Forcohet saktesia e Relativitetit te Pergjitheshem

Empire

Antarë i Respektuar
Edhe Errësira e madhe e një vrime të zezë i bindet Teorisë së Ajnshtajnit, Vërtetojnë Studimet

IMG_20201003_104436.jpg

Relativiteti i përgjithshëm ka të bëjë me një teori aq të fortë sa Test pas testi është bër në të, dhe ajo vetëm vazhdon të vërtetohet. Megjithëse rezultatet e këtyre testeve kanë qenë në përputhje me relativitetin e përgjithshëm, ato gjithashtu nuk kanë arritur të përjashtojnë një numër versionesh të modifikuara të ofruara si alternativa.

Tani, vrima e zezë supermasive në zemër të një galaktike 55 milion vjet dritë larg ka siguruar relativitetin me provën e saj më të rreptë deri më tani. Po, është M87 *, vrima e zezë më fotogjenike e Universit dhe bashkëpunimi me Teleskopin Event Horizon ka hetuar rajonin përreth saj për ta bërë relativitetin e përgjithshëm 500 herë më të fortë, tepër të mjaftueshëm.

Ndërsa relativiteti i përgjithshëm është i shkëlqyeshëm për parashikimin dhe kuptimin e bashkëveprimeve gravitacionale, është matematikisht i papajtueshëm me mekanikën kuantike; rregullat që na ndihmojnë të modelojmë ndërveprimet jo gravitacionale midis objekteve.

Kjo ka bërë që shkencëtarët të kërkojnë modifikime dhe madje edhe alternativa ndaj relativitetit të përgjithshëm. Qëllimi është një teori e unifikuar që përshkruan të gjitha forcat në të njëjtën mënyrë. Kështu që çdo modifikim i propozuar në teoritë aktuale që përpiqen ta bëjnë këtë, megjithëse nuk janë në përputhje me atë që shohim në jetën reale.

"Ne presim që një teori të plotë të gravitetit të jetë e ndryshme nga relativiteti i përgjithshëm, por ka shumë mënyra që dikush mund ta modifikojë atë," shpjegoi astrofizikani Dimitrios Psaltis i Universitetit të Arizonës.

"Ne zbuluam se cilado qoftë teoria e saktë, ajo nuk mund të ndryshojë dukshëm nga relativiteti i përgjithshëm kur bëhet fjalë për vrimat e zeza. Ne me të vërtetë shtrydhëm hapësirën e modifikimeve të mundshme."

Kur shkencëtarët arritën, për herë të parë, imazhin e hijes së një vrime të zezë dhe një unaze të materialit të nxehtë që vërtitej rreth saj, kjo na dha mënyra të reja për të provuar relativitetin e përgjithshëm. Njëra prej tyre ishte madhësia e hijes.

Kjo hije është rajoni i errët në qendër të masës vorbulluese të materialit, i përcaktuar nga horizonti i ngjarjes - pika në të cilën edhe shpejtësia e dritës është e pamjaftueshme për të arritur shpejtësinë e arratisjes së tërheqjes gravitacionale të vrimës së zezë. Kjo do të thotë që asnjë dritë nuk mund të shkëlqejë nga një vrimë e zezë. Meqenëse efekti është një gravitacion, madhësia e rajonit mund të parashikohet nën relativitetin e përgjithshëm.

M87 * është një vrimë e zezë supermasive në shkallë kozmike me 6.5 miliardë herë masën e Diellit. Matematika e relativitetit të përgjithshëm mund ta përdorë këtë masë për të parashikuar një madhësi shumë të saktë të zbrazëtisë së errët, ose hijes, ku drita nuk mund të shpëtojë.

Kur imazhi i vrimës së zezë u mor për herë të parë, kjo ishte një nga provat e hershme të kryera - dhe, natyrisht, madhësia e hijes ishte siç parashikohej.

download (4).jpeg

"Në atë kohë, ne nuk ishim në gjendje të bënim pyetjen e kundërt: Sa e ndryshme mund të jetë një teori e gravitetit nga relativiteti i përgjithshëm dhe akoma të jetë në përputhje me madhësinë e hijes?" tha astrofizikanti Pierre Christian i Universitetit të Arizonës. "Ne kemi menduar nëse ka ndonjë gjë që mund të bëjmë me këto vëzhgime është që të heqim disa nga alternativat."

Relativiteti i përgjithshëm ka kaluar disa teste në Sistemin Diellor. Mënyra se si orientimi i orbitës së Merkurit zhvendoset rreth Diellit është një. Mënyra se si drita e yjeve përkulet përgjatë lakimit të hapësirës kohore rreth një objekti masiv si Dielli është një tjetër. Matjet e sakta të distancave midis planetëve ofrojnë edhe një tjetër.


Disa modifikime të relativitetit të përgjithshëm kanë kaluar edhe testet e Sistemit Diellor. Kështu që ekipi mblodhi këto modifikime të bazuara në Sistemin Diellor për të provuar kundër M87 *. Në vend që të provonte secilën në tërësi kundër vëzhgimeve, për secilën teori alternative të gravitetit, ekipi identifikoi karakteristikat unike që parashikojnë hijen e një vrime të zezë.

Kjo i lejoi ekipit të identifikonte nëse teoria është në përputhje me vëzhgimet e Teleskopit Event Horizon të M87 * pa pasur nevojë të mendojmë për detaje të tjera, të parëndësishme. Dhe kjo i lejoi ata të përjashtonin në mënyrë efektive disa nga modifikimet e propozuara në relativitetin e përgjithshëm.

"Duke përdorur matësin që ne zhvilluam, ne treguam se madhësia e matur e hijes së vrimës së zezë në M87 * forcon hapësirën e mundshme për modifikime në teorinë e relativitetit të përgjithshëm të Ajnshtajnit duke e bër atë 500 her më të fortë , krahasuar me testet e mëparshme në sistemin diellor," tha astrofizikanti Feryal Özel nga Universiteti i Arizonës.

"Shumë mënyra për të modifikuar relativitetin e përgjithshëm dështojnë në këtë provë të re dhe më të rreptë të hijes së vrimës së zezë."

Kjo nuk do të thotë që relativiteti i përgjithshëm nuk mund të rrëzohet dhe kërkimi për ta bërë këtë vazhdon - jo sepse astrofizikanët e urrejnë relativitetin e përgjithshëm, por sepse çdo test ofron kufizime të reja dhe mjete të reja për provën tjetër - shpresojmë që të na çojë gjithnjë e më pranë zgjidhjes ndryshimi midis relativitetit të përgjithshëm dhe mekanikës kuantike.

Pra, relativiteti i përgjithshëm nuk është prishur në fushën më të fortë gravitacionale në të cilën është testuar - dhe duke përjashtuar disa alternativa, rezultatet e ekipit na tregojnë se ku mund të ndalojmë së kërkuari një përgjigje.

"Por është e vërtetë, kur ju bëni teste të caktuara, ju nuk e shihni se rezultatet devijojnë nga ajo që parashikon relativiteti i përgjithshëm. Ajo që po themi është se ndërsa e gjithë kjo është e saktë, për herë të parë ne kemi një matës tjetër me të cilin ne mund të bëjmë një provë që është 500 herë më e mirë, dhe ai matës është madhësia e hijes së një vrime të zezë ".

Teleskopi Event Horizon po forcohet. Tre teleskopë të rinj janë bashkuar kohët e fundit në grupin global dhe një vëzhgim i ri do të ndërmerret vitin e ardhshëm. Kjo, me shpresë, se do të sigurojë imazhe me rezolucion edhe më të lartë të hijes së një vrime të zezë, në të cilën mund të hedhim prova edhe më të rrepta.

"Së bashku me vëzhgimet e valëve gravitacionale, kjo shënon fillimin e një epoke të re në astrofizikën e vrimave të zeza", tha Psaltis.

Physical Review Letters.
 
Top