Mbetje e rrallë e nje supernove që gjendet në thelbin e Rrugës sonë të Qumështit

Mbetje e rrallë e nje supernove që gjendet në thelbin e Rrugës sonë të Qumështit


vJiePphTPRwkynvtMEjVEe-970-80.jpg

Supernovat janë shpërthime yjore që mbjellin galaktikën me elemente jetësore për jetën. Shigjetari Një Lindje (ose Sgr Një Lindje) është një mbetje supernova që shtrihet afër Shigjetarit A * - vrima e zezë supermasive në qendër të Rrugës së Qumështit. Kjo mbetje e supernovës është shembulli i parë i njohur në galaktikën tonë Rruga e Qumështit e një lloji të pazakontë të shpërthimit yjor të xhuxhit të bardhë të quajtur një supernova e tipit Iax, sipas një deklarate nga Observatori i Rrezeve X Chandra.

"Ndërsa kemi gjetur supernova të tipit Iax në galaktikat e tjera, ne nuk kemi identifikuar prova për një në Rrugën e Qumështit deri më tani", tha në deklaratë Ping Zhou, autori kryesor i studimit nga Universiteti Nanjing në Kinë. "Ky zbulim është i rëndësishëm për marrjen e mënyrave të panumërta se si xhuxhët e bardhë shpërthejnë."

Ekzistojnë lloje të ndryshme të shpërthimeve yjore, duke filluar nga ato të shkaktuara nga shembja e yjeve masivë, deri tek ato që shkaktohen nga yje më të vegjël xhuxh të bardhë që kanë tërhequr shumë material nga një yll shoqërues ose janë përplasur me një xhuxh tjetër të bardhë.

Shpërthimet e xhuxhëve të bardhë - të përcaktuara zakonisht si supernovat e tipit Ia - janë një burim i rëndësishëm i kromit, hekurit dhe nikelit në univers. Sidoqoftë, duke përdorur vëzhgimet Chandra, astronomët gjetën se Sgr A East prodhonte sasi të ndryshme relative të elementeve thelbësore dhe krijonte një shpërthim më pak të fuqishëm sesa një supernova tipike Type Ia, duke sugjeruar se në vend të kësaj është supernova Type Iax, sipas deklaratës.

"Ky rezultat na tregon larminë e llojeve dhe shkaqeve të shpërthimeve të xhuxhit të bardhë dhe mënyrat e ndryshme që ato i bëjnë këto elemente thelbësore", tha Shing-Chi Leung, bashkëautor i studimit nga Instituti i Teknologjisë së Kalifornisë, në deklaratë . "Nëse kemi të drejtë në lidhje me identitetin e mbetjeve të kësaj supernova, do të ishte shembulli më i afërt i njohur në Tokë."
Për të shpjeguar ndryshimet e vërejtura midis këtyre dy llojeve të supernovave, astronomët kanë sugjeruar reagime termonukleare, të cilat shkaktojnë shpërthime yjore, lëvizin më ngadalë nëpër yje të bardhë xhuxhësh që rezultojnë në supernovat e tipit Iax krahasuar me supernovat e tipit Ia. Reaksionet termonukleare më të ngadalta do të rezultonin në shpërthime më të dobëta dhe, nga ana tjetër, në lëshimin e sasive të ndryshme të elementeve të prodhuara në shpërthim. Një pjesë e xhuxhit të bardhë gjithashtu mund të lihet pas gjatë supernovave të tipit Iax, sipas deklaratës.Përveç të dhënave me rreze X nga Chandra, astronomët përdorën modele kompjuterike për të simuluar reagime bërthamore në lëvizje të ngadaltë në yjet e xhuxhëve të bardhë. Modelet kompjuterike mbështesnin vëzhgimet Chandra të Sgr A East, duke sugjeruar se është një mbetje e supernovës Type Iax.

"Kjo mbetje e supernovës është në sfondin e shumë imazheve Chandra të vrimës së zezë supermasive të galaktikës sonë të marra gjatë 20 viteve të fundit," tha Zhiyuan Li, bashkëautor i studimit nga Universiteti Nanjing, në deklaratë. "Më në fund mund të kemi punuar se çfarë është ky objekt dhe si u krijua ai."

Gjetjet e tyre u botuan më 10 shkurt në The Astrophysical Journal.
 
nje pjes po , besoje , dicka edhe ka shpetuar , cdo gje eshte e mundshme , un me syt e mi spash gje keshtuqe per mua qendron edhe po edhe jo :p
U nisa nga fakti se imazhet qe ne shohim sot jane te qindra , mijera , madje miliona vjet te vjetra?
 
Top