Graali i Shenjtë i energjisë/ Kina krijon diellin artificial,10 herë më i nxehtë se bërthama e diellit

Graali i Shenjtë i energjisë/ Kina krijon diellin artificial,10 herë më i nxehtë se bërthama e diellit​

1643123120593.png
Kina realizoi me sukses reaktorin e saj të shkrirjes bërthamore "diell artificial" për herë të parë, njoftoi media shtetërore të premten, duke shënuar një përparim të madh në aftësitë kërkimore të vendit për energjinë bërthamore.


Reaktori HL-2M Tokamak është pajisja më e madhe dhe më e avancuar e Kinës për kërkimin eksperimental të shkrirjes bërthamore dhe shkencëtarët shpresojnë se pajisja mund të zhbllokojë potencialisht një burim të fuqishëm të energjisë së pastër.

Ai përdor një fushë magnetike të fuqishme për të shkrirë plazmën e nxehtë dhe mund të arrijë temperatura mbi 150 milionë gradë Celsius, sipas People's Daily -- afërsisht dhjetë herë më e nxehtë se bërthama e diellit.


Një reaktor i shkrirjes bërthamore në Kinë ka vendosur një rekord të ri për temperaturat e larta të qëndrueshme pasi ka qenë pesë herë më i nxehtë se dielli për më shumë se 17 minuta, sipas mediave shtetërore.

Tokamak Superpërcjellës i Avancuar Eksperimental (EAST), i njohur si një “diell artificial”, arriti temperaturat prej 70,000,000 C gjatë eksperimenteve, raportoi Agjencia e Lajmeve Xinhua.

Qëllimi përfundimtar i zhvillimit të pajisjes së diellit artificial është të japë energji të pastër pothuajse të pakufishme duke imituar reaksionet natyrore që ndodhin brenda yjeve.


“Operacioni i fundit hedh një bazë solide shkencore dhe eksperimentale drejt funksionimit të një reaktori të shkrirjes,” tha Gong Xianzu, një studiues në Institutin e Fizikës së Plazmës të Akademisë Kineze të Shkencave, i cili udhëhoqi eksperimentin e fundit.

Projekti EAST, i cili tashmë i ka kushtuar Kinës më shumë se 700 miliardë paund, do të vazhdojë eksperimentin deri në qershor.


Shkencëtarët kinezë kanë punuar në zhvillimin e versioneve më të vogla të reaktorit të shkrirjes bërthamore që nga viti 2006. Ata planifikojnë ta përdorin pajisjen në bashkëpunim me shkencëtarët që punojnë në Reaktorin Ndërkombëtar Termonuklear Eksperimental -- projekti më i madh kërkimor në botë i fuzionit bërthamor me bazë në Francë, i cili pritet do të përfundojë në vitin 2025. Fuzioni konsiderohet Graali i Shenjtë i energjisë dhe është ajo që fuqizon diellin tonë.
g.shqip
 
Top