Deshmitaret e Jehovait, kush jane ata?

redi-

Anëtar i Respektuar
Nje kult qe kontrollon mendjet e atyre qe besojne ne te?
“Zoti me tha: Profetet profetizojne genjeshtra ne emrin Tim; Une nuk i kam derguar, nuk u kam dhene asnje urdher dhe nuk kam folur me ta. Ata ju profetizojne nje pamje te rreme, nje parashikim te kote dhe mashtrimin e zemres se tyre.” Jeremia 14:14
“Pastaj Perendia tha: Ta bejme njeriun sipas shembelltyres sone…”
Zanafilla 1:26

Dallimet midis Deshmitareve te Jehovait dhe Kishes Kristiane jane te medha. Ato kane lidhje me ceshtjet e Trinitetit, Ringjalljes, dhe Jezusit si Perendi. Deshmitaret e Jehovait besojne se Jezusi eshte Biri i Perendise, por jo Perendia vete. Gjithashtu ata besojne se Ai nuk ka egzistuar gjithmone, qe nga fillimi, por ka qene nje qenie e krijuar me emrin e Krye Engjellit Mikael. Deshmitaret e Jehovait thone se Jezusi nuk u ngrit fizikisht prej se vdekuri, por u ngrit si qenie shpirterore. Ata nuk lejojne qe Jezusi te adhurohet dhe nuk besojne se ka ferr.

Bashkesia lokale e Deshmitareve te Jehovait, ajo qe vihet re me shpesh ne nje lagje te zakonshme, quhet Korridori ose Dhoma e Mbreterise. Trupi ose Komiteti kryesor qe drejton Deshmitaret e Jehovait, e ka qendren ne Bruklin, ne Nju-Jork dhe quhet “Kulla e Rojes”. Ai perbehet nga nje president dhe nje grup burrash, qe njihen me emrin “Trupi Drejtues”. Ky grup mbikqyr cdo aspekt te organizates, duke perfshire edhe materialet qe shkruhen ne revistat periodike dhe ne librat e studimit. “Kulla e Rojes” deklaron se ajo eshte nje organizate qe drejtohet nga Zoti. Qe prej vitit 1931, emri i Deshmitareve te Jehovait ka qene njohur zyrtarisht si “Bibla e Kulles se Rojes dhe Shoqeria e Trakteve”. Disa i referohen organizates thjesht me emrin “Shoqeria”. Emri ligjor i saj eshte: Bibla e Kulles se Rojes dhe Shoqeria e Trakteve te Pensilvanise.

Deshmitaret e zakonshem te Jehovait (ata qe nuk jane anetare te grupit drejtues) nuk jane ne dijeni te faktit qe, grupet e ndryshme drejtuese te “Kulles se Rojes”i kane ndryshuar vazhdimisht doktrinat e tyre, per t‘jua pershtatur nevojave te organizates me kalimin e viteve. Ato kane arritur deri aty sa te shtremberojne pjese nga Bibla. Deshmitaret e Jehovait jane te njohur per profeci te rreme, duke perfshire ketu edhe thenie te tilla si p.sh. Armagedoni dhe fundi i botes do te ndodhin ne vitin 1914, 1918, 1925 dhe 1975. Shumica e Deshmitareve te Jehovait nuk e kuptojne se autoriteti i tyre i vertete nuk eshte i bazuar tek Bibla, por bazohet tek pikepamjet e Trupit te tyre Drejtues me qender ne Bruklin, pikepamje keto qe ndryshojne gjithmone. Fjala e Perendise ne Bibel nuk ndryshon dhe nje profeci qe s’del e vertete, nuk eshte nga Zoti. Kjo histori e profecive te rreme nga “Shoqeria” duhej te ishte prove me se e mjaftueshme per t’i bindur Deshmitaret e Jehovait te largoheshin me vrap, jo me hap, nga keto mesime te rreme. Deshmitaret e zakonshem te Jehovait nuk e dine qe po “ushqehen me luge” dhe po hane vetem ate ushqim qe ua lejon “Trupi Drejtues”. Deshmitareve te Jehovait qe regjistrohen per here te pare ne rradhet e organizates, nuk u lejohet te dine asgje lidhur me listen e plote te rregullave dhe kerkesave te organizates, derisa ata ta kene dedikuar jeten e tyre ne sherbim te plote te “Shoqerise”. Anetaret e rinj dhe shumica e Deshmitareve te Jehovait nuk u lejohet t’i shikojne botimet “sekrete”, te cilat jane vetem per drejtuesit e “Shoqerise”. Keto botime njihen me emrin “Vini re!”, dhe japin udhezime lidhur me ofezat dhe se si duhet te ndeshkohen anetaret. Ne thelb, keto botime jane mjeti me te cilin drejtuesit ushtrojne “fuqine” e tyre brenda per brenda bashkesise se Deshmitareve te Jehovait.

Nje njeri i zakonshem duhet te jete ne dijeni te faktit qe te takuarit me nje Deshmitar Jehovai ne pragun e deres, ka pasoja per te ardhmen. Deshmitari i Jehovait mban shenim cdo individ me te cilin ai flet dhe drejtuesit ne Bruklin shpesh i urdherojne anetaret e tyre t’i telefonojne keta individe te vecante ose t’u bejne atyre nje vizite tjeter. Ne vitin 1992, numri mesatar i Deshmitareve te Jehovait, te perfshire ne te tilla vizita dere-me-dere, ishte 4 milion e 71 mije e 954 veta. Vizitat mund te behen ne cdo dite te javes, sepse Deshmitaret e Jehovait nuk kane nje dite pushimi te caktuar; ata i konsiderojne te gjitha ditet e javes si te shenjta.

Organizata e Deshmitareve te Jehovait u themelua nga Charles Taze Russell. Russell lindi me 1852, dhe ne 1879 ai themeloi Kullen e Rojes se Sionit, e cila me vone, ne vitin 1884 u perfshi ne grupin me emer “Shoqeria e Kulles se Rojes dhe e Trakteve te Sionit”. Russell filloi te predikoje ne vitin 1870, pas pjesemarrjes se tij ne nje takim fetar te drejtuar nga Jonas Wendell, mbi “Ardhjen e dyte te Krishtit ne toke”. Keshtu, ne bashkepunim me te atin e tij dhe nje grup njerezish te tjere, Russell formoi nje grup te vogel studimi biblik ne Alegeni, ne Pensilvani. “Mesazhi” i tij personal nisi me mohimin e doktrines kristiane te Ferrit, dhe me vone ai i shtoi predikimit te tij edhe doktrina te tjera te rrezikshme, fizike dhe shpirterore, te shpikura nga ai vete. Me ne fund, Russell e mohoi gati cdo doktrine kristiane, dhe i botoi mesimet e tij te cuditshme ne nje seri prej 6 librash me titull “Studime mbi Fjalen e Perendise”. Russell vdiq me 1916, duke udhetuar me tren per ne Teksas. Pasardhesi i tij, Joseph F. Rutherford filloi ta rinovonte doktrinen e Russellit. Ne vitin 1920, Rutherford nisi t’u tregoje genjeshtra turmave te medha te njerezve, se si miliona njerez qe jetonin ne toke ne ate kohe, nuk do te vdisnin kurre. Mes viteve 1921 dhe 1941, Rutherford shkroi 20 libra dhe pamflete te shumta, por botimi i tij i pare njihet me emrin “Harpa e Perendise”.

Mesime jashtezakonisht te rreme te Deshmitareve te Jehovait:
Shoqeria e Kulles se Rojes dhe e Trakteve me qender ne Bruklin, Nju-Jork, i meson pasuesit e saj se Ati eshte Zoti i pushtetshem, emri i te cilit eshte Jehova. Gjithashtu, sipas tyre, Jezusi nuk ka egzistuar gjithmone, por ka qene nje krijese/qenie e krijuar, me emrin e Krye Engjellit Mikael. Shpetimi vjen permes veprave te mira qe ben njeriu, si p.sh. permes sasise se librave qe shesin anetaret cdo muaj (qe njihen ndryshe me emrin “kuota mujore).

Deshmitaret e Jehovait mesojne ne menyre te rreme qe Shpetimi vjen permes kryerjes se veprave te mira. Mesimi i vertete i Bibles, sic e dine te krishteret, eshte qe Shpetimi vjen VETEM nepermjet Hirit ose Meshires se Jezus Krishtit, jo nepermjet veprave. Ah, sikur Deshmitaret e Jehovait ta besonin kete te vertete ne zemrat e tyre! Atehere ata do te cliroheshin nga tutela e kesaj organizate te rreme, nga Kulla e Rojes, e krijuar nga duart e njerezve. Sistemi i shitjes apo shperndarjes se librave te Kulles se Rojes dere me dere dhe i realizimit te normes mujore eshte plan i Djallit. Nje njeri, kushdo qe te jete ai, mjafton vetem qe te besoje ne zemren e tij se Jezus Krishti eshte Biri i vetemlindur i Perendise, dhe se Ai s’eshte i krijuar nga njerezit, por eshte nje me Atin; Ai vdiq per mekatet tona dhe u ringjall prej se vdekuri. Jezusi eshte Fjala e Perendise, personi i dyte i Trinitetit. Per t’u shpetuar, kushdo mund te shkoje tek Jezusi ne menyre te sinqerte dhe T’i kerkoje Atij t’i laje mekatet ne gjakun e Tij. Djalli atehere s’ka me fuqi t’i vere mekatet para syve te tu dhe te t’i kujtoje ato, sepse tani ti je i paster, i “rilindur” dhe i shpetuar. Sinqeriteti eshte celesi dhe principi themelor ne kete ceshtje. Mos i hyj kesaj gjeje, nese je i vaket ne zemer. Lutju Zotit Jezus ta sheroje zemren tende, nese nuk je i sigurte, por je i vaket. Deshmitaret e Jehovait nuk jane kurre te sigurte nese jane te shpetuar apo jo. Kjo dote thote se ata jane te burgosurit e Djallit. Te Krishteret e rilindur jane te sigurte se jane te shpetuar. Gjoni 3:16 thote: “Sepse Perendia e deshi aq boten, sa dha Birin e Tij te vetemlindurin, qe, kushdo qe beson ne Te, te mos humbase, por te kete jete te perjetshme”, kurse Efesianeve 2:8-9 thote: “Ju ne fakt, jeni te shpetuar me ane te hirit, nepermjet besimit, dhe kjo nuk vjen nga ju, por eshte dhurate e Perendise, jo nga vepra, qe te mos mburret askush.”
Sipas Deshmitareve te Jehovait, Jezusi nuk u ngrit fizikisht prej se vdekuri. Ne librin “Mbreteria eshte prane”, ata thone se ne momentin e vdekjes, Jezusi la menjane organizmin njerezor, ne te cilin ai predikoi si nje krijese e re per 3 vjet e gjysem; kur u ringjall, ai nuk ishte me njeri. Ata thone se Jezusi u ringjall prej se vdekuri, por vetem shpirterisht, jo fizikisht. Ata gjithashtu, i mesojne pasuesit e tyre se, pas kryqezimit ne kryq, Krishti vdiq dhe u ringjall si nje krijese shpirterore, e padukshme dhe e paprekshme. Sipas tyre, Shpirti ose Fryma e Shenjte nuk eshte nje person i vecante, por nje force, nje metode, me te cilen Zoti komunikon me boten.
Ky grup thote gjithashtu se Mbreteria Qiellore hyri ne fuqi ne vitin 1914, me ardhjen e padukshme ne fron te Krishtit si Mbret. Deshmitaret e Jehovait predikojne se ne Mbreteri banon aktualisht nje Klase e Vajosur, e Zgjedhur, qe perbehet prej rreth 135 mije e 400 njerezish. Sipas Deshmitareve te Jehovait, te gjithe keta njerez u zgjodhen ne fillim, ne vitin 33 pas eres sone, pas vajtjes se Jezusit ne qiell (d.m.th. ne diten e Pentikostit ose te Zbritjes se Frymes se Shenjte), si edhe ne shekujt e mevonshem. Ata thone gjithashtu se zgjedhja perfundimtare e njerezve u realizua ne vitin 1935, dhe numri perfundimtar arriti ne 144 mije veta. Prej ketyre, 8600 veta jane akoma te gjalle ne bote. Ata do te jetojne ne perjetesi me Zotin dhe Krishtin si krijesa shpirterore. Numri i fundit (d.m.th. 8600) here pas here rritet ne vlere, kur disa anetare te zgjedhur nuk qendrojne besnike dhe zevendesohen me te tjere. Deshmitaret e Jehovait thone se Ardhja e Dyte e Krishtit nuk ishte nje ardhje fizike ne toke, por ishte nje ngjarje e padukshme e ndodhur ne vitin 1914, kur Djalli dhe Krishti luftuan kunder njeri-tjetrit ne nje beteje qiellore. Pas kesaj, Krishti nisi te qeverise Mbreterine Qiellore si Mbret i Mbreterve dhe Djalli u perjashtua nga Mbreteria dhe u hodh ne Toke. Ata thone se Lufta e Pare Boterore ishte nje shenje dalluese e shkaterrimit tokesor te Djallit dhe fillimi i mallkimeve, qe do te shoqeronin “ditet e fundit te ketij sistemi gjerash”.
Doktrina e Deshmitareve te Jehovait thote se ata njerez, qe nuk jane anetare te organizates Kulla e Rojes, do te shkaterrohen nga Zoti Jehova dhe nuk do te egzistojne me. Por, nese nje Deshmitar besnik i Jehovait nuk eshte nje nga 144000 te zgjedhurit, ai do te jetoje pergjithmone ne parajsen mbi toke, kurse te 144000 te zgjedhurit do te sundojne me Zotin Jehova ne qiell. Deshmitaret e Jehovait i mesojne pasuesit e tyre se s’ka Ferr. Te shkuarit per vizite dere me dere, sipas doktrines se fundit te Deshmitareve te Jehovait, i ndihmon njerezit te vendosin per fatin e tyre. Te Krishteret e dine se kjo eshte nje doktrine e rreme, sepse shpetimi varet vetem nga marredhenia personale, qe kemi ne me Jezus Krishtin. Askush nuk mund ta bleje jeten e perjetshme.
Kjo behet nje here ne vit ne Kujtim te Vdekjes se Krishtit. Ne te marrin pjese vetem 8600 Deshmitare te gjalle te Jehovait, qe jane anetare te Klases se Zgjedhur prej 144000 vetesh. Anetaret e tjere ( d.m.th. ish-Klasa e Jonadabit ose qe njihen tani me emrin Turma e Madhe), lejohet te jene te pranishem, por vetem si spektatore.
Sipas Deshmitareve te Jehovait, ne menyre qe nje njeri te shpetohet, ai duhet te kete pranuar doktrinat qe Trupi Drejtues i interpreton nga Bibla. Gjithashtu, per t’u shpetuar, ai duhet te pagezohet si nje Deshmitar Jehovai dhe te kryeje nje program veprash te caktuara nga Trupi Drejtues i Deshmitareve te Jehovait
-Te qendrosh larg nje ish-Deshmitari te Jehovait ose edhe t’a perndjekesh ate, eshte nje sjellje qe u komandohet anetareve nga trupi drejtues i bashkesise se Deshmitareve te Jehovait. Eshte fakt qe moskontaktimi me anetare te tjere, u shkakton aq shume shqetesime emocionale ish-Deshmitareve te Jehovait, sa ata arrijne deri ne vetevrasje. Te dyshuar per pabesi, shume Deshmitare te respektuar dhe te sinqerte te Jehovait jane perjashtuar nga bashkesia edhe pa paralajmerim. Ne shtator te vitit 1981, trupi drejtues i ndryshoi rregullat, ne menyre qe, papritur, Deshmitaret ta ndalonin cdo lloj takimi praktik (qofte edhe nje pershendetje) me te gjithe ish-Deshmitaret e Jehovait. Per here te pare, pjesetare te se njejtes familje, per shembull, duhej t’i nderprisnin te gjitha lidhjet me njeri-tjetrin, nese ndonje prej tyre qe perjashtuar nga bashkesia. Takimi me ish-Deshmitaret e Jehovait u lejua vetem ne raste te tilla, si p.sh. ne rast semundjesh te renda apo urgjencave, ne rastet kur, edhe pse njeri nga bashkeshortet (burri apo gruaja), eshte i perjashtuar nga bashkesia, ata lejohen te mbeten te martuar, dhe ne rastet kur prinderit, edhe po te jene ish-Deshmitare Jehovai, duhet te vazhdojne te kujdesen per femijet e tyre.

Ne vitin 1910: Deshmitareve te Jehovait iu thuhet te mos lexojne vetem Biblen, sepse ajo nuk eshte autoriteti perfundimtar. Ne ditet e sotme, ata studiojne Biblen e tyre (te perkthyer nga ata vete), duke perdorur, si udhezim, botime te Kulles se Rojes.

Ne vitin 1938: Deshmitareve te Jehovait iu thuhet se, meqenese fundi i botes eshte shume afer, ata duhet te presin derisa ky fund te jete realizuar (d.m.th. deri pas Armagedonit), dhe pastaj “te martohen dhe te rrisin femije”. (Botuar ne “Kulla e Rojes”, e dates 1 nentor 1938).

Ne vitin 1966: Kulla e Rojes parashikon se “sipas kronologjise se tyre biblike, qe eshte per t’u besuar, te gjashte mije vjetet qe nga koha e krijimit te njeriut, do te plotesohen ne vitin 1975”.

A e dinit ju se themeluesi i Deshmitareve te Jehovait, Charles T. Russell, ka qene marre me astrologji, me fene egjiptjanase dhe me shkencen e studimit te piramidave te Egjiptit? Ne nje nga botimet e Kulles se Rojes, (te dates 15 qershor 1922), ai ka shkruar: “Kur Urani dhe Jupiteri te takohen ne shenjen njerezore te Akuariumit ne vitin 1914, kjo do te jete koha e premtuar kur njeriu do te filloje te punoje per te siguruar shpetimin e tij, dhe do te realizoje perfundimisht endrrat dhe idealet e te gjithe poeteve dhe shkrimtareve te historise”.

A e dinit ju se ne librin e Charles T. Russellit, me titull “Plani hyjnor i te gjitha epokave” thuhet se Russell merrej me magji dhe i perdorte shenjat e magjive ne botimet e tij. Ne librat e tij te pare, ai ka perdorur shenja te tilla si psh.: kryqi dhe kurora, krahe te hapur zogu me figuren e diellit ne mes tyre, etj. Madje, edhe shprehjet qe organizata e Kulles se Rojes filloi te perdore me vone, si psh.: “epoka e arte” dhe “lindja e mijevjecarit”, jane shprehje qe kane lidhje me magji, dhe nuk jane te bazuara aspak ne Bibel, edhe pse organizata beson te kunderten. Ne vitin 1916, kur vdiq Charles T. Russelli, pak metra larg varrit te tij, u vendos nje statuje ne forme piramide 1m e gjysem e larte, me mbishkrim prej shenje magjie. Ajo qendron akoma sot aty, per t’u pare nga te gjithe.

A e dinit ju se Deshmitaret e Jehovait kane besuar per rreth 50 vjet rrjesht se piramida e madhe e Gizes ne Egjipt ka qene deshmia e dyte e Perendise pas Bibles? (Me shume informacion per kete, mund te gjendet ne faqen 200 te librit “Deshmitaret e Jehovait, lajmetare te Mbreterise se Perendise”).
A e dinit ju se Deshmitaret e Jehovait profetizuan ne menyre te rreme se kryepleqte e Perendise (Abrahami, Isaku, Jakobi e te tjere) do te ngriheshin prej se vdekuri ne vitin 1925?
A e dinit ju se Deshmitareve te Jehovait nuk u lejohet te shoqerohen jashte rrethit te tyre fetar apo te interesohen per gjera qe nuk i perkasin bashkesise se tyre? Psh. atyre iu keshillohet te mos e vazhdojne shkollen e larte, apo te mos i kushtojne kohe pasioneve te tyre ne kohen se lire.
A e dinit ju se Deshmitareve te Jehovait nuk iu lejohet te kene transfuzion gjaku, as te kendojne himnin e tyre kombetar?

A e dini se:
Deshmitaret e Jehovait mohojnë realitetin biblik ndaj Krishtit. Sipas Deshmitareve te Jehovait, Jezusi nuk u ngrit fizikisht prej se vdekuri. Ne librin “Mbreteria eshte prane”, ata thone se ne momentin e vdekjes, Jezusi la menjane organizmin njerezor, ne te cilin ai predikoi si nje krijese e re per 3 vjet e gjysem; kur u ringjall, ai nuk ishte me njeri. Ata thone se Jezusi u ringjall prej se vdekuri, por vetem shpirterisht, jo fizikisht. Ata gjithashtu, i mesojne pasuesit e tyre se, pas kryqezimit ne kryq, (ata mesojnë se jo ne Kryq por u var ne ni shtyllë) Krishti vdiq dhe u ringjall si nje krijese shpirterore, e padukshme dhe e paprekshme.

Ndersa Bibla na meson krejt ndryshe:

Sipas Gjonit 20

“Pa e parë në duart e tij vritiën e gozhdave e pa e vënë gishtin tim në vendin e gozhdave; pa e shtirë vënë dorën time në kraharorin e tij, kurrë nuk besoj.”
Pastaj i tha Tomës:
“Shtjere gishtin tënd këtu dhe ja, shihi duart e mia! Ma jep dorën tënde e shtjere në kraharorin tim dhe mos ji njeri që s’beson, por besimtar!” (Gj 20; 25-27)

Në vijim do të lexojmë nga Ungjilli I Lukes
Ndërsa këta ende po bisedonin për këto ngjarje, vetë Jezusi zuri vend në mes të tyre dhe tha:
“Paqja me ju!”

Të tmerruar dhe të frikësuar, mendonin se po shihnin ndonjë shpirt.
Jezusi u tha:

“Pse po trembeni? Pse po dyshoni në zemrat tuaja? Shikojini duart e mia e këmbët e mia: unë jam! Vetë! Më prekni e vërtetojeni! Shpirti s’ka mish e eshtra, si po shihni se unë kam!” (Lk 24; 36-39)


Deshmitaret e Jehovait mesojne ne menyre te rreme qe Shpetimi vjen permes kryerjes se veprave te mira. Mesimi i vertete i Bibles, sic e dine te krishteret, eshte qe Shpetimi vjen VETEM nepermjet Hirit ose Meshires se Jezus Krishtit, jo nepermjet veprave. Ah, sikur Deshmitaret e Jehovait ta besonin kete te vertete ne zemrat e tyre! Atehere ata do te cliroheshin nga tutela e kesaj organizate te rreme, nga Kulla e Rojes, e krijuar nga duart e njerezve.

Sistemi i shitjes apo shperndarjes se librave te Kulles se Rojes dere me dere dhe i realizimit te normes mujore eshte plan i Djallit. Nje njeri, kushdo qe te jete ai, mjafton vetem qe te besoje ne zemren e tij se Jezus Krishti eshte Biri i vetemlindur i Atit, dhe se Ai s’eshte i krijuar nga njerezit, por eshte nje me Atin; Ai vdiq per mekatet tona dhe u ringjall prej se vdekuri. Jezusi eshte Fjala e Hyjit, personi i dyte i Trinitetit. Per t’u shpetuar, kushdo mund te shkoje tek Jezusi ne menyre te sinqerte dhe T’i kerkoje Atij t’i laje mekatet ne gjakun e Tij. Djalli atehere s’ka me fuqi t’i vere mekatet para syve te tu dhe te t’i kujtoje ato, sepse tani ti je i paster, i “rilindur” dhe i shpetuar. Sinqeriteti eshte celesi dhe principi themelor ne kete ceshtje.

Mos i hyj kesaj gjeje, nese je i vaket ne zemer. Lutju Zotit Jezus ta sheroje zemren tende, nese nuk je i sigurte, por je i vaket. Deshmitaret e Jehovait nuk jane kurre te sigurte nese jane te shpetuar apo jo. Kjo dote thote se ata jane te burgosurit e Djallit. Te Krishteret e rilindur jane te sigurte se jane te shpetuar.
Deshmitaret e Jehovait besojne se Jezusi u be Krisht (Mesia) vetem kur u pagezua. Ne faqet 36 dhe 65 te librit “Njohuria” thuhet: “Jehovai e vajosi Jezusin me shpirtin e shenjte. Ne kete menyre, Jezusi u kthye ne Krisht (Mesia)”. Kjo do te thote se, qe nga lindja e tij derisa u pagezua nga Gjon Pagezori, Jezusi s’ishte Krishti. Metota e mohimit te Jezus Krishtit eshte plan i Djallit.

Të ndalemi per ni moment dhe te meditojmë se çka na thotë Bibla: Nese kjo eshte e vertete, atehere si shpjegohet qe Bibla thote per Simeonin tek Luka 2;26, “Dhe ne menyre hyjnore atij i qe zbuluar nga Shpirti e Shenjte se nuk do te vdiste para se te kishte pare Krishtin e Zotit”? Perkthimi i Botes se Re thote te njejten gje. Pra, nese Simoni nuk e pa Krishtin ashtu sic thote Bibla, atehere Zoti e genjeu ate! E pervec kesaj, barinjve iu tha: “sepse sot ne qytetin e Davidit lindi per ju nje Shpetimtar, qe eshte Krishti, Zoti” (Luka 2;11). Gjithashtu, a ia vlen te besosh se Gjon Pagezuesi, nje njeri i thjeshte, ishte i mbushur “me Shpirtin e Shenjte qe ne barkun e nenes”(Luka 1;15), kurse Biri i Vetemlindur i Hyjit - Jezusi - duhej te priste 30 vjet per te njejten gje? Bibla thote te verteten, por dikush tjeter po genjen!
Në vazhdim të lexojmë disa citate te Bibles dhe mund te mesojmë se si deshmitarët e jehovait mesojne ne menyre te rreme kur thojnë se “Jezusi u be Krisht (Mesia) vetem kur u pagezua”:

Ungjilli Lk 2. 10-11 thotë:

Engjëlli i Zotit u afrua tek ata dhe lavdia e Zotit i shndriti e ata u trembën për së tepërmi. Engjëlli u tha:
“Mos kini frikë! Ja, unë po ju sjell një lajm të mirë: gëzim të madh për mbarë popullin! Sot, në qytetin e Davidit ju lindi Shëlbuesi Krishti Zot! (Lk 2; 10-11 )

Ungjilli Lk 2. 25-30 thotë:
Në Jerusalem asohere jetonte një njeri, që quhej Simon. Ishte njeri i drejtë dhe i përshpirtshëm. Priste Ngushëllimin e Izraelit e në të ishte Shpirti Shenjt. Shpirti Shenjt ia kishte zbuluar se s’do të vdiste pa e parë Mesinë e Zotit. I nxitur prej Shpirtit Shenjt erdhi në Temull. Kur prindërit e sollën Jezusin Foshnjë për të kryer rregulloren e Ligjit mbi të, Simoni e mori para duarsh, falënderoi Hyjin e tha:
“Tani, o Zot, mund të lejosh të vdesë shërbëtori yt në paqe siç the ti vetë, sepse me sytë e mi e pashë shëlbimin”. (Lk 2 25-30)

Bibla në përkthimin Bota e Re nga te ashtu quajturit deshmitaret e jehovait është r gabuar dhe me qellime qe të mbuloj dhe arsyetoj doktrinen e tyre djallzore!
Organizata e deshmitareve te jehovait, për të mësuar anëtarët e saj, ka nxjerrë një version të sajin të Biblës në anglisht. Ky version quhet përkthimi Bota e Re (BR). Ata thonë se versione të tjera të Biblës janë të gabuara dhe të pasakta, përmbajnë keqpërkthime, gabime të mëdha në qellime dhe shprehje te caktuara.
Ata thonë se versioni i tyre, Bota e Re, është një version shumë më korrekt dhe është ai që ka autoritet përfundimtar për ta.
BR-ja u shtyp për herë të parë më 1950, në ShBA. Ky ishte një prodhim i punës së kryetarëve të organizatës së deshmitareve te jehovait në Nju Jork. Qysh atëherë deri më sot ka pasur disa rishtypje të BR-së, secilën me ndryshime nga versioni i mëparshëm.
Gjëja e parë që bie menjëherë në sy si diçka e çuditshme është fakti se emrat e njerëzve të cilët “përkthyen” këtë version mbaheshin sekret ndaj publikut për shumë vjet dhe se gjithë përpjekjet për të zbuluar saktësisht se kush e kishte përkthyer atë dështonin. Vetëm këto vite të fundit është bërë e ditur se kush u përfshi në punën e përkthimit të Bota e Re. Organizata e tyre i mbajti sekret për një kohë të gjatë emrat e tyre dhe refuzonte të tregonte se kush ishin ata. Kjo, pa dyshim, bëhej për t’i mbrojtur ata nga hetimet e ndryshme që mund të bëheshin mbi nivelin e diturisë së tyre dhe aftësisë së tyre për të përkthyer nga hebraishtja dhe greqishtja.

-Dikush ka thënë: “A është e mundur t’i besosh një kirurgu apo një avokati në qoftë se ai refuzon të t’i tregojë emrin dhe kualifikimet e tij dhe në qoftë se nuk ke asnjë lloj dëshmie për aftësinë dhe zotësinë e tij?” është e rëndësishme t’i njohim ata që na bëjnë shërbime, por është e një rëndësie më të madhe të njohim ata njerëz të cilëve ua besojmë jetën tonë shpirtërore. Kush ishin ata? اfarë kualifikimi, aftësie dhe zotësie kishin?

Deshmitaret e jehovait profetizuan ne menyrë te rreme shumher, njëra nder to është se, siq kemi shkruar në artikullin e mëparshem; ajo kishte të bënte me atë që Mbretëria e Krishtit do të vendosej në Tokë më 1925
Mir por, së bashku me këtë, ata shpallen se do të vinë në tokë edhe disa patriarkë (profet) të Beslidhjes së Vjketer; Abrahami, Isaku, Jakobi dhe të tjerë, sipas asaj profecie ata do të ringjalleshin në këtë kohë për t’u bërë udhëhëqësit e Mbretërisë bashk me Jezusin!.

-Radhërfordi arriti deri atje sa të ndërtonte në San Diego të Kalifornisë një shtëpi të veçantë që e quajti Beth Sarim, shtëpia e cila ishte paraparë ata do të banonin ne të! Por, së fundi, kur ata nuk u shfaqën profetët, as Krishti, vetë Radhërfordi shkoi të banonte në shtëpinë e veçantë që kishte ndërtuar dhe e përdori atë si të tijën!
Edhe një profeci më e fundit e rrejshme (fallco) e një natyre të tillë madhore, që u bë prej sektit të deshmitareve te jehovait, kishte të bënte me mësimin se Armagedoni dhe fillimi i Mbretërisë Mijëvjeçare të Krishtit do të ndodhte në vitin 1975. Kjo është një profeci që flet për një kohë kaq të vonë sa ata natyrisht që duhet të dinë diçka rreth saj. Ndoshta mund ta kuptojmë që ata mund të mos dinë për profecitë false të Rasëllit në shekullin e 19-të, por nuk ka arsye pse ata të mos dinë rreth profecisë për 1975-ën, sidomos nëse kanë qenë në atë kohë.
 

elbruna

Anëtar i Respektuar
Nje gje nuk kam te qarte, paguhen keto qe dalin e predikojne??
 

redi-

Anëtar i Respektuar
Po si jo mandje shume plus se cdo gje e kane falas, ushqimin makinen telefonin etj
 

Nostra_22

Anëtar i Nderuar
Kur shohim perfitimet kolosale te kishave apo xhamive, po keta perse mos perfitojne nga injoranca kolektive e njerezve ?
 

loyalx

Muslim
Askush nuk fiton ne xhamia, ke ndonje fakt per keto qe flet, apo stili i njejte ende?

Po keta kan lajthitur si pjesa tjeter!
 

ana88

vlonjate tipike
Nje gje nuk kam te qarte, paguhen keto qe dalin e predikojne??

elbruna normale qe paguhen,por nuk tregojne se jan betuar,e keqja eshte se jane dhe vajza te reja ,sa gje e shpifur
 

elbruna

Anëtar i Respektuar
elbruna normale qe paguhen,por nuk tregojne se jan betuar,e keqja eshte se jane dhe vajza te reja ,sa gje e shpifur

Pooooooo shume e shpifur menyra si predikojne dhe duan se sben te te bejne ti degjosh eshte nje imponim qe nuk haset ne asnje fe tjeter,,,,
 

Loyalty

Anëtar i Nderuar
Kur shohim perfitimet kolosale te kishave apo xhamive, po keta perse mos perfitojne nga injoranca kolektive e njerezve ?

Aman o Nostra, e kush nuk perfiton nga injoranca e njerezve?
Une jam e para! :D
 

Loyalty

Anëtar i Nderuar
Per vete nuk fitoj nga injoranca, une mundohem t'i ndihmoj secilit, me modest apo jo?

Aha, une e kam kaluar kete Stad.... Nje injorant, edhe ta ndihmosh nuk e kupton, keshtuqe i bie shkurt rruges une. Nje njeri injorant eshte skllav i vetvetes dhe me pas i shoqerise.
Nje person qe zgjedh te mos dije, ja ve vete plumbin vehtes!
 

loyalx

Muslim
Aha, une e kam kaluar kete Stad.... Nje injorant, edhe ta ndihmosh nuk e kupton, keshtuqe i bie shkurt rruges une. Nje njeri injorant eshte skllav i vetvetes dhe me pas i shoqerise.
Nje person qe zgjedh te mos dije, ja ve vete plumbin vehtes!

E paske kry misionin ti, urime!
Shkurt me mire eshte se sa me shume aq me keq e vertete eshte!
T'u shku t'u permirsu!
Ti po ke zgjedh te dish vetem per veti, nuk ke nevoj per tjeret!
E verteta eshte vetem 1, dikush eshte gabim!
 
Puna eshte se kta te jehovait jane njerez aq te besdisur sa po [pane qofte dhe nje therrime interesimi per fene e tyre ste shqiten si shushunja..Megjithate kur gjejne njerez qe u shkojne mbrapa pse mos predikojne....
 
Nje kult qe kontrollon mendjet e atyre qe besojne ne te?
“Zoti me tha: Profetet profetizojne genjeshtra ne emrin Tim; Une nuk i kam derguar, nuk u kam dhene asnje urdher dhe nuk kam folur me ta. Ata ju profetizojne nje pamje te rreme, nje parashikim te kote dhe mashtrimin e zemres se tyre.” Jeremia 14:14
“Pastaj Perendia tha: Ta bejme njeriun sipas shembelltyres sone…”
Zanafilla 1:26

Dallimet midis Deshmitareve te Jehovait dhe Kishes Kristiane jane te medha. Ato kane lidhje me ceshtjet e Trinitetit, Ringjalljes, dhe Jezusit si Perendi. Deshmitaret e Jehovait besojne se Jezusi eshte Biri i Perendise, por jo Perendia vete. Gjithashtu ata besojne se Ai nuk ka egzistuar gjithmone, qe nga fillimi, por ka qene nje qenie e krijuar me emrin e Krye Engjellit Mikael. Deshmitaret e Jehovait thone se Jezusi nuk u ngrit fizikisht prej se vdekuri, por u ngrit si qenie shpirterore. Ata nuk lejojne qe Jezusi te adhurohet dhe nuk besojne se ka ferr.

Bashkesia lokale e Deshmitareve te Jehovait, ajo qe vihet re me shpesh ne nje lagje te zakonshme, quhet Korridori ose Dhoma e Mbreterise. Trupi ose Komiteti kryesor qe drejton Deshmitaret e Jehovait, e ka qendren ne Bruklin, ne Nju-Jork dhe quhet “Kulla e Rojes”. Ai perbehet nga nje president dhe nje grup burrash, qe njihen me emrin “Trupi Drejtues”. Ky grup mbikqyr cdo aspekt te organizates, duke perfshire edhe materialet qe shkruhen ne revistat periodike dhe ne librat e studimit. “Kulla e Rojes” deklaron se ajo eshte nje organizate qe drejtohet nga Zoti. Qe prej vitit 1931, emri i Deshmitareve te Jehovait ka qene njohur zyrtarisht si “Bibla e Kulles se Rojes dhe Shoqeria e Trakteve”. Disa i referohen organizates thjesht me emrin “Shoqeria”. Emri ligjor i saj eshte: Bibla e Kulles se Rojes dhe Shoqeria e Trakteve te Pensilvanise.

Deshmitaret e zakonshem te Jehovait (ata qe nuk jane anetare te grupit drejtues) nuk jane ne dijeni te faktit qe, grupet e ndryshme drejtuese te “Kulles se Rojes”i kane ndryshuar vazhdimisht doktrinat e tyre, per t‘jua pershtatur nevojave te organizates me kalimin e viteve. Ato kane arritur deri aty sa te shtremberojne pjese nga Bibla. Deshmitaret e Jehovait jane te njohur per profeci te rreme, duke perfshire ketu edhe thenie te tilla si p.sh. Armagedoni dhe fundi i botes do te ndodhin ne vitin 1914, 1918, 1925 dhe 1975. Shumica e Deshmitareve te Jehovait nuk e kuptojne se autoriteti i tyre i vertete nuk eshte i bazuar tek Bibla, por bazohet tek pikepamjet e Trupit te tyre Drejtues me qender ne Bruklin, pikepamje keto qe ndryshojne gjithmone. Fjala e Perendise ne Bibel nuk ndryshon dhe nje profeci qe s’del e vertete, nuk eshte nga Zoti. Kjo histori e profecive te rreme nga “Shoqeria” duhej te ishte prove me se e mjaftueshme per t’i bindur Deshmitaret e Jehovait te largoheshin me vrap, jo me hap, nga keto mesime te rreme. Deshmitaret e zakonshem te Jehovait nuk e dine qe po “ushqehen me luge” dhe po hane vetem ate ushqim qe ua lejon “Trupi Drejtues”. Deshmitareve te Jehovait qe regjistrohen per here te pare ne rradhet e organizates, nuk u lejohet te dine asgje lidhur me listen e plote te rregullave dhe kerkesave te organizates, derisa ata ta kene dedikuar jeten e tyre ne sherbim te plote te “Shoqerise”. Anetaret e rinj dhe shumica e Deshmitareve te Jehovait nuk u lejohet t’i shikojne botimet “sekrete”, te cilat jane vetem per drejtuesit e “Shoqerise”. Keto botime njihen me emrin “Vini re!”, dhe japin udhezime lidhur me ofezat dhe se si duhet te ndeshkohen anetaret. Ne thelb, keto botime jane mjeti me te cilin drejtuesit ushtrojne “fuqine” e tyre brenda per brenda bashkesise se Deshmitareve te Jehovait.

Nje njeri i zakonshem duhet te jete ne dijeni te faktit qe te takuarit me nje Deshmitar Jehovai ne pragun e deres, ka pasoja per te ardhmen. Deshmitari i Jehovait mban shenim cdo individ me te cilin ai flet dhe drejtuesit ne Bruklin shpesh i urdherojne anetaret e tyre t’i telefonojne keta individe te vecante ose t’u bejne atyre nje vizite tjeter. Ne vitin 1992, numri mesatar i Deshmitareve te Jehovait, te perfshire ne te tilla vizita dere-me-dere, ishte 4 milion e 71 mije e 954 veta. Vizitat mund te behen ne cdo dite te javes, sepse Deshmitaret e Jehovait nuk kane nje dite pushimi te caktuar; ata i konsiderojne te gjitha ditet e javes si te shenjta.

Organizata e Deshmitareve te Jehovait u themelua nga Charles Taze Russell. Russell lindi me 1852, dhe ne 1879 ai themeloi Kullen e Rojes se Sionit, e cila me vone, ne vitin 1884 u perfshi ne grupin me emer “Shoqeria e Kulles se Rojes dhe e Trakteve te Sionit”. Russell filloi te predikoje ne vitin 1870, pas pjesemarrjes se tij ne nje takim fetar te drejtuar nga Jonas Wendell, mbi “Ardhjen e dyte te Krishtit ne toke”. Keshtu, ne bashkepunim me te atin e tij dhe nje grup njerezish te tjere, Russell formoi nje grup te vogel studimi biblik ne Alegeni, ne Pensilvani. “Mesazhi” i tij personal nisi me mohimin e doktrines kristiane te Ferrit, dhe me vone ai i shtoi predikimit te tij edhe doktrina te tjera te rrezikshme, fizike dhe shpirterore, te shpikura nga ai vete. Me ne fund, Russell e mohoi gati cdo doktrine kristiane, dhe i botoi mesimet e tij te cuditshme ne nje seri prej 6 librash me titull “Studime mbi Fjalen e Perendise”. Russell vdiq me 1916, duke udhetuar me tren per ne Teksas. Pasardhesi i tij, Joseph F. Rutherford filloi ta rinovonte doktrinen e Russellit. Ne vitin 1920, Rutherford nisi t’u tregoje genjeshtra turmave te medha te njerezve, se si miliona njerez qe jetonin ne toke ne ate kohe, nuk do te vdisnin kurre. Mes viteve 1921 dhe 1941, Rutherford shkroi 20 libra dhe pamflete te shumta, por botimi i tij i pare njihet me emrin “Harpa e Perendise”.

Mesime jashtezakonisht te rreme te Deshmitareve te Jehovait:
Shoqeria e Kulles se Rojes dhe e Trakteve me qender ne Bruklin, Nju-Jork, i meson pasuesit e saj se Ati eshte Zoti i pushtetshem, emri i te cilit eshte Jehova. Gjithashtu, sipas tyre, Jezusi nuk ka egzistuar gjithmone, por ka qene nje krijese/qenie e krijuar, me emrin e Krye Engjellit Mikael. Shpetimi vjen permes veprave te mira qe ben njeriu, si p.sh. permes sasise se librave qe shesin anetaret cdo muaj (qe njihen ndryshe me emrin “kuota mujore).

Deshmitaret e Jehovait mesojne ne menyre te rreme qe Shpetimi vjen permes kryerjes se veprave te mira. Mesimi i vertete i Bibles, sic e dine te krishteret, eshte qe Shpetimi vjen VETEM nepermjet Hirit ose Meshires se Jezus Krishtit, jo nepermjet veprave. Ah, sikur Deshmitaret e Jehovait ta besonin kete te vertete ne zemrat e tyre! Atehere ata do te cliroheshin nga tutela e kesaj organizate te rreme, nga Kulla e Rojes, e krijuar nga duart e njerezve. Sistemi i shitjes apo shperndarjes se librave te Kulles se Rojes dere me dere dhe i realizimit te normes mujore eshte plan i Djallit. Nje njeri, kushdo qe te jete ai, mjafton vetem qe te besoje ne zemren e tij se Jezus Krishti eshte Biri i vetemlindur i Perendise, dhe se Ai s’eshte i krijuar nga njerezit, por eshte nje me Atin; Ai vdiq per mekatet tona dhe u ringjall prej se vdekuri. Jezusi eshte Fjala e Perendise, personi i dyte i Trinitetit. Per t’u shpetuar, kushdo mund te shkoje tek Jezusi ne menyre te sinqerte dhe T’i kerkoje Atij t’i laje mekatet ne gjakun e Tij. Djalli atehere s’ka me fuqi t’i vere mekatet para syve te tu dhe te t’i kujtoje ato, sepse tani ti je i paster, i “rilindur” dhe i shpetuar. Sinqeriteti eshte celesi dhe principi themelor ne kete ceshtje. Mos i hyj kesaj gjeje, nese je i vaket ne zemer. Lutju Zotit Jezus ta sheroje zemren tende, nese nuk je i sigurte, por je i vaket. Deshmitaret e Jehovait nuk jane kurre te sigurte nese jane te shpetuar apo jo. Kjo dote thote se ata jane te burgosurit e Djallit. Te Krishteret e rilindur jane te sigurte se jane te shpetuar. Gjoni 3:16 thote: “Sepse Perendia e deshi aq boten, sa dha Birin e Tij te vetemlindurin, qe, kushdo qe beson ne Te, te mos humbase, por te kete jete te perjetshme”, kurse Efesianeve 2:8-9 thote: “Ju ne fakt, jeni te shpetuar me ane te hirit, nepermjet besimit, dhe kjo nuk vjen nga ju, por eshte dhurate e Perendise, jo nga vepra, qe te mos mburret askush.”
Sipas Deshmitareve te Jehovait, Jezusi nuk u ngrit fizikisht prej se vdekuri. Ne librin “Mbreteria eshte prane”, ata thone se ne momentin e vdekjes, Jezusi la menjane organizmin njerezor, ne te cilin ai predikoi si nje krijese e re per 3 vjet e gjysem; kur u ringjall, ai nuk ishte me njeri. Ata thone se Jezusi u ringjall prej se vdekuri, por vetem shpirterisht, jo fizikisht. Ata gjithashtu, i mesojne pasuesit e tyre se, pas kryqezimit ne kryq, Krishti vdiq dhe u ringjall si nje krijese shpirterore, e padukshme dhe e paprekshme. Sipas tyre, Shpirti ose Fryma e Shenjte nuk eshte nje person i vecante, por nje force, nje metode, me te cilen Zoti komunikon me boten.
Ky grup thote gjithashtu se Mbreteria Qiellore hyri ne fuqi ne vitin 1914, me ardhjen e padukshme ne fron te Krishtit si Mbret. Deshmitaret e Jehovait predikojne se ne Mbreteri banon aktualisht nje Klase e Vajosur, e Zgjedhur, qe perbehet prej rreth 135 mije e 400 njerezish. Sipas Deshmitareve te Jehovait, te gjithe keta njerez u zgjodhen ne fillim, ne vitin 33 pas eres sone, pas vajtjes se Jezusit ne qiell (d.m.th. ne diten e Pentikostit ose te Zbritjes se Frymes se Shenjte), si edhe ne shekujt e mevonshem. Ata thone gjithashtu se zgjedhja perfundimtare e njerezve u realizua ne vitin 1935, dhe numri perfundimtar arriti ne 144 mije veta. Prej ketyre, 8600 veta jane akoma te gjalle ne bote. Ata do te jetojne ne perjetesi me Zotin dhe Krishtin si krijesa shpirterore. Numri i fundit (d.m.th. 8600) here pas here rritet ne vlere, kur disa anetare te zgjedhur nuk qendrojne besnike dhe zevendesohen me te tjere. Deshmitaret e Jehovait thone se Ardhja e Dyte e Krishtit nuk ishte nje ardhje fizike ne toke, por ishte nje ngjarje e padukshme e ndodhur ne vitin 1914, kur Djalli dhe Krishti luftuan kunder njeri-tjetrit ne nje beteje qiellore. Pas kesaj, Krishti nisi te qeverise Mbreterine Qiellore si Mbret i Mbreterve dhe Djalli u perjashtua nga Mbreteria dhe u hodh ne Toke. Ata thone se Lufta e Pare Boterore ishte nje shenje dalluese e shkaterrimit tokesor te Djallit dhe fillimi i mallkimeve, qe do te shoqeronin “ditet e fundit te ketij sistemi gjerash”.
Doktrina e Deshmitareve te Jehovait thote se ata njerez, qe nuk jane anetare te organizates Kulla e Rojes, do te shkaterrohen nga Zoti Jehova dhe nuk do te egzistojne me. Por, nese nje Deshmitar besnik i Jehovait nuk eshte nje nga 144000 te zgjedhurit, ai do te jetoje pergjithmone ne parajsen mbi toke, kurse te 144000 te zgjedhurit do te sundojne me Zotin Jehova ne qiell. Deshmitaret e Jehovait i mesojne pasuesit e tyre se s’ka Ferr. Te shkuarit per vizite dere me dere, sipas doktrines se fundit te Deshmitareve te Jehovait, i ndihmon njerezit te vendosin per fatin e tyre. Te Krishteret e dine se kjo eshte nje doktrine e rreme, sepse shpetimi varet vetem nga marredhenia personale, qe kemi ne me Jezus Krishtin. Askush nuk mund ta bleje jeten e perjetshme.
Kjo behet nje here ne vit ne Kujtim te Vdekjes se Krishtit. Ne te marrin pjese vetem 8600 Deshmitare te gjalle te Jehovait, qe jane anetare te Klases se Zgjedhur prej 144000 vetesh. Anetaret e tjere ( d.m.th. ish-Klasa e Jonadabit ose qe njihen tani me emrin Turma e Madhe), lejohet te jene te pranishem, por vetem si spektatore.
Sipas Deshmitareve te Jehovait, ne menyre qe nje njeri te shpetohet, ai duhet te kete pranuar doktrinat qe Trupi Drejtues i interpreton nga Bibla. Gjithashtu, per t’u shpetuar, ai duhet te pagezohet si nje Deshmitar Jehovai dhe te kryeje nje program veprash te caktuara nga Trupi Drejtues i Deshmitareve te Jehovait
-Te qendrosh larg nje ish-Deshmitari te Jehovait ose edhe t’a perndjekesh ate, eshte nje sjellje qe u komandohet anetareve nga trupi drejtues i bashkesise se Deshmitareve te Jehovait. Eshte fakt qe moskontaktimi me anetare te tjere, u shkakton aq shume shqetesime emocionale ish-Deshmitareve te Jehovait, sa ata arrijne deri ne vetevrasje. Te dyshuar per pabesi, shume Deshmitare te respektuar dhe te sinqerte te Jehovait jane perjashtuar nga bashkesia edhe pa paralajmerim. Ne shtator te vitit 1981, trupi drejtues i ndryshoi rregullat, ne menyre qe, papritur, Deshmitaret ta ndalonin cdo lloj takimi praktik (qofte edhe nje pershendetje) me te gjithe ish-Deshmitaret e Jehovait. Per here te pare, pjesetare te se njejtes familje, per shembull, duhej t’i nderprisnin te gjitha lidhjet me njeri-tjetrin, nese ndonje prej tyre qe perjashtuar nga bashkesia. Takimi me ish-Deshmitaret e Jehovait u lejua vetem ne raste te tilla, si p.sh. ne rast semundjesh te renda apo urgjencave, ne rastet kur, edhe pse njeri nga bashkeshortet (burri apo gruaja), eshte i perjashtuar nga bashkesia, ata lejohen te mbeten te martuar, dhe ne rastet kur prinderit, edhe po te jene ish-Deshmitare Jehovai, duhet te vazhdojne te kujdesen per femijet e tyre.

Ne vitin 1910: Deshmitareve te Jehovait iu thuhet te mos lexojne vetem Biblen, sepse ajo nuk eshte autoriteti perfundimtar. Ne ditet e sotme, ata studiojne Biblen e tyre (te perkthyer nga ata vete), duke perdorur, si udhezim, botime te Kulles se Rojes.

Ne vitin 1938: Deshmitareve te Jehovait iu thuhet se, meqenese fundi i botes eshte shume afer, ata duhet te presin derisa ky fund te jete realizuar (d.m.th. deri pas Armagedonit), dhe pastaj “te martohen dhe te rrisin femije”. (Botuar ne “Kulla e Rojes”, e dates 1 nentor 1938).

Ne vitin 1966: Kulla e Rojes parashikon se “sipas kronologjise se tyre biblike, qe eshte per t’u besuar, te gjashte mije vjetet qe nga koha e krijimit te njeriut, do te plotesohen ne vitin 1975”.

A e dinit ju se themeluesi i Deshmitareve te Jehovait, Charles T. Russell, ka qene marre me astrologji, me fene egjiptjanase dhe me shkencen e studimit te piramidave te Egjiptit? Ne nje nga botimet e Kulles se Rojes, (te dates 15 qershor 1922), ai ka shkruar: “Kur Urani dhe Jupiteri te takohen ne shenjen njerezore te Akuariumit ne vitin 1914, kjo do te jete koha e premtuar kur njeriu do te filloje te punoje per te siguruar shpetimin e tij, dhe do te realizoje perfundimisht endrrat dhe idealet e te gjithe poeteve dhe shkrimtareve te historise”.

A e dinit ju se ne librin e Charles T. Russellit, me titull “Plani hyjnor i te gjitha epokave” thuhet se Russell merrej me magji dhe i perdorte shenjat e magjive ne botimet e tij. Ne librat e tij te pare, ai ka perdorur shenja te tilla si psh.: kryqi dhe kurora, krahe te hapur zogu me figuren e diellit ne mes tyre, etj. Madje, edhe shprehjet qe organizata e Kulles se Rojes filloi te perdore me vone, si psh.: “epoka e arte” dhe “lindja e mijevjecarit”, jane shprehje qe kane lidhje me magji, dhe nuk jane te bazuara aspak ne Bibel, edhe pse organizata beson te kunderten. Ne vitin 1916, kur vdiq Charles T. Russelli, pak metra larg varrit te tij, u vendos nje statuje ne forme piramide 1m e gjysem e larte, me mbishkrim prej shenje magjie. Ajo qendron akoma sot aty, per t’u pare nga te gjithe.

A e dinit ju se Deshmitaret e Jehovait kane besuar per rreth 50 vjet rrjesht se piramida e madhe e Gizes ne Egjipt ka qene deshmia e dyte e Perendise pas Bibles? (Me shume informacion per kete, mund te gjendet ne faqen 200 te librit “Deshmitaret e Jehovait, lajmetare te Mbreterise se Perendise”).
A e dinit ju se Deshmitaret e Jehovait profetizuan ne menyre te rreme se kryepleqte e Perendise (Abrahami, Isaku, Jakobi e te tjere) do te ngriheshin prej se vdekuri ne vitin 1925?
A e dinit ju se Deshmitareve te Jehovait nuk u lejohet te shoqerohen jashte rrethit te tyre fetar apo te interesohen per gjera qe nuk i perkasin bashkesise se tyre? Psh. atyre iu keshillohet te mos e vazhdojne shkollen e larte, apo te mos i kushtojne kohe pasioneve te tyre ne kohen se lire.
A e dinit ju se Deshmitareve te Jehovait nuk iu lejohet te kene transfuzion gjaku, as te kendojne himnin e tyre kombetar?

A e dini se:
Deshmitaret e Jehovait mohojnë realitetin biblik ndaj Krishtit. Sipas Deshmitareve te Jehovait, Jezusi nuk u ngrit fizikisht prej se vdekuri. Ne librin “Mbreteria eshte prane”, ata thone se ne momentin e vdekjes, Jezusi la menjane organizmin njerezor, ne te cilin ai predikoi si nje krijese e re per 3 vjet e gjysem; kur u ringjall, ai nuk ishte me njeri. Ata thone se Jezusi u ringjall prej se vdekuri, por vetem shpirterisht, jo fizikisht. Ata gjithashtu, i mesojne pasuesit e tyre se, pas kryqezimit ne kryq, (ata mesojnë se jo ne Kryq por u var ne ni shtyllë) Krishti vdiq dhe u ringjall si nje krijese shpirterore, e padukshme dhe e paprekshme.

Ndersa Bibla na meson krejt ndryshe:

Sipas Gjonit 20

“Pa e parë në duart e tij vritiën e gozhdave e pa e vënë gishtin tim në vendin e gozhdave; pa e shtirë vënë dorën time në kraharorin e tij, kurrë nuk besoj.”
Pastaj i tha Tomës:
“Shtjere gishtin tënd këtu dhe ja, shihi duart e mia! Ma jep dorën tënde e shtjere në kraharorin tim dhe mos ji njeri që s’beson, por besimtar!” (Gj 20; 25-27)

Në vijim do të lexojmë nga Ungjilli I Lukes
Ndërsa këta ende po bisedonin për këto ngjarje, vetë Jezusi zuri vend në mes të tyre dhe tha:
“Paqja me ju!”

Të tmerruar dhe të frikësuar, mendonin se po shihnin ndonjë shpirt.
Jezusi u tha:

“Pse po trembeni? Pse po dyshoni në zemrat tuaja? Shikojini duart e mia e këmbët e mia: unë jam! Vetë! Më prekni e vërtetojeni! Shpirti s’ka mish e eshtra, si po shihni se unë kam!” (Lk 24; 36-39)


Deshmitaret e Jehovait mesojne ne menyre te rreme qe Shpetimi vjen permes kryerjes se veprave te mira. Mesimi i vertete i Bibles, sic e dine te krishteret, eshte qe Shpetimi vjen VETEM nepermjet Hirit ose Meshires se Jezus Krishtit, jo nepermjet veprave. Ah, sikur Deshmitaret e Jehovait ta besonin kete te vertete ne zemrat e tyre! Atehere ata do te cliroheshin nga tutela e kesaj organizate te rreme, nga Kulla e Rojes, e krijuar nga duart e njerezve.

Sistemi i shitjes apo shperndarjes se librave te Kulles se Rojes dere me dere dhe i realizimit te normes mujore eshte plan i Djallit. Nje njeri, kushdo qe te jete ai, mjafton vetem qe te besoje ne zemren e tij se Jezus Krishti eshte Biri i vetemlindur i Atit, dhe se Ai s’eshte i krijuar nga njerezit, por eshte nje me Atin; Ai vdiq per mekatet tona dhe u ringjall prej se vdekuri. Jezusi eshte Fjala e Hyjit, personi i dyte i Trinitetit. Per t’u shpetuar, kushdo mund te shkoje tek Jezusi ne menyre te sinqerte dhe T’i kerkoje Atij t’i laje mekatet ne gjakun e Tij. Djalli atehere s’ka me fuqi t’i vere mekatet para syve te tu dhe te t’i kujtoje ato, sepse tani ti je i paster, i “rilindur” dhe i shpetuar. Sinqeriteti eshte celesi dhe principi themelor ne kete ceshtje.

Mos i hyj kesaj gjeje, nese je i vaket ne zemer. Lutju Zotit Jezus ta sheroje zemren tende, nese nuk je i sigurte, por je i vaket. Deshmitaret e Jehovait nuk jane kurre te sigurte nese jane te shpetuar apo jo. Kjo dote thote se ata jane te burgosurit e Djallit. Te Krishteret e rilindur jane te sigurte se jane te shpetuar.
Deshmitaret e Jehovait besojne se Jezusi u be Krisht (Mesia) vetem kur u pagezua. Ne faqet 36 dhe 65 te librit “Njohuria” thuhet: “Jehovai e vajosi Jezusin me shpirtin e shenjte. Ne kete menyre, Jezusi u kthye ne Krisht (Mesia)”. Kjo do te thote se, qe nga lindja e tij derisa u pagezua nga Gjon Pagezori, Jezusi s’ishte Krishti. Metota e mohimit te Jezus Krishtit eshte plan i Djallit.

Të ndalemi per ni moment dhe te meditojmë se çka na thotë Bibla: Nese kjo eshte e vertete, atehere si shpjegohet qe Bibla thote per Simeonin tek Luka 2;26, “Dhe ne menyre hyjnore atij i qe zbuluar nga Shpirti e Shenjte se nuk do te vdiste para se te kishte pare Krishtin e Zotit”? Perkthimi i Botes se Re thote te njejten gje. Pra, nese Simoni nuk e pa Krishtin ashtu sic thote Bibla, atehere Zoti e genjeu ate! E pervec kesaj, barinjve iu tha: “sepse sot ne qytetin e Davidit lindi per ju nje Shpetimtar, qe eshte Krishti, Zoti” (Luka 2;11). Gjithashtu, a ia vlen te besosh se Gjon Pagezuesi, nje njeri i thjeshte, ishte i mbushur “me Shpirtin e Shenjte qe ne barkun e nenes”(Luka 1;15), kurse Biri i Vetemlindur i Hyjit - Jezusi - duhej te priste 30 vjet per te njejten gje? Bibla thote te verteten, por dikush tjeter po genjen!
Në vazhdim të lexojmë disa citate te Bibles dhe mund te mesojmë se si deshmitarët e jehovait mesojne ne menyre te rreme kur thojnë se “Jezusi u be Krisht (Mesia) vetem kur u pagezua”:

Ungjilli Lk 2. 10-11 thotë:

Engjëlli i Zotit u afrua tek ata dhe lavdia e Zotit i shndriti e ata u trembën për së tepërmi. Engjëlli u tha:
“Mos kini frikë! Ja, unë po ju sjell një lajm të mirë: gëzim të madh për mbarë popullin! Sot, në qytetin e Davidit ju lindi Shëlbuesi Krishti Zot! (Lk 2; 10-11 )

Ungjilli Lk 2. 25-30 thotë:
Në Jerusalem asohere jetonte një njeri, që quhej Simon. Ishte njeri i drejtë dhe i përshpirtshëm. Priste Ngushëllimin e Izraelit e në të ishte Shpirti Shenjt. Shpirti Shenjt ia kishte zbuluar se s’do të vdiste pa e parë Mesinë e Zotit. I nxitur prej Shpirtit Shenjt erdhi në Temull. Kur prindërit e sollën Jezusin Foshnjë për të kryer rregulloren e Ligjit mbi të, Simoni e mori para duarsh, falënderoi Hyjin e tha:
“Tani, o Zot, mund të lejosh të vdesë shërbëtori yt në paqe siç the ti vetë, sepse me sytë e mi e pashë shëlbimin”. (Lk 2 25-30)

Bibla në përkthimin Bota e Re nga te ashtu quajturit deshmitaret e jehovait është r gabuar dhe me qellime qe të mbuloj dhe arsyetoj doktrinen e tyre djallzore!
Organizata e deshmitareve te jehovait, për të mësuar anëtarët e saj, ka nxjerrë një version të sajin të Biblës në anglisht. Ky version quhet përkthimi Bota e Re (BR). Ata thonë se versione të tjera të Biblës janë të gabuara dhe të pasakta, përmbajnë keqpërkthime, gabime të mëdha në qellime dhe shprehje te caktuara.
Ata thonë se versioni i tyre, Bota e Re, është një version shumë më korrekt dhe është ai që ka autoritet përfundimtar për ta.
BR-ja u shtyp për herë të parë më 1950, në ShBA. Ky ishte një prodhim i punës së kryetarëve të organizatës së deshmitareve te jehovait në Nju Jork. Qysh atëherë deri më sot ka pasur disa rishtypje të BR-së, secilën me ndryshime nga versioni i mëparshëm.
Gjëja e parë që bie menjëherë në sy si diçka e çuditshme është fakti se emrat e njerëzve të cilët “përkthyen” këtë version mbaheshin sekret ndaj publikut për shumë vjet dhe se gjithë përpjekjet për të zbuluar saktësisht se kush e kishte përkthyer atë dështonin. Vetëm këto vite të fundit është bërë e ditur se kush u përfshi në punën e përkthimit të Bota e Re. Organizata e tyre i mbajti sekret për një kohë të gjatë emrat e tyre dhe refuzonte të tregonte se kush ishin ata. Kjo, pa dyshim, bëhej për t’i mbrojtur ata nga hetimet e ndryshme që mund të bëheshin mbi nivelin e diturisë së tyre dhe aftësisë së tyre për të përkthyer nga hebraishtja dhe greqishtja.

-Dikush ka thënë: “A është e mundur t’i besosh një kirurgu apo një avokati në qoftë se ai refuzon të t’i tregojë emrin dhe kualifikimet e tij dhe në qoftë se nuk ke asnjë lloj dëshmie për aftësinë dhe zotësinë e tij?” është e rëndësishme t’i njohim ata që na bëjnë shërbime, por është e një rëndësie më të madhe të njohim ata njerëz të cilëve ua besojmë jetën tonë shpirtërore. Kush ishin ata? اfarë kualifikimi, aftësie dhe zotësie kishin?

Deshmitaret e jehovait profetizuan ne menyrë te rreme shumher, njëra nder to është se, siq kemi shkruar në artikullin e mëparshem; ajo kishte të bënte me atë që Mbretëria e Krishtit do të vendosej në Tokë më 1925
Mir por, së bashku me këtë, ata shpallen se do të vinë në tokë edhe disa patriarkë (profet) të Beslidhjes së Vjketer; Abrahami, Isaku, Jakobi dhe të tjerë, sipas asaj profecie ata do të ringjalleshin në këtë kohë për t’u bërë udhëhëqësit e Mbretërisë bashk me Jezusin!.

-Radhërfordi arriti deri atje sa të ndërtonte në San Diego të Kalifornisë një shtëpi të veçantë që e quajti Beth Sarim, shtëpia e cila ishte paraparë ata do të banonin ne të! Por, së fundi, kur ata nuk u shfaqën profetët, as Krishti, vetë Radhërfordi shkoi të banonte në shtëpinë e veçantë që kishte ndërtuar dhe e përdori atë si të tijën!
Edhe një profeci më e fundit e rrejshme (fallco) e një natyre të tillë madhore, që u bë prej sektit të deshmitareve te jehovait, kishte të bënte me mësimin se Armagedoni dhe fillimi i Mbretërisë Mijëvjeçare të Krishtit do të ndodhte në vitin 1975. Kjo është një profeci që flet për një kohë kaq të vonë sa ata natyrisht që duhet të dinë diçka rreth saj. Ndoshta mund ta kuptojmë që ata mund të mos dinë për profecitë false të Rasëllit në shekullin e 19-të, por nuk ka arsye pse ata të mos dinë rreth profecisë për 1975-ën, sidomos nëse kanë qenë në atë kohë.

Arsyeja qe une ndodhem ne kete forum nuk eshte qe te bejm diskutime te pafunda rreth te veretetave teokratike, jo sespe i fshihem dickaje por shume e kthejn me te ofenduara dhe kurr nuk ben dot nje bised sic duhet.
Por miku im po te them se pasi lexova keto nuk mund te rri pa ju kundershtuar sepse diskutimi po behte vetem nga njera ane.
Po shohe se i paskeni bere mire detyrat apo mos ndoshta i kini kopjuar spse sme besohet te keni bere kaq shume kerkime
,jo per ndonjegje mos me keqkuptoni por ju kan shpetuar disa gjera te tjera.
Me vjen keq qe jua them une por nuk keni njohuri Biblike sepse nuk do te flisnit ne kete menyre.
Une do tu jap disa arsye, kerkimin bejeni vet, por duke pasur dicka parasysh do te krahasoni shume burime informacioni dhe jo vetem ato qe ju interesojn juve.
1
Emeri i perendis eshte JHWH (Jehova)
Eshte shkruar rreth 7000 her ne shkrimet hebraike, nese ju besoni vetem shkrimet Greke, problemi juaj,
Permendet edhe ne shkrimet Greke edhe pse sot pak kopje ne disa muze kan mbetur.
Por qe te mos ju mundoj shume, mund ta gjeni edhe ne internet ka shume enciklopedi.
Pervec kopjeve te lashta nuk e shkruan vetem bilba jon (me te vertet kini mendimin se bilbla qe perdorin deshmitaret eshte ndryshe, duhet te lexoni me teper) e gjeni gjithashtu te Dio Zn22:14 Gjy 6:24
Kristoforidhi Zn 22:14 Da 6:3 Ps 83:18 Is 12:2, 26:4
DSF Da 3:15, 15:3, 17:15
Vet Jezui e permendi emrin e perendis Gj 17:6,26 ;5:43; 12:12,13,28
Por nese ju mjaftoheni me ato qe thon "disa" se emri i Perendis eshte Zot ose Hyj zgjedhja juaj por mos harro se keto jan tituj.
A dhe dicka tjeter mos sulmo ne nje fush pa ushtar.

Kam nje detyre per ju Dalja 3:14 gjejani pak kuptimin ne Hebraishte ketyre fjalve.
Heres tjeter do tu pergjigjem ne nje tjeter tem.
Dhe nese nuk ke ide tuaja te nxjera nga nje kerkim serioz qe keni bere ju personalisht dhe jo nga thashethemet e "gjitones" ju lutem te mos harxhojm kohen kot.
Te folurit pa baza eshte thashethem.
Me respekt.
 

Angel_Devil

Kush ma vodhi diturinë !
V.I.P
Nje gje nuk kam te qarte, paguhen keto qe dalin e predikojne??

Po si jo mandje shume plus se cdo gje e kane falas, ushqimin makinen telefonin etj

Jo nuk paguhen dhe per kte jam shume i sigurte .

Dhe kam rrespekt per deshmitaret e jehovait sepse jan njerez me kulture dhe dine te rrespektojne mendimet e te tjereve

Dhe se jam ateist per kete fe kam krijuar ide te mira .
 
Redaktimi i fundit:
Nje gje nuk kam te qarte, paguhen keto qe dalin e predikojne??

Mesa dite une forumi virtual nuk bene dallime ndermjet besimtarve te nderyshem apo jo zoteri.
Apo mos ndoshta menduat se nuk ka ndonje deshmitare ketu,
Dhe nese nuk e keni kuptuar ja ku po jua them une fjala "keto" eshte ofenduese kur e shpreh ne kete menyre dhe sa per kurjozitetin tend jo nuk paguhemi.
 
Po si jo mandje shume plus se cdo gje e kane falas, ushqimin makinen telefonin etj

:haha::haha::haha::haha::haha::haha::haha:
Po re te gjitha keto dhe shume te tjera, bileta per ndeshje futbolli, bileta autobusi, dixitalbin.
:haha::haha::haha::haha: Te me falni se nuk me mbahet te qeshurit te tilla thashetheme edhe ne fshat nuk i kisha degjuar.
Pse nuk vin te japim edhe ty ca.
Zgjohu, lere mendime dhe ide te vin nga shume drejtime dhe pastaj nxirr perfundime per gjera te ndryshme.
 
Kur shohim perfitimet kolosale te kishave apo xhamive, po keta perse mos perfitojne nga injoranca kolektive e njerezve ?

Tjua them une perse, sepse Jezui nuk e beri nje gje te till.
 

cat-woman

Une jam.....
Mesa dite une forumi virtual nuk bene dallime ndermjet besimtarve te nderyshem apo jo zoteri.
Apo mos ndoshta menduat se nuk ka ndonje deshmitare ketu,
Dhe nese nuk e keni kuptuar ja ku po jua them une fjala "keto" eshte ofenduese kur e shpreh ne kete menyre dhe sa per kurjozitetin tend jo nuk paguhemi.


princi eshte e vertete qe forumi nuk ben dallime ndermjet besimtareve...dhe pse te mos kete besimtar cdo njeri ka besimin e tij dhe nuk eshte aspak e gabuar ....ndoshta kur eshte thene fjala "keto" ndoshta pa kuptimin e renduese te fjales....une personalisht njoh shume njerez deshmitare te jakovait sepse shoqja ime me e ngushte qe ne fakultet eshte ne kete fe dhe kurre nuk kam pare dicka qe nuk shkon ...thjesht ajo ka besimin e saj dhe une timin ....dhe nuk paguhen dhe as kane telefona apo cmud te thuhen pa lek apo dicka tjeter bejne dhe jetojne ashtu si te gjithe te tjeret.....nje mendim i thjeshte eshte
 
elbruna normale qe paguhen,por nuk tregojne se jan betuar,e keqja eshte se jane dhe vajza te reja ,sa gje e shpifur

:haha::haha::haha:
uuuuuuuu do me keputen zorret nga te qeshurit sonte.
Ku e ditke ti moj xhan qe qenke kaq e sigurt (kerkoj ndjes qe po ju flas ne njejes por nuk mund te beja ndryshe sepse po shoh qe nuk keni asnjefare respekti dhe flisni per gjera qe nuk jan aspak te verteta) nese paguheshim nuk do te kishim arsye ta fshihnim nga te tjeret.
Zgjedhja qe bene secili ne jeten e tij juve personalisht mund tju duket e shpifur por ju lutem te mos e shprehni sepse eshte ofenduese nese e keni kuptuar sigurisht.
 
Pooooooo shume e shpifur menyra si predikojne dhe duan se sben te te bejne ti degjosh eshte nje imponim qe nuk haset ne asnje fe tjeter,,,,

Nuk e keni pyetur asnjeher veten se cila eshte arsyeja qe e bejm nje gje te till?
Nuk eshte keq te besh disa kerkime te vogla.
 
Puna eshte se kta te jehovait jane njerez aq te besdisur sa po [pane qofte dhe nje therrime interesimi per fene e tyre ste shqiten si shushunja..Megjithate kur gjejne njerez qe u shkojne mbrapa pse mos predikojne....

Ju siguroj se do e shikoni shume shpejt arsyen pse e bejm por sinqerisht ,edhe pse e di qenuk do me besoni, te jeni e sigurt se njerzit jan ata qe do te fitojn dhe jo ne.
Ne ua perciellim te verteta biblike (kush ka njohuri biblike e di se per cfare e kam fjale) nese ata do te pranojn apo jo eshte puna e tyre ne si pranojn si jo nuk kemi perfitim personal.
 
Jo nuk paguhen dhe per kte jam shume i sigurte .

Dhe kam rrespekt per deshmitaret e jehovait sepse jan njerez me kulture dhe dine te rrespektojne mendimet e te tjereve

Dhe se jam ateist per kete fe kam krijuar ide te mira .

Cuditerisht disa nuk i shikojn keto, gjithsesi ju faleminderit.
 

Alko71

Anëtar Aktiv
Me kujtojne sulmet ndaj muslimaneve kur thone se i paguajn.


Deshmitaret thone se Jezusi nuk ishte Zot por njeri i derguar nga Zoti, nuk ishte bir i Zotit, gje qe e thot edhe Islami, pastaj nuk mbajne figura, kryqe, buste, dhe nuk i adhurojne ato e as Jezusin por Zotin e padukshem qe degjon dhe sheh cdo gje.

Diferencat i kemi te parajsa dhe ferri gje qe e mohojne ekzistencen e tyre, mohojne ekzistencen e shpirtit, besojne se Jezusi eshte vrare dhe ringjallur (por jo ne kryq sic eshte e perhapur por ne nje shtylle), besojne se kjo toke do te shenderrohet ne parajse dhe se te miret do te ringjallet ndersa njerezit e keqinje si denim nuk do te ringjallen (mua nuk me duket denim ky). Ne keto pika biem ndesh ne. Perndryshe jan shume me afer te vertetes se pjesa tjeter e krishtere, shikuar nga kendeveshtrimi islam. Keto info i kam marre gjate nje debati me dy deshmitare ne shtepine time, nese jam gabim i informuar Princi-gjak-perzier mund te me korigjoj edhe pse kam deshire t'i debatojme ceshtjet ku kemi diferenca.

Deshmitaret nuk jane si Mormonet ne Utah. Aty do te shihni ide te cuditeshme se jo tek deshmitaret.
Gjerat per Zotin dhe Jezusin islami i ka thene shekuj me pare.

Per Jezusin, nese eshte hyjni , ose vetem njeri i derguar i zgjedhur (Mesih) dhe per trinine u vendos me vota ne keshillin e Nicea-s nen vezhgimin e Konstantinit te Romes ne vitin 325 pas Jezusit. Kjo ndodhi pasi qe ne ate kohe kishte shume mosmarreveshje dhe kunderthenje ne mesin e te krishtereve. Konstantimi kishte per qellim ti shuante keto kunderthenje dhe te sillte paqen pasi qe shpesh shperthenin grindje ne mes rrymave dhe krishterizmi ishte ne luhatje e me kete edhe perandoria e tij. Ai i ftoi qe ti zgjidhnin mosmarreveshjet e brendshme dhe keshtu ta sillte dashurine dhe paqen ashtu si krishti predikonte.

اështja kryesore teologjike kishte te bente me natyren e Jezusit (Isa-së). Pas epokes se apostujve dhe me fillimin e epokes se kishes, shnjtet filluan te pyesnin, debatonin, luftonin, dhe te ndaheshin rreth pyetjes "Kush eshte Krishti?" "A eshte ai me shume hyjnore se njeri apo njeri me shum se hyjnore?" " A u krijua Krishti?" " Duke qene bir i Zotit a eshte ai i bashke-barabart dhe bashke-perhershem (co-eternal) me Zotin Atë?" "A eshte Ati nje Zot i vetem dhe i vertete apo eshte Ati, biri dhe shpirti i shenjet nje zot i vetem i vertete?" etj.

Gjate keshillit Konstantini kerkoi qe 300 bishop te vendosnin me shumice votash qe ta definonin statusin e Jezusit. Me shumice votash e ngriten ne hyjni dhe u vendos per trinine si doktrine me kerkese te Konstantinit ne menyre qe te pranohej nga tere te krishteret. Kjo u mbeshtet nga kisha dhe mbreti, e kur mbreti mbeshtet dicka, frika nga persekutimi ben me teper qe te pranohet se sa besimi ne ate vendim. Le pastaj qe u mblodhen dhe u zhduken te gjitha biblat te cilat binin ndesh me kete vendim. Thjesht u ndaluan dhe persekutohej kushdo qe i gjindej nje e tille. U vendos per kater ungjij qe perkonin me vendimin dhe keshtu iu vu kapaku mosmarrveshjeve.

P.s. Harrova ta theksoj se ne ate vargun ne fillim te temes a nuk mund te hyj edhe Pali vet?
 
Redaktimi i fundit:

Loverboy

A pretty face can never trick me
Nje ndermarrje shtypi qe kap vleren e triliona dollareve. Aktiviteti i tyre eshte shume i gjere. Mund t'i keni pare ne rruge duke u ofruar revistat e tyre kalimtareve, ose edhe mund te keni folur shkurtimisht me ta ne deren tuaj. Jane me se shumti te njohur per profecite e shumta te bera te cilat kurre nuk u realizuan.
Dallimet midis Deshmitarëve te Jehovait dhe kishes kristiane jane te medha, sic e ceku edhe Alko me lart, sic kane te bejne me ceshtje si triniteti, ringjallja e Jezuit, etj. Deshmitarët e Jehovait besojne se Jezusi eshte biri i Perendise por jo edhe Perendia vet, ashtu sic besojne te krishteret e tjere. Gjithashtu ata besojne se nuk ka ekzistuar perhere, qe nga fillimi, por ka qene nje qenie e krijuar me emrin e kryeengjellit Mikael
Pastaj sipas tyre Jezusi nuk u ngrit fizikisht nga te vdekurit, por u ringjall si qenie shpirterore. Mohimi i adhurimit per Jezusin dhe i besimit mbi ferrin jane disa nga dallimet e tjera midis Deshmitareve te Jehovait dhe pjeses tjeter te krishterimit. Kaq per momentin, do vazhdoj heren tjeter....

Me t'mira !!!
 

black pan

Ro$$onero Panther !!!
Idea e Deshmitareve te JEhovait eshte e kot fare , PSE !!!

Deshmitaret predikojne se Zoti krijoi token dhe njerezit ne menyre te persosur dhe skishte djallezi , perderisa papritmas Satani nderhyri dhe i Prishi planet Perendise , keshtuqe tash Zotit po ju dashka kohe qe te mund te nderhynte ne ndaljen e tij .

Me te vertete e pakuptimte , por qti besh ?

I canot teach anybody anything , i can only make them think (SOKRAT)
 

Kejla

Anëtar Aktiv
jane te besdishmem, dhe me nje te folur qe me acaron nervat
 
princi eshte e vertete qe forumi nuk ben dallime ndermjet besimtareve...dhe pse te mos kete besimtar cdo njeri ka besimin e tij dhe nuk eshte aspak e gabuar ....ndoshta kur eshte thene fjala "keto" ndoshta pa kuptimin e renduese te fjales....une personalisht njoh shume njerez deshmitare te jakovait sepse shoqja ime me e ngushte qe ne fakultet eshte ne kete fe dhe kurre nuk kam pare dicka qe nuk shkon ...thjesht ajo ka besimin e saj dhe une timin ....dhe nuk paguhen dhe as kane telefona apo cmud te thuhen pa lek apo dicka tjeter bejne dhe jetojne ashtu si te gjithe te tjeret.....nje mendim i thjeshte eshte

Thjesht nuk me pelqen aspak mendimi se shume veta mendojn se vetem mendimet dhe idet e tyre jan te verteta dhe te sakta dhe nuk mundohen fare te kuptojn edhe te tjeret dhe zakonisht nuk u behet von kur i ofendojn me menyren se si flasin.
Une i di keto te verteta qe sapo permendet edhe ju sepse une vet jam Deshmitare i Jehovait, por disa antare nuk i kan te qarta dhe mesa shohe i shqetesoka shume kjo.
 
jane te besdishmem, dhe me nje te folur qe me acaron nervat

Zakonishte mundohemi qe te flasim gjithmon me respekte te njerzit, por nese ju nuk jeni mesuar me nje te folur te till dhe kur i flisni njerze ju drejtoheni me "ti" etj.....eshte problemi jua.
 
Me kujtojne sulmet ndaj muslimaneve kur thone se i paguajn.


Deshmitaret thone se Jezusi nuk ishte Zot por njeri i derguar nga Zoti, nuk ishte bir i Zotit, gje qe e thot edhe Islami, pastaj nuk mbajne figura, kryqe, buste, dhe nuk i adhurojne ato e as Jezusin por Zotin e padukshem qe degjon dhe sheh cdo gje.

Diferencat i kemi te parajsa dhe ferri gje qe e mohojne ekzistencen e tyre, mohojne ekzistencen e shpirtit, besojne se Jezusi eshte vrare dhe ringjallur (por jo ne kryq sic eshte e perhapur por ne nje shtylle), besojne se kjo toke do te shenderrohet ne parajse dhe se te miret do te ringjallet ndersa njerezit e keqinje si denim nuk do te ringjallen (mua nuk me duket denim ky). Ne keto pika biem ndesh ne. Perndryshe jan shume me afer te vertetes se pjesa tjeter e krishtere, shikuar nga kendeveshtrimi islam. Keto info i kam marre gjate nje debati me dy deshmitare ne shtepine time, nese jam gabim i informuar Princi-gjak-perzier mund te me korigjoj edhe pse kam deshire t'i debatojme ceshtjet ku kemi diferenca.

Deshmitaret nuk jane si Mormonet ne Utah. Aty do te shihni ide te cuditeshme se jo tek deshmitaret.
Gjerat per Zotin dhe Jezusin islami i ka thene shekuj me pare.

Per Jezusin, nese eshte hyjni , ose vetem njeri i derguar i zgjedhur (Mesih) dhe per trinine u vendos me vota ne keshillin e Nicea-s nen vezhgimin e Konstantinit te Romes ne vitin 325 pas Jezusit. Kjo ndodhi pasi qe ne ate kohe kishte shume mosmarreveshje dhe kunderthenje ne mesin e te krishtereve. Konstantimi kishte per qellim ti shuante keto kunderthenje dhe te sillte paqen pasi qe shpesh shperthenin grindje ne mes rrymave dhe krishterizmi ishte ne luhatje e me kete edhe perandoria e tij. Ai i ftoi qe ti zgjidhnin mosmarreveshjet e brendshme dhe keshtu ta sillte dashurine dhe paqen ashtu si krishti predikonte.

اështja kryesore teologjike kishte te bente me natyren e Jezusit (Isa-së). Pas epokes se apostujve dhe me fillimin e epokes se kishes, shnjtet filluan te pyesnin, debatonin, luftonin, dhe te ndaheshin rreth pyetjes "Kush eshte Krishti?" "A eshte ai me shume hyjnore se njeri apo njeri me shum se hyjnore?" " A u krijua Krishti?" " Duke qene bir i Zotit a eshte ai i bashke-barabart dhe bashke-perhershem (co-eternal) me Zotin Atë?" "A eshte Ati nje Zot i vetem dhe i vertete apo eshte Ati, biri dhe shpirti i shenjet nje zot i vetem i vertete?" etj.

Gjate keshillit Konstantini kerkoi qe 300 bishop te vendosnin me shumice votash qe ta definonin statusin e Jezusit. Me shumice votash e ngriten ne hyjni dhe u vendos per trinine si doktrine me kerkese te Konstantinit ne menyre qe te pranohej nga tere te krishteret. Kjo u mbeshtet nga kisha dhe mbreti, e kur mbreti mbeshtet dicka, frika nga persekutimi ben me teper qe te pranohet se sa besimi ne ate vendim. Le pastaj qe u mblodhen dhe u zhduken te gjitha biblat te cilat binin ndesh me kete vendim. Thjesht u ndaluan dhe persekutohej kushdo qe i gjindej nje e tille. U vendos per kater ungjij qe perkonin me vendimin dhe keshtu iu vu kapaku mosmarrveshjeve.

P.s. Harrova ta theksoj se ne ate vargun ne fillim te temes a nuk mund te hyj edhe Pali vet?

Me ben pershtypje sepse nuk mjaftohni te dini vetem gjerat qe juju interesojn por shkoni edhe me tej , dicka qe shume sot nuk e kan.
Jan shume te verteta ato qe permende dhe kush me te vertet bene kerkime serioze i njeh, ndryshimi i vetem eshte ringjallja.
Eshte shkruar "paga qe paguan mekati eshte vdekja" dhe "do te ringjallen si te drejtet edhe ata qe praktikuan ligesi".
Shkrimet thon se do te ringjallen te gjith ne sistemin e ri dhe se do te gjykohen nga veprat e tyre pas ringjalljes dhe jo nga veprat qe praktikuan me par.
Do te kisha shume deshir te bisedonim me gjer dhe te trgoja arsyet perse ne besojm se parajsa dhe ferri nuk ekzistojn.
 
Nje ndermarrje shtypi qe kap vleren e triliona dollareve. Aktiviteti i tyre eshte shume i gjere. Mund t'i keni pare ne rruge duke u ofruar revistat e tyre kalimtareve, ose edhe mund te keni folur shkurtimisht me ta ne deren tuaj. Jane me se shumti te njohur per profecite e shumta te bera te cilat kurre nuk u realizuan.
Dallimet midis Deshmitarëve te Jehovait dhe kishes kristiane jane te medha, sic e ceku edhe Alko me lart, sic kane te bejne me ceshtje si triniteti, ringjallja e Jezuit, etj. Deshmitarët e Jehovait besojne se Jezusi eshte biri i Perendise por jo edhe Perendia vet, ashtu sic besojne te krishteret e tjere. Gjithashtu ata besojne se nuk ka ekzistuar perhere, qe nga fillimi, por ka qene nje qenie e krijuar me emrin e kryeengjellit Mikael
Pastaj sipas tyre Jezusi nuk u ngrit fizikisht nga te vdekurit, por u ringjall si qenie shpirterore. Mohimi i adhurimit per Jezusin dhe i besimit mbi ferrin jane disa nga dallimet e tjera midis Deshmitareve te Jehovait dhe pjeses tjeter te krishterimit. Kaq per momentin, do vazhdoj heren tjeter....

Me t'mira !!!


Nuk mund te diskutoj me ju per sa i perket parajses dhe ferrit sepse jam ne kerkim e siper persa i perket kesaj teme ne lidhje me besimin tuaj (jam i mendimit se nuk duhet te bej diskutime te kota pa pasur themel sepse nuk mund te dalim ne asnje operfundim) por ne krishterimi i vertet
dhe ne bibel nuk gjendet asnje mesim qe ti mbeshtesi keto.
Apostujt nuk permendin asnje mesim te till, do te tju keshilloja te benit disa kerkime dhe nje pergjigje te shkurter e dha edhe Alkol me lart.
 
Top