Kozmologët krijojnë 4,000 universe virtuale për të zgjidhur misterin e Big Bang

Diagrami i evolucionit të universit nga inflacioni (majtas) deri në të tashmen (djathtas).
Metoda e rindërtimit mbështjell evolucionin nga e djathta në të majtë në këtë ilustrim për të riprodhuar
luhatjet e densitetit fillestar nga shpërndarja aktuale e galaktikës.
Kozmologët po kthehen mbrapa në çastin e parë pas Big Bengut duke simuluar 4,000 versione të universit në një superkompjuter masiv.
Qëllimi është të krijojmë një pamje të pasojave të Big Bengut, kur universi i vëzhguar papritmas u zgjerua me
madhësi 1 trilion trilion herë në copën më të vogël të një mikrosekondi.
Duke zbatuar metodën e përdorur për simulimet në vëzhgimet reale të universit të sotëm, studiuesit
shpresojnë të arrijnë në një kuptim të saktë të asaj që dukej ne ate periudhë inflacioni.
"Ne jemi duke u përpjekur të bëjmë diçka si të hamendësojmë një foshnjë të universit tonë nga fotografia e fundit",
shkroi udhëheqësi i studimit Masato Shirasaki,
një kozmolog në Observatorin Kombëtar Astronomik të Japonisë (NAOJ)

αρχείο λήψης.jpg


Universi lara-lara
Universi i sotëm tregon ndryshime në dendësi, me disa arna të pasura me galaktika dhe të tjera relativisht të pafrytshme.
Një hipotezë premtuese për këtë shpërndarje të pabarabartë të materies së dukshme është se,
në kohën e Shpërthimit të Madh, kishte luhatje kuantike, ose ndryshime të rastësishme, të përkohshme në energji, në universin e vockël,
fillestar, tha Shirasaki.
Kur universi nisi të zgjerohej, këto luhatje do të ishin zgjeruar gjithashtu, me pika më të dendura që shtriheshin
në rajone me dendësi më të madhe se rrethina e tyre. Forcat gravitacionale do të kishin bashkëvepruar me këto fije të shtrira,
duke bërë që galaktikat të grumbullohen përgjatë tyre.
Por ndërveprimet gravitacionale janë komplekse, kështu që përpjekja për ta rikthyer këtë periudhë inflacioniste
për të kuptuar se si do të dukej universi është shumë sfiduese. Kozmologët në thelb duhet të heqin luhatjet gravitacionale nga ekuacioni.

Një fillim i pastër
Studiuesit zhvilluan një metodë rindërtimi për të bërë pikërisht atë. Për të zbuluar nëse rindërtimi ishte i saktë,
megjithatë, atyre iu duhej një mënyrë për ta provuar. Kështu që ata përdorën superkompjuterin NAER të ATERUI II për të krijuar 4,000 versione të universit,
të gjitha me luhatje fillestare paksa të ndryshme të dendësisë. Studiuesit lejuan që këto universë virtualë
t’i nënshtroheshin inflacioneve të tyre virtuale dhe më pas të zbatonin metodën e rindërtimit për ta, për të parë nëse mund t’i kthente ata në pikat fillestare të tyre origjinale.
 
rruga duhur esht drejt universit holografik
kta jan akoma mbrapa por nese esht hologram ..jan afruar pak
 
Top