Danimarka është ndoshta vendi i parë i cili ka futur një taksë mbi yndyrë, apo ushqimi që përmban yndyrë do të kushtojë më shumë.
Margarina, qumështi, djathi, pica, mishi, vaji dhe ushqime të tjera të gatshme nuk duhet të përmbajnë më shumë se 2.3 për qind yndyrë.
Pas lajmit të parë për rritjen e çmimit të këtyre ushqimeve, popullsia nxitoi në dyqane për furnizim që menjëherë të mos ndjej një goditje në xhepa, ndërsa disa nga prodhuesit, taksën e quajtën një "makth burokratik".
Megjithatë, zyrtarët danez shpjeguan se taksa do të kontribuojë për të bërë që njerëzit të hanë ushqime më pak të yndyrshme.
Megjithatë, disa shkencëtarë besojnë se ky vendim është plotësisht i gabuar dhe se taksa duhet të vihet për kripën, sheqerin, karbohidratet e rafinuara dhe ushqime të tjera që janë më të dëmshme për shëndetin.
B;gjuhashqipe