plagen qe te mos dhembe dhe te sherohet shpejt, dhe qe nga ky moment nderhyn inteligjenca jo-organike pra ajo qe mvaret nga ne dhe qe inteligjenca organike nuk e ben dot dhe as na ndalon dot ta bejme.
Psh :
Ne mund te lidhim fort krahun ne pjesen e siperme ne menyre qe te ndalojme rrjedhjen e gjakut ,ne mund ta qepim plagen , ndersa ndersa per te ndihmuar ne sherimin e saj, ne mund ta disinfektojme ate ,dhe ta mbajme gjithmon paster apo ti bejme banje me uje deti dhe ta thajme ne diell ne menyre qe te shpejtohet sherimi etj. Pra sic shihet sherimi e plages mund te shpejtohet me ndihmen e inteligjences Jo-organike. Por kur kjo inteligjence eshte e gabuar ne mund te vonojme sherimin e saj ose me keq akoma mund te rrezikojme gjith trupin .
Psh .
Nese gishtin e prere e fusni ne pislliqe apo e fusni ne balte ajo plage mund te qelbezohet ose gangrenizohet .

E pra ketu dallon njeriu nga kafsha pasi ne kemi te zhvilluar shume inteligjencen jo-organike ndersa kafshet ate organike.
Inteligjenca jo-organike egziston pamvarsisht nga ajo organike dhe bashkeveprimi ndermjet tyre eshte rezultati me optimal per shendetin e njeriut.
A bashkeveprojne keto dy inteligjenca ?

PO bashkeveprojne psh :

Kur organizmi ka nevoje per uje, tek ju shfaqet etja, dhe ju kuptoni qe duhet pire uje .
Kur ju kercasin zorret ju nenkuptoni se duhet te ushqeheni.
Kur ju skuqen dhe ju mbyllen syte ju kuptoni se duhet te flini,, etj,,

por keto jane disa shembuj siperfaqesore qe veprojne edhe tek kafshet ndersa organizmi yne komunikon edhe sinjale te tjera me te nderlikuara qe jo gjithmon kuptohen dhe interpretohen drejt nga ne. Psh, ne rastin e pucrave ne fytyre qe kam shpjeguar me pare , ajo eshte nje shenje e organizmit qe ne trupin tuaj ka dicka te huaj te tepert, dhe organizmi po e nxjerr jashte , ndersa ju nuk e kuptoni shkakun e vertet, dhe mendoni se ato pucra do te hiqen duke lyer fytyren me kremra te ndryshem dhe kur dikush ju tregon shkakun e vertet nuk doni ta besoni sepse inteligjenca juaj jo-organike eshte ne nivel te ulet per te kuptuar kete fenomen.Dhe shembuj si ky ka me dhjetra e dhjetra disa prej te cilave jane folur ne postimet e meparshme te kesaj teme.

Dikush me te drejte mund te pyes ,Ore po c'lidhje kane gjith keto shpjegime me temen dhe me ushqimin ?

Per mendimin kane lidhhje, sepse nese do qe dikush kur lexon te kuptoje ate qe ke shkruar, duhet te kete te pakten disa njohuri minimale per ate qe do lexoje pra mund ta quaj nje para pregatitje per postimin tjeter me pak fjale rritja e nivelit te inteligjences jo organike.
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Me konkretisht hyme ne temen e ushqimit :

Te gjithe jeni semurur te pakten nje here ne jeten tuaj me temperature dhe jeni sheruar duke pire ilace apo duke bere regjim shtrati, te gjith e dini qe kur jeni i semure gjeja e pare qe vini re eshte mungesa e oreksit, njesoj si me etjen per uje , ne kete rast inteligjenca organike ju dergon nje sinjal, qe ju nuk duhet te hani, dhe ju heq te drejten e ngrenies dhe te shijes se ushqimeve biles ne disa raste shkon edhe me tej, duke ju bere te villni kur shikoni nje lloj ushqimi ,gje qe do te thote se ai ushqim ju ka demtuar, por jo te gjithe e kuptojne kete gje dhe bejne te kunderten sidomos mjeket me keshillat e tyre qe ju thone se tani qe jeni semure duhet te hani me zorr te pini vere te hani mish etj.. sepse organizmi ka nevoje per keto ushqime , qe te mposhte semundjen, kur ne te vertet eshte pikerisht e kunderta, mbasi organizmi eshte i tejngopur me keto ushqime qe kane krijuar semundjen

Pse inteligjenca organike na heq te drejten e te ushqyerit ?

Sepse , perpunimi i ushqimit ne organizem krijon mbetje, papasterti,etj,,,te cilat duhen eliminuar dhe nxjerre jashte ne menyre qe kjo fabrike te punoje sa me mire ,por ne nuk e kuptojme kete nevoje te saj , dhe hame gjithmone e me shume duke mos i lene kohe organeve tona te vetpastrohen, ose ti ndihmojme ato ne kete pastrim.Prandaj arrin nje pike ku smban me, dhe ne semuremi, ne kete moment inteligjenca organike thote :

Paska qene budalla i madh ky cu bem ne te punojme 24 ore ne dite per muaj e vite pa bere asnje dite pushim nuk e shikon si eshte bere si tullumbac dhe ne nuk kemi me vend ku ta vendosim gjith ate ushqim prandaj boll, ja heqim te drejten e ushqimit se perndryshe do semuremi edhe ne .


Ne kete moment ju shkoni tek doktori dhe ky i fundit ju jep te beni analiza urine dhe gjaku dhe "cuditerisht" ne urine ju keni albumine me shumice ndersa ne gjak kolesterol te larte etj... prandaj ju keshillon te hani veze sepse po humbisni albumine, nderkohe qe eshte krejt e kunderta, ju nuk duhet te hani as veze e as mish, sepse ato analiza tregojne qe trupi juaj po pastrohet po eliminon albuminen e tepert dhe gjithcka tjeter te tepert ,qe gjendet ne trupin tuaj me nje fjale po pastron shpine, ndersa mjeku ju keshillon ta beni pis perseri pa mbaruar pastrimin.

Perfundimi ne kete rast inteligjenca juaj jo-organike duhet te ndihmoje inteligjencen organike , ne pastrim duke mos ngrene, por duke pire lengje qe ndihmojne ne pastrim dhe tretjen e mbeturinave ne organe te ndryshme, si psh uje me limon ose dy portokall te shtrydhur , gje te cilen po ta vini re kur nuk keni oreks ja u kerkon trupi dhe ja u lejon ta hani.Pra, ju lejon ose ju hap oreksin apo midene, per fruta dhe agrume te cilat nevojiten per pastrim kete duhet te kuptoni dhe jo ate qe ju thote te hani mish dhe veze.

99% e semundjeve vijne nga ushqimi i keq dhe i tepert, ushqimet e keqia jane ato qe kam thene ne postimet e meparshme.Semundja nuk eshte gje tjeter vecse sforcim i organizmit per tu pastruar, dhe nxjerre jashte tij ato substanca qe perbejne rrezik per vete organizmin te cilat nese qendrojne ne organizem krijojne edhe gure ne organe te ndryshme si veshka, temthi ,melcia etj.Veshka nuk prodhon gure sic degjojme shpesh te thone mjeket ,ajo eshte nje filter dhe ne te ngelin ato substanca qe nuk arrijne te kalojne filtrin dhe kjo vjen vetem si pasoje e ushqimit te keq.
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Pastrimi i organizmit

Me pastrim te organizmit shum njerez nenkuptojne larjen e kokes trupit prerjen e thonjve , apo larjen e dhembeve .
Por kjo nuk eshte gjithcka, pasi ka te beje vetem me siperfaqen me pjesen e jashteme te trupit tone, ndersa pjesa me e piset e trupit tone eshte brenda nesh.

Ja dhe disa fakte :

Shum prej jush ka vene re gjate bisedave qe bashkebiseduesi juaj kundermon ere e keqe nga goja, dhe duket sikur ke hapur ndonje kapak nevojtore, dhe me interesante eshte se ai vete nuk kupton dhe shikon qe ti largohesh, prandaj afrohet me shume.
Shkak per kete ne 5% te rasteve eshte goja dhe ndonje dhemb i prishur apo ndonje ushqim i ngelur midis dhembeve qe po kalbet per ata qe nuk lajne dhembet.
Ndersa 95% e rasteve eshte se ushqehen keq dhe kane probleme te tretjes se ushqimeve, ku keto te fundit nuk arrijne te treten plotesisht, dhe ne kohen e duhur, duke bere keshtu ,qe ushqimi te fermentohet deri ne ate pike, sa te cliroje gazra nga lart dhe nga poshte, duke leshuar edhe ate eren e "kendeshme te kalbesires " qe pastaj del jashte nepermjet gojes. Dhe jo vetem kaq por shpesh here gjuha juaj merr njolla me ngjyra te ndryshme si e bardhe verdhe apo jeshile por nuk e dini qe kjo eshte rezultat i drejtperdrejt i reaksione qe ndodhin ne intestino pra i ushqimit qe hame , dhe per cudine me te madhe kam degjuar qe ne amerike ne fillim por tani edhe ketu ne evrope kane dale disa lloj furcesh dhe pastash qe lajne gjuhen per te hequr keto lloj ngjyrash duke treguar keshtu injorancen me te madhe te njerezve te sotem " modern".
Duke vertetuar gjithashtu qe shoqerive farmaceutike nuk ju intereson qe t'ju thone pse dalin dhe qe mos t'ju dalin me por ju shesin produktet e tyre dhe bejne bisnes me injorancen e njerezve dhe te mjekeve.
Pra nuk duhet pastruar gjuha me furce por intestino nga ushqimi i keq dhe i patretur.
Dhe jo vetem gjuha e reklamon kete por edhe gjaku edhe lekura edhe koka juaj si do thoni ju :
Gjaku thith papasterti qe megjithse pastrohet ne melci nje pjese arrin te kaloj ne organe dhe ne ndjeme kruarje te trupit , ndersa ne lekure shohim njolla te vogla te kafta ose pika te vogla te kuqe ngrini kanatjeren dhe provojeni te shihni barkun dhe shpatullat tuaja nese kjo nuk eshte vertete.
Ne koke nepermjet zbokthit qe nuk eshte gje tjeter vescse vjeterim i shpejte i lekures dhe i rrenjes se flokeve me destinacion renien e tyre apo ndryshimin e formes nga kacurela te drejta ose majat qe ju digjen.

Keto jane shenja qe inteligjenca jone organike na i nxjerr ne siperfaqe por qe shum pak njerez arrijne ti kuptojne dhe interpretojne drejt.
Ndersa nje pjese e atyre qe i kupton nuk ja u tregon pasi don tju zhvase njehere mire nga leket duke shitur produktet e tyre qe nuk sherojne shkakun por permirsojne pak dhe perkohesisht pasojen gje qe ben me vone zhvillimin e ketyre simptomave akoma me te vrullshme .
Njeriu i sotem nuk shihet si pacient por si nje objekt fitimi ku sa me shum probleme ka aq me shum fitime sjell, ku sa me shpejt vdes pas pensionit , aq me shum fitime ka shteti, se nuk paguan pensione.

Prandaj mesoni dhe behuni vet doktor te pakten si te ushqeheni se do fitoni shendet bukuri forc dhe mencuri.
Ushqimi i pastert jep reaksione per mendime te pastra ushqimi i keq jep reaksione per mendime te keqia.

Si te pastrohemi nga brenda ?

e kam thene edhe ne nje postim te meparshem por po e perseris prap:

1-Duke mos perdorur ushqime qe gjate reaksione lene shume mbetje (per kete do tju jap tabelen perkatese te ushqimeve)

2-Duke pastruar te pakten nje here ne vit ose ne disa vjet intestinon me metoden idrokolonterapia kryhet ne qendra te specializuara ose spitalore dhe kushton rreth 100 euro.

3-Klistere- qe kryhet ne shtepi dhe pa ndihmen e askujt por duhet patur pak kulture te pergjithshme mbi kete lloj kurimi para se te perdoret .

4 Agjinimi

Agjinimi eshte me i thjeshti por duhet kurajo dhe pak kulture perse po e ben nje gje te tille ne menyre qe ta perballosh me sukses.
Pse agjinimi ? sepse trupi kur nuk ushqehet ka aftesi te vetepastrohet .

Per te gjitha keto pika kur te kem kohe do kete nga nje postim ku do jene te zgjuara.

Ndersa per te vertetuar keto qe kam shkruar ne kete postim beni kete prove.

Supozoni se trageti ku po udhetonit u prish dhe keni zbritur ne nje ishull ku mund te hani vetem fruta ose asgje per tre dite sa te rregullohet difekti.

Pra ushqehuni per tre dite vetem me fruta , ose me mire akoma agjinoni per 2-3 dite jo me shume dhe pervec problemeve te shumta qe do ju dalin me trupin tua mundohuni te shihni gjuhen ne pasqyren magjike dhe do shikoni mrekullite qe keni brenda dhe qe po pastrohen.
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Tabela Berg
Ne kete postim po ju jap tabelen "BERG"
Kush eshte "Berg "
Ragnar Berg eshte ekspert ne fisiologjine kimike ne nje nga laboratoret me special ne kerkimime ushqimore qe ndodhet ne Kliniken e dott. Lahmann ne Gjermani, (dhjetra vjet me pare) -" shenimi im" .

Ne kete tabele jane nje shumice e madhe ushqimesh ne perdorim te perditshem , dhe krahas tyre jepet vlera reale e acidt ,qe japin keto ushqime gjate zberthimit ne organizem , ato ushqime jane ndare sipas atyre qe japin acid gjate zberthimit ne org. dhe atyre qe heqin acid gjate zberthimit ne org.

Por ajo qe eshte me e rendesishme eshte se te njejtat ushqime qe japin acid japin edhe "muco"(lende ngjitese ne trup) qe e kam shpjeguar me pare. Dhe te njejtat qe heqin acidin heqin edhe Mucon.

C'eshte muco?
Ne fjalorin Shqiptar perkthehet "Jarge" por ne pergjithsi eshte nje lende ngjitese qe demton organizmin tone dhe qe trupi yne mundohet ta nxjerre jashte ne te gjitha menyrat , si nga hundet ne forme " Qyrresh" nga goja ne forme gelbaze ,nga veshet ne forme dylli, nga koka ne forme zbokthi, nga lekura ne forme pucrash,nga syte ne forme slepash ne mengjes,nepermjet jashteqitjes etj...

Te gjithe ata qe kane lexuar postimet e tjera te kesaj teme do kuptojne edhe rendesine e kesaj tabele dhe menyren se si duhet te ushqehen per te patur nje organizem sa me te fort dhe te shendetshem.

Kuptojeni drejt kete tabele pasi keto vlera nuk jane perqindjet e vlerave ushqimore por vlera e mbetjes pas reaksionit ne organizmin tone, qe mund te jete acide ose alkaline me muco ose pa muco ,Ne ushqime qe tresin acidin dhe mucon dhe ne ushqime qe prodhojne acid dhe muco.
Pra mundohuni te kuptoni drejt ate qe shkruhet .
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Mishrat qe japin acid dhe muco


Emri Jep acidMish lope --- 38,61
Mish vici --- 22,95
Mish dashi--- 20.30
Mish derri --- 12,47
Proshut e tymosur-- 6,95
Bacon--- 9.90
Mish lepuri--- 22,36
Mish pule --- 24,32
Gjuhe Bualli--- 10,60

Mishrat qe nuk japin acid dhe muco

heq acid
Gjaku i kafsheve-- 5,49

Peshqit dhe vezetPeshqit qe japin acid ,

Peshku i bardhe-- 2,75
Moluski-- 19,52
Peshk Salmon-- 8,32
Harenge,e kriposur -- 17,35
Veza e plote-- 11,62
Albumina e vezes-- 8,27
E verdha e vezes-- 51,83
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Peshqit qe nuk japin acid

Stridhe, guaska -- 10,25Qumeshti dhe dhjamrat e kafsheve


QUMSHI QE JEP ACID
Asnje -----0000


Qumeshti qe heq acid

Qumeshti,njeriut-- 2,25
Qumshi, Deles--- 3,27
Qumshi, Dhise-- 0,65
Qumshi, Lopes-- 1,69
Pana,ajka -- 4,89
Hirra,Qumshtit-- 1,31
Kremi--- 2,66

Nenrodukte qumshi qe japin acid

Gjalpi---- 4,33
Dhjami----- 4,33
Djath zvicere--- 17,49

Ps -Kujdes qumshti vertet nuk jep acid por ka problemet e tjera qe kam shpjeguar ne postimet e meparshme .
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Dritherat qe japin acid


Miell i rafinuar-- 8,32
Miell integral--- 2,66
Miell-- 10.00
Elbi-- 10,58
Avena,( lloj drithi)-- 10,58
Thekra-- 11,31
Oriz integral-- 3,18
Oriz i bardhe-- 17,96
Misri--- 5,37
Buke e zeze-- 8,54
Buke e bardhe--- 10,99
Buke integrale-- 6,13
Zweibach -- 10,41
Embelsirat--- 12,31
Makaronat--- 5,11

Dritherat qe nuk japin acid


Buk thekre-- 4,28

Perimet dhe zarzavatet

Perimet qe japin acid

Laker brukseli---- 13,15


Perimet qe nuk japin acid


Patate te bardha--- 5,90
Patate te embla---- 10,31
Selino,rrepe----- 11,33
Panxhar i kuq----- 11,37
Rrepa e bardhe---- 10,80
Panxhari---- 9,37
Rrepa e zeze me lekure--- 39,40
Rrepa me lekure--- 3,06
Rrepka e re--- 6,05
Laker kapuço--- 4,02
Laker jeshile---- 2,20
Sallate rradhiqe--- 14,51
Sallate latuga,=
Marule e eger.---- 14,12
Rabarbaro=raven--- 8,93
Spinaqi--- 28,01
Asparagi,=Shpargjishte--- 1,01
Carciofo,=Argjinare-- 4,31
Cicoria,=,sallate,Brese,-- 2,33
Domatja--- 13,67
Kungulli--- 0,28
Kastravecat--- 13,50
Qepa e kuqe--- 1,09
Laker,rrepke--- 5,99
Lulelaker --- 3,04
Dente di leone,=
lloj sallate eger---- 17,52
Aneto,lloj bime eger --- 18,36
Prreshi--- 11,00
Groshe--- 4,98
Fasule e fresket--- 8,71
Bizele e fresket--- 5,15

Frutat qe japin acid

Asnje -000000
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Frutat qe nuk japin acid


Shalqi----- 1,83
Molla---- 1,38
Dardha--- 3,26
Kumbulla- 5,8
Kajsia-- 4,79
Pjeshka-- 5,4
Qershia-- 2,57
Qershi te tharta-- 4,33
Qershi te embla-- 2,66
Dateri,Hurma te thara-- 5,50
Fiku--- 27,81
Rrushi--- 7,15
Uva passa,=lloj,Rrushi--- 15,10
Lamponi,=Mjedher,=
lloj fruti--- 5,19
Portokalli --- 9,61
Limoni--- 9,90
Shega--- 4,15
Ananas--- 3,59
Banane--- 4,38
Ulliri--- 30,56
Luleshtrydhe--- 1,76
Ribes,=rrush frengu --- 4,43
Manaferra--- 7,14
Mandarina--- 11,77
 
Top