Fjalori astrollogjik

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Per tju ndihmuar ne lidhje me veshtiresite qe mund te gjeni gjate prezantimit te ketij informacione, ju veme ne dispozicion nje fjalor me shpjegimet e disa termave me te perdorura ne Astrologji.

Perndjekur
Shprehje e perdorur per te pershkruar nje planet qe merr nje aspekt te pafavorshem si p.sh quadratimi ose opozicioni.

Kendore
Kasa e pare, e katra, e shtata dhe e dhjeta.

Ashendente
Pershkrimi i shenjes, e cila ne oren dhe ne vendin e lindjes ndodhet ne drejtim te Orientit, konkordon me kuspiden e kases se pare, bashkangjitur me trupin fizik e me imazhin qe, me koshience apo jo, duan te japim per veten, ose ne lidhje me te tjeret.

Aspekte
Aspektet eshte pershkrimi I kendeve te takimit midis 2 planeteve, ose te nje planeti me te nje kendi. Kjo pershkruan edhe llojin e raportit midis planeteve.

Astrologjia
Mund te pershkruhet si nje instrument i njohjes, per te ndihmuar njeriun qe te njohe sa me mire cilesit e tij, duke u nisur nga mendimi qe planetet e sistemit tone diellor, me ritmet e tyre orbitale, ndikojne duke influenzuar mbi nje person.

Astrologjia e ngritur
Eshte krah I Astrologjise, e cila operon ne seleksionimin e momenteve me te mire per te nisur nje projekt apo nje aktivitet.

Renes
Jane Kasa e trete, e gjashte, e nente dhe e dymbedhjete.

Leter krishtlindjesh
Eshte nje harte e detajuar mbi pozicionet e planeteve neper shenja e sipas momentit specifik te lindjes se nje njeriu. Letra eshte e organizuar sipas te dhenava: vendlindja, data dhe ora e lindjes se personit.

Kasat
Dymbedhjete kasat perfaqesojne dymbedhjete sektoret e jetes. Pikenisja e cdo kase eshte e mbiquajtur kuspide dhe gjendet ne nje nga dymbedhjete shenjat e zodiakut.

Komplot
Quhet: Aspekti I dy, apo me shume planeteve qe jane te pozicionuar njeri afer tjetrit ne nje orbite te pranueshme, ne pergjithesi rreth 8 gradeve. Cilesia e saj varet natyra e planeteve qe jane te perzier ne aspekt.

Kuspide
Eshte pika e perdorur edhe per tiu referuar fillimit te nje kase ne brendesi te hartes qiellore.

Dishendente
Eshte pika e kundert e rrjedhjes e korispondon sipas Kuspid-es te kases se shtate. Pershkruan raportin midis 2 personave.

Eklitica
Eshte rruga e Tokes, domethene edhe rruga e dukshme rreth Diellit . sipas kesaj referohen edhe posicionet e planeteve.

Efemeridi
Nje permbledhje qe rrjeshton pozicionet zodiakale te planeteve dhe te dhenat e tjera astronomike per nje periudhe te percaktuar kohore.

Governatore
Planeti qe drejton shenjen zodiakale ne te cilen ndodhet kuspid-ja e nje kase te caktuar.

Grada
Nje grade eshte 1/360 e nje rrethi. Ne Astrologji, gradet jane unitete masash te perdorura me se shumti dhe se shpeshti.

Granda Kryq
Eshte nje konfigurim, ku kater planete formojne nje quadrat. Eshte transportuese tensioni.

Granda Trigono
Kur tre planete, zakonisht te lidhura me te njejtin element , jane te ndare me 120 grade nga njeri tjetri dhe formojne nje trekendesh. Energjia e ketij aspekti eshte harmonike.

Imun Coeli
I perket origjines se nje individi, familjes, prejardhjes socialo-kulturore, femijerise dhe kushtezimeve familjare te subkoshences, strehimit, babai, linjes trashegimtare.

Ndricues
Shprehje e perdorur per te treguar Diellin dhe Henen.

Gjysem qielli
Gjysma e qiellit, eshte pika e eklitikes qe ne xhiron e saj ditore ka arritur piken me te larte ne linjen e horizontit. Eshte kuspidi i kases se dhjete.

Opozicione
Aspekt i formuar kur 2 apo me shume planete jane saktesisht ne pika te kunderta ne karten e krishtlindjeve, duke formuar nje kend prej 180 gradesh. Aspekti tregon tension midis energjive planetare qe shkojne ne drejtime te ndryshme.

Kuadrat
Eshte nje kend 90 grade, I cili perfaqeson konflikt e lufte te brendshme.

Cilesia
Shenjat jane te klasifikuara ne baze te cilesive te tyre, te fiksuara ose te levizshem.

Quinquonce
Eshte nje kend 150 gradesh. Ky aspekt krijon nje ndjenje zhgenjimi dhe ka nje leksion karmik per te na mesuar. Eshte nje aspekt minor.

Retrogrado
Kur nje planet duket sikur leviz ne drejtim te kundert nga prospektiva jone mbi toke. Energjia e nje planeti ne levizje retrogrado eshte me pak agresive dhe me e personalizuar.

Shenja Kardinale
Jane shenjat qe ndodhen ne fillim te nje stine: Dashi, Gaforrja, Peshorja e Bricjapi. Jane energjike, autoritare dhe aktive.

Shenjat e Ujit
Jane Gaforrja, Akrepi e Peshqit. Shenjat qe bejne pjese ketu jane natyra intuitive, te ndjeshme dhe emotive.

Shenjat e Ajrit
Shenjat e ajrit jane: Binjaket, Peshorja dhe Ujori. Shenjat qe bejne pjese ne kete element simbolizojne procesin intellektual.

Shenjat e Zgjarrit
Jane Dashi, Luani e Shigjetari. Shenjat qe bejne pjese ne kete element jane kurajoze dhe entuziaste.

Shenjat e Tokes
Jane Demi, Virgjeresha e Bricjapi. Shenjat qe I perkasin ketij elementi identifikohen me nje natyre praktike e komunikuese.

Shenja Femerore
Jane shenjat e Tokes dhe te Ujit, net e cilat perfshihet Demi, Gaforrja, Virgjeresha, Akrepi, Bricjapi e Peshqit. Inidkohet me nje energji passive

Shenjat Fikse
Jane shenjat te cilat lidhenne pjesen qendrore te nje stine: Demi, Luani, Akrepi, Ujori. Jane kokeforte dhe jo fleksibel.

Shenja mashkullore
Jane shenjat e zgjarrit dhe te ajrit, ne te cilat bejne pjese: Dashi, Binjaket, Luani, Peshorja, Shigjetari e Ujori. Perfaqesojne energjine agresive dhe te sigurise ne vetevete.

Shenja te levizshme
Jane shenjat qe lidhen ne fund te nje stine: Binjaket, Virgjeresha, Shigjetari dhe Peshqit. Keta perfaqesohen nga nje natyre shume fleksibel.

Gjysemkuadrat
Eshte nje kend prej 45 gradesh. Eshte nje aspekt me I vogel qe tregon atrit dhe mund te krijoje veshtiresi te rastesishme.

Gjysemsestile
Eshte nje kend prej 30 gradesh. Eshte nje aspekt minor.

Sestile
Eshte nje kend prej 60 gradesh. Eshte nje aspekt i favorshem dhe konsiderohet si nje aspekt mendor. Eshte tregues i kapacitetit per tia dale mbane qe qellimi te caktuar.

Sinastria
Shfaqje e periudhave te krishlindjeve te 2 personave per te gjetur pika te forta dhe dobesie, per sa u perket pikave te perbashketa.

Succedenti
Eshte Kasa e dyte, e peste, e tete dhe e njembedhjete.

Stellium
Eshte takimi midis 3 ose me shume planeteve o pikave, qe ne tema natale jane ne te njejten shenje ose ne te njejten kase. Eshte pike e zgjarrte energjie.

Tema natale
Eshte nje harte e detajuar mbi pozicionet e planeteve neper shenja dhe kasa, ne momentin e lindjes se nje personi. Tema eshte krijuar duke perdorur vendin, daten dhe oren e lindjes se personit (ekuivalente me harten natale).

Transito
Eshte pozicioni dhe levizja e nje planeti ose pike, ne nje moment te caktuar.

Trigono
Quhet nje kend prej 120 gradesh; eshte nje aspekt harmonic dhe tregon fitim, fat e shprehim te lirshem.

Zodiaku
Nga greqishtja "zodiakos", e cila ka domethenien e rrethit te kafsheve. Eshte e ndare ne 12 shenja, secila prej 30 gradesh ne gjeresi.Medialb
 
Top