Gjithçka që dimë për variantin Mu të koronavirusit

Varianti Delta i koronavirusit SARS-CoV-2 po bredh botën për muaj të tërë. Por tani një variant i ri, i quajtur mu, duket se ka ardhur për të qëndruar. Edhe pse duhet të jeni vigjilentë, është mirë të mos fiksoheni për mutacionet e reja në virus. Për momentin, kjo është gjithçka që dimë për variantin mu të këtij koronavirusi.

Varianti Mu ka mutacionet N501Y dhe E484K, por çfarë do të thotë kjo? “E para ka të bëjë me një rritje të transmetueshmërisë dhe e dyta me një ulje të kapacitetit të neutralizimit të antitrupave,” tregon Ministria Spanjolle e Shëndetësisë në një dokument mbi koronavirusin. Kjo është ajo që ka alarmuar Organizatën Botërore të Shëndetit (OBSH), e cila, që nga fundi i gushtit, tashmë po monitoron këtë dhe variante të tjera të reja. Sidoqoftë, ndërsa duhet të jemi të kujdesshëm, duhet të qëndrojmë të qetë para Mu.

Varianti Mu ka mutacionet N501Y dhe E484K, që lidhen me rritjen e transmetueshmërisë dhe zvogëlimin e kapacitetit të neutralizimit të antitrupave; por OBSH është ende duke hetuar për ta konfirmuar këtë.
Ne tashmë e dimë se një lloj, një variant dhe një mutacion nuk janë të njëjta. Në këtë rast, ne jemi përballur me një mutacion SARS-CoV-2 që ka krijuar variantin me emrin shkencor B.1.621. Gjithashtu i njohur si mu (sepse po i quan variantet me emra të shkronjave greke). Origjina e këtij varianti të SARS-CoV-2 është në Kolumbi janarin e kaluar. Sidoqoftë, duket se në këta muaj është përhapur në vende të tjera dhe madje është gjetur në Spanjë. Por gjëja më e rëndësishme në lidhje me variantin mu është se mund të shpëtojë nga imuniteti i prodhuar nga vaksinat e koronavirusit. Edhe pse për ta siguruar atë do të duhet të bëhen më shumë kërkime.
Të dhënat paraprake të paraqitura në Grupin e Punës për Evolucionin e Virusit tregojnë një ulje të kapacitetit të neutralizimit të serumeve të pacientëve të shëruar dhe të vaksinuar. E ngjashme me atë të vëzhguar për variantin Beta (zbuluar në Afrikën e Jugut),” tha Organizata Botërore e Shëndetit në një deklaratë për shtyp. Prandaj, është e rëndësishme të presim që studimet e mëvonshme të konfirmojnë (ose hedhin poshtë) këtë hipotezë.

Shkalla e mutacionit të SARS-CoV-2 nuk është shqetësuese, bie brenda asaj që ne e konsiderojmë normale.
Të gjithë viruset kanë tendencë të ndryshojnë me kalimin e kohës. Ata mund ta bëjnë atë shumë shpejt, siç është rasti me HIV, ose ta bëjnë atë më ngadalë, siç ndodhi gjatë bllokimit gati-global me koronavirusin. Edhe tani shkalla e mutacionit SARS-CoV-2 nuk është shqetësuese, bie brenda asaj që ne e konsiderojmë normale. Dhe, në përgjithësi, vaksinat kundër këtij koronavirusi duket se vazhdojnë të funksionojnë. Kjo nuk përjashton që në të ardhmen disa të shpëtojnë nga imuniteti i krijuar; por për momentin nuk kemi pse të shqetësohemi. Gjithashtu, nëse vazhdojmë të ruajmë masat e sigurisë (larja e vazhdueshme e duarve; përdorimi i maskave dhe distanca sociale) do të jetë më e vështirë për ta kapur atë.

Mu nuk është varianti i parë i koronavirusit që na ka trembur. Para saj ishin Alpha, Beta, Gamma dhe Delta; por së bashku me Mu kanë ardhur edhe Eta, L-ota, Kappa dhe Lambda. OMS monitoron variantet e reja për të gjetur se si po ndryshon koronavirusi dhe në rast se ndonjëri prej tyre mund t’i shpëtojë imunitetit të prodhuar nga vaksinat. Për momentin, me një përqindje më të mirë ose më të keqe të efektivitetit, injeksionet po na mbrojnë të sigurt; veçanërisht shtrime serioze në spítal dhe vdèkje.

Ne nuk jemi në Mars 2020. Shkenca e njeh më mirë këtë koronavirus dhe pak nga pak do të dimë më shumë për variantin mu; edhe nëse kemi nevojë për masa parandaluese shtesë. Por për momentin mos kini frikë prej tij.
 

Vajza

V.I.P
Hallall…un vec titullin dhe i bana copy ?
Thot mos frikësohemi se sqënka i rrezikshëm, të lajm duart e të mbajm maska, lol do na ike tërë jeta me maska. E për duart sikur nuk i kemi lar përpara. Edhe për këtë tani do na zbulojnë donjë vaksin, kur tshohesh deri 2030 do mbushemi në trup krejt me qipa :/
 

Angel_Devil

Kush ma vodhi diturinë !
V.I.P
Kur sme.ka.ze kur ishte bumi dhe sk.majt 1.dit.mask as per tme.zon ska ky MU . Por di tju them mos.kini frik koll temperatur te vjella dhe bark.do keni nja 4 dit dhe do beheni mir esht me i leht MU.
 
Top