Gdhendjet e lashta në Indi bëjnë arkeologët konfuzë!

Ancient-rock-carvings-raise-questions-of-mysterious-hunter-gatherers-730x410-730x375.png

Një zbulim i fundit i gdhendjeve parahistorike të shkëmbit, ose petroglyphs, në Indi ka mërzitur arkeologët. Këto gdhendje, të gjetura nën tokë nëpër 52 fshatra në shtetin perëndimor të Indisë Maharashtra, mund të jenë dëshmi e një civilizimi të panjohur më parë që jetoi dhjetëra mijëra vjet më parë. Por kjo nuk është e vetmja gjë që i ka ngacmuar shkencëtarët.

rock-1-768x401-750x392.png
Petroglyphs janë të mbushura me përshkrime të kafshëve, gjë që i bën arkeologët të dyshojnë se ato ishin krijuar nga një komunitet gjahtar-mbledhës. Por detajet e këtyre kafshëve kanë ngatërruar komunitetin shkencor, pasi asnjë nga kafshët e paraqitur nuk është vendas në rajon. Këto gdhendje përfshijnë foto të peshkaqenëve, balenave dhe breshkave, së bashku me hipopotamët dhe rinocerozë, të cilat nuk janë vendas në Indi.
rock-2-768x412-750x402.png

Është e mundur që ky civilizim antik mund të ketë migruar në Indi nga Afrika, ku mund të gjenden shumë nga kafshët e përshkruara. Por është gjithashtu e mundur që gjitarët e mëdhenj, jo autoktonë në këto gdhendje dikur bredhnin midis kontinenteve, duke mbuluar një zonë shumë më të madhe nga sa mendohej më parë. Këto gdhendje mund të jenë petroglifet më të vjetra të gjetura ndonjëherë që datojnë që nga viti 10,000 B.C. dhe ata u gjetën nga mijëra në të gjithë rajonin Konkan të Maharashtras perëndimore. Ekspedita që i zbuloi ata u drejtua nga Sudhir Risbood dhe Manoj Marathe, sipas BBC.

rock-3-768x404-750x395.png
Ne nuk kemi gjetur ndonjë fotografi të aktiviteteve bujqësore,” thotë Tejas Garge, drejtori i departamentit të arkeologjisë shtetërore Maharashtra. “Por imazhet përshkruajnë kafshë të gjuetisë dhe ka detaje të formave të kafshëve. Kështu që ky njeri dinte për kafshët dhe krijesat e detit. Kjo tregon se ai ishte i varur nga gjuetia për ushqim. ”Ky zbulim ka ngritur pyetje në lidhje me shpërndarjen parahistorike të disa prej kafshëve, si dhe njerëzit që dikur banonin në rajon. Që nga zbulimi u bë, studiuesit kanë punuar për të dokumentuar dhe ruajtur mijëra gdhendje në lashtësi. Qeveria kohët e fundit caktoi 240 milion rupi (3,2 milion dollarë) për të studiuar 400 nga petroglyphs në detaje. Ka shumë interes përreth këtyre gdhendjeve të lashta.

Përshtati në shqip Pamfleti, marrë nga Connor Ertz, Earth.com

Foto nga: BBC
 
Top